Spanje is hard op weg een populaire bestemming te worden voor Afrikaanse migranten die illegaal de Europese Unie willen binnenkomen, zo blijkt uit recente gebeurtenissen.

Foto: Bootvluchtelingen Griekenland © Ggia / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Hoewel de gebruikelijke route die Afrikaanse migranten proberen te volgen door Italië of Malta loopt, blijkt uit recente activiteiten dat Spanje meer migranten begint te ontvangen dan ooit tevoren. De afgelopen maanden hebben Italië en Malta hun havens gesloten voor illegale migranten als gevolg van de Coronapandemie (Covid-19), waardoor ze veel minder verleidelijke doelwitten zijn dan voorheen. Ook de schepen van pro-migranten-NGO’s hebben hun activiteiten in het Middellandse Zeegebied de laatste tijd verminderd, wat de inspanningen van de migranten nog meer belemmert, schrijft VoE.

Om te proberen Spanje als alternatief te bereiken, vertrekken migranten uit West-Afrika en steken ze de Atlantische Oceaan over, in de hoop de Canarische Eilanden te bereiken, een autonome regio die onder Spaanse jurisdictie valt. Op het dichtstbijzijnde punt liggen de Canarische Eilanden slechts 100 kilometer ten westen van de kust van Marokko. Deze route is echter gevaarlijker dan de Middellandse Zee, omdat de Atlantische Oceaan over het algemeen aanzienlijk ruwer is.

Meer dan 50 Afrikaanse migranten werden op zondag voor de kust van het eiland Gran Canaria onderschept, volgens een rapportage van Reuters. Een vissersvaartuig had de boot van de migranten gesignaleerd en de Spaanse kustwacht op de hoogte gebracht, die hen vervolgens heeft opgepikt. De kustwacht bracht hen naar de havenstad Arguineguin.

Het Rode Kruis, dat de migranten onder hoede nam, meldde dat ze allemaal mannelijk zijn en afkomstig uit landen ten zuiden van de Sahara. 35 van hen worden verondersteld onder de leeftijd van 18 jaar te zijn. Het personeel van het Rode Kruis, dat beschermende kleding droeg, nam hun temperatuur op als voorzorgsmaatregel voor het Coronavirus.

Omgekeerde wereld: Marokkanen met mensensmokkelschepen gevlucht van Spanje naar Afrika

Spanje: regio Galicië voert boetes in voor niet-gevaccineerde personen

2 REACTIES

  1. Welkom, er zijn nog niet genoeg, van deze zwarte profiteurs. En maar lachen, dansen en lullen, we zullen wel werken en ons blauw betalen aan belastingen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here