Existentieel gezien – wat betekent: leven en laten leven, doen of sterven – hoe ver van een doodsvijand is ver genoeg? Is er tussen de ene en de andere uitkomst iets anders dan een niemandsland?

Carthago delenda est – “Carthago moet worden vernietigd” – was 2.200 jaar geleden een strategisch doel van de Romeinen. Marcus Porcius Cato herhaalde het regelmatig in zijn openbare toespraken, in zijn pleidooi om een einde te maken aan de Punische oorlogen door de Carthaagse tegenstander volledig te vernietigen, niet alleen militair, zodat deze nooit meer zou kunnen opstaan om de Romeinse macht uit te dagen. De slogan van de oppositie was Carthago servanda est – “Carthago moet worden gered”. De auteur ervan, Publius Cornelius Scipio Nasica Corculum, bedoelde dat je niet met geweld moet regeren als dat vermeden kan worden, maar levens, middelen en macht moet sparen, schrijft John Helmer.

Cato was een politicus; Corculum was een soldaat. De politieke strategie van doen wat je kunt omdat je het kunt, en als waarschuwing aan alle anderen, won; Cato wordt zelfs nu nog herinnerd; Corculum is vergeten. Dit is niet omdat de keizerlijke geschiedenis zich herhaalt, maar omdat de geschiedenis altijd wordt geschreven door mensen die aan de winnende kant willen blijven: zij weten niet beter totdat het imperium verloren is en daarmee hun aanhangers.

In de evolutie van de Russische oorlogsdoelen nam voormalig president Dmitry Medvedev, nu plaatsvervangend hoofd van de Veiligheidsraad, het vorige week op voor de Cato-lijn. “Oekraïne zal verdwijnen”, verklaarde hij. “Nu is het tijd om te zeggen hoe Oekraïne zal verdwijnen, en ook wat dan het risico is van een hervatting van de oorlog in Europa en in de rest van de wereld.” Medvedev liet na de Cato-optie in zijn laatste zin ook de Corculum-optie open. “We kunnen tijdelijk tevreden zijn met de tweede optie, maar we hebben een derde optie nodig.”

Omdat Rusland de enige functionerende democratie is aan de twee kanten van deze oorlog, waar militaire tactieken en oorlogsdoelen openlijk worden bediscussieerd in het parlement en de media, is het debat tussen het Cato delenda oorlogsdoel, en het Corculum servanda oorlogsdoel een actief debat. Gezworen om president Vladimir Poetin, het Russische leger en de Russische economie te vernietigen, interpreteren de VS, Europa en de westerse bondgenoten dit debat ten onrechte als aarzeling en kwetsbaarheid. Dialectisch gezien moedigt dit de Cato-lijn factie in Moskou aan ten koste van de Corculum-lijn factie. Zo lokt de VS- en NAVO-as zijn eigen nederlaag uit.

Dit proces heeft de oorlog ver buiten het bereik van 300 kilometer gebracht van sommige van de Amerikaanse, Franse of Britse wapens die tot nu toe zijn ingezet en afgevuurd. Het debat over de 300 km lange westwaartse verdedigingslinie was in Rusland aan het aflopen, niet aan het beginnen, toen de winter vorig jaar begon.

Medvedev maakte dit vorige week weer officieel, na de intensivering van artillerie-, raket- en drone-aanvallen op Russische steden, waaronder Moskou. Deze week ging de gouverneur van Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, nog verder. Gisteren probeerde president Poetin (hoofdbeeld, links) Gladkov en Medvedev weer op één lijn te krijgen – dat is de Corculum-lijn, niet de Cato-lijn.

“We leven in een staat van de facto oorlog. Of we het nu leuk vinden of niet, het gebeurt,” zei Gladkov op het televisiekanaal Rossiya 24. Op de vraag wat er gedaan kan worden om de openbare veiligheid in de Russische grensregio’s te vergroten, zei hij dat één optie is “om Kharkov bij de regio Belgorod te voegen. Dat is de beste manier om de kwestie van de beschietingen van de regio Belgorod op te lossen.”

