Ik zal me wenden tot Big Serge en Simplicius voor hun updates over de aanval op de Kakhovka-dam en de “voortgang” van het langverwachte tegenoffensief van Oekraïne. Ik hoef de grond niet twee keer om te ploegen, omdat ik het eens ben met hun respectievelijke kijk op de situatie. Hier is de bottomline van Simplicius:

Ik zei de vorige keer al dat de strategie van de AFU er als volgt uit zal zien:

Ze zullen de druk op al deze fronten opvoeren om te proberen een zwak punt te vinden. In zekere zin is het een voortdurende verkenning-door-vuur op grotere schaal, maar het lijkt eerder een definitieve voorbereiding dan de eerste, veel kleinere speculatieve “voelsprieten” die we al weken hebben.

Maar dit is de clou. Als ze geen zwakke plek vinden en bruut afgepoeierd blijven worden zoals tot nu toe, is de AFU van plan om dit gewoon nooit aan te kondigen als het offensief. Ze zullen gewoon doen alsof ze Rusland aan het “testen” zijn en dat het mythische offensief nog moet komen op een willekeurig en obscuur tijdstip in de toekomst.

Maar als ze een zwakke plek vinden, zullen ze alles op alles zetten om die te doorbreken en dan achteraf beweren dat dit al die tijd al het grote offensief was. Kortom, ze spelen het dubbele psychologische spel dat ik lang geleden al beschreven had, het soort fantoom Schrödinger’s Offensief, waarbij het plan is om de acties achteraf te karakteriseren afhankelijk van hun succes.

Ik blijf bij mijn eerdere beoordeling – Oekraïne kan de Russen misschien een bloedneus of twee bezorgen, maar ze zullen een vreselijke prijs betalen in mensen en uitrusting die onvervangbaar zijn. Het Oekraïense offensief is niet vergelijkbaar met nazi-Duitslands Operatie Barbarossa, maar het is de moeite waard om op te merken dat de aanvankelijke dramatische successen van de nazi’s tijdens de eerste vijf maanden van hun vergeefse poging om Moskou in te nemen, dat offensief uiteindelijk op niets uitliep en ze werden teruggedrongen. In tegenstelling tot de nazi’s hebben de Oekraïners een tekort aan manschappen, tanks, artillerie en nabije luchtsteun. Ze hebben niet het vermogen om een offensief vol te houden en de Russische reserves zullen, zodra ze ingezet worden om de gaten op te vullen, niet alleen de Oekraïense aanval stoppen, maar ook massale slachtoffers toebrengen die de Oekraïense poging om de Russen af te schrikken om de oorlog in Oekraïne te staken, zullen uitdoven.

  Euro in een duikvlucht - inflatie blijft stijgen: Kostengolf haalt burgers in

Op dit punt neem ik nota van het misleidende opiniestuk van twee leden van de Noord-Atlantische Raad – de heren John E. Herbst en Daniel Fried. Herbst is senior directeur van het Eurazië Centrum van de Atlantic Council en was van 2003 tot 2006 ambassadeur van de VS in Oekraïne. Fried is een vooraanstaand fellow bij de Atlantic Council, was assistent-staatssecretaris voor Europese zaken en zat in de Nationale Veiligheidsraad onder president Bill Clinton en president George W. Bush. Deze twee heren zijn de typische vertegenwoordigers van het buitenlands beleid establishment in Washington. Hier volgt een stukje van hun opiniestuk in de Washington Post:

Sinds Rusland in 2014 voor het eerst delen van Oekraïne binnenviel en bezette, gingen veel te veel westerse beleidsmakers ervan uit dat de Krim de echte rode lijn van Rusland was – de enige territoriale verovering waar Rusland nooit afstand van zou kunnen doen. Rusland zelf heeft sindsdien veel energie gestoken in het benadrukken hiervan tegenover Westerse gesprekspartners.

In werkelijkheid vertegenwoordigt de Krim een punt van maximale hefboomwerking. Het is precies daar waar Oekraïne slagveldwinst moet boeken om deze oorlog tot een goed einde te brengen…

Een Oekraïense opmars die de Krim binnen het bereik van de Oekraïense artillerie zou brengen, zou een enorm en duur logistiek probleem opleveren voor de Russische president Vladimir Poetin. Zijn militaire en civiele bestuur op de Krim zou met name bedreigd worden als Oekraïne ook in staat zou zijn om de brug over de Straat van Kertsj, die het schiereiland rechtstreeks met Rusland verbindt, volledig te vernietigen of zelfs onder voortdurend vuur te houden. Zo’n tegenslag zou politieke gevolgen hebben in Moskou, en de scheuren die we momenteel zien in het regime van Poetin zouden groter worden.

