Terwijl de meeste internetdiensten hun diensten niet alleen aan de gebruikers, maar ook aan de staatsinlichtingendiensten van de overheden aanbieden, bevindt Telegram zich in een geïsoleerde positie. Telegram wordt reeds lange tijd beschouwd als een insidertip voor veilige communicatie.

Maar nu is de dienst het doelwit van linkse en groene activisten. De Berlijnse Tagesspiegel vraagt zich vandaag af of het zich bij Telegram om een “samenzweringskatapult” handelt.

Er is een eenvoudige reden waarom de staatsinlichtingendiensten Telegram observeren: de dienst staat zijn gebruikers toe wat de Duitse grondwet eigenlijk garandeert aan alle burgers: De vrijheid van meningsuiting. Dit is waar de dienst ook in andere landen om bekend staat. “In veel autoritair geleide landen is Telegram een belangrijk instrument van de democratische oppositie: in Wit-Rusland bijvoorbeeld organiseren tegenstanders van president Loekasjenko zich via de app. Onlangs werd de dienst uitgebreid gebruikt door de oppositie in Hongkong”, schrijft de Tagesspiegel.

De Tagesspiegel zou kunnen toevoegen: Het werd en wordt ook gebruikt in Duitsland, net als in Wit-Rusland en Hongkong.

Juist omdat Telegram “sterke encryptie” biedt.

Bovendien heeft oprichter Pavel Durow, 35 jaar, ervaring met autoritaire regimes. Geboren in St. Petersburg, weet hij hoe men zich moet verweren. Wie hem een “Russische Zuckerberg” noemt, heeft het dus grondig mis. Want in tegenstelling tot Zuckerberg, die de Amerikaanse grondwet duidelijk niet respecteert, laat Durov zich niet overhalen door staatsautoriteiten. Hij ziet zichzelf als een voorstander van vrijheidsstrijders wereldwijd en doet niet alleen de talk, maar ook de walk. Op de vraag van CNN dat zijn dienst ook door drugs- en mensenhandelaars wordt gebruikt, antwoordde Drurov: “Daar zou hij in zijn thuisland van beschuldigd zijn. Maar in feite diende dit argument alleen maar om de communicatie van gewone burgers te controleren en wordt het in veel gevallen gebruikt om de oppositie en het vrije denken te onderdrukken”, schrijft Freiewelt.

In Duitsland richt men zich in de regel niet op criminelen, maar op samenzweringstheorieën en rechtsradicalen. Het effect is hetzelfde. Telegram heeft echter de staat Duitsland de grenzen gezet. Omdat de Netzwerkdurchsetzungsgesetz (NetzDG) – Wet op de handhaving van het netwerk, een Duitse wet die gericht is op de bestrijding van onrust en zogenaamd nepnieuws in sociale netwerken – een soort carte blanche voor de staat voor het verkrijgen van informatie, geen invloed heeft op Telegram. In tegenstelling tot Facebook is het geen sociaal netwerk, maar een boodschappenservice.

Dit kan mogelijk binnenkort veranderen.

Volgens de Tagesspiegel heeft een zogeheten competentiecentrum Jugendschutz.net talloze criminele uitingen gedocumenteerd, waaronder ontkenningen van de Holocaust, oproepen tot geweld en terreurdaden. De door de staat gefinancierde instelling heeft het echter moeilijk met Telegram. Er is geen bedrijfshoofdkwartier. Er is ook geen reclame.

Het enige onderwerp dat Telegram, in tegenstelling tot de andere diensten, resoluut weigert, is islamitische propaganda: het is consequent verboden. Geen wonder dat de Duitse autoriteiten en hun linkse handlangers wantrouwig staan tegenover deze app.

Duitsland: Met de Porsche naar de daklozenopvang

Vorig artikelOrban eist ontslag van EU-commissaris na geringschattende verklaring over Hongarije
Volgend artikelGucci verkoopt € 1.900 jurk voor mannen om gender-stereotypische mode te doorbreken
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

4 REACTIES

  1. Daarom gebruik ik Telegram. Alleen jammer dat ik weinig mensen kan overhalen het ook te gebruiken. Het interesseerd de meesten blijkbaar niet dat zij gecensureerd en afgeluisterd worden, en dat hun data opgeslagen en gedeeld wordt zodat zij te manipuleren zijn. Het is niet alleen eng dat wij overal bespioneerd worden, maar het is vooral eng dat mensen graag bespioneerd willen worden om vooral te laten zien dat zij deugen. (ik heb niets te verbergen). Maar als jj besluit jouw gordijnen ’s avonds wel dicht te trekken, dan ben je verdacht. En hoed je dan voor de veraders, want zij zullen elke gelegenheid gebruiken om jou te naaien. Hecht jij aan jou privacy, dan ben jij verdacht!

  2. Ik heb ook telegram geinstaleerd, maar de letters zijn erg klein en alles moet in het engels! Ook vk heb ik geinstalleerd, ook Russisch, maar daar staat veel in het Rusisch, zonder vertaling helaas! Ik overweeg ook VPN, het iis hier echt eng, gisteren had ik politie aan me deur dat ik rare dingen had gepost op fb, dus ze gaan alles na! Dit keer was zij nog vriendelijk, maar een volgende keer, reken ik daar niet op! Het komt in Nederland dus ook voor!

    • Kijk eens op veepn. Als je voor 5 jaar neemt betaal je $1,67 per maand. En veepn is snel. Protonvpn heeft een gratis dienst. Ook best snel en betrouwbaar.

  3. Welke blanke overheersing? Ik ken alleen zwarte overheersing. Ik herken België niet meer, precies een witten in de regelloze brousse.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in