Twee Amerikaanse onderdanen hebben aan RT verteld dat zij zich aan de Russische strijdkrachten hebben overgegeven, nadat zij door hun Oekraïense commandanten in de steek waren gelaten. Het tweetal vertelde huurlingen zoals zij om “wel twee keer na te denken” alvorens de reis naar Oekraïne te maken.

Alexander Drueke en Andy Huynh spraken met RT vanuit een detentiecentrum in de Volksrepubliek Donbass, een dag nadat The Daily Telegraph berichtte dat zij gevangengenomen waren. De Britse krant beschreef hen als de eerste Amerikaanse burgers die gevangengenomen zijn terwijl zij voor Oekraïne vochten, en Washington heeft gezworen voor hun terugkeer te zorgen.

De twee huurlingen – Drueke diende twee tours met het Amerikaanse leger in Irak, terwijl Huynh in de logistiek voor het Korps Mariniers werkte in Okinawa, Japan – werden gevangengenomen enkele uren nadat zij vorige week naar de frontlinies bij Charkov waren gestuurd. Onder het bevel van de geheime politie van Oekraïne, de SBU, zei Huynh dat het tweetal gestuurd was om een Oekraïense terugtocht te dekken.

“Ons werd gezegd dat we ons moesten opstellen op een klein uitkijkpunt,” herinnerde Huynh zich, en hij beschreef hoe hij bewapend was met een Tsjechisch CZ geweer en een anti-tank raketwerper (TLV). Colonnes Oekraïners trokken zich terug langs hun punt, gevolgd door pantservoertuigen en een tank die ofwel van Rusland ofwel van de DPR was.

“Toen [de tank] de eerste keer schoot, was ik bezig mijn TLV klaar te maken,” zei Huynh. Hij verklaarde dat de tank even later op een andere positie schoot, en denkend dat die op hem vuurde, schouderde Huynh zijn wapen en vuurde een raket op het voertuig, maar miste. Toen de Oekraïense troepen weg waren, renden Huynh en Drueke “weg en verstopten zich in een schuttersput,” terwijl Russische voertuigen en voetpatrouilles voorbij kwamen.

  Video: Russische soldaat kiest dood door granaat om niet gevangen te worden genomen door de Oekraïners

“Wij zouden aanvankelijk verkenningen doen met drones,” vertelde Drueke aan RT, “maar toen wij op onze locatie kwamen was er al een soort gevecht aan de gang. Onze plannen veranderden… en één teamgenoot en ik werden in het bos achtergelaten.”

Toen de kust veilig was, liepen de Amerikanen enkele uren door een bos, voordat Drueke zei dat zij “een verkeerde afslag of misgelopen waren en in een dorp terechtkwamen. Wij werden door een Russische patrouille benaderd en hebben ons onmiddellijk aan hen overgegeven.”

Momenteel in gevangenschap, is de inzet voor Drueke en Huynh hoog. Vorige week heeft de met Rusland geallieerde Volksrepubliek Donetsk drie buitenlandse huurlingen die tijdens de strijd om Mariupol gevangen waren genomen, waaronder twee Britten, ter dood veroordeeld. Het hoogste gerechtshof van de republiek oordeelde dat zij huurlingen waren en dus geen voorrechten genoten die gewone krijgsgevangenen volgens het internationaal recht zouden genieten.

Beide mannen beschreven een billijke behandeling van hun Russische gevangennemers, en beschreven hoe de Russische troepen hun voedsel, warme dekens en sigaretten gaven. Drueke zei echter dat hij geruchten heeft gehoord dat het tweetal eventueel ter dood veroordeeld zou kunnen worden.

Drueke, die in 2014 het Amerikaanse leger verliet, vertrok aanvankelijk zonder een duidelijk plan naar Oekraïne. Hij vloog naar Polen met de bedoeling humanitair werk te verrichten, maar bracht toch militaire uitrusting mee en zei dat hij bereid was om te vechten, ook al was de militaire dienst “niet het aller-aller-allerbelangrijkste.” Hij zei dat hij weliswaar wantrouwig stond tegenover de Amerikaanse berichtgeving, maar dat hij geloofde dat de strijd van Oekraïne werd afgeschilderd op een manier die “veteranen zoals ik zou aanspreken.”

