Allied Joint Force Command Brunssum / Wikimedia (CC BY-SA 2.0 DEED)

Het Westen is niet langer meer in post-Koude Oorlog en bevindt zich in een nieuw pre-oorlog tijdperk met nog maar weinig tijd om zich voor te bereiden op toekomstige conflicten en deze af te schrikken, waarschuwt de Britse regering in een historische toespraak over een “veel onrustiger wereld”, schrijft Oliver JJ Lane.

China houdt de vastberadenheid van het Westen in Oekraïne in de gaten om te zien of het zijn geduld verliest met het financieren van de regering in Kiev en haar defensie, zegt het VK in een duidelijke oproep aan NAVO-bondgenoten om klaar te zijn voor een grote oorlog op meerdere fronten in de nabije toekomst.

De Britse minister van Defensie Grant Shapps zei maandag in Lancaster House dat het Westen te maken heeft met een “veel onrustiger wereld” en zichzelf niet langer als post-oorlog kan beschouwen. Hij zei:

…nu is het tijd voor alle bondgenoten en democratische naties over de hele wereld om… ervoor te zorgen dat hun defensie-uitgaven ook groeien. Want zoals besproken is het tijdperk van het vredesdividend voorbij. Over vijf jaar kunnen we te maken krijgen met meerdere fronten, waaronder Rusland, China, Iran en Noord-Korea.

…we staan aan het begin van dit nieuwe tijdperk. De Berlijnse Muur is een verre herinnering, maar de cirkel is rond: we zijn van een post-oorlogs naar een pre-oorlog wereld gegaan. Een tijdperk van idealisme is vervangen door een periode van hardvochtig realisme.

Ter illustratie van de acties die Groot-Brittannië heeft ondernomen om zich voor te bereiden op dit veelzijdige conflict waarvan de Britse regering blijkbaar gelooft dat het eraan komt, noemde Shapps de steun van het VK aan Oekraïne, het land dat dit jaar de grootste NAVO-inzet sinds het einde van de Koude Oorlog leidt, de ondertekening van een nieuwe coalitie van VK-Japan-Italië voor gevechtsvliegtuigen en de oprichting van de coalitie van Australië, het VK en de VS voor onderzeeërs. Hij zei dat de regering van plan was om 2,5% van het BBP in defensie-uitgaven te steken zodra ze zich dat kon veroorloven.

  Washington's Reich Syndroom... Oorlogsplannen stapelen zich op van Rusland naar China

Op de korte termijn zei Shapps dat het Westen Oekraïne “niet in de steek mag laten”, omdat dit de invasie van Poetin zou belonen met een overwinning en wereldwijd een signaal van zwakte zou afgeven. Een potentiële tegenstander die op zoek is naar dergelijke signalen is Beijing, zei hij en merkte op: “China beoordeelt of het Westen zijn geduld verliest.”

Shapps waarschuwing voor een komende wereldoorlog en een “nieuw tijdperk” zijn een echo van andere soortgelijke opmerkingen die de afgelopen dagen snel uit verschillende Europese landen kwamen. Estland, een van de meest enthousiaste bondgenoten van Oekraïne en een staat die aan Rusland grenst, zei maandag bij monde van zijn premier dat de NAVO volgens zijn inlichtingendienst “drie tot vijf jaar” de tijd heeft om zich voor te bereiden op een Russische aanval op de NAVO zelf. Zweden waarschuwde zijn burgers vorige week om voorbereid te zijn op oorlog.

Duitsland is naar verluidt dezelfde mening toegedaan, met de best verkochte krant in Europa Bild die deze week publiceerde over uitgelekte oorlogsplannen die anticiperen op Russische invasies van Europese staten tegen de zomer van 2025. De plannen schetsen naar verluidt een “weg naar een conflict”, inclusief een hernieuwde Russische poging om Kiev in te nemen en een poging om grenscrises met de Baltische staten te veroorzaken terwijl de Verenigde Staten zich bezighouden met de nasleep van de presidentsverkiezingen van 2024.

Shapps’ opmerkingen over het einde van het vredesdividend en de opkomst van Europa in een “pre-oorlog” tijdperk herhalen opmerkingen van defensie-denkers in Polen, een van de NAVO-staten die het meest blootstaan aan Russisch expansionisme, ervan uitgaande dat de vrees van Poetin voor de opbouw van een “imperium” bewaarheid wordt. Zoals gemeld in december, waarschuwde professor Katarzyna Pisarska van het Warsaw Security Forum dat “deze levensstijl, de focus op de welvaartsstaat, op welvaart onder de Amerikaanse beschermende paraplu” nu “voorbij” is en Europa “een tijdperk van oorlogen ingaat”.

