Screenshot © YouTube / Украинская правда

Sinds het begin van het Russische militaire offensief in Oekraïne hebben de VS, de EU en hun bondgenoten Kiev voor 126 miljard dollar aan hulp gegeven, een bedrag dat bijna gelijk is aan het hele BBP van het land. Bovendien hebben miljoenen Oekraïners hun toevlucht gezocht in de EU, waar zij onderdak, voedsel, werkvergunningen en emotionele steun kregen. De omvang is enorm, zelfs naar westerse maatstaven. Gezien het feit dat het blok Kiev heeft gefinancierd terwijl het zelf een economische en energiecrisis doormaakte, is de hulp misschien wel extra opmerkelijk, schrijft Olga Sukharevskaya, voormalig Oekraïens diplomaat.

Kiev baseert zijn eindeloze financieringsverzoeken op de ineenstorting van zijn economie als gevolg van de oorlog en de noodzaak om “weerstand te bieden aan de Russische agressie”. Maar bereikt de hulp de beoogde bestemming?

Het Monaco Bataljon

Terwijl Oekraïne een algemene mobilisatie heeft ondergaan die alle mannen onder de 60 jaar treft, zijn veel voormalige en huidige hooggeplaatste ambtenaren, politici, zakenlieden en oligarchen in veiligheid gebracht in het buitenland – voornamelijk in de EU.

De massale vlucht van Oekraïense elites begon al vóór het gewapende conflict. Op 14 februari 2022 verdwenen plotseling 37 afgevaardigden van de parlementaire factie van de Oekraïense president (Dienaar van het Volk). Als het de parlementsleden de volgende dag niet was verboden het land te verlaten, zouden anderen zich zeker bij hen hebben aangesloten. Ondertussen konden voormalige ambtenaren en oligarchen zich vrijer bewegen. Volgens de Italiaanse krant La Repubblica stegen op de 14e ook 20 zakenvliegtuigen op van de luchthaven Boryspol in Kiev.

Tycoons stonden vooraan in de rij. Ondernemer en parlementslid Vadim Novinsky, zakenlieden Vasily Khmelnitsky en Vadim Stolar, Vadim Nesterenko en Andrey Stavnitzer verlieten allemaal het land met chartervluchten. Miljonair politicus Igor Abramovitsj boekte een privévlucht naar Oostenrijk voor 50 personen – met familieleden, zakenpartners en partijgenoten aan boord. Oligarchen vlogen van Kiev naar Nice, München, Wenen, Cyprus en andere EU-bestemmingen. Een andere groep zakenlieden vertrok vanuit Odessa met privévliegtuigen. De eigenaar van de Vostok Bank vertrok naar Israël, terwijl het hoofd van de Transship-groep naar Limassol vloog. Ook een ex-gouverneur van de regio Odessa, Vladimir Nemirovsky van Stalkanat, verliet het land.

In de zomer en vroege herfst van 2022 produceerde Ukrainska Pravda verschillende onderzoeksdocumentaires over dienstbare Oekraïense miljardairs en ambtenaren die tijdens de oorlog aan de Côte d’Azur vakantie vierden. Een film met de ironische titel “Het Monaco Bataljon” toont Oekraïense oligarchen die zich vermaken in hun villa’s, herenhuizen en op jachten. In het eerste deel zien we zakenman Konstantin Zhevago, die op de opsporingslijst van Interpol staat, ontspannen op zijn privéjacht ter waarde van 70 miljoen dollar. Het jacht siert de kustlijn van de Côte d’Azur terwijl Zhevago’s familie van boord gaat. Alexander Jaroslavsky, ondernemer uit Charkov, die beloofde zijn jacht te verkopen en het geld over te maken voor de restauratie van Charkov, is te zien terwijl hij langszij vaart.

Journalisten van Ukrainska Pravda zagen ook een glimp van de gebroeders Surkis in Frankrijk, die momenteel appartementen huren ter waarde van 2 miljoen euro per jaar. Ondertussen werd een Bentley van 300.000 dollar van de Oekraïense zakenman Vadim Ermolaev gespot bij het casino in Monaco, en Eduard Kohan, de medeoprichter van Euroenergotrade, werd gezien in een van de chique hotels van Monte Carlo.

