Emmanuel Todd is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten zich in een fase van langdurig verval bevinden en dat zij, tegen de achtergrond van hun tanende invloed in de wereld, hebben besloten hun invloed te intensiveren in hun “oorspronkelijke protectoraten” die zij na de Tweede Wereldoorlog hebben verworven, schrijft Tass.

Het conflict in Oekraïne is existentieel voor de Verenigde Staten, die, als de bevriende Europese economieën uitgeput raken, het risico lopen hun greep op de wereldfinanciën te verliezen, aldus de Franse historicus en antropoloog Emmanuel Todd in een interview met Le Figaro.

In zijn commentaar herinnert hij aan een analyse van professor John Mearsheimer van de Universiteit van Chicago, die stelde dat dit conflict voor Rusland “existentieel” is, maar voor de Verenigde Staten slechts een spel is met andere landen, en dat een overwinning of een nederlaag voor de VS van weinig belang is. “Maar deze analyse is onvoldoende. [Amerikaanse president Joe] Biden moet nu haast maken. Amerika is kwetsbaar en het verzet van de Russische economie duwt het Amerikaanse imperiale systeem naar de afgrond. Niemand had verwacht dat de Russische economie bestand zou zijn tegen de ‘economische macht’ van de NAVO,” zegt Todd.

Hij is ervan overtuigd dat de Verenigde Staten zich in een fase van langdurige achteruitgang bevinden en dat zij, tegen de achtergrond van hun tanende invloed in de wereld, hebben besloten meer invloed te verwerven in hun “oorspronkelijke protectoraten”, die zij na de Tweede Wereldoorlog hebben verworven, dat wil zeggen Europa en Japan. Tegen deze achtergrond brengt de ineenstorting van de Europese economie, aldus de deskundige, grote risico’s met zich mee voor de Verenigde Staten zelf.

  Kan de V.S. 3 grote oorlogen tegelijk voeren?

“Als de Russische economie langdurig weerstand biedt tegen sancties en erin slaagt de Europese economie leeg te bloeden en erin slaagt te overleven met Chinese steun, zal de Amerikaanse monetaire controle over de wereld instorten, en daarmee ook het vermogen van de VS om hun gigantische handelstekort voor bijna niets te financieren. Deze oorlog is existentieel geworden voor de Verenigde Staten. Zij kunnen niet eerder uit het conflict stappen dan Rusland. Ze kunnen niet loslaten. Dit verklaart waarom we ons nu in een oorlog met een open einde bevinden, in een confrontatie die ongetwijfeld zal uitmonden in de ineenstorting van de ene of de andere zijde,” aldus Todd.

Economische en sociale problemen

Het conflict in Oekraïne “leidt tot een reële economie die het mogelijk maakt de werkelijke rijkdom van staten en hun productiecapaciteit te meten,” stelt de deskundige. Hij wijst met name op een verdubbeling van de Russische tarweproductie na de invoering van de eerste grote sancties in 2014, en op de leidende positie van Rusland bij de bouw van kerncentrales, niet alleen in eigen land, maar ook in het buitenland.

De uitkomst van het conflict “zal afhangen van het vermogen van beide systemen om wapens te produceren,” meent Todd. De historicus merkt op dat de overgang naar een uitputtingsoorlog de invloed van geavanceerde Amerikaanse militaire technologieën vermindert die door Oekraïne worden gebruikt. Het brengt de beschikbaarheid van geschoold personeel, materiële middelen en industrieel potentieel op de voorgrond. “Op dit punt is het Westerse fundamentele probleem van de globalisering naar voren gekomen: we hebben zoveel industrieën van ons grondgebied verplaatst dat we nu niet weten of onze militaire fabrieken het gewenste productietempo kunnen aanhouden,” voegt hij eraan toe.

  Nederland sluit zich aan bij Duitsland en laat "groene" agenda varen, start kolencentrales opnieuw op om in energiebehoeften te voorzien bij aanhoudende crisis

Naast natuurlijke en industriële hulpbronnen wijst de deskundige op de grote rol van menselijke hulpbronnen en onderwijs. Hij wijst op het meer dan tweevoudige voordeel van de Verenigde Staten ten opzichte van Rusland wat de bevolking betreft, maar raadt zijn lezers aan te bedenken dat in de Verenigde Staten slechts 7% van de studenten een ingenieursberoep beheerst, terwijl dat in Rusland ongeveer 25% is, wat Rusland uiteindelijk een concurrentievoordeel oplevert. “De Verenigde Staten vullen dit gat op met buitenlandse studenten, vooral Indiërs en in nog sterkere mate Chinezen. Deze vervangingsbron is echter onbetrouwbaar en neemt al af,” zegt hij.

