© Foto: Public domain

Stel je voor dat president Xi Jinping een onverdund Taoïstisch geduld moet opbrengen om een telefoongesprek met die oorlogszuchtige acteur in een bezweet T-shirt in Kiev te doorstaan, terwijl hij hem een paar feiten van het leven probeert bij te brengen – compleet met de belofte om een Chinese delegatie op hoog niveau naar Oekraïne te sturen om over “vrede” te praten, schrijft Pepe Escobar.

Er is veel meer aan de hand dan het kritische oog kan zien bij deze tot vervelens toe gesponnen diplomatieke “overwinning” – althans vanuit het oogpunt van NAVOstan.

De vraag is onvermijdelijk: wat is het nut van dit telefoongesprek? Heel eenvoudig: just business.

Het leiderschap in Peking is zich er volledig van bewust dat de NAVO-proxyoorlog tegen Rusland in Oekraïne de onlosmakelijke dubbelganger is van een Amerikaanse directe oorlog tegen het Belt and Road Initiative (BRI).

Tot voor kort, en sinds 2019, was Peking de belangrijkste handelspartner van Kiev (14,4% van de invoer, 15,3% van de uitvoer). China exporteerde voornamelijk machines, apparatuur, auto’s en chemische producten, en importeerde voedingsmiddelen, metalen en ook wat machines.

Slechts weinigen in het Westen weten dat Oekraïne zich al in 2014 bij het BRI heeft aangesloten en dat er sinds 2018 een BRI-handels- en investeringscentrum in Kiev actief is. Tot de BRI-projecten behoort de aanleg van de vierde lijn van het metrosysteem in Kiev in 2017 en de installatie van 4G door Huawei. Alles ligt stil sinds 2022.

Noble Agri, een dochteronderneming van COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), investeerde in een zonnebloemzaadverwerkingscomplex in Mariupol en de onlangs gebouwde graanhaventerminal van Mykolaiv. De volgende stap zal noodzakelijkerwijs bestaan uit samenwerking tussen de Donbass-autoriteiten en de Chinezen bij de wederopbouw van hun bezittingen die tijdens de oorlog zijn beschadigd.

  Politiek Westen gebruikt Oekraïne om Russische krijgsmacht te testen en in diskrediet te brengen

Beijing probeerde ook sterk betrokken te raken bij de Oekraïense defensiesector en zelfs Motor Sich te kopen; dat werd door Kiev geblokkeerd.

Let op die neon

Dus wat we in Oekraïne hebben, vanuit Chinees oogpunt, is een handels/investeringscocktail van BRI, spoorwegen, militaire leveringen, 4G en banen in de bouw. En dan de belangrijkste vector: neon.

Ruwweg de helft van de neon die bij de productie van halfgeleiders wordt gebruikt, werd tot voor kort geleverd door twee Oekraïense bedrijven: Ingas in Mariupol en Cryoin in Odessa. Sinds het begin van de speciale militaire operatie (SMO) is er geen handel meer. Dat heeft directe gevolgen voor de Chinese productie van halfgeleiders. Men kan erop wedden dat de Hegemon niet bepaald wakker ligt van deze hachelijke situatie.

Oekraïne vertegenwoordigt voor China wel degelijk waarde als BRI-kruispunt. De oorlog onderbreekt niet alleen de handel, maar, in het grotere geheel, ook een van de handels- en verbindingscorridors die West-China met Oost-Europa verbinden. BRI bepaalt überhaupt alle belangrijke beslissingen in Peking – het is het overkoepelende concept van het Chinese buitenlandse beleid tot halverwege de eeuw.

En dat verklaart het telefoontje van Xi, waarmee hij alle NAVOstan onzin over China die eindelijk aandacht besteedt aan de oorlogszuchtige speler, ontkracht.

Even relevant als het BRI is de overkoepelende bilaterale relatie die de geopolitiek van Peking dicteert: het alomvattende strategische partnerschap tussen Rusland en China.

Laten we dus overgaan naar de bijeenkomst van de ministers van Defensie van de Shanghai Cooperation Organization (SCO) eerder deze week in Delhi.

  De Russische televisie toont de complete absurditeit van de Duitse politiek

De belangrijkste ontmoeting in India was tussen de Russische minister van Defensie Sergei Shoigu en zijn Chinese collega Li Shangfu. Li was onlangs in Moskou en werd door Poetin persoonlijk ontvangen voor een speciaal gesprek. Deze keer nodigde hij Shoigu uit voor een bezoek aan Peking, en dat werd prompt aanvaard.

Het hoeft geen betoog dat alle spelers in de SCO en daarbuiten, inclusief landen die momenteel slechts waarnemers of dialoogpartners zijn en landen die staan te popelen om volwaardig lid te worden, zoals Saoedi-Arabië, de kameraadschap tussen Shoigu en Sjangfu van zeer nabij hebben gevolgd.

Als het gaat om de zeer strategische Centraal-Aziatische “stans”, vertegenwoordigt dat de “six feet under”-behandeling voor de wens van de Hegemon om hen te gebruiken in een verdeel-en-heerschema waarbij Rusland tegen China wordt opgezet.

Shoigu-Shangfu gaf ook een subtiele boodschap af aan de SCO-leden India en Pakistan – stop met kibbelen en, in het geval van Delhi, met het afdekken van de risico’s – en aan volwaardig lid (in 2023) Iran en het bijna toekomstige lid Saoedi-Arabië: hier is het, dit is de tafel die telt.

Al het bovenstaande wijst ook op de toenemende verwevenheid tussen BRI en SCO, beide onder leiding van Rusland en China.

BRICS is in wezen een economische club – compleet met een eigen bank, de NDB – en gericht op handel. Het gaat vooral om soft power. De SCO is gericht op veiligheid. Het gaat om harde macht. Samen zijn dit de twee belangrijkste organisaties die de multilaterale weg zullen banen.

  "Duitse tanks op Russisch grondgebied betekenen Heilige Oorlog" - Solovjov interviewt Richard Black

Wat er van Oekraïne overblijft, wordt al opgekocht door westerse megapartijen als BlackRock, Cargill en Monsanto. Peking rekent er echter absoluut niet op dat het in de steek zal worden gelaten. Er zijn wel vreemdere dingen gebeurd dan een toekomstig romp-Oekraïne als een functionerende BRI-partner voor handel en verbindingen.


Copyright © 2023 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

COVID-19 VACCIN DOSSIER

Aftellen tot ineenstorting van de petrodollar… Amerika’s dollar dominantie komt tot een plotseling, catastrofaal einde… totale CHAOS zal volgenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZal er ooit verantwoording worden afgelegd voor massamoord door het Covid “vaccin”?
Volgend artikelRecent geval van ernstig microgolfsyndroom onthult problemen met 5G
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. De eerste helft van mijn leven heerste er de Koude Oorlog. Er was een onverbiddelijk IJzeren Gordijn tussen de twee machtsblokken. De verkrijgbaarheid van moeilijke grondstoffen was toen beter dan nu want er werd naarstig mee gesmotst. Toen werd Afrika en Zuid-Amerika geplunderd. Blijkbaar komt nu plots alles uit Oekraïne. ???

  2. Dat zou wat zijn als Oekraine zich aansluit bij BRICS landen en onder bescherming van China en Rusland de
    EU en Amerika laat zitten en niks terugbetaalt van de miljarden leningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in