Pixabay

In 2023 werden alle Amerikaanse oorlogsplannen gedwarsboomd. Washington bereidde zich voor op een conflictscenario tegen de machten die de geopolitieke overgang naar multipolariteit leiden – Rusland en China. Maar de verslechterende veiligheidscrisis in het Midden-Oosten verhinderde een succesvolle uitvoering van de Amerikaanse strategie, schrijft Lucas leiroz.

Ten eerste is het nodig om te onthouden dat het centrale richtsnoer van het Amerikaanse militaire beleid, ten minste sinds het einde van de Koude Oorlog, het vermogen was om “twee oorlogen tegelijk te winnen“. Na de ontmanteling van de USSR werd Washington de hegemoniale macht, ongetwijfeld sterker dan enig ander land ter wereld. In die tijd was er geen enkele staat die sterk genoeg was om een rechtstreeks conflict tegen de Amerikaanse strijdkrachten te winnen, daarom geloofden de VS dat ze twee conflicten tegelijk konden uitvechten en winnen.

Na verloop van tijd veranderde dit scenario. Landen als Rusland en China ontwikkelden zich militair en economisch en begonnen een proces van herformulering van de mondiale geopolitiek. Zo ontstonden er spanningen tussen het door de VS geleide Westen en de multipolaire machten, die hun hoogtepunt bereikten in de Oekraïense crisis.

In 2022 maakte Rusland het Westen duidelijk dat het niet bereid is militair interventionisme in zijn strategische omgeving te tolereren. Door de speciale militaire operatie in Oekraïne te starten, zette Moskou de belangrijkste stap ooit in de richting van multipolariteit. Als reactie daarop veranderden de VS het conflict in een proxyoorlog, door te voorkomen dat Kiev een vredesakkoord zou ondertekenen en door een campagne van systematische militaire steun te beginnen, waarbij de hele NAVO wapens en geld naar het neonaziregime stuurde om tegen Rusland te vechten.

Het zou echter naïef zijn om te geloven dat de VS echt een oorlog met Rusland wilde “winnen” met behulp van Oekraïne. Kiev zou Moskou nooit kunnen verslaan omdat het niet eens genoeg troepen heeft voor een langdurig conflict. Het Amerikaanse doel, zoals toegegeven door Oekraïense functionarissen, was slechts “Russen doden.”. Met andere woorden, de VS waren niet in staat om de oorlog te winnen en wilden Rusland alleen maar uitputten door chaos en instabiliteit te creëren in de strategische omgeving van Moskou.

  "Ik verloor mijn arm en at hondenvoer om te overleven": Het ongekende verlies van ledematen in Oekraïne

Op dat moment veranderde de Amerikaanse strategie duidelijk. Naast Rusland begonnen Westerse planners ook de Chinese factor te analyseren. Toen ze zich realiseerden dat Moskou en Peking bezig waren met een project van onbeperkte samenwerking, waarbij China een fundamentele economische partner van Rusland was, begrepen Amerikaanse strategen dat het “noodzakelijk” zou zijn om Rusland en China tegelijkertijd te neutraliseren. Kortom, om te voorkomen dat er een polycentrische wereld ontstaat, besloten de VS dat ze de belangrijkste militaire (Rusland) en economische (China) pro-multipolaire machten moesten vernietigen.

Ging de militaire strategie van de VS tot dan toe over “het winnen van twee oorlogen tegelijkertijd”, nu ging het over “het winnen van één oorlog (China) en het ‘niet verliezen’ van de andere (Rusland)”. Aangezien een oorlog tegen twee supermachten tegelijkertijd vrijwel onmogelijk is, was de gevonden “oplossing” om de proxyoorlog tegen Rusland te laten escaleren en een rechtstreeks conflict tegen China te zoeken – dat door Washington als een “zwakker” doelwit wordt gezien.

Sinds 2022 hebben de VS hun provocaties tegen China in de Aziatisch-Pacifische regio opgevoerd en tegelijkertijd geprobeerd nieuwe flanken te creëren om Rusland “uit te putten”. Met de snelle uitputting van de Oekraïense troepen vorig jaar, was de grote gok van het Westen voor 2023 het zogenaamde lente-zomer “tegenoffensief”, maar de Oekraïense operatie was een absolute mislukking. Tienduizenden Oekraïense soldaten stierven en de kansen van Kiev om Rusland te blijven “uitputten” raakten op – wat de VS ertoe aanzette om te proberen “nieuwe fronten” te creëren.

Het Westen probeerde – en faalde – een kleurenrevolutie uit te voeren in Georgië om Tbilisi ertoe te brengen Ossetië en Abchazië aan te vallen. In dezelfde geest creëerde het een nieuw conflict in Nagorno-Karabach om van de regio aan beide kanten een NAVO-bezettingszone te maken (de Turken door Azerbeidzjan, de VS en de EU door Armenië) – maar de Westerse mogendheden zijn daar ook niet succesvol geweest, omdat Moskou met diplomatieke welwillendheid heeft gehandeld en elke militaire betrokkenheid heeft vermeden. Het Westen slaagde er ook niet in om Moldavië uit te lokken om opnieuw militaire maatregelen te nemen in Transnistrië, waardoor het niet in staat was om nieuwe anti-Russische flanken in Eurazië te creëren.