Een hele kolonie Oekraïense oligarchen heeft blijkbaar zijn intrek genomen in de elitaire Franse gemeente Cap-Ferrat. Landontwikkelaar Vadim Solar, oligarchen Dmitry Firtash, Vitaly Khomutynnik en Sergey Lovochkin behoren tot degenen die midden in de oorlog van het goede leven genieten. De Cap-Ferrat villa die ooit toebehoorde aan Koning Leopold II van België werd gekocht door de rijkste Oekraïense oligarch Rinat Akhmetov. Zijn buren zijn Alexander Davtyan, voorzitter van de investeringsgroep DAD LLC, en Vladislav Gelzin, een voormalig afgevaardigde van de regionale raad van Donetsk.

  De bittere pil van beslissende strategische nederlaag

Zoals de makers van de film herhaaldelijk benadrukken, hebben afgevaardigden en zakenlieden van “pro-Russische” parlementsfracties het land tijdens de oorlog verlaten. Toch geven ook veel actieve aanhangers van de huidige regering er de voorkeur aan hun vaderland vanuit het buitenland te verdedigen.

Ukrainska Pravda slaagde erin Andrey Kholodov, een parlementslid van de partij Dienaar van het Volk van Vladimir Zelensky, te interviewen vanuit zijn huidige woonplaats Wenen. De Oostenrijkse hoofdstad werd ook gekozen door de nationalist Nikita Poturaev en Sergey Melnichuk, een voormalig hoofd van het Aidar-bataljon dat bekend staat om de door Amnesty International gemelde oorlogsmisdaden. Het voormalige hoofd van het Constitutionele Hof van Oekraïne, de 59-jarige Alexander Tupitsky, en de 45-jarige ex-procureur-generaal van Oekraïne Ruslan Ryaboshapka gaven ook de voorkeur aan buitenlandse “loopgraven”.

Leden van het Oekraïense parlement hebben geen haast om in oorlogstijd vitale wetten voor het land aan te nemen. Volgens het Telegramkanaal Volyn News waren op 11 maart meer dan 20 parlementsleden om niet nader genoemde redenen naar het buitenland vertrokken. De geografie is uitgebreid: Groot-Brittannië, Polen, Qatar, Spanje, Frankrijk, Oostenrijk, Roemenië, Hongarije, VAE, Moldavië, Israël, enz. In maart heeft het Openbaar Ministerie van Oekraïne een onderzoek ingesteld naar de handelingen van zes parlementsleden die in het buitenland zijn gebleven.

Blijkbaar kunnen oorlog noch straf de Oekraïense wetgevers aan het werk zetten. Slechts 99 van de 450 afgevaardigden woonden de zitting van het parlement op 20 juli bij. Vermoedelijk afgeleid door de zomer, de Côte d’Azur, de Malediven en jachten… De verdediging van Oekraïne zelf – laat dat maar over aan de buitenlandse vrijwilligers, zeggen ze.

Waar gaat al die militaire en humanitaire hulp naartoe?

Sommige westerse weldoeners hebben onlangs opgemerkt dat de meeste militaire en humanitaire hulp nooit het Oekraïense leger of de gewone burgers bereikt.

In een originele documentaire meldde CBS dat ongeveer 70% van de militaire hulp zijn weg niet vindt naar de beoogde begunstigden en dat donorlanden vaak niet in staat zijn het beoogde gebruik ervan te controleren. Volgens de makers van de reportage wordt een deel van de wapens verkocht op de zwarte markt. Zoals veteraan van het US Marine Corps Andy Milburn zei: “Ik kan u onomstotelijk vertellen dat deze dingen bij de frontlijneenheden niet aankomen. Drones, switchblades, IFAK’s. Die komen er niet. Lichaamspantsers, helmen, noem maar op.”

The Grayzone schrijft dat wapens en humanitaire hulp van het Westen aan het Oekraïense leger onderweg worden gestolen en de soldaten nooit bereiken. Tegelijkertijd gaven Oekraïense parlementsleden zichzelf onlangs een loonsverhoging van 70%. De auteur van het stuk stelt dat miljarden dollars van de VS en de EU zijn omgeleid.

