Toen Rusland in februari 2022 zijn speciale militaire operatie in Oekraïne lanceerde, kon niemand vermoeden dat deze oorlog een wereldwijd vuur zou ontsteken dat de door de VS geleide internationale orde, die de wereld sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft geregeerd, vernietigt. Ik weet dat ik toen nog niet besefte dat de fundamenten van het Amerikaanse internationale economische en buitenlandse beleid zo snel en ingrijpend zouden afbrokkelen. Vier van de zes belangrijkste landen op het gebied van rijkdom uit natuurlijke hulpbronnen verzetten zich nu tegen de Verenigde Staten als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hoewel nummer 6 op de lijst, is China een grote factor op het wereldtoneel en het gaat niet weg, schrijft Larry Johnson.

Laten we beginnen met China. China keek aandachtig naar de westerse inspanningen om de Russische economie met sancties te vernietigen, de Russische cultuur en invloed van het wereldtoneel te wissen en de regering van Vladimir Poetin te vervangen, en besefte dat het de volgende was op het hakblok. Het hielp niet dat de anti-Chinese retoriek in de Verenigde Staten een ongekend niveau van vitriool bereikte, waarbij China routinematig als vijand van de Verenigde Staten werd beschreven door prominente politici van beide partijen.

De verwachtingen van China dat de Verenigde Staten het één-China-beleid, dat in 1972 met Richard Nixon werd overeengekomen, in ere zouden houden, werden tenietgedaan toen Washington er alles aan deed om duidelijk te maken dat Taiwan een onafhankelijke natie is. Het bleef niet bij loze woorden. In 2022 leidde de toenmalige Speaker of the House Nancy Pelosi een delegatie naar Taiwan, ondanks de ernstige bezwaren van China, om een jaar later gevolgd te worden door de huidige Speaker of the House, Kevin McCarthy, die de huidige president van Taiwan verwelkomde in de Verenigde Staten. Die belediging werd voorafgegaan door het neerschieten door de VS van een Chinese ballon, die volgens China een weerplatform was, terwijl Washington beweerde dat het om spionage ging. Dit alles heeft een cumulatief effect gehad en veroorzaakt een ommekeer in de betrekkingen tussen de VS en China die de economische, diplomatieke en militaire status quo verandert. Eenvoudig gezegd is dit als de iconische scène uit de film NETWORK – de Chinezen zijn razend en pikken het niet langer.

  Ze worden wakker: Britse regering zegt nu dat Rusland misschien toch wint in Oekraïne

Op economisch vlak zijn de Chinezen, die 98% van de wereldproductie van zeldzame aardemagneet controleren, naar verluidt van plan de uitvoer van technologie voor zeldzame aardmagneten naar de Verenigde Staten te verbieden om redenen van nationale veiligheid, volgens een artikel in de Japanse Yomiuri Shimbun. Deze zeldzame aardmetalen zijn essentieel voor de productie van elektrische voertuigen en een groot aantal geavanceerde Amerikaanse militaire wapens en vliegtuigen.

Op het militaire front heeft China besloten zijn maritieme spieren te laten gelden door Taiwan te omsingelen met een vloot, waaronder 9 destroyers en 1 marinevliegtuig, en door gesimuleerde raketaanvallen op Taiwan uit te voeren.

China doet ook historische en belangrijke stappen op diplomatiek gebied. Begin maart zorgde Beijing voor een toenadering tussen Iran en Saoedi-Arabië. Nobelprijs misschien? De Iraniërs en Saoedi’s kwamen op 6 april in Peking bijeen om de overeenkomst te bezegelen.

En die overeenkomst leverde snel resultaten op met de aankomst vandaag van Saoedische en Omaanse gezanten in Sanaa om vredesbesprekingen te beginnen met de Houthi-leiders, en een einde te maken aan de proxy-oorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië (tot groot ongenoegen van Washington, dat dat conflict zag als een manier om Iran te verzwakken), aldus Reuters.