Dat was een openbare, politieke uitdaging aan het Kremlin. Het was beleefd in vergelijking met degenen die andere benamingen gebruiken om Poetins oorlogsvoering te bekritiseren.

Gouverneur Gladkov is een zuiderling van geboorte, opleiding en carrière. Hij is geboren in de regio Penza en heeft hoge administratieve posten bekleed in Penza, de Krim, Stavropol en nu al bijna drie jaar in Belgorod.

Op 24 januari 2023 werd de president in Novo-Ogaryovo geïnformeerd door gouverneur Gladkov. Poetin probeerde geruststellend te zijn. “Alles is mogelijk, maar uit praktische gevechtsoperaties blijkt dat de Russische luchtverdediging een van de beste ter wereld is. Zoals ik al zei: de soort raketten die de VS produceren voor het Patriot-systeem, maakt ons land drie keer zoveel, zelfs meer dan drie keer zoveel. En wat betreft luchtverdedigingsraketten in het algemeen, voor verschillende doeleinden, is de Russische productie vergelijkbaar met de totale wereldproductie. En afgezien van al het andere zijn onze systemen zelf natuurlijk modern en betrouwbaar. Natuurlijk kan er van alles gebeuren, maar over het geheel genomen werkt het systeem naar behoren.” Bron: http://en.kremlin.ru/

De dreigende economische ineenstorting - Een oorzaak van het huidige conflict

Het eerste antwoord van het Kremlin op Gladkov was van Dmitry Peskov, de woordvoerder. Hij was gekant, liet hij doorschemeren, tegen de annexatie van meer regio’s langs de frontlinie door de beperkende limieten van de oorlog te herhalen. “Dit behoort al tot de categorie van kwesties in verband met het verloop van de speciale militaire operatie. Daarom kan ik hier op geen enkele manier commentaar op geven.” Peskov zei zijn stuk op maandagochtend.

Dinsdagmiddag, nadat Oekraïense drones in Moskou waren geland, zei Poetin meer. “We moesten allemaal reageren met de lancering van de speciale militaire operatie. We vallen aan op het grondgebied van Oekraïne, maar met precisiewapens voor de lange afstand, alleen op militaire infrastructuurfaciliteiten, ofwel op munitie- of brandstof- en smeermiddelenmagazijnen die voor gevechtsoperaties worden gebruikt. We hebben gesproken over de mogelijkheid om besluitvormingscentra aan te vallen. Het hoofdkwartier van de Oekraïense militaire inlichtingendienst is daar natuurlijk één van, en twee of drie dagen geleden is een aanval op dit doelwit uitgevoerd.”

Dit is de Russische versie van de Corculum-lijn. Hoewel de drone-aanvallen in militaire termen slechts speldenprikken zijn, in Belgorod of Moskou of andere regio’s, leiden ze tot een groot aantal publieke uitingen van de Cato-lijn – en zoals Medvedev, Captain Obvious toen hij president was, duidelijk maakt, is dit nu een belangrijke politieke kracht.

Daagde de gouverneur van Belgorod het Kremlin uit om de beperkingen op te heffen waarvan Poetin volhoudt dat het gaat om “alleen militaire infrastructuurfaciliteiten en besluitvormingscentra”? Doet Gladkov een beroep op de Veiligheidsraad en de Generale Staf om het “niemandsland”, zoals Medvedev het vorige week noemde, te verkleinen? Zal de demilitarisatie, zoals deze voor het eerst werd gedefinieerd in februari 2022, in de nabije toekomst in westelijke richting worden uitgebreid door de annexatie van alle gebieden van waaruit grensoverschrijdend terrorisme, artilleriebeschietingen, drones en raketten kunnen worden gelanceerd?