  Zonder Russisch gas kan West-Europa niet overleven en er is geen plan B

Het veiligheidsforum in Warschau waar professor Pisarska aan het hoofd van staat, heeft eerder reflecties gehouden over het einde van het zogenaamde vredesdividend dat de NAVO-landen genoten aan het einde van de Koude Oorlog, toen enorme middelen voor het in stand houden van kernwapens, grote permanente legers, luchtmachten en vloten werden vrijgemaakt voor civiele doeleinden naarmate deze strijdkrachten werden teruggeschroefd. Maar, zoals James Heappey, de Britse minister van Strijdkrachten, in oktober zei, nu het Westen de naar granaten hongerende oorlog in Oekraïne bevoorraadt, kon de defensie-industrie met een lage capaciteit in vredestijd het niet bijbenen.

Tijdens dezelfde sessie zei admiraal Rob Bauer, de voorzitter van het Militaire Comité van de NAVO: “We hebben de industrie nodig om de productie in een veel hoger tempo op te voeren. We hebben grote volumes nodig. De just-in-time, just-enough economie die we 30 jaar lang samen hebben opgebouwd in onze liberale economieën is prima voor veel dingen, maar niet voor de strijdkrachten als er een oorlog gaande is.”

Het hoofd van het Nationale Veiligheidsbureau van Polen, Jacek Siewiera, sprak vorig jaar ook over deze thema’s en zei dat eerdere beoordelingen dat Europa wel tien jaar de tijd had om zich voor te bereiden om Rusland af te schrikken van verdere agressie hopeloos optimistisch waren. Siewiera zei dat Rusland, dat Westerse waarnemers heeft verrast met zijn vermogen om zijn strijdkrachten ondanks sancties opnieuw te bevoorraden, in staat zou zijn om binnen drie jaar de gevechtscapaciteit te herstellen.

Hij zei dat: “Om oorlog met Rusland te voorkomen, moeten landen aan de oostflank [van de NAVO] een tijdshorizon van 3 jaar aannemen om zich voor te bereiden op een confrontatie.”

  Interessante Speciale Militaire Operatie Z update van Andrei

Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oorlog is een zwendel… Amerikaanse en NAVO wapenindustrieën halen recordomzet van $400 miljard uit proxy-oorlog met RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAls de Covid prik een proef was – wat gebeurt er dan daarna?
Volgend artikel2024: Op weg naar de Europese revolutie!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

26 REACTIES

 1. Wat is dat nou toch weer voor gelul, dit is echt gewoon op oorlogstrom slaan. Waarom zou Rusland ons willen aanvallen. Voor wat? Land hebben ze genoeg. Voedsel hebben ze genoeg, zijn de grootste economie van Europa geworden. Het westen vernietigt zichzelf terwijl de Russen gewoon handel willen drijven en hun delfstoffen verkopen. Tenzij Putin ook in het spel zit. Ik sluit het niet uit.

  • Ik zou het maar wel geloven, de waanzin regeert en lees het artikel zou ik zeggen. Ze willen geen vrede. Ze willen oorlog. Je kan dit niet meer negeren en achteloos wegkijken.

 2. Misschien wel eerder joh !!!

  En wij hebben onze rijkdommen en vrijheden weggegeven omdat we bang waren voor een virusje wat niet meer dan een stevige griep bleek te zijn !

  Over 5 jaar valt in Europa weinig meer te halen …

 3. “Hij zei dat: “Om oorlog met Rusland te voorkomen, moeten landen aan de oostflank [van de NAVO] een tijdshorizon van 3 jaar aannemen om zich voor te bereiden op een confrontatie.”

  De Oekraïne heeft daar vanaf 2014 de tijd voor gekregen, en zelfs dat is een totale mislukking geworden.

  Om oorlog te voorkomen moet het westen zelf de oorlogstrommels aan de kant gooien.
  Rusland bedreigd geen enkel land, het waarschuwt slechts om rekening met hun eigen veiligheid te houden.
  Het westen leeft in een gevaarlijke illusie.
  Ik zal alvast de banen van de Nederlandse vlag uitknippen om ze later in de Russische volgorde weer aan elkaar te naaien.