China’s nieuwe, warme relatie met Rusland doet alarmbellen rinkelen bij de westerse bondgenoten. De Franse Macron heeft, ondanks zijn abjecte mislukkingen als leider, een scherp gehoor. Hij is ook een sycofant van wereldklasse en verloor geen minuut bij zijn pogingen om China te vleien. Macrons onbekwaamheid als diplomaat bleek duidelijk uit zijn dwaze beslissing om het hoofd van de Europese Commissie (EC), Ursula von der Leyen, mee te nemen naar zijn ontmoetingen met president Xi. De Chinezen waren niet blij. De Chinezen negeerden haar en weigerden diplomatieke beleefdheden. De Franse politicus Florian Filippo meldde op Twitter dat de arme Ursula gedwongen werd om commercieel te vliegen en door de reguliere passagierscontrole te gaan:

Nadat hij er niet in geslaagd was Xi Jinping over te halen afstand te nemen van Rusland, liet Macron enkele diplomatieke bommen vallen in een interview met Politco tijdens de vlucht terug naar het door rellen verscheurde Parijs:

Europa moet zijn afhankelijkheid van de Verenigde Staten verminderen en voorkomen dat het wordt meegesleurd in een confrontatie tussen China en de VS over Taiwan, zei de Franse president Emmanuel Macron in een interview in zijn vliegtuig terug van een driedaags staatsbezoek aan China.

In een gesprek met POLITICO, nadat hij tijdens zijn reis ongeveer zes uur had doorgebracht met de Chinese president Xi Jinping, benadrukte Macron zijn lievelingstheorie van “strategische autonomie” voor Europa, vermoedelijk onder leiding van Frankrijk, om een “derde supermacht” te worden.

Hij zei dat “het grote risico” voor Europa is dat het “verstrikt raakt in crises die niet de onze zijn, waardoor het zijn strategische autonomie niet kan opbouwen”, terwijl hij van Peking naar Guangzhou vloog.

China doet meer dan diplomatieke praatjes maken. Een schip met 57 wooneenheden en 429 ton goederen voor de overlevenden van de recente aardbeving is op paaszondag in de haven van Lattakia aangekomen. Terwijl de Verenigde Staten op Syrisch grondgebied militaire operaties uitvoeren tegen de regering van Syrië, sturen de Chinezen met hun humanitaire hulp een duidelijk signaal dat China een vriend is en geen vijand.

Dan is er het economisch slechte nieuws voor de Pax Americana. De Chinezen en de Russen werken samen aan een nieuwe internationale munt en meer landen gebruiken de Chinese munt, de Yuan, om handelsovereenkomsten te sluiten die voorheen in dollars werden gesloten. Twee weken geleden kondigden China en Brazilië een “overeenkomst aan om in hun eigen valuta te handelen en de Amerikaanse dollar als intermediair te laten vallen”, aldus Barron’s.

  Zelensky, Pentagon erkennen dat tegenoffensief moest worden "gepauzeerd" te midden van verliezen

Dit staat niet op zichzelf. De overstap naar de Yuan kwam vorig jaar in een stroomversnelling.

Overschrijvingen in de Chinese nationale busbar yuan voor internationale betalingen stegen in 2022 ten opzichte van het voorgaande jaar.

Het bedrag aan internationale overschrijvingen in yuan bereikte 96,7 biljoen yuan (ongeveer 14,14 biljoen dollar), een stijging van 21,48 procent op jaarbasis, volgens gegevens van de People’s Bank of China (PBoC).

De echte openbaring is dat China en Rusland de Verenigde Staten ontmaskeren als een belangrijke aanstichter van oorlogen en internationale chaos. China en Rusland brengen niet alleen de Saoedi’s en Iraniërs samen, maar werken ook samen met de Saoedi’s om Syrië zijn lidmaatschap en status in de Arabische Liga terug te geven. De vroegere steun van de Arabische Golfstaten voor de door de VS en het VK geleide poging om de Syrische president Assad te verdrijven door een opstand te ontketenen, is aan het verdampen. In plaats daarvan werken die landen nu samen met China en Rusland om een einde te maken aan de burgeroorlogen in Jemen en Syrië.

En wat is de reactie van de VS? Dreigen met meer sancties tegen landen die niet willen toegeven aan de eisen van de VS. Het grappige is dat de Verenigde Staten, net als de grote en machtige Oz, worden ontmaskerd als een chagrijnige oude man die zich achter een gordijn verschuilt.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De toekomst van West-Europa na BakhmutVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe 3 Oorlogen van de Apocalyps komen gevaarlijk dichtbij
Volgend artikelRicardo Delgado – Grafeen verandert gevaccineerden in geleiders
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

  1. Macron; EU een 3e supermacht onder leiding van Frankrijk. Minder gebonden aan de VS

    Macron; maw EU is/ wordt WEF hondje van USA. WEF = USA , EU
    maw; er veranderd niets voor de inwoners , ook moggels als leitje blijft.

  2. De E.U.: tekort aan voeding, geen energie, geen grondstoffen, slechte banden met oud-gekoloniseerde landen, werkschuwe bevolking …

  3. Sancties en boycot is een zeer laffe manier van oorlog voeren tegen de gewone bevolking. De leiders van de gesanctioneerde en geboycotte landen lijden daar niet onder

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in