In Soledar omsingelde Oekraïense soldaten hebben zich overgegeven of zijn gedood, zei oprichter Evgeny Prigozhin van Wagner Group woensdag. Strijders van het particuliere militaire bedrijf hebben de stad in de Donbass een dag eerder volledig omsingeld en zijn nu bezig het uitgebreide tunnelnetwerk in de zoutmijnen van de stad te ontruimen, bericht RT.

“Ik wil herhalen dat Soledar volledig is bevrijd en ontdaan van Oekraïense legereenheden,” zei Prigozjin woensdagavond in een verklaring. “De Oekraïense troepen die weigerden zich over te geven, zijn vernietigd.”

Prigozhin schatte dat ongeveer 500 Oekraïense troepen zijn gedood nadat Wagner-troepen de omsingeling van Soledar hadden afgesloten.

“De hele stad ligt bezaaid met de lichamen van Oekraïense militairen,” zei hij.

Wagner-strijders lieten dinsdag voor het eerst een video circuleren die in het centrum van Soledar was opgenomen, als bewijs dat het stadsbestuur onder hun controle stond. Later op de dag werd Prigozhin gefilmd terwijl hij de tunnels van de zoutmijn bezocht, die Wagner volgens hem nu begint te ontruimen. Het tunnelnetwerk is ongeveer 300 kilometer lang en reikt tot honderden meters onder de grond.

Prigozjin ontkrachtte ook geruchten, die de ronde deden naar aanleiding van een bijeenkomst van Russische en Oekraïense ambtenaren in Turkije op woensdag, dat er een soort evacuatie werd geregeld.

“Er kan geen sprake zijn van een humanitaire corridor”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat alle burgers al uit de stad zijn geëvacueerd.

Soledar telde vóór het conflict ongeveer 10.000 inwoners. Het Oekraïense leger maakte er een vestingswerk van nadat het medio 2022 uit Popasnaya was verdreven. De Russische controle over de stad dreigt nu het hele Oekraïense front in Donbass te ontrafelen.

Presidentieel adviseur Oekraïne: "Het Westen kwam naar deze oorlog met de broek op de enkels"

De Oekraïense president Vladimir Zelensky erkende zondag dat de situatie in Soledar “zeer moeilijk” was, maar zwoer dat de Oekraïense troepen “hoe dan ook” stand zouden houden.

Via Southfront.org:

Volgens Prigozhin werden burgers uit de door oorlog verscheurde stad geëvacueerd. De Oekraïense militairen die zich niet overgaven, werden vernietigd. Het Oekraïense leger verloor ongeveer 500 mensen.

Schokkende beelden (21+):

Wagner-strijders tonen de gebouwen waar Oekraïense soldaten zich schuilhielden en burgers als menselijk schild gebruikten:

De 46 Afzonderlijke Aanvalsbrigade van de Oekraïense strijdkrachten, onderdeel van de luchtlandingstroepen van Oekraïne, behoorde tot de Oekraïense eenheden die de verdediging van Soledar voerden. Het werd beschouwd als een van de meest getrainde gevechtseenheden van het Oekraïense leger.

De 46e brigade van de AFU werd in 2016-2017 gevormd met actieve hulp van NAVO-instructeurs. De militairen zijn jarenlang actief getraind, onder meer op buitenlandse militaire bases in het buitenland. De soldaten van deze brigade werden speciaal voorbereid op het uitvoeren van aanvalsoperaties in het Donbass-gebied. Zij zouden als een van de eersten de pro-Russische milities in het LDPR aanvallen volgens het plan van een grootschalig offensief van het Oekraïense leger in 2022. De plannen werden echter gedwarsboomd door het Russische leger.

Als gevolg van hevige gevechten met Wagner-strijders wist slechts 10% van het personeel van de hele brigade, die naar verluidt tot 2.000 soldaten telde, te ontsnappen. De overige 90% werd gedood, gewond of gevangen genomen door de Russische troepen.

Oekraïense soldaten van de 46e brigade probeerden uit Soledar te ontsnappen, maar liepen in een hinderlaag. Het eerste Oekraïense voertuig liep tegen een mijnexplosieve barrière aan, het tweede, dat een Franse VAB gepantserde personeelsdrager bleek te zijn, kwam onder vuur te liggen van een Russisch groot-kaliber Cord machinegeweer:

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

We zullen allemaal antistralingspillen nodig hebben als onze leiders deze weg blijven volgen

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Executie van Russische krijgsgevangen door Oekraïense strijders op 30 maart (VIDEO 21+)Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

 

Vorig artikelScott Ritter: Vooruitzichten 2023 voor Oekraïne
Volgend artikelAmerikaanse openbare scholen beginnen leerlingen op hartproblemen te screenen terwijl ze doen alsof dit normaal is
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

6 REACTIES

  1. mijn hart staat te huilen bij zoveel slachtoffers, waar is dit voornodig ?
    weet zeker de Ukrainian bevolking willen alleen maar vrede en de Russen ook, weer gewoon normaal doen, heerlijk. net zoals wij.

  2. Ja, de Oekraïense bevolking wil dit niet. Maar lieden als Biden, McCain, Newland, Verhofstadt, Rutte, Barenbock, het Europees Parlement dat enthouisiast recht veert als Zelensky op het scherm verschijnt… Erger nog, veel erger: zojuist Humain Rights Watch gehoord dat blij is om de acties van Het Westen voor de Oekraïne… Maar de brave mensen die in hun huisje wonen in de Oekraïne…

    • Human Right Watch, Save The Children, Amnesty International zijn stuk voor stuk door de illuminati/ cabal/ Novus Ordo Seclorum aangestuurde & gefinancierde controlled opposition ngo’s om ons op het verkeerde been te blijven zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in