Botsing van ideologieën

Todd dringt er ook op aan om het “ideologische en culturele machtsevenwicht” niet te vergeten. Hij herinnert eraan dat tijdens het Sovjettijdperk de communistische ideologie werd gebruikt als soft power, die in China en deels ook in India en Europa bijval oogstte. Voor de moslimwereld was die ideologie echter niet aantrekkelijk vanwege het officiële atheïsme, zegt de deskundige. “Tegenwoordig kan Rusland, dat zich opnieuw positioneert als een grootmacht, niet alleen antikoloniaal, maar ook patrilineair en conservatief ten opzichte van de traditionele mores veel meer steun krijgen,” legt hij uit.

“Westerse kranten zijn tragisch grappig: ze blijven zeggen: ‘Rusland is geïsoleerd. Rusland is geïsoleerd’. Maar als je naar de stemmingen in de VN kijkt, blijkt dat 75% van de wereld het Westen niet volgt, dat op zulke momenten heel klein lijkt,” zegt Todd. “Het huidige conflict, dat onze media plegen te beschrijven als een botsing van politieke waarden, is op een dieper niveau een conflict van antropologische waarden. Het is dit gebrek aan bewustzijn en diepgang dat de confrontatie gevaarlijk maakt.”

Wereldwijde confrontatie

“De realiteit is dat de Derde Wereldoorlog al is begonnen. Het is duidelijk dat het conflict, aanvankelijk een beperkte territoriale oorlog, is uitgegroeid tot een wereldwijde economische confrontatie tussen het hele Westen enerzijds en Rusland, gesteund door China anderzijds, tot een wereldoorlog geworden,” meent Todd. Hij speculeert dat gezien de huidige economische en demografische factoren het einde van de vijandelijkheden binnen vijf jaar te verwachten is.

  Russische vergeldingsaanvallen vernietigen havens, militaire faciliteiten in heel Oekraïne (Video's)

Hij gelooft dat de Europese landen op de een of andere manier “deelnemen aan het doden van de Russen” door militair materieel te leveren aan Oekraïne, ook al brengen ze zichzelf niet in gevaar. “De Europeanen zijn vooral gericht op de economie. We kunnen de echte betrokkenheid bij de oorlog voelen door inflatie en tekorten aan diverse goederen,” benadrukt de expert.

Rusland, zegt hij, terwijl het deelneemt aan een economische oorlog [met het Westen], “herstelt het gedeeltelijk de militaire economie, maar tegelijkertijd doet het zijn uiterste best om voor het volk te zorgen.”

“Dit is het doel van de terugtrekking van troepen uit Kherson die volgde op de terugtrekking uit de regio’s Kharkov en Kiev. Wij tellen de vierkante kilometers die de Oekraïners hebben veroverd, terwijl de Russen wachten op de val van de Europese economieën. Wij zijn hun belangrijkste frontlinie,” verklaart Todd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische televisie over de “pijnlijke dood” van de Europese economieVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïense militairen zijn trots op hun vuile bommen op Donbas frontlinies (Video’s)
Volgend artikel“Catastrofale uitkomsten”: Davos elite bezorgd over wereldwijde grilligheid, kosten-van-levensonderhoud crisis
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

22 REACTIES

 1. ‘Hij speculeert dat gezien de huidige ‘economische en demografische factoren het einde van de vijandelijkheden binnen vijf jaar te verwachten is.’

  Pfff… nog vijf jaar… man man man… ik ben na de afgelopen 7jr (Trump en cojona) helemaal op en leeg.

  • Naam,
   Deze persoon is blijkbaar heel bekwaam en bestudeerd de gehele materie, waarom schrijft hij niets hoe de VS decenialang landen,volkeren,continenten heeft behandeld, juist die manier van handelen drijft landen,volkeren richting China,India en de Russen, ze maken deals met elkaar en daar houden zij zich aan, zo hoort het ook en de VS staat daar verre vanaf, deze potentaat, het gaat lang duren dat geloof ik wel juist omdat de VS geen ander land of landen naast zich duld, ik denk dan altijd, wie zijn jullie dan, welk recht heb je omdat maar te blijven eisen?
   Ondertussen blijft het conflict maar zoveel mensenleven eisen en ander leed, wat een drama, maar kijk ik nu naar buiten uit het raam dan regent het ook nonstop, hoop op vrede en verstand maar dat is ontbreekt compleet bij de VS,zucht, groet aan U van mij en zingt Evergrey Save Us (Rusland)!!!!