  Zelensky eist dat het Westen zorgt voor een 'volledig beschermend schild' van luchtafweersystemen

Nu Oekraïense granaten op burgerdoelen in de overwegend Russisch sprekende stad Donetsk vallen, zei hij tegen RT dat hij zich realiseerde “dat er twee kanten aan dit verhaal zitten, en dat ik er slecht één van te zien kreeg.”

Huynh zei dat hij in april naar Oekraïne was gereisd en contact had opgenomen met een Poolse priester die toezicht hield op de humanitaire hulpverlening, maar al snel contacten legde in het “Internationale Legioen” van Oekraïne. Nadat hij zich bij het legioen had aangesloten, vertrok hij kort daarna, daarbij verwijzend naar corruptie en desorganisatie binnen de gelederen.

“Commandanten waren zeer corrupt en de troepen waren zeer slecht voorbereid en bevoorraad,” zei hij. Drueke begon ook zijn legerdienst in Oekraïne bij het legioen, waar hij naar eigen zeggen “ontevreden was over het kaliber van de mensen die ze daar hadden.”

Beide mannen reisden het land door op zoek naar een meer bekwame eenheid om zich bij aan te sluiten, voordat ze terechtkwamen bij de zogenaamde “Task Force Baguette” in Oost-Oekraïne, een buitenlandse huurlingeneenheid die hoofdzakelijk uit Amerikaanse en Franse huurlingen bestaat. De eenheid bevestigde woensdag dat Drueke en Huynh – aangeduid met hun bijnamen “Bama” en “Hate” – gevangengenomen waren.

“Als ik naar de propaganda uit het Westen kijk, wordt er gezegd hoe glorieus Oekraïne is, en toen ik hier kwam, zag ik hoe dat niet waar dat was,” vertelde Huynh aan RT. “De Oekraïners zeggen dat ze de besten zijn, maar van wat ik gezien heb, heb ik veel corruptie gezien.”

  Uit de gratie vallen

Drueke eindigde zijn interview met een waarschuwing. “Collegaveteranen zoals ik die erover denken om te komen: doe het niet.”

“Denk echt lang en goed na over waarom je het doet en wat er kan gebeuren, en of dit echt je strijd is,” zei hij. “Als ik het uit deze situatie red, heb ik een heleboel dingen om over na te denken.”

Op het moment van schrijven hebben de VS de gevangenneming van Drueke en Huynh nog niet officieel erkend. Volgens Russische cijfers zijn er sinds februari 6.956 buitenlandse burgers uit 64 landen in Oekraïne aangekomen om voor Kiev te vechten. Ongeveer 1.956 daarvan zijn gedood, terwijl 1.779 het land hebben verlaten, zo verklaarde het Russische Ministerie van Defensie vrijdag.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Analyse: Rusland is aan de winnende hand, het Westen is zichzelf aan het vernietigen… bereid u voor op EXTREME ARMOEDE nu 50-jarig economisch sprookje implodeertVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe nieuwe regels van Rusland – “Het interesseert ons niet wat het Westen denkt”
Volgend artikelVolgende stap naar Derde Wereldoorlog? Gewonden gemeld na aanval op Russische boorplatforms op de Krim
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Mooi uitgelegd…MAAR JE BENT EEN MOORDENAAR EN EEN MOGELIJKE VERKRACHTER EN PLUNDERAAR…ZOALS ALLE HUURLINGEN… praatjes vullen geen gaatjes…DOOD BIJ EXECUTIE !!!!!!!!

 2. “Amerikaanse huurlingen in Oekraïne zeggen dat het Oekraïense leger ongeorganiseerd en incompetent is”…..

  ….zeiden de Afghaanse Taliban over de Amerikanen en als bewijs lieten ze 80 miljard dollar aan in de vlucht achtergelaten wapentuig zien….

  Een ding is heel duidelijk, de media liegen en bedriegen op op basis van die mis-informatie gaan mensen ergens voor “vechten”….bewezen misinformatie die ook door de EU word uitgedragen…..

  • De Taliban werd met OPZET bewapend door de amerikanen; zij willen ook in die regio een proxy oorlog.

   Dit is de tweede keer dat ze de taliban bewapenen…..

 3. Ja dat zou ik ook zeggen als ik gepakt werd. Ik zou sws niet gaan vechten. En elke westerling die de Russen pakken is toch een verdachte ook al steun ik Rusland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in