VS soldaten in Afghanistan, 31 maart 2011, © Pfc. Cameron Boyd/Released / Wikimedia (CC0 1.0)

De Amerikaanse president Trump heeft onlangs opnieuw bevestigd dat hij van plan is het Amerikaanse leger geleidelijk aan terug te trekken uit de wereldwijde missies. In dit verband beschuldigde hij de leiding van het Pentagon ervan dat ze van plan was steeds weer nieuwe oorlogen te voeren. Deze kritiek van Trump is allesbehalve ongegrond. Een Amerikaanse onderzoeksgroep heeft jarenlang onderzocht hoeveel mensen vluchteling zijn geworden als gevolg van de wereldwijde militaire operaties van de Verenigde Staten. Nu heeft ze haar resultaten gepresenteerd.

Het Costs of War Project van het Watson Institute for International and Public Affairs van de gerenommeerde Brown University in Providence, Rhode Island, richtte zijn onderzoek op de acht bloedigste oorlogen sinds 2001 – in Afghanistan, Irak, Jemen, Libië, Pakistan, de Filipijnen, Somalië en Syrië, meldt Zuerst.

Volgens hun berekeningen zijn in deze landen ten minste 37 miljoen mensen tot vluchtelingen gemaakt. Zoals de hoofdauteur van de studie, professor David Vine van de Amerikaanse Universiteit in Washington D.C., opmerkt, ligt dit cijfer meestal aan de onderkant – realistischer gezegd beschouwt hij 48 tot 59 miljoen vluchtelingen die hun thuisplaatsen hebben verloren als gevolg van door de VS geleide oorlogen. In dit cijfer zijn niet eens de kleinere probleemgebieden opgenomen waar speciale eenheden van de VS bij betrokken waren, met name op het Afrikaanse continent en in Azië.

De vluchtelingenstromen sinds 2001 als gevolg van de Amerikaanse betrokkenheid zijn massaler dan die tijdens de Eerste Wereldoorlog, de opdeling van het Indiase subcontinent en de Vietnamoorlog samen. Men beweegt zich op het niveau van de Tweede Wereldoorlog, waarin naar schatting tot 60 miljoen mensen hun thuisplaatsen hebben verloren.

Amerikaanse journaliste bracht documentaire uit over de Deep State – gearresteerd en gecensureerd

Biden verscheurt Trump's immigratiebeleid

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here