Ze kunnen zelfs niet eens de waarheid vertellen over het begin van het conflict in de Donbass. Rusland is niet binnengevallen. Hoewel Rusland materiële steun verleende aan de milities in Donestsk en Luhansk, heeft het nooit een militaire macht ingezet. De milities in Donbass bevochten het Oekraïense leger tot een impasse en die impasse duurde voort totdat Rusland in februari 2022 zijn Speciale Militaire Operatie lanceerde. Als een ontaarde gokker die aan de verliezende hand is, zetten ze all in op Rusland dat faalt om de Krim te verdedigen, in de ijdele hoop dat dit voor zoveel onrust in Moskou zal zorgen dat Poetin zal worden afgezet. Dat gaat niet gebeuren.

  Verschrikkelijke verliezen: Lichamen van Oekraïense soldaten worden op het slagveld achtergelaten, mortuaria mogen geen informatie verstrekken

De echte wild card is de komende grootschalige militaire NAVO-oefening die volgende week van start gaat. Er wordt gespeculeerd dat de NAVO dit gebruikt als dekmantel om in te grijpen in de oorlog in Oekraïne en Rusland aan te vallen. Ik wil niet geloven dat de Verenigde Staten en de NAVO zo waanzinnig zijn. Hun escalatie in de zin van het sturen van tanks en andere geavanceerde wapensystemen moet echter op zijn waarde worden geschat en Rusland moet voorbereid zijn om een NAVO-aanval af te slaan.

Het Oekraïense tegenoffensief verzwakt de vastberadenheid van Rusland niet. Integendeel. Het sterkt Rusland in zijn overtuiging dat het Westen van plan is om Rusland aan te vallen en te vernietigen. Dit verhardt op zijn beurt de houding van Moskou en garandeert dat Russische troepen de komende weken met grotere intensiteit Oekraïense en NAVO-middelen in Oekraïne zullen aanvallen. We leven in het meest onstabiele, gevaarlijke moment sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog en het Westen lijkt met zijn onverzettelijkheid van plan om een rode lijn te overschrijden. Bid voor vrede, maar bereid u voor op een uitgebreide oorlog.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NBC-verslaggever gaat naar de Krim en schokt de kijkers door de waarheid te vertellenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWat te doen als de COVID-tirannie terugkeert
Volgend artikelOh, alsjeblieft. Ik word moe van deze BS. “Gewaardeerd”?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. US militair Hercules vliegt tegenwoordig dagelijks van noord Duitsland naar Oslo, maar blijkt een andere route terug te nemen. (want ik hoor ‘m niet terug komen)
  Het ding maakt een pokkeherrie, zeker zwaar aan de vracht.

 2. “De echte wild card is de komende grootschalige militaire NAVO-oefening die volgende week van start gaat. Er wordt gespeculeerd dat de NAVO dit gebruikt als dekmantel om in te grijpen in de oorlog in Oekraïne en Rusland aan te vallen. Ik wil niet geloven dat de Verenigde Staten en de NAVO zo waanzinnig zijn. Hun escalatie in de zin van het sturen van tanks en andere geavanceerde wapensystemen moet echter op zijn waarde worden geschat en Rusland moet voorbereid zijn om een NAVO-aanval af te slaan.”

  DIT is de kern. De NAVO wil deze oefening minimaal gebruiken voor 2 doelen; de neuzen binnen de NAVO weer allemaal dezelfde kant op krijgen en tegelijkertijd Rusland imponeren.
  Dat laatste gaat sowieso niet gebeuren; Rusland zal niet onder de indruk zijn van een vliegshow met verouderde toestellen, zelfs niet als dat gaat om grote aantallen.

  Voor Rusland is het nu dus van belang zich verdedigend op te stellen en zich voor te bereiden. Persoonlijk denk ik ook dat dit de reden is dat Rusland nog steeds hun werkelijke troepenmacht, noch de gemobiliseerde troepen echt heeft ingezet, tenminste niet grootschalig; ze wachten af tot deze ‘oefening’ voorbij is.
  Als de oefening voorbij gaat zonder dat de NAVO een aanval lanceert dan kan Rusland naderhand gewoon doorgaan met hun langzame maar gestage opmars en het vernietigen van het geleverde materiaal.
  Als de NAVO wel gek genoeg is om een aanval te beginnen dan heeft Rusland die troepen gereed om te reageren ipv verspreid over Ukraine waar ze mogelijk vastgepind zouden zitten in gevechten.

 3. FN,
  De milities in Donbass bevochten het Oekraïense leger tot een impasse en die impasse duurde voort totdat Rusland in februari 2023 zijn Speciale Militaire Operatie lanceerde. Dat moet Februari 2022 zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in