Vladimir Poetin kondigt een onderzoek aan naar de crash van het vliegtuig van Prigozhin en benadrukt de bijdrage van Wagner in de strijd tegen neonazisme. Deskundigen geloven dat de toekomst van de Wagner Group in de komende maanden beslist zou kunnen worden. Wat zijn de opties? schrijft Andrei Restschikow.

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag tijdens een ontmoeting met het hoofd van de Volksrepubliek Donetsk zijn medeleven betuigd aan de familieleden van de mensen die zijn omgekomen bij de crash van het vliegtuig waarvan ook het hoofd van het particuliere militaire bedrijf “Wagner”, Jevgeni Prigozjin, deel uitmaakte. “Met betrekking tot de vliegtuigcrash wil ik allereerst mijn oprechte deelneming betuigen aan de families van de doden. Dit is altijd een tragedie,” zei Poetin.

Volgens de president zal de bijdrage van de leden van de Wagner Group aan de strijd tegen het neonazisme in Oekraïne niet vergeten worden. “Ik wil graag opmerken dat zij mensen zijn die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan onze gemeenschappelijke zaak van het bestrijden van het neonazi-regime in Oekraïne. We herinneren het ons, weten het en zullen het niet vergeten,” benadrukte Poetin.

De Russische Onderzoekscommissie is een vooronderzoek gestart naar de ramp, en het onderzoek zal volledig en tot het einde worden uitgevoerd, verzekerde de president. Poetin merkte op dat hij Prigozhin al sinds de jaren 90 kende. “Hij was een persoon met een moeilijk lot. Hij maakte ernstige fouten in zijn leven, maar behaalde ook de nodige resultaten – zowel voor zichzelf als wanneer ik hem dat vroeg, voor een gemeenschappelijk doel, zoals in deze laatste maanden,” zei de president.

Volgens Poetin keerde Prigozjin pas woensdag terug uit Afrika, waar hij bepaalde officiële figuren ontmoette. “Hij werkte – en productief – niet alleen in ons land, maar ook in het buitenland, vooral in Afrika. Daar hield hij zich bezig met olie, gas, edele metalen en edelstenen,” voegde Poetin eraan toe.

  Slag om Bakhmut: Militair overzicht 20 februari 2023 (Video 18+)

Pushilin van zijn kant zei dat de dood van Prigozhin een pijnlijke kwestie was voor de DPR, waar strijders van de Wagner-groep vochten voor de bevrijding van Soledar en Artyomovsk (Oekraïens: Bakhmut). “We hebben dit nieuws met bezorgdheid en groot medeleven aanvaard. Maar we begrijpen dat de vijand voor niets zal stoppen,” zei Pushilin.

Zoals het Russische agentschap voor de burgerluchtvaart Rosaviaziya eerder had gemeld, stond Prigozhin op de lijst van zeven passagiers van het Embraer privévliegtuig dat neerstortte in de buurt van het dorp Koesjenkino in de regio Tver, ongeveer 300 kilometer van Moskou. Het vliegtuig was onderweg van Moskou naar Sint Petersburg. Volgens voorlopige informatie waren er tien mensen aan boord, waaronder drie bemanningsleden.

Deskundigen zijn het niet eens over wat er met Wagner zal gebeuren zonder Prigozhin, die erin slaagde om van de groep een wereldmerk te maken. “De laatste tijd is de Wagner Group vooral gestationeerd in Wit-Rusland en Afrika. Daarnaast heeft een aanzienlijk deel van de strijders zich verbonden aan de Russische strijdkrachten,” legt militair expert Yuri Knutov uit. Volgens zijn prognose kan de Raad van Wagner-commandanten ofwel Prigozhins zaak voortzetten of het bedrijf ontbinden. “Ik denk echter dat ze zullen proberen om het particuliere militaire bedrijf te behouden en aan het werk te houden. De organisatie heeft immers een schat aan gevechtservaring,” merkt hij op.

“In Wit-Rusland houden de Wagner-strijders zich nu voornamelijk bezig met het trainen van militair personeel. In Afrika en het Midden-Oosten hebben ze een behoorlijk breed werkterrein. Ze zijn ingezet in de Centraal-Afrikaanse Republiek en Mali, hebben bepaalde missies uitgevoerd in Syrië en Libië, en het is goed mogelijk dat andere staten zich tot hen hebben gewend voor hulp,” legt de expert uit.

“Er kan gezegd worden dat de Wagner Group erin geslaagd is om de situatie te stabiliseren in de Afrikaanse staten waar ze waren en missies uitvoerde. En wat ook niet onbelangrijk is: ze slaagden erin de Fransen en tot op zekere hoogte zelfs de Amerikanen terug te dringen. Toch zou de consolidatie van de groep kunnen haperen. Natuurlijk zal veel afhangen van de nieuwe commandant. Hij zal goed thuis moeten zijn in militaire zaken, maar ook diplomatieke en politieke vaardigheden moeten hebben. Dit is nodig om een constructieve dialoog met staatshoofden tot stand te brengen,” zegt Knutow.

  De zoveelste rotzooi van de VS denktank RAND

“Op dit moment is het moeilijk om een commandant in de groep te vinden die qua charisma en media-activiteit in de buurt komt van Prigozhin. Alle Wagner-commandanten zijn militairen die ver van de politiek en de media staan. Bijvoorbeeld Andrei Trozhev, met de roepnaam “Grijshaar”, die de Russische president de afgelopen maanden noemde als de facto commandant,” vermoedt de deskundige.

“Het particuliere militaire bedrijf Wagner is een commerciële organisatie. Ik denk dat alle organisatievormen die binnen de Wagner Group bestaan, hun functies zullen blijven vervullen. Natuurlijk zal het niet meer dezelfde Wagner Group zijn als onder Prigozhin, want hij had eigenlijk best veel charisma,” zegt Anatoly Matviychuk, een voormalig officier van de speciale strijdkrachten en gepensioneerd kolonel.