Hier volgt een greep uit de openbare antwoorden van academische en militaire deskundigen in Moskou, zoals gerapporteerd door mainstream uitgevers, redacteuren en journalisten:

• De vice-voorzitter van de Doema-commissie voor defensie Yury Shvytkin heeft ingestemd met de mening van de gouverneur van de regio Belgorod, Vyacheslav Gladkov, die heeft gepleit voor de annexatie van Kharkov en de regio Kharkov bij Rusland om een einde te maken aan de beschietingen van deze regio door de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU). In zijn commentaar aan het agentschap News.ru merkte de parlementariër echter op dat dit niet de enige manier is om de kwestie op te lossen en dat het noodzakelijk is de grensgebieden zoveel mogelijk te beveiligen tegen de AFU. “Eén militaire operatie kan het probleem niet oplossen, er moet een reeks oplossingen zijn. Een daarvan, ik ben het met Gladkov eens, is de verovering van Kharkov. Parallel daaraan moeten andere taken worden opgelost. We zullen Kharkov niet vandaag en niet morgen innemen, en dus moet er nu voor veiligheid worden gezorgd. We moeten hiervoor noodmaatregelen nemen,” zei Shvytkin. De afgevaardigde voegde eraan toe dat het nu van groot belang is om de AFU weg te halen van de grens met de Russische Federatie en de gebieden zoveel mogelijk te beveiligen. Shvytkin riep ook op tot de oprichting van een operationeel hoofdkwartier onder het verenigde commando van de grensgebieden, en tot het opleiden van specialisten in anti-sabotageactiviteiten. Volgens hem werd het besluit over de operationele staf gesteund door het hoofd van de Staatsdoemacommissie voor Defensie Andrei Kartapolov.”

KAART VAN DE REGIO’S BRYANSK, KURSK EN BELGOROD AAN DE GRENS MET OEKRAÏNE

• De annexatie van de regio Kharkov aan Rusland zal de beschietingen door de Oekraïense strijdkrachten helpen stoppen, aangezien de Russische grens aanzienlijk wordt verlegd. Dit heeft de politicoloog Artem Kosorukov van de Moskouse Staatsuniversiteit verklaard aan het Regionaal Informatiebureau van de regio Moskou (RIAMO), in zijn commentaar op het daarmee verband houdende initiatief van de gouverneur van de regio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov. “De beschietingen van de regio’s Belgorod, Bryansk en Koersk zijn een vorm van hybride oorlog, dat wil zeggen het handhaven van de spanning, het terroriseren van burgers, het treffen van burgerdoelen. Om ze te stoppen, is het echt nodig om de grens te verleggen, want om al deze talrijke punten te onderdrukken en voortdurend sabotageverkenningsgroepen te vangen, is een zeer moeilijk en moeizaam werk,” legde hij uit. Volgens zijn schattingen zal Kharkov zeker in deze zone vallen als de Russische grens vanuit de regio Belgorod met ongeveer honderd kilometer of meer wordt verlegd. We hoeven echter niet te wachten tot Moskou zijn plannen bekendmaakt, want als de Russische leiding dergelijke gedachten heeft, dan is dat een militair geheim, merkte de deskundige op. Kosorukov is er zeker van dat de regio’s Odessa en Kharkov deel moeten uitmaken van Novorossiya, op basis van de omstandigheden van 2014. Volgens hem kunnen dergelijke plannen tijdelijk zijn opgegeven. Een andere optie is om de grenzen te verleggen, maar van het gebied een bufferzone te maken totdat er een definitieve beslissing is genomen over de annexatie van de regio aan Rusland.”

"Onze laatste dagen of uren": Azov-nazi's doen een beroep op de wereld, smeken om hun evacuatie uit Oekraïne 

• De voortdurende beschietingen en aanvallen op Russische regio’s dwingen de Russische regering om na te denken over het verplaatsen van de grens van het contact met Oekraïne. In een interview met Regnum Information Agency gaf politicoloog Yury Svetov commentaar op de verklaring van de gouverneur van de regio Belgorod, Vyacheslav Gladkov, over de noodzaak om de regio Kharkov over te nemen om het probleem van de beschietingen in de regio op te lossen. Politicoloog Svetov gaf toe dat er in Kharkov een referendum zou kunnen worden gehouden over aansluiting bij Rusland. “Daar zit logica in. De voortdurende beschietingen door het Oekraïense leger dwingen ons om de contactlijn steeds verder te verleggen. Zolang zij niet ophouden met vuren, zullen wij ons uiteraard verplaatsen. Kharkov is altijd een overwegend Russische stad geweest. Rusland moet nog steeds gebieden bevrijden en referenda houden. Zonder de bevrijding van Kharkov, Nikolaev en Odessa kan de agressie van Oekraïne niet worden gestopt,” meent Svetov. “Natuurlijk zal het Westen het niet leuk vinden als de regio Kharkov deel gaat uitmaken van Rusland. Maar hoe verder we gaan, hoe meer we de situatie voor onszelf beginnen te beoordelen, zonder rekening te houden met de mening van iemand anders. We moeten aan onszelf denken en aan de bescherming van onze bevolking, en niet aan de reactie van het Westen,” benadrukt de politicoloog.

Van links naar rechts: Yury Shvytkin, voormalig officier van de luchtmacht, momenteel plaatsvervangend voorzitter van de defensiecommissie van de Doema; Artem Kosorukov, hoofddocent politieke analyse, Lomonosov Moscow State University; Mikhail Onufrienko, oorspronkelijk uit Charkov en nu in Rusland, hij produceert regelmatig podcast- en gedrukte analyses van de oorlog.

• De verklaring van gouverneur Vjatsjeslav Gladkov is ingegeven door bezorgdheid over de veiligheid van de plaatselijke bewoners. Maar dit probleem heeft betrekking op alle grensregio’s. Om het probleem op te lossen is een volledige demilitarisering van Oekraïne nodig, vertelde militair analist Mikhail Onufrienko aan de krant Vzglyad. Eerder had Gladkov gezegd dat alleen de annexatie van de regio Kharkov de regio zal kunnen beschermen tegen beschietingen. “De uitspraken van gouverneur Gladkov van Belgorod zijn een vaststelling van een feit, die pas werd opgemerkt toen het hoofd van de regio dit zei. Dit werd vorig jaar besproken in de gemeenschap van deskundigen, toen het besluit werd genomen om onze troepen terug te trekken van het grondgebied van de regio Kharkov,” zei militair analist Mikhail Onufrienko. “Toen al was het duidelijk dat de nabijheid van de regio Belgorod en de door de Oekraïense strijdkrachten gecontroleerde gebieden het risico inhoudt dat zij onze regio zullen beschieten. Gladkov is natuurlijk bezorgd over de veiligheid van het aan hem toevertrouwde onderwerp, dus praat hij over de noodzaak om de regio Kharkov te annexeren,” zei hij. “Maar we begrijpen dat de gouverneur van de regio Koersk ook bezorgd is over de nabijheid van de grens in de regio Sumy. Evenzo is het hoofd van de regio Bryansk bezorgd over het grondgebied van de aangrenzende regio Tsjernigov. Dit is in feite waar president Poetin aan het begin van zijn toespraak over sprak: de noodzaak van denazificatie en demilitarisering van het gehele door de Oekraïense autoriteiten gecontroleerde grondgebied. Zolang dit niet gebeurt, zullen de beschietingen van onze regio’s niet ophouden,” meent de bron.

• De gouverneur van de regio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, heeft aangekondigd hoe het probleem van de beschietingen van de regio kan worden opgelost. Hij heeft voorgesteld om Kharkov en de regio Kharkov te annexeren. Militair expert Vladislav Shurygin meent dat dit de problemen alleen maar naar nieuwe gebieden zal verschuiven. Volgens hem gaat het om een andere taak, namelijk het vernietigen van het militaire potentieel van Oekraïne. Hij voegde eraan toe dat het idee van Gladkov juist is, maar het is de moeite waard om te overwegen wie het nieuwe grondgebied zal verdedigen. Hij gelooft dat deze stap het probleem zal wegduwen en dat de nieuwe autoriteiten het zullen moeten aanpakken.

Het wordt gemakkelijker om zonneschijn in je reet te blazen als je geen broek kunt betalen

• Een lid van het presidium van de organisatie “Officieren van Rusland” Roman Shkurlatov gaf commentaar op de verklaringen van de gouverneur van de regio Belgorod, Vjatsjeslav Gladkov, over het opnemen van Kharkov en de regio Kharkov in de regio als gevolg van beschietingen door de Oekraïense strijdkrachten. Volgens de luitenant-kolonel van de reserve heeft het hoofd van de regio Belgorod zich in deze situatie correct uitgedrukt. Hij [de gouverneur van de regio Belgorod] heeft volkomen gelijk dat Kharkov en de regio Kharkov zelf bij de regio Belgorod moeten worden gevoegd om de regio en de grensgebieden te beschermen tegen beschietingen door het Oekraïense leger. Dit is herhaaldelijk gezegd door zowel het leiderschap van ons land als het commando van de strijdkrachten van de Russische Federatie. Aangezien het Westen langeafstandswapensystemen blijft leveren aan het naziregime van Kiev, is het net zo noodzakelijk om de grens van het zogenaamde Oekraïne weg te duwen van de grenzen van Rusland, en zo een bufferzone te creëren en het gebruik van langeafstandssystemen te voorkomen, aldus de militaire deskundige in een commentaar voor Military Review.

Tegelijkertijd, merkte Shkurlatov op, creëert Rusland, door de grens te verleggen naar een afstand die deze westerse raketsystemen niet kunnen overbruggen, een veilige zone voor zijn grondgebied, ook voor het grondgebied van nieuwe Russische regio’s – de regio’s Zaporozhye en Kherson, alsmede de volksrepublieken Lugansk en Donetsk. Deze gebieden zijn inheems Russisch en legaal overeenkomstig de grondwet van de Russische Federatie. We begrijpen allemaal heel goed dat deze grenzen [van Oekraïne] ergens in de regio Polen zullen uitkomen. Dus u, Oekraïners, ontneemt uzelf in de toekomst helaas de status van staat. De schuld van dit alles ligt bij het huidige leiderschap van het land, dat zelf de escalatie van het conflict versterkt door regelmatig raketten af te vuren op Russische steden en dorpen, waarbij zijn westerse partners als medeplichtigen aan deze misdaden optreden.”

• “Er zijn verschillende onafhankelijke elementen. Ten eerste wil de Stavka geen gebied innemen dat kostbaar is om te behouden; steden veroveren kan een nachtmerrie zijn. Ze trekken niet eens op richting Slavyansk en Kramatorsk. Ik denk dat steden innemen een slecht idee is en dat ze dat niet gaan doen. In plaats daarvan gaan ze de Oekraïners verslaan door het commando en de controle te onthoofden, de voorraden en de logistiek uit te putten en het slagveld openlijk te vernietigen. Ten tweede hebben de gouverneurs niets te zeggen over wat het Kremlin en Stavka nu beslissen. Wagner-hoofd Yevgeny Prigozhin heeft ook de teruggave van gebieden betreurd, maar na verloop van tijd zal dit een non-issue zijn.

Ten derde helpen de grensoverschrijdende invallen het Kremlin. Als ze hun publieke steun aan het verliezen waren, helpen deze invallen hen die steun te versterken. Ten vierde, zodra het Oekraïense leger is verslagen, zullen de acht regio’s van Novorossiya binnen Rusland liggen [Odessa, Nikolajev, Dnjepropetrovsk, Kherson, Zaporozjye, Lugansk, Donetsk, Charkov]. Dit is een oorlog die geen enkel staakt-het-vuren heeft gekend en er zal geen komen. Dit eindigt met het eindspel. Voor de Amerikanen is een zeer aanzienlijk gezichtsverlies voor Poetin met een flink aantal slachtoffers en enige terugvordering van door Moskou ingenomen grondgebied een overwinning. Voor de Russen zijn er geen halve maatregelen. Zij moeten de strijd bezegelen en het Oekraïense leger op het slagveld vernietigen of verslaan. Er zal met niemand onderhandeld worden. Poetin zal niet de fouten van Gorbatsjov maken om terug te geven wat op het slagveld is gewonnen. Ze zullen binnenkomen en de steden innemen nadat de Oekraïense strijdkrachten capituleren” – aldus een militaire analist uit Moskou die anoniem wenst te blijven.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

