Wit-Russische pantservoertuigen nemen deel aan militaire training bij de Oekraïense grens (Foto: Ministerie van Defensie van Wit-Rusland)

De Wit-Russische autoriteiten, de president, het ministerie van Defensie en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn, ondanks ontkenningen tot nu toe, begonnen met mobilisatieprocedures, waardoor de kans op een totale oorlog tegen Oekraïne dramatisch toeneemt, bericht Warnews247.

Naar verluidt is de eerste wervingsgolf al aan de gang en worden marsorders uitgedeeld aan inwoners van kleine districten. Wit-Russische bronnen spreken van een “verborgen mobilisatie” die nog geen betrekking heeft op de grote steden van het land.

Tegelijkertijd kondigde het hoofd van het Belarussische ministerie van Buitenlandse Zaken aan dat in het land een “antiterroristisch regime” is ingevoerd, waarbij hij opmerkte dat de strijdkrachten en speciale diensten klaar staan om elke uitdaging uit de buurlanden af te slaan.

In dit verband hebben de Wit-Russische autoriteiten de veiligheidstroepen meer bevoegdheden gegeven om bedreigingen vanuit de buurlanden te voorkomen of tegen te gaan, aldus minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makei.

“We moeten ons volk beschermen en ervoor zorgen dat de veroveraar zelfs geen meter van ons land betreedt. Het hoofd van ons land heeft verschillende ontmoetingen gehad met wetshandhavingsinstanties en er is een regeling voor antiterroristische operaties ingesteld,” voegde Vladimir Mackay eraan toe.

Alexander Loekasjenko heeft publiekelijk verklaard dat Wit-Rusland alleen ten strijde zou trekken in geval van een aanval op zijn grondgebied. De verwachting is dat deze aanval de deelname van Wit-Rusland aan de oorlog tegen Oekraïne rechtvaardigt.

Aanwerving in Wit-Rusland

  Operatie Z - Wiens moeras? Elke dag brengt Europa dichter bij een koude en hongerige winter

Wit-Russische bronnen merken op dat het besluit over de mobilisatie in Wit-Rusland al is genomen. Zij voegen daaraan toe:

“Alexander Loekasjenko heeft besloten tot een verborgen mobilisatie in Wit-Rusland om de bezetting van gevechtseenheden te vergroten. In de eerste fase heeft het geen invloed op de grote steden, eerst zal de plattelandsbevolking worden gemobiliseerd.

Dit besluit wordt door verschillende bronnen bevestigd. Wij weten nog niet hoeveel mensen er volgens de planning gemobiliseerd zullen worden.”

Alexander Loekasjenko heeft besloten de mobilisatie niet publiekelijk aan te kondigen. Dit werd gedaan rekening houdend met de gevolgen van een dergelijke beslissing in Rusland.

De “verborgen mobilisatie” zal worden uitgevoerd onder het mom van frequentere controles van de militaire capaciteit en het oproepen van soldaten voor “antiterroristische” bijeenkomsten.

Het zal mogelijk zijn om de doelstellingen van de mobilisatie te beoordelen aan de hand van het aantal repatrianten.

“De aanwerving van maximaal 2.000 mensen zou wijzen op een extra bezetting van eenheden voor beperkte militaire taken, zoals artillerie,” zei een officier van de Wit-Russische strijdkrachten.

Er moet alarm worden geslagen als het aantal repatrianten de vijfduizend overschrijdt. Dit betekent dat er een aanvalsgroep in een bepaalde richting moet worden gecreëerd.

Als het boven de 10.000 komt, zijn er verschillende groepen,” voegt hij eraan toe.

We weten zeker dat tot nu toe alleen de inwoners van kleine regio’s in Wit-Rusland oproepen hebben ontvangen. De grote steden zijn nog niet getroffen door de eerste golf van “verborgen mobilisatie”.

“De grootste focus ligt op die militaire specialiteiten waaraan een tekort is in het Russische leger,” vertellen geïnformeerde bronnen.

Een van de bronnen zegt dat “koks, chauffeurs, technisch personeel” worden opgeroepen.

Misschien gaat het om een eerste fase mobilisatie van het dienstpersoneel dat de opleiding van de dienstplichtigen en hun uitrusting kan verzorgen.

  Werd de Turkse aardbeving door de mens veroorzaakt? Nou, de technologie bestaat

“Van 12 oktober tot 12 november verifiëren de militaire commissies oproepbrieven bij lokale bestuurlijke en uitvoerende instanties”, zeggen de militaire commissarissen publiekelijk.

Eerder zeiden bronnen dat een aanzienlijk aantal Russische dienstplichtigen naar verwachting zullen aankomen op de Wit-Russische oefenterreinen.