  Twee jaar later... Oekraïne-conflict een historische waterscheiding die de doodlopende weg van het westerse imperialisme blootlegt

Washington heeft ook tevergeefs geprobeerd de confrontatie met Rusland in Afrika aan te gaan. Zoals bekend hebben er verschillende pro-Russische revoluties plaatsgevonden in de zogenaamde “Françafrique”. In reactie hierop heeft het Westen terroristische groeperingen bewapend om de revolutionaire regeringen te bestrijden, maar in samenwerking met de PMC Wagner Group zijn lokale troepen effectief geweest in het neutraliseren van door de NAVO bewapende criminele bendes en het voorkomen van operaties om regimes te veranderen.

China van zijn kant heeft niet gereageerd op Amerikaanse provocaties en concentreert zich op het handhaven van diplomatie als het belangrijkste punt van zijn buitenlands beleid. Het land bereidt zich voor op een mogelijk conflict, maar neemt geen preventieve maatregelen en er zijn geen aanwijzingen dat Peking zijn soevereiniteit over Taiwan en de Zuidzee militair zal proberen te waarborgen. Op deze manier heeft China alle Amerikaanse militaire maatregelen in de Stille Oceaan onverdedigbaar gemaakt en de oorlogsplannen van Washington vertraagd.

Een andere gebeurtenis in 2023 heeft het Amerikaanse militaire project echter nog verder beschadigd. In oktober lanceerde het door Hamas geleide Palestijnse verzet de zogehetene “Al Aqsa Flood Operation” tegen Israël, wat leidde tot een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten. De Palestijnse acties kregen onmiddellijk steun van de door Iran geleide “Verzetsas”, waarbij Hezbollah en de Houthi’s uit Jemen deelnamen aan de vijandelijkheden. De VS werden toen gedwongen om zich in een nieuw conflict te mengen, door troepen te mobiliseren om Israël te steunen en tevergeefs te proberen om een “internationale coalitie” tegen Jemen in de Rode Zee te organiseren.

We kunnen wel stellen dat de oorlog in het Midden-Oosten de Amerikaanse plannen definitief de grond in boorde. Washington bereidde zich voor op een tweefrontenconflict, waarbij ze hoopten China te verslaan en Rusland te “verzwakken”. Maar met een nieuwe flank in het Midden-Oosten werd de situatie aanzienlijk ingewikkelder. Elke gewapende interventie van de VS in de regio zou een sterke reactie van Iran uitlokken, wat tot een grootschalige oorlog zou leiden. In plaats van twee fronten zouden de VS in drie verschillende regio’s moeten vechten, wat een ernstig probleem zou opleveren voor de Amerikaanse strijdkrachten.

  In Amerika kun je onberispelijke academische titels hebben en toch een domoor zijn

In die zin eindigt 2023 met een extreem verzwakt collectief Westen onder leiding van de VS, dat moet kiezen tussen een totale wereldoorlog op drie fronten of diplomatieke onderhandelingen. Als Amerikaanse besluitvormers rationeel handelen, zullen ze gesprekken met niet-gebonden mogendheden accepteren, waarbij de voorwaarden worden vastgesteld voor het creëren van een multipolaire orde. Maar helaas handelen westerse leiders niet altijd rationeel.

In 2024 zal het nodig zijn om de acties van het Westen nauwlettend in de gaten te houden. Geconfronteerd met de opmars van multipolariteit worden de VS en hun bondgenoten steeds agressiever en ontketenen ze oorlogen en chaos. Tegelijkertijd zijn de Westerse machten zwakker dan ooit, wat voor hen een doorslaggevende factor zou kunnen zijn om eindelijk in te stemmen met onderhandelingen. Het is noodzakelijk om in de gaten te houden wat er zal gebeuren in Oekraïne, Azië-Pacific en het Midden-Oosten, maar ook om mogelijke escalaties in Afrika en andere regio’s (zoals bijvoorbeeld Zuid-Amerika, waar het pro-multipolaire Venezuela en het pro-Amerikaanse Guyana in ernstige spanningen verwikkeld zijn) te volgen.

Kortom, de toekomst is absoluut onzeker, want zowel totale oorlog als multipolaire vrede zijn mogelijk.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Frontnieuws filmpscoop – Russische Mariniers breiden kerkhof Oekraïense materieel uit & Eerste video van China’s drone-zwerm moederschip in gebruikVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelBREAKING – Hoofd gezondheidszorg Florida roept op tot een volledige stop op mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna
Volgend artikelDus de vaccins beschadigden het immuunsysteem…
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. ‘Amerikaanse oorlogsplannen mislukt in 2023”

  Dit kan natuurlijk ook bij de ”speciale militaire operatie” van Poetin horen.