Een Oekraïense soldaat genaamd Ivan vertelde journalisten dat westerse fondsen nooit het front bereiken: “Stel je voor dat je een Amerikaanse soldaat vertelt dat we onze persoonlijke auto’s gebruiken in de oorlog, en dat we ook verantwoordelijk zijn voor het betalen van reparaties en brandstof. We kopen onze eigen kogelvrije vesten en helmen. We hebben geen observatie-instrumenten of camera’s, dus soldaten moeten hun hoofd naar buiten steken om te zien wat er aankomt, wat betekent dat elk moment een raket of granaat hun hoofd eraf kan rukken.”

Samantha Morris, een arts uit de VS, vestigde de aandacht op de diefstal van medische voorraden en de algehele corruptie: “De hoofdarts op de militaire basis in Sumy heeft op verschillende momenten medische voorraden besteld bij en voor het leger, en hij heeft 15 vrachtwagens met voorraden volledig laten verdwijnen,” zei ze. De artsen konden zelfs geen cursussen voor medische assistenten opzetten totdat een vriend van de gouverneur van de regio Sumy tussenbeide kwam.

  Italië geeft Rusland de schuld van Gaza-oorlog

CNN sprak met een gepensioneerde Amerikaanse kolonel die zei dat de Oekraïense troepen een tekort aan voorraden hebben. Kleine wapens, medische apparatuur, veldhospitalen, en nog veel meer zijn in handen van particuliere organisaties – meer bezorgd om geld te stelen dan om de levens van hun landgenoten te redden.

Zoals Stephen Myers, een voormalig lid van het adviescomité voor internationaal economisch beleid van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, benadrukte: “Er is weinig dat voorkomt dat een veldcommandant een deel van het materieel omleidt naar kopers, alias de Russen, de Chinezen, de Iraniërs of wie dan ook, terwijl hij beweert dat het materieel en de wapens zijn vernietigd…”.

Duizenden tonnen humanitaire hulp worden gestolen. In september heeft het Nationaal Bureau voor Corruptiebestrijding van Oekraïne (NABU) bewezen dat het hoofd van het kabinet van de president, Andrej Jermak, zijn plaatsvervanger Kirill Timosjenko, het hoofd van de partij Dienaar van het Volk, David Arakhamiya, en zijn vriend Vemir Davityan achter de grootschalige diefstal van humanitaire hulp in de regio Zaporozjye zaten. De ambtenaren van Zaporozhye, Starukh, Nekrasova, Sherbina en Kurtev voerden slechts oppervlakkig de taak uit om hulp te verdelen. In zes maanden tijd organiseerden zij de diefstal van 22 zeecontainers, 389 treinwagons en 220 vrachtwagens. De humanitaire hulp werd verkocht in ATB en Selpo – supermarkten van respectievelijk Gennady Butkevich en Vladimir Kostelman. Natuurlijk werden Timosjenko, Nekrasova en Davityan allemaal “vluchtelingen” en vonden ze asiel in Wenen.

Toegegeven, niet iedereen is op de vlucht. Andrey Yarmolsky, het schandalige voormalige adjunct-hoofd van het regionale bestuur van Volyn – beschuldigd van het stelen van humanitaire hulp, het leveren van defecte kogelvrije vesten en het illegaal uit het land migreren van mannen – is gepromoveerd. Hij werkt nu voor de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

Er worden ook medische voorraden gestolen. The Telegraph meldt dat “sommige van de gedoneerde voorraden later in de apotheekrekken van de ziekenhuizen terechtkwamen: geprijsd, en te koop aangeboden”. Gezondheidswerkers eigenen zich medicijnen, verband en medische apparatuur toe en verkopen die door aan patiënten voor wie ze gratis waren bedoeld, aldus het artikel.