Volgens hem zal de structuur van de groepen nauwelijks veranderen en zal de Raad van Leiders blijven bestaan. “De oprichting van het particuliere militaire bedrijf Wagner was een langdurig proces. Het nam deel aan operaties in Syrië en de Centraal-Afrikaanse Republiek. En ik denk dat de groep zijn posities in Afrika zal kunnen behouden,” legt Matviychuk uit.

De deskundige is het eens met de stelling dat de Wagner-strijders de situatie hebben gestabiliseerd in de Afrikaanse staten waar ze werden ingezet. “Organisatorisch werden ze onderdeel van de Afrikaanse structuren die de uitvoerende en wetgevende macht controleerden. Ze ondersteunden deze organisaties met hun bajonetten en waren in staat om de situatie in de strijd tegen terreur te stabiliseren,” zegt Matwijtschuk.

In Rusland is de wettelijke status van particuliere militaire bedrijven niet gedefinieerd, herinnert militair deskundige Alexandr Artamonov zich. Hij zegt dat na het begin van de speciale militaire operatie, toen duidelijk werd dat de NAVO zich voorbereidde op gebeurtenissen alsof het een grote oorlog was, het noodzakelijk werd om een beroep te doen op particulier initiatief.

  De gemiddelde "journalist" van de gevestigde media in de VS is een semi-geletterde debiel

“In Rusland was het een tijdelijk fenomeen dat nu effectief verdwenen is. Daarom zal niemand de plaats van Prigozhin innemen,” vermoedt hij. In Afrika daarentegen werden de acties van de groep gegarandeerd door de Russische Federatie, en daarom werden de missies blijkbaar uitgevoerd met de goedkeuring van Moskou. Daarom is het onwaarschijnlijk dat de samenwerking met de Afrikaanse staten grote veranderingen zal ondergaan.

Wat betreft de beweringen van de Poolse premier over een vermeende dreiging van de Wagner Group, “hitsige honden blaffen hier”, zegt de deskundige. Dit wordt gesuggereerd door officiële informatie over de inzet van nieuwe eenheden in Oost-Polen, die “op elk moment kunnen uitrukken naar Noord-Oekraïne.”

Volgens Artamonov komen de zorgen die Polen uit, voort uit het feit dat het land een agressieve houding aanneemt ten opzichte van Rusland. “Tegen de achtergrond van deze verklaringen blijven Poolse militairen vechten op het grondgebied van Oekraïne. Ze worden met militaire eer begraven, omdat Warschau zelf met ons in oorlog is en daar geen geheim van maakt,” benadrukt de deskundige.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Als Prigozhin in de hel is, zal hij binnenkort de plaats runnenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne ontvangt meer Russische luchtaanvallen (Video’s)
Volgend artikelEr zijn te veel “Varkens in de Salon”: De westerse beschaving is ziek en stervende; is het te laat voor een verlossing?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

7 REACTIES

 1. Als gewoon burger heb ik de indruk dat men in de gewone media hoopt en denkt dat door de moord vermoedelijk op de leider van de Wagnergroep dat men die groep nu kan indammen en zij vleugellam zullen worden, ik vermoed dat er wel weer een andere man zal opstaan binnen die groep, geen idee hoeveel personen in die groep aanwezig zijn, toen de coup er was ging ook niet iedereen achter de nu vermoordde leider aan, dat er dus al verschillen binnen in de Wagnergroep waren heeft dit al aangetoond, de contacten ook in Afrikaanse landen zijn al gelegd en een andere leider zal daarop voor kunnen boorduren, ach het Westen rekent zich al rijk, zo simpel is het gelukkig niet, dat het een enorm verlies zal zijn binnen de Wagnergroep is een feit, we zullen zien!

   • Hoop dat de plannen die o.a. de BRICS landen hebben en hun enorme potentie niet gedwarsboomd kunnen worden door deze aanslag Adriaan, de weg is ingeslagen naar weer soeverein zelfbestuur en er zijn nog vele landen die willen aansluiten, waarom zou dat toch zijn he, wij weten dat wel vermoed ik, maar in het Westen begrijpen ze het maar niet denk ik, Prigozhin heeft volgens Putin een enorme bijdrage geleverd aan het verslaan van die Azov Nazi’s, dus indien dat waar is dan respecteer ik dat enorm want je kent mijn mening wel over fascisme, het Westen en Europa worden uitgekotst, jammer voor de goeden onder ons maar daar hebben ze nu even sch..t aan en dat begrijp ik wel, wil je niet horen dan moet je maar voelen is het spreekwoord, op een andere wereld en vooral op het einde van de VS, op zijn buitenlandse politiek en binnenlandse politiek, ik proost op al die landen en volkeren die zich nu bevrijden en dat Wagner gewoon verder gaat met dat goede wat zij doen, mooier kan ik het niet maken!!!

  • Beste flardinga,
   Iedere gebeurtenis die in het westen positief overkomt, wordt met gejuich ontvangen, alsof ze de oorlog reeds gewonnen hebben.
   Het is best wel moeilijk voor ze om te beseffen dat ze het gaan verliezen.
   ” hoop doet leven”
   Valse hoop ook, maar dan een heel stuk korter……

 2. Wat mij opviel was dat president Poetin de ‘nagelatenen’ van de VERMOEDELIJKE slachtoffers al officieel – en specifiek – condoleerde terwijl het onderzoek nog in volle gang is en de slachtoffers formeel nog niet zijn geïdentificeerd.
  Wat het zou kunnen betekenen weet ik niet, maar het lijkt diplomatiek in ieder geval erg ongebruikelijk.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in