De plaatselijke bevolking heeft voorkomen dat de bussen met vluchtelingen uit de overvolle kampen op de eilanden in de Egeïsche Zee naar een nieuw onderkomen in Noord-Griekenland werden overgebracht, en heeft een hotel in brand gestoken waar ze zouden worden ondergebracht, zo meldt de Greek City Time.

Volgens berichten hebben 150 demonstranten voorkomen dat bussen met 57 vluchtelingen een gehuurd hotel in Panagitsa, Pella, Noord-Griekenland konden bereiken door stenen en andere voorwerpen naar de voertuigen te gooien. Zij staken vervolgens een kamer op de begane grond van het hotel in brand.

Na Panagitsa werden de vluchtelingen overgebracht naar hotels in Arnissa waar, volgens politiebronnen, ongeveer 250 personen op de weg branden stichtten. Daarna vielen ze de hoteleigenaren aan en gooiden ze stenen en andere voorwerpen naar het hotelgebouw.

Er zijn geen arrestaties verricht.

De politie achtte de toestand gevaarlijk voor de veiligheid van de vluchtelingen en leidde hen naar een ander hotel in Chalkidona, Thessaloniki.

De burgemeester van Edessa (de hoofdstad van de regio Pella) Dimitris Giannou veroordeelde de incidenten en verklaarde dat ze niets te maken hebben met het migratieprobleem. In een gesprek met AMNA zei hij dat de politie hem had gerustgesteld dat er geen migranten in het hotel waren en voegde eraan toe dat “dergelijke acties niet de mening van de meerderheid van de mensen in de regio tot uitdrukking brengen“.

Kleinere protesten vonden ook plaats bij een hotel in de noordelijke regio van Kilkis, waar 250 migranten uit Lesbos naartoe werden gebracht. Die protesten waren echter van korte duur en de migranten werden gehuisvest in de faciliteit die al onderdak biedt aan asielzoekers, aldus de autoriteiten.

Na de zelf aangestoken brand: dakloze asielzoekers protesteren op Lesbos en eisen naar Europa te vertrekken

Ondertussen verklaarde de minister van Migratie en Asiel Notis Mitarakis woensdag dat Griekenland de rechten van asielzoekers respecteert, maar verplicht is de grenzen en de eigen burgers te beschermen.

Zijn opmerkingen werden gemaakt tijdens een toespraak in de parlementaire commissie die werkt aan een wetsvoorstel tot wijziging van de migratiewetgeving.

“Ons land respecteert het internationaal recht en de rechten van degenen die asiel aanvragen, die absoluut worden gerespecteerd, maar ik heb niets gehoord over de rechten van het land en van de Griekse burgers. Ik heb niets gehoord over de verplichting van de Griekse staat om zijn grenzen en zijn burgers te beschermen”, aldus Mitarakis.

Het hotel na de brand:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here