Een dag nadat de overeenkomst over de uitvoer van Russisch en Oekraïens graan was gesloten, beschoot Rusland de haven van Odessa met precisieraketten. Het Westen en Oekraïne beschuldigen Rusland ervan de overeenkomst te hebben geschonden door de haven van Odessa te beschieten onmiddellijk na de ondertekening van het akkoord over de uitvoer van graan. Een blik op de overeenkomst zou duidelijk maken of dit zo is. Ik heb echter de tekst van de overeenkomst nog niet gevonden, alleen berichten erover, schrijft Thomas Röper.

Het Russische persbureau TASS publiceerde na de ondertekening van de overeenkomst een bericht waarin het verwees naar verklaringen van een VN-vertegenwoordiger en schreef:

“”In de overeenkomst staat dat de partijen geen aanvallen zullen uitvoeren op graanschepen, andere civiele vaartuigen en havenfaciliteiten die in de overeenkomst genoemd worden,” zei hij.”

Dit is een belangrijke formulering, want er staat niet dat de overeenkomst aanvallen op havens in het algemeen uitsluit, maar dat de overeenkomst specifieke havenfaciliteiten noemt die noodzakelijk zijn voor de export van graan en daarom niet aangevallen mogen worden.

Het probleem is dat, terwijl de Westerse en Oekraïense media over de aanval berichten en uitvoerig de boze verklaringen van de Westerse en Oekraïense media citeren, de artikelen geen details geven over welk deel van de haven van Odessa beschoten werd. Rusland gebruikte voor de beschietingen zijn Kalibr kruisraketten, die, net als hun Amerikaanse tegenhanger, de Tomahawk kruisraketten, satellietgestuurd en uiterst nauwkeurig zijn.

Het Russische Ministerie van Defensie meldde dit op zijn dagelijkse briefing de dag na de beschieting:

  "Europa moet ook verzwakt worden"

“Een Oekraïens militair schip en een depot met Harpoon anti-scheepsraketten, door de VS aan het Kievse regime geleverd in de zeehaven van Odessa, zijn uitgeschakeld bij een aanval met zeer precieze lange-afstandsraketten die op zee gelanceerd worden.
Op de lijst van geneutraliseerde doelwitten staan ook de productiefaciliteiten van een bedrijf dat gespecialiseerd is in de reparatie en modernisering van de vloot van de Oekraïense marine.”

Als dit waar is, was dit een aanval op een zuiver militair doel en dus ook toegestaan krachtens het Graanexportverdrag. Helaas ontbreken zowel de details van wat er werkelijk aangevallen werd als de tekst van de overeenkomst zelf om het incident definitief te kunnen beoordelen.

RT:

Russisch Ministerie van Defensie bevestigt aanval op haven in Odessa: Oorlogsschip en opslagplaats voor Harpoon-raketten vernietigd

De woordvoerder van het Russische Ministerie van Defensie, luitenant-generaal Igor Konasjenkov, heeft zondagmiddag tijdens zijn dagelijkse briefing verslag uitgebracht over Russische precisie-aanvallen op verschillende militaire objecten in Oekraïne. Zo werd bijvoorbeeld Oekraïense luchtvaartapparatuur vernietigd op de militaire luchthaven Kanatovo in de regio Kirovograd. De woordvoerder van het ministerie meldde ook een aanval op de zeehaven van Odessa, waarbij een Oekraïens oorlogsschip en een opslagplaats voor Amerikaanse Harpoon kruisraketten werden getroffen. Bovendien was een fabriek voor de reparatie en modernisering van oorlogsschepen in Odessa buiten werking gesteld.

Konashenkov heeft ook melding gemaakt van een aanval op posities van het Oekraïense leger bij het dorp Verkhnekamenskoye op het grondgebied van de Volksrepubliek Donetsk. Meer dan 70 procent van het personeel van twee Oekraïense bataljons werd gedood. Bij een aanval tegen munitiedepots in de stad Nikolajev werden minstens 50 personeelsleden van het Oekraïense leger gedood en werden meer dan 3.000 granaten en tien pantservoertuigen vernietigd. Bovendien trof het Russische leger negen commandoposten, zeven munitie- en brandstofdepots, twee M777 houwitsers en een faciliteit voor elektronische oorlogsvoering.

  Waarom die diepe, diepgewortelde haat tegen Poetin?

De Russische luchtverdediging had de afgelopen 24 uur vijf Oekraïense drones neergeschoten in het luchtruim boven de regio’s Charkov en Zaporozjye en boven Donetsk. Bovendien waren er tien Uragan- en HIMARS-granaten onderschept, zei Konasjenkov.

Volgens het Russische Ministerie van Defensie heeft Oekraïne sinds het begin van de speciale operatie op 24 februari in totaal 260 vliegtuigen, 144 helikopters, 1.605 drones, 357 luchtdoelraketsystemen, 4.156 tanks en andere pantservoertuigen, 763 meervoudige raketwerpers en 3.196 kanonnen en mortieren verloren.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat is uw plan om de ergste wereldwijde voedselcrisis in ons bestaan door te komen?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGonzalo Lira over de vreugden van het pragmatisme en de val van het Westen
Volgend artikelTreinladingen extra Russische pantsers arriveren in strijd tegen Oekraïne – Gigantische escalatie op komst – Moord op Zelensky?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

12 REACTIES

    • In Brussel ook fuck Heel die NATO en maak ze Plat Putin is niemand die praatjes maakt die doet untill the Job is Done ✌🏻

  1. De russen zijn ook geen uilen hé. Iedereen weet dat er zal getracht worden mee te sluipen. Oezoudezelfzijn. Rode kruis en humanitair worden aan beide zijden altijd “benut”.

  2. Natuurlijk probeert Zelensky zijn wapentuig zo dicht mogelijk bij scholen, kinderziekenhuizen en nu graansilo’s te verbergen, kan die weer schreeuwen als de Russen er een bom op gooien. Russen verkrachten ook baby’s en eten ze dan op.

  3. Helaas is propaganda een werkzaam instrument om mensen op het verkeerde been te zetten. Allemaal leugens, wat waarheid is weten we niet. wat we wel weten is dat de Oekrainse corrupte regering, nu onder leiding van Zelenski, het Oekrainse volk al jaren verarmt en onderdrukt met rassistische wetgeving, en de bevolking in het oosten systematisch uitmoord. Als Rusland deze z.g.n.operatie gestart is om de mensen in Donnbass te beschermen vraag ik mij af; waarom nu pas? Al acht lange jaren worden deze mensen op beestachtige wijze gedemoniseerd en uitgemoord zonder een woord van kritiek uit het westen. Oekraine zit vol met hele zeldzame grondstoffen. dat is altijd de reden voor plundering geweest ! niemand geeft iets om de mensen die daar wonen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in