De kathedraal van Cordoba moet worden geconverteerd tot de islam, eist een Arabische sultan. De verklaring komt kort nadat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan de voormalige christelijke kathedraal Hagia Sophia in Istanboel tot moskee heeft getransformeerd.

Sultan bin Muhammad Al Qasimi, leider van het emiraat Sharjah, dat deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Emiraten, eist dat de kathedraal in Cordoba, Spanje, wordt geconverteerd tot een moskee, rapporteert The New Arab.

“De kathedraal was oorspronkelijk een moskee die werd toegekend aan de kerk, omdat dit een geschenk is dat niet behoort tot degenen die het niet verdienen, eisen we dat het geschenk wordt teruggegeven”, zegt de sultan in een interview met Sharjah News.

Dit is in tegenspraak met verklaringen van andere vertegenwoordigers van de Verenigde Arabische Emiraten, die eerder deze maand Turkije bekritiseerden voor zijn besluit om Hagia Sophia te converteren tot een moskee, beweert de The New Arab.

Staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst

De bewering van de sultan dat de kathedraal van Córdoba, een van de grootste monumenten in Andalusië, oorspronkelijk een moskee was, is slechts gedeeltelijk waar. Haar geschiedenis gaat langer dan dat. Een Visigotische kathedraal, de Basílica de San Vicente, werd in 784 op bevel van de moslimbezettingsmacht afgebroken om plaats te maken voor een moskee. Het werk werd voltooid in de 10e eeuw. Delen van de Basílica de San Vicente zijn nog steeds in het gebouw bewaard gebleven.

In 1236 werd Córdoba door Ferdinand III bevrijd en werd het weer christelijk, waarna de moskee door de rooms-katholieke kerk werd omgebouwd tot een kathedraal. Het wordt echter nog steeds ‘La Mezquita’ genoemd, wat ‘De Moskee’ betekent. De kathedraal is rijkelijk gedecoreerd en sinds 1984 staat La Mezquita op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

  Nederlandse belastingbetaler financiert Griekse bars en restaurants - krijgen een impuls van 330 miljoen euro 

Net als La Mezquita staat Hagia Sophia op de Werelderfgoedlijst, die volgens de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op 24 juli als moskee wordt geopend. UNESCO beschrijft de situatie als “zeer triest”, schrijft Art Critique.

De transformatie van Hagia Sophia heeft wereldwijd tot protesten geleid. Paus Franciscus heeft in een verklaring gezegd dat hij “zeer bedroefd” is over de transformatie, schrijft The Guardian.

Het Europese kalifaat

Vorig artikelMoslim in Denemarken aangeklaagd voor landverraad
Volgend artikelKapitein wordt vervolgd, vaarde migranten terug naar Libië
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

9 REACTIES

 1. Dit is een bericht van een man, die zichzelf “sultan” noemt en verblijft in een inrichting voor zwaar geestelijk gestoorde mensen, die alleen wartaal kunnen spreken. In z’n “werkzaam” leven sloot deze waanzinnige bijv. huwelijken tussen heel vieze oude islamieten van plm. 75 jaar en meisjes van 5 tot 7 jaar; dat moest kunnen volgens zijn ziekelijke ideologie. Kunt u wel nagaan hóé gek deze “sultan” moet zijn.

 2. Lijkt wel of ze die kerk midden in een oud industrie terrein gebouwd hebben met al die gebouwen er omheen.
  Alleen de schoorstenen ontbreken.

 3. Dat is allemaal deel van La Mezquita. Ze staat trouwens bijna midden in Cordoba en er tegenover is een tapasbar gekend voor de tortilla.

 4. No tiene razón histórica. Los musulmanes construyeron la mezquita sobre la Catedral Visigoda de San Vicente, la cual asolaron y cuyos restos de pueden visitar. Cuando los cristianos recuperaron Córdoba alzaron dentro de la Mezquita, una hermosa Catedral Renacentista recuperando el culto cristiano u conservaron la edificación arquitectónica. Santa Sofía fue concebida como templo cristiano y los cristianos la perdieron hacia 1453. Son dos casos diferentes, muy diferentes.

  • Het heeft geen historische reden. De moslims hebben de moskee gebouwd op de Visigotische kathedraal van San Vicente, die ze hebben verwoest en waarvan de overblijfselen kunnen worden bezocht. Toen de christenen Córdoba terugkregen, bouwden ze een prachtige renaissancekathedraal die de christelijke aanbidding in de moskee herstelde en het architectonische gebouw behield. De Hagia Sophia werd opgevat als een christelijke tempel en de christenen verloren deze rond 1453. Het zijn twee verschillende gevallen, heel verschillend.

 5. BertG. Moslims hebben geen enkel historisch besef. Ze lijden aan selectieve vergeetachtigheid. Dat zij eerst een kathedraal verwoestten om er een moskee te bouwen, dát waren zij ff vergeten.

  • Ik heb het alleen maar vertaald met Google translate om het te kunnen lezen.
   Ik denk dat er maar zeer weinig mensen zijn dat hier kunnen lezen.
   Een kleine moeite dan om dat ook even hier bij te plakken.

   Geschiedenis uitwissen, vervalsen en toe eigenen is mossel eigen.
   Slopen en afbreken, dan heeft het ook nooit bestaan.
   Dan heb je geen historisch besef nodig omdat iets er gewoon nooit geweest is in hun beleving.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in