 4. Over 5 jaar klaar voor meerdere oorlogen? Het verrassingselement van een aanval is altijd belangrijk, dus een mogelijke oorlog kan weleens veel eerder gebeuren.

 5. Het enige continent dat echt voor gevaar zorgt is Europa zelf.
  Europa heeft de vorige eeuw 2 wereldoorlogen veroorzaakt en nu staan ze weer te stuiteren.
  Het wordt tijd voor een atoombom op Europa en ja ik zal er zelf ook onder lijden aangezien ik nog steeds in dit achterlijke continent woon maar ik zal er geen moeite mee hebben om naar een nieuw continent te emigreren,waarschijnlijk wordt dat Latijns Amerika en dan met name 1 van de eilanden van de Antillen!

 6. Over vijf jaar zijn de meeste mensen die gevaccineerd zijn, al overleden?. Het wordt gemakkelijker om de controle over te nemen naarmate het aantal mensen afneemt.

 7. https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/eu-zal-50-miljard-euro-goedkeuren-voor-oekra%C3%AFne/ar-AA1n4XgR?ocid=hpmsn&cvid=b5daa01e2ae04a9595f7bb45b181dc86&ei=17

  https://www.msn.com/nl-nl/nieuws/Buitenland/frankrijk-zegt-opnieuw-raketten-en-bommen-aan-oekra%C3%AFne-toe/ar-AA1n5zBF?ocid=hpmsn&cvid=ae283e35458d4ee9af5fbbeb25452d92&ei=24

  Het moet en het zal uit de hand lopen. Omdat de laatste jaren naievelingen en luchtfietsers het voor het zeggen hebben gekregen.
  Tegelijkertijd werd gezegd, bewindsleden kunnen niet alles weten dus moeten ze in het bedrijfsleven hun voelsprieten uitsteken.
  Dat wordt gedaan, inmiddels zijn Brussel en Washington de twee grootste lobbycentra in het westen.
  Tevens werd de privatisering ingevoerd.
  En nu zitten we waar we nu zitten.
  Aan de rand van de afgrond.

  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5277940/minister-kaag-hugo-de-jonge-nieuwe-ministerie-kennis-ervaring

 8. Het zijn net honden achter een hek, en maar blaffen.
  Maar zo zijn er al eerder 2 conflicten begonnen in Europa, het ene land na het andere begint nu met deze nieuwe paniekronde.
  Als je dus kijkt hoe snel in Oekkieland de AZOV jeugd klaar gestoomd was en tijdens het snorretje in Duitsland de HJ, kun je ervan uitgaan dat over 5 jaar “men” er klaar voor is.
  Het meest belachelijke eraan is dat de sukkels nog steeds niet zien dat na 2 jaar van Oekkie overwinningen, superieure wapens, Rusland met schoppen, geen munitie of raketten meer er nu in een keer een bedreiging voor heel Europa is.
  Of zoals sleepy Joe zei: Putin already lost the war, of Trutsula van der Lijken: TheRussian Economie is in tatters, in Tatters I tell you.
  Maar dit geblaat wordt gelukkig een beetje geremd omdat er meestal een mondkapje voorzit.

 9. ik ben er klaar voor hoor geen problemen met de rus chinees enz MAAR DE REGERINGEN EN MEELOPERS WEZEN JULIE ER MAAR KLAAR VOOR WAND JULIE MOETEN ZIJ HEBBEN EN WIJ OOK OPHANGEN DAT ZOOITJE EN LAAT HET MAAR KOMEN ZIJ WORDEN MET BLOEMEN ONTVANGEN

 10. F oorlogen, nooit meer, dus ook geen k+t legers en oorlogstuig, STOP met het vernietigen van en bang maken met F-off Satanisten war mongers inhumane soort die anderen meetrekt de ellende in, STOP.

 11. Als wij ons alleen maar keren tegen deze WESTERSE OORLOGHITSERIJ, dan is het afgelopen, vrede alom, en voor de rest keihard optreden in de eigen landen tegen moord, drugs,
  En ander crimineel gespuis. Ook de inmenging door allerlei bedrijven en miljardairs, afgelopen uit, ook met de subsidies naa, KLIMAAT, GENDER, EN RASCISTISCHE GROEPEN!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in