Een soortgelijk verhaal werd verteld door de eerder genoemde arts Dr. Morris: “Ik werd gebeld door een verpleegster van een militair ziekenhuis in Dnipro. Ze zei dat de directeur van het ziekenhuis alle pijnstillers had gestolen om ze door te verkopen, en dat de gewonde soldaten die daar werden behandeld geen pijnstilling hadden. Ze smeekte ons om haar de pijnstillers met de hand te bezorgen. Ze zei dat ze ze zou verbergen voor de ziekenhuisdirecteur, zodat ze bij de soldaten terecht zouden komen. Maar wie kun je vertrouwen? Stal de ziekenhuisdirecteur echt de medicijnen, of probeerde ze ons op te lichten door haar pijnstillers te geven die ze kon verkopen of gebruiken? Wie weet. Iedereen liegt.”

Oorlog voor sommigen, Gucci voor anderen

Enorme geldstromen uit westerse landen worden door corrupte Oekraïense ambtenaren voortdurend gebruikt voor persoonlijke verrijking en om luxe goederen aan te schaffen.

In een onlangs gearresteerd corruptieschema smokkelde de douane van Odessa overhemden, rugzakken, sportschoenen, riemen en andere luxeartikelen van Givenchy, Gucci, Polo, Dolce & Gabbana, Michael Kors, Chanel, Louis Vuitton en Armani onder het mom van legeruitrusting. De documenten, waarin de lading werd aangegeven als “voor de behoeften van de strijdkrachten van Oekraïne”, werden ondertekend door het waarnemend hoofd van de douane van Odessa, Vitaly Zakolodyazhny. Volgens parlementslid Aleksandr Dubinsky is dit een gebruikelijke diefstal. “Het werk van de douane is onbevredigend, want terwijl sommigen aan het front vechten, verdienen anderen geld onder het mom van hun douane-uniformen”, aldus het parlementslid.

  Middelen en motief: Hoe Amerika de Nord Stream-pijpleiding opblies

Een ander voorbeeld: in mei 2022 schaften westerse landen de douanerechten voor Oekraïne af. Binnen een week werden meer dan 14.000 personenauto’s in het land geïmporteerd. Mustafa Nayem, onderminister van Infrastructuur, zei hierover: “Gezien het feit dat we een land in oorlog zijn, waren onze partners in Polen, Slowakije en Roemenië nogal verrast door deze snelle uitbreiding van ons wagenpark.”

Terwijl ze luxe kleding en auto’s aanschaffen, zorgen de dieven er ook voor dat ze kapitaal aan Oekraïne onttrekken.

Volgens het Bureau voor Economische Veiligheid van Oekraïne mist de Oekraïense begroting 4,5 miljard UAH aan belastingen van agrohandelaren: “In augustus-september 2022 werd bijna 12 miljoen ton graangewassen en olie, geschat op 137 miljard UAH, uitgevoerd via het douanegebied van Oekraïne. Daarvan werd bijna 4 miljoen ton uitgevoerd door nepbedrijven die alleen op papier bestaan.” Bovendien “zijn de meeste niet-ingezeten bedrijven waarnaar graan wordt uitgevoerd, risicovol en betrokken bij strafrechtelijke onderzoeken.” Is dit de ‘graanovereenkomst’ die de wereldgemeenschap actief toejuicht? Het lijkt erop dat Oekraïense fraudeurs niet alleen hun eigen land, maar ook buitenlandse staten corrumperen. En dit is slechts één van de vele voorbeelden.

Toen de gebroeders Surkis Oekraïne verlieten, namen ze 17 miljoen dollar mee. Maar dat is slechts een peulenschil vergeleken met de “helden van de Euromaidan”. Volgens voormalig volksvertegenwoordiger van Oekraïne Oleg Tsarev stuurden vooraanstaande Oekraïense politici na het uitbreken van de vijandelijkheden zowel hun kapitaal als hun familie naar het buitenland.

Hij vermeldt dat de ouders en familieleden van Zelensky en zijn vrouw allemaal het land hebben verlaten. Zijn voorganger, voormalig president Pjotr Porosjenko, verhuisde niet alleen zijn kinderen maar ook ongeveer een miljard dollar in contanten naar het Verenigd Koninkrijk.

Hetzelfde geldt voor andere belangrijke Oekraïense ambtenaren: voormalig minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakov, het hoofd van het bureau van de president Andrey Yermak, de tweede president van Oekraïne Leonid Kuchma, voormalig premier Arseny Yatseniuk, en vele anderen verlieten allemaal met hun familie en fortuin, geschat op ongeveer een miljard dollar, het land. En dan hebben we het nog niet eens over de vele politiek gelieerde oligarchen.