“Volgens mijn informatie zijn er voorbereidingen aan de gang om Russische dienstplichtigen te ontvangen in opleidingscentra en militaire eenheden in Wit-Rusland. Wij beschikken over opleidingslocaties en instructeurs. Misschien eist Rusland van Loekasjenko dat een deel van het gemobiliseerde Russische leger in Wit-Rusland wordt opgeleid door de Wit-Russische veiligheidsdiensten.

De Oekraïners hebben alle reden om een tweede aanval op Kiev te voorkomen, die, te oordelen naar indirecte aanwijzingen, nu wellicht in voorbereiding is. Tegelijkertijd kan elke preventieve aanval tegen de Russen in Wit-Rusland worden geïnterpreteerd als een aanval op Wit-Rusland”, aldus westerse bronnen.

Wit-Rusland onder antiterroristisch regime

Wit-Rusland is onder een antiterreuroperatie geplaatst, omdat de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko onlangs beweerde dat er gevreesd wordt voor terroristische aanslagen in het land door militanten die zich hebben voorbereid in Oekraïne, Polen en Litouwen.

De aan Wit-Rusland opgelegde antiterroristische regeling werd in verklaringen aan de Russische krant Izvestia aangekondigd door de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Makey, die beweerde dat er gevreesd wordt voor provocaties vanuit de buurlanden.

“Tegenwoordig is de wereld helaas zo onvoorspelbaar geworden dat we niemand meer kunnen vertrouwen.

Daarom zijn we verplicht voor onze eigen veiligheid te zorgen, en zoals de president van Wit-Rusland zei, moeten we het volk verdedigen en alles doen om ervoor te zorgen dat geen enkele veroveraar een voet op ons land zet,” benadrukte Makey.

  VS onthouden hulp om Oekraïne tot onderhandelingen met Rusland te bewegen

“Er is een antiterreuroperatieregime ingesteld.”

Deze regeling geeft de veiligheidstroepen ruime bevoegdheden en staat hen onder meer toe arrestaties te verrichten voor identificatie, de verplaatsing van burgers te verbieden, alle communicatie te monitoren en te controleren, en alle gebouwen te betreden.

“Er was inderdaad informatie dat bepaalde buurlanden van plan waren een provocatie uit te lokken, die te maken heeft met de bezetting van bepaalde delen van het Wit-Russische grondgebied”, benadrukte de Wit-Russische minister van Buitenlandse Zaken.

Wij zijn er klaar voor

Zoals hij zei, mag in dit geval niets onbeantwoord blijven.

“De strijdkrachten, wetshandhavingsstructuren en speciale diensten kunnen elke bedreiging van naburige staten afweren,” zei Makey.

Er zij aan herinnerd dat president Loekasjenko enkele dagen geleden, op 10 oktober, had gezegd dat in Oekraïne niet alleen wordt gesproken over, maar ook plannen worden gemaakt voor een aanval op het grondgebied van Belarus, waarbij hij opmerkte dat Kiev door het Westen hiertoe wordt aangezet om de Belarussen in het militaire conflict te betrekken.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Trump: Duitsers kunnen binnenkort “zonder land komen te zitten”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMusk’s Starlink netwerk uitgeschakeld in Oekraïne
Volgend artikelRusland evacueert Kherson: Vrouwen en kinderen en duizenden schoolkinderen vertrekken – Aftellen naar nucleair gebruik? (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Duidelijk dat een grote actie staat aan te komen. De vraag is: waar? Gezamelijk?

  Personelijk vind ik dat Russisch systeem–eerst platschieten, dan met beperkte infanterie erin, en consolideren–bijna goed.
  Er Rammelen twee dingen aan: plat schieten: bommen tapijten; niet overdags, maar ’s nachts.
  Verhoogd het effect
  Het consolideren: m,moet of meer backup krijgen van artillerie, of lange afstand raketten; of meer personeel.

  Een aanval op een van de 4 gebieden: gelijk belonen met een aanval op een stad ver buiten de zone.

  Zoals gezegd: gooi deinfra structuur van de steden plat; electriciteits, water en gas voorzieningen, uitvals wegen en bruggen.

  Kan natuurlijk nooit kwaad, van b.v. electriciteits werken de verdeel stations aan te vallen; die zijn redelijk makkelijk te repareren, en geeft hetzelfde effect.

 2. Denk dat Rusland snel de oorlog ten einde wil brengen. Met aan aanval op verschillende fronten is dat zo bekeken.

  Eenige risico: de gekkies van USA of Nato (is hetzelfde) die zich ermee gaan bemoeien…
  ————–
  Ik denkwel dat RU de Oekraine een poosje bezet zal houden; hij moet landbouw productie krijgen om de kosten van de oorlog vergoed te krijgen–terecht.
  Waarom zouden russen moeten betalen voor het bestiale gedrag van een kudde nazi’s?

  Wat ze er ook van kunnen leren: een goed systeem om vijandige satelieten uit te schakelen is nooit weg…..

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in