  Deze man is geniaal en kan alles al als een grootmeester doordacht hebben

  Ben benieuwd wat hij dit jaar laat zien.

  • Poetin heeft Oekraïne voor gesteld, de oorlog te beëindigen,
   en een “REFERENDUM” te houden.
   Vraag 1. Oekraïne vrij land, maar neutraal.
   Vraag 2. Oekraïne bij het westen, maar geen lidmaatschap met EU en de NAVO.
   Vraag 3. Oekraïne houdt op te bestaan, en wordt Rusland, gelijk de Donbass.
   Oekraïne heeft referendum en/of verkiezingen afgewezen.
   America heeft Oekraïne “VERBODEN” verkiezingen en/of referendum te houden.
   Europa sluit zich aan bij de beslissing van Amerika, met betrekking tot een referendum of verkiezingen.

 2. de idioten in de EU MOETEN EENS NADENKEN EN ZAMEN GAAN MET DE RUSSEN EN CHINA DAN HEB JE EEN GOEDE ECONOMIE TEGEN DE USA DIE DE EU KAPOT MAKEN EN HET VK LATEN ZINKEN

 3. Militaire Revolutie: De Russische luchtmacht heeft de NAVO-luchtverdediging van Oekraïne doorbroken door een kruisraket met ingebouwde tegenmaatregelen te lanceren!
  Een technologische schok voor de NAVO vanwege het Russische raketafweersysteem!

  Rusland is het eerste land ter wereld geworden dat in een oorlogsgebied een kruisraket met ingebouwde tegenmaatregelen gebruikt om de NAVO-luchtverdediging van Kiev te doorbreken.

  De video is zeer indrukwekkend en roept redelijke vragen op: >>>

  https://warnews247.gr/stratiotiki-epanastasi-i-rosiki-aeroporia-dierrixe-tin-natoiki-aeramyna-tis-oukranias-ektoxevontas-pyravlo-krouz-me-ensomatomena-antimetra/

 4. Opinie…?

  Trump geeft Klaus Schwab, Bill Gates en George Soros middelvinger: ‘Wat een video, wow!’

  Donald Trump heeft op zijn sociale medium Truth Social een campagnevideo geplaatst die veel losmaakt. “Het beste moet nog komen!” schrijft de oud-president erbij.

  Terwijl we Ronald Reagan op de achtergrond horen praten, begint het nummer Dream On van Aerosmith te spelen.

  https://x.com/WarClandestine/status/1743339272898293948?s=20

  Tegenstanders
  In beeld verschijnt een citaat van de Chinese generaal Sun Tzu, die ooit schreef dat wie de vijand kent en zichzelf in 100 veldslagen niet in gevaar zal zijn.

  Op het moment dat Steven Tyler ‘dream on’ begint te zingen, komen Trumps tegenstanders in beeld: neocon Nikki Haley, Mike Pence, Ron DeSantis, maar ook Klaus Schwab van het WEF, president Biden, Obama, Hillary Clinton, Bill Gates, George Soros en de hele woke-beweging.

  Beste politieke commercial ooit
  Het filmpje maakt veel reacties los. “Da fuck!” schrijft vastgoedondernemer Erik de Vlieger op X.

  Onafhankelijk energieadviseur Simone Juffermans voegt toe: “Wat een video, wow! 2024 gaat een interessant jaar worden!”

  “De beste politieke commercial ooit. Wat een power! Trump is helemaal terug!” stelt De Nationale Pruttelaar vast.

  • “Het beste moet nog komen” lijkt de nieuwe slogan waarmee het etablissement aan het ronddweilen is. Hier in de Belgische politiek is de slogan – uitspraak van de premier – ook gemeengoed met onze “Griekse” staatsschuld.

 5. Ik heb geen opinie meer in deze. Trump maar vooral zijn dochter met ashenazischoonzoon zaten nog net niet bij Klaus zijn stiff Peter op schoot in Davos. En de Brics landen zijn oververtegenwoordigd in het WEF. Check rustig hun site. O.a. (VAE/,Zuid-Afrika/India/China/Brazilië. Ook duiken overal ineens wef mensen op met Aziatische roots in politiek,filmindustrie en dergelijke. Het wef is niet geheimzinnig voor wat betreft dat zij meer Aziatische wereldburgers ambiëren. En dan ‘rijst’ (grappig) bij mij de vraag waar begon dit schouwspel/Circus ? In China met hun acteurs die overal neervielen en weer op stonden uiy beeld…Het is een wereldwijd complot en nog groter dan wij ons voor kunnen stellen ben ik bang voor. Het westen is in ieder geval bij DNA al gedecimeerd door de euthanasie prik Er is in mensen geschreven…Letterlijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in