Vitali Klitschko, burgemeester van Kiev, en zijn broer Wladimir Klitschko met Starlink-terminals die in 2022 naar Kiev werden verscheept. Wikipedia

Het satellietcommunicatiesysteem Starlink van Elon Musk, dat wordt gebruikt door de militairen van de Oekraïense strijdkrachten (APU), is niet langer operationeel. Dit heeft Vladimir Rogov dinsdag bekendgemaakt, bericht Freewestmedia.com.

Rogov overleefde in september van dit jaar een moordaanslag door de Oekraïense autoriteiten in de regio Zaporizja waarvan hij bestuurder is.

“Het Starlink-communicatiesysteem op het grondgebied van de door het Zelensky-regime gecontroleerde na-Oekraïense ruimte is uitgeschakeld, aldus een aantal bronnen. Raketinslagen hebben vandaag een aantal Starlink-satellietcommunicatieterminals uitgeschakeld. De situatie in de generale staf van de strijdkrachten van Oekraïne staat op het punt de controle over eenheden te verliezen,” schreef Rogov in zijn Telegram-kanaal .

Er is nog geen officiële bevestiging van de informatie uit Oekraïense bronnen.

Op 7 oktober meldde de Britse krant Financial Times, onder verwijzing naar Oekraïense functionarissen, dat Starlink begon te haperen in de zone van de speciale militaire operatie van Rusland in Oekraïne. Volgens hen werden in de regio’s Donbass, Kherson, Zaporozhye en Kharkov “catastrofale communicatieverliezen” geregistreerd.

De publicatie benadrukte dat storingen in het systeem paniek veroorzaakten in de gelederen van de Oekraïense strijdkrachten. Door de FT geïnterviewde Oekraïense deskundigen waren van mening dat de oorzaak van de communicatieproblemen in deze regio’s een bewuste beslissing kan zijn van het Amerikaanse bedrijf SpaceX, dat Starlink lanceerde, om de toegang ertoe te beperken in door Rusland gecontroleerd gebied. De storingen wijzen volgens analisten op een gebrek aan samenwerking tussen de militaire leiding van Oekraïne en SpaceX.

Dit kan een erkenning van Musk zijn dat de nieuwe gebieden die Rusland heeft verworven, in feite altijd Russisch grondgebied zijn geweest. Renaud Girard, een columnist van de Franse krant Figaro, noemde de op Angelsaksische leest geschoeide landen die Oekraïne oproepen de Krim met geweld terug te nemen de realiteit ver te zoeken.

  Westerse haat tegen Rusland geworteld in steun voor nazi's en bureaucratische slercose

“Europese staten die Oekraïne oproepen de Krim met geweld terug te nemen, staan ver van de realiteit. Want de inwoners van het schiereiland voelen zich Russisch en zullen zich verdedigen. En een aanval op de Krim zou een reactie van de hele Russische bevolking uitlokken”, aldus Girard.

Op 27 februari kondigde de oprichter en eigenaar van SpaceX, Elon Musk, aan dat hij de toegang tot zijn wereldwijde satellietcommunicatiesysteem Starlink in Oekraïne had geopend. In maart meldden Amerikaanse media dat het Oekraïense leger de Starlink satellietconstellatie gebruikte om Russische troepen te bombarderen bij gebrek aan alternatieve communicatiekanalen. Op 3 oktober onthulde Musk dat SpaceX 80 miljoen dollar had uitgegeven om Starlink in Oekraïne te lanceren en te onderhouden.

De taalkaart van Oekraïne laat duidelijk zien hoe zinloos het is geweest om te proberen een minderheidstaal – het Oekraïens – af te dwingen in een land met een meerderheid aan Russischtaligen. Desondanks heeft president Zelensky erop aangedrongen het Russisch uit te roeien. (Klik voor groot)

Op 6 april 2022 had SpaceX meer dan 5000 Starlink terminals naar Oekraïne gestuurd. Het betaalde voor 3.667 terminals en schrapte de maandelijkse servicekosten. USAID had de rest van de terminals gekocht.

Volgens The Washington Post werd de Starlink-apparatuur die naar Oekraïne werd