 2. mag ook van mij na 1jaar afgelopen zijn dan kunnen de yankees naar huis met hun rotzooi en het VK kan ook oprotten op hun eiland ik heb het helemaal gehad met die bende

 3. Ondertussen….

  ‘World Economic Forum staat in het teken van klimaatverandering, 9,7 kiloton aan uitstoot door privéjets’

  ‘Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat zo’n 500 vluchten op naam staan van mensen die voor het WEF afreizen met hun privévliegtuig naar Davos. Veel van de toestellen komen van ver en daarmee is de uitstoot volgens het onderzoek vier keer zo hoog als normaal. De CO2 uitstoot in de week van de bijeenkomst is hoog en komt neer op zo’n 9,7 kiloton, wat gelijk staat aan de zelfde hoeveelheid uitstoot van 35.000 auto’s die heen en terug zouden rijden vanaf Parijs naar Davos. Wanneer er geen bijeenkomsten zijn van het WEF is de uitstoot drastisch minder en komt het uit op zo’n 2,3 kiloton.’
  https://www.dagelijksestandaard.nl/politiek/world-economic-forum-staat-in-het-teken-van-klimaatverandering-97-kiloton-aan-uitstoot-door-privejets

  • Al die Davo gangers hebben ook gevraagd naar ongevaccineerde piloten. Daar die niet meer te vinden zijn bij de gewone airliners wordt er steeds meer privé gevlogen. Dat verklaart de toename van het aantal privéjet richting Davos.

   • Juist, Henk, dat is alleen maar bangmakerij, de hysterici die zelf niets opzoeken laten zich weer bedriegen. Er zijn in het verleden veel hogere concentraties CO2 geweest en de wereld verging niet. Integendeel, de aarde vergroende. Te weinig CO2 is funest voor het leven op aarde, want dan wil er niets of weinig meer groeien.

 4. Spijtig dat die ongevaccineerde piloten zich voor hun karretje laten spannen maar ze zullen er waarschijnlijk vorstelijk voor beloond worden. Geld opent vele deuren.

  • Ik waardeer het juist dat ze zich niet hebben laten inspuiten met die troep, voor velen was dat niet gemakkelijk. Hierdoor hebben ze brood op de plank.

 5. Een klein privejet . Stoot in 50 minuten uit wat een auto in een jaar uitstoot. Dit is dan in amerika. Rijden ze meestal met v6 of 8 motoren. Reken dat eens verder in europese autos. Meestal 4 cilinders en ook nog stukken zuiniger.

 6. Uitstoot achja, ze weten zelf welke hoax ze verkopen alleen mensen zijn te simpel en trappen overal erin. Wel slim om een cosmische gebeurtenis aan te grijpen om er nog ff goed op te pakken…Never waste a good oportunity….

 7. “The Jewish people as a whole will be its own Messiah. It will attain world dominion by the dissolution of other races, by the abolition of frontiers, the annihilation of monarchy, and by the establishment of a world republic in which the Jews will everywhere exercise the privilege of citizenship. In this new world order the Children of Israel will furnish all the leaders without encountering opposition. The Governments of the different peoples forming the world republic will fall without difficulty into the hands of the Jews. It will then be possible for the Jewish rulers to abolish private property, and everywhere to make use of the resources of the state. Thus will the promise of the Talmud be fulfilled, in which is said that when the Messianic time is come the Jews will have all the property of the whole world in their hands.” ( Baruch Levy, Letter to Karl Marx, La Revue de Paris, p. 54, June 1, 1928 )
  https://vidrebel.wordpress.com/2013/03/23/quotes-about-jews-you-will-never-hear-in-schools/

  • ‘Zie, ik maak een nieuwe wereld en een nieuwe hemel, daarin zal rechtvaardigheid zijn’

   Dus geen, of uitsluitend, die valse joodse Talmoed kliek.
   Laat ze nog maar even dromen, gaat ze niet lukken.

  • Dat is de naakte realiteit omtrent de Joodse politieke almacht, sinds de Franse revolutie (1789), de “moeder aller revoluties”, tegen altaar en troon.
   Die Emmanuel Todd is één van hen. Neem hem vooral niet al te serieus.

  • Glimworm.U heeft het over de nepjoden die 90% van de wereldbevolking wil uitmoorden,de overige 10% dient als slaven.Het zijn de khazariaanse mafia (nepjoden) a.k.a. de cabal,deepstate,illuminati.De KM zijn de machtigste figuren op aarde en verantwoordelijk voor alle oorlogen,armoede en ellende van de laatste eeuwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in