Oplichters van kleinere omvang kunnen ook “individueel toetreden tot de EU”. Dankzij een systeem van omkoping kunnen mannen van militaire leeftijd het land verlaten. Volgens Izvestia bedraagt de vergoeding momenteel tussen 8.000 en 10.000 dollar. De Oekraïense media berichten ook actief over mensen die betalen om de grens over te steken.

De sympathie van westerlingen voor een land in oorlog is begrijpelijk. Maar terwijl sommige landen hun uiterste best doen om Oekraïne te helpen – zelfs terwijl ze zelf met een economische crisis kampen – gebruiken corrupte Oekraïense functionarissen het geld om persoonlijke fortuinen te vergaren en het goede leven te leiden in luxe resorts. En dat allemaal op kosten van de belastingbetalers in het Westen.

In 2015 verklaarde Arseny Yatseniuk bij zijn vertrek als premier openlijk dat hij miljardair was geworden. Het valt nog te bezien hoeveel nieuwe Oekraïense superrijke tycoons – gevoed door buitenlandse militaire hulp – tegen het einde van het conflict in het Westen zullen opduiken.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De waarheid en de geschiedenis achter de huidige gebeurtenissenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet dilemma van de gevaccineerden – Ed Dowd en Phinance Technologies gebruiken een instrument om oversterfte te analyseren
Volgend artikel“Het kaartenhuis stort in, ze hebben gefaald!”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

 1. Hahaha! Overal parasieten he… ?
  Dit parasitair gedrag dat tegenwoordig open en bloot te zien is zal nooit eindigen zolang er mensdieren bestaan. Er zijn er maar weinigen die geen parasitaire streken flikken, ook al wordt de mogelijkheid ze in de schoot gegooid.

 2. Corrupte politici en andere dieven zijn dus voor de Oekraïense bevolking duidelijk zichtbaar….onze politici dineren met deze lui….

 3. Ik stemde om 3 redenen tegen het associatieverdrag met de Oekraïne: Straatarm, door en door corrupt en laat het land daarom een buffer zijn tussen Rusland en het westen. Maar Rutte wist het beter en als hij naar ons, de tegenstemmers geluisterd had, dan had heel die oorlog wellicht niet plaatsgevonden.

  Maar goed, laten we hopen dat Rusland het land zover oprolt dat EU en NAVO er niets meer mee kunnen. Spaart ons een hoop financiële ellende.

 4. Ik woon in Spanje en er wonen hier veel Oekraïners. Ze rijden in auto’s van tussen de € 100.00 en € 150.000. Niet bepaald vluchtelingen dacht ik zo. En ze hebben nog een grote bek ook en vinden dat wij veel geld aan Oekraïne moeten geven. Denk niet dat wij ook nog masr één cent moeten geven aan dat nazi tuig.

 5. Tja, voor de doorsnee Oekrainse arme sloeber is deze roof door een corrupte kliek een schande.
  Ik ben uit humanitair opzicht overigens erg begaan met het lot van de onschuldige burger.
  Maar wie in geopolitiek/militair opzicht met Poetin sympathiseert, zou eigenlijk blij moeten zijn dat de Oekrainse oligarchen de inspanningen van NATO de facto teniet doen.
  Jammer wel dat het de westerse landen bakken geld kost, maar de zege in Oekraine het hoogste goed is, dan kan het gedrag van de Oekrainse oligarchen juist van doorslaggevend belang zijn.

 6. Ach…..onder de grooooote minister de Jonge verdween ook 5 miljard……..en verkoopt het tuig uit de hoerenkast van het kartél dit land aan de eu en het WEF, in ruil voor baantjes waar ze veilig de boel verder kunnen uitvreten …….. zitten ze tot hun nek in de aandelen van de gifmengers ( over voorkennis gesproken) en slaan ze op de vlucht als het ze te heet onder derlui vuile poten wordt.

  In verhouding maar een fractie, maar die Oekraïne is in verhouding iets groter dan dit landje.

  Tis hier geen spat beter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in