NBC-verslaggever gaat naar de Krim en schokt de kijkers door de waarheid te vertellenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHet belang van uniformiteit nu Oekraïne een offensief overweegt
Volgend artikelDode en gewonde NAVO-personeelsleden door Russische aanval op commandocentrum in Lviv – Naar Duitsland vervoerd
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

5 REACTIES

 1. Elke neiging in Oekraine om oorlog te voeren moet worden weggenomen.
  Als frequenties stijgen, mensen bewuster worden kunnen laagfrequente onmensen geen invloed meer hebben. Ze vluchten.
  Want alle corruptie in de VS , het Bidenkartel is verbonden aan deze verschrikkelijke situatie in Oekraine. Dus in de VS moet de opruiming plaatsvinden. Dat is nieg ver meer.

 2. Rusland aanpakken was programmapunt nr 1 voor de H. Clinton-Bidentandem. Vooreerst Rusland uit Syrië/de Middellandse Zee gooien. Maar dan was Trump de spelbreker. Ondertusen het vuur gaande houden door beweringen in de NYT en Washington Post van Russische inmenging in de verkiezingen (nonssens) en Trump chanteerbaar door Moskou (nonssens). Eenmaal Biden, dan snel weg uit Afghanistan met het oog op Rusland/Oekraïne. Oekraïne klaarstomen voor massale aanval op Donetsk & Lugansk. Navo intenties proclameren, Poetin een moordenaar noemen, vervolgens een niet-uitgelokte oorlog uitlokken, dan Nord Stream opblazen. Wie stopt die demente kerel?

  • Onbegrijpelijk hé Luc, hetzelfde met rutte, ongelofelijk dat het volk ‘wij’ dit nog tolereren zulke incompetente idioten aan het roer

 3. Zou dit het zijn ?
  Sinds dit jaar bezoeken meer mensen
  de huisarts voor geheugenproblemen en
  concentratieproblemen,blijkt uit groot
  onderzoek van het RIVM en het Nivel
  naar de gevolgen van de coronapandemie.
  Vooral de groep 45-74 jaar bezocht het
  eerste kwartaal van dit jaar vaker de
  huisarts met cognitieve problemen.Het
  gaat om een stijging van 40% vergeleken
  met 2019.De groep 25-44 laat een groei
  zien van 31% en 75-plussers van 18%.
  Het is nog niet zeker dat corona de
  oorzaak is,maar onderzoekers vinden het
  beeld passen bij de kennis over de
  gevolgen van de pandemie.Mogelijk waren
  ook de coronamaatregelen van invloed.
  🤣
  Bof anyway het is verloren als je de nederlander in al zijn glorie ziet .
  Het oenige mee lullen en onzinnig rond konten zegt genoeg .
  Vanmorgen ook een oud lijk bij de kassa totaal vanhet pad af kon er niet meer op komen … hoe heet dat ook al weer . ENZ. Moest me beheersen om der ff vriendelijk buiten te leggen .
  @ary055 Idd spijker op zijn kom.
  Stuitend hoe dat zooitje ongein maar doordenderd .
  Nu is de eerste kamer in het pak genaaid de meerderheid ligt nu aan de linker kant .
  de BBB is een zetel weggemoffeld .
  En het volk kijkt er na en kijkt oenig 🙂
  Quote “Mogelijk waren
  ook de coronamaatregelen van invloed. ” Bij deze stelling breek je ook boven je enkels af .
  Iedereen die een beetje verstandelijke vermogens heeft die schiet meteen amechtig in een lus 😮
  Alleen al de move dat de Jonge niet vervolgt gaat worden gaat je ter plekke een hogere graad in complotdenken bezorgen . 🤣 Kan de laatste ff het licht uitdoen ? 😉

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in