Turken openen spookstad na 46 jaar – Grieken razend

3
Spookstad Varosha © Zairon / Wikimedia (CC BY-SA 4.0)

Varosha was een van de populairste toeristische paradijzen ter wereld toen de Turken Cyprus binnenvielen en het gebied in 1974 ontruimden. Sindsdien is Varosha een gesloten spookstad waar de tijd heeft stilgestaan – maar op donderdag hebben de Cyprus bezettende Turken besloten om het strand te openen voor vakantievierende Turken. De boodschap lokt woedende reacties uit van de president van Cyprus en dreigt het conflict op het eiland te verergeren.

De zeer controversiële aankondiging werd dinsdag gedaan door de Turks-Cypriotische “premier” Ersin Tatar, na een ontmoeting met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan in Turkije.

“Als Allah het wil, zullen we donderdagmorgen met ons volk het strand van Mara gaan gebruiken”, aldus Tatar, die de Turkse naam van Varosha gebruikte, meldt Cyprus Mail.

Erdogan prees de “premier” voor de beslissing, maar merkte ook op dat de opening van Varosha “velen zal storen“.

En zo zal het waarschijnlijk ook zijn. De kwestie Cyprus is opnieuw op de voorgrond getreden na de recente agressie van Turkije op het gebied van het buitenlands beleid en de zoektocht naar energievoorraden in het Middellandse-Zeegebied, waardoor nieuwe spanningen zijn ontstaan en herbewapening in de regio is veroorzaakt.

Varosha was in het begin van de jaren 1970 een supermodern toeristisch gebied met honderden hotels en fantastische zandstranden. Het was een van ’s werelds meest populaire toeristische bestemmingen en favoriete bestemming voor wereldberoemdheden zoals Elizabeth Taylor, Richard Burton en Brigitte Bardot.

Maar alles veranderde in 1974 toen Turkije Cyprus binnenviel. Bewoners en toeristen in Varosha werden gedwongen om halsoverkop te vluchten toen de Turkse strijdkrachten naderden, uit angst voor een bloedbad. Toen de bezetting was voltooid, werd Varosha afgesperd – en sindsdien mogen alleen Turkse militairen en VN-personeel het gebied bezoeken.

  De EU heeft 6,2 miljoen euro geschonken aan mensensmokkelnetwerk

Dit betekent dat de tijd in Varosha de afgelopen 46 jaar heeft stilgestaan en dat de natuur haar plaats heeft ingenomen in de ooit hypermoderne hotelcomplexen. In 2014 meldde de BBC dat zeeschildpadden zich op de stranden hebben gevestigd.

Volgens een VN-resolutie van 1984 zou Varosha voorlopig onder VN-controle staan en zouden alleen degenen die daar voor de invasie woonden de kans krijgen om terug te keren.

De Cypriotische president Nicos Anastasiades veroordeelt nu het besluit van de Turkse regering en zijn “marionet” Ersin Tatar, schrijft Cyprus Mail.

“Deze dreigende en illegale daad van Turkije en zijn marionetten op Cyprus zal aan de VN-Veiligheidsraad, de EU en alle andere internationale fora worden gerapporteerd als een daad die in strijd is met het internationaal recht, met de resoluties van de Veiligheidsraad en met de laatste conclusies van de Raad van de EU”, zegt regeringswoordvoerder Kyriacos Kousios.

Gelekt document onthult geheim Turks plan om Griekenland binnen te vallen

Vorig artikelWHO: 760 miljoen mensen met Coronavirus geïnfecteerd – dus hoe dodelijk is het eigenlijk?
Volgend artikelLonden plant hervorming van het asielrecht: illegale immigranten krijgen geen asiel meer
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

3 REACTIES

  1. Wat goeds is van de gek in Turkije te verwachten? Hij provoceert griekenland met het boren in zee, chanteert Europa met vluchtelingen, is Syrie straffeloos binnengevallen en moord daar minderheden uit, wil een kalifaat oprichten met hemzelf als kalief…..de man is doodgewoon volslagen gek

  2. …en dat soort zit in de Nato, vervoerde gestolen lie uit Syrie met trucks van de Nato. fourageerde de Isis met nato wapens,en heeft een isis afdeling in het leger en is Armenie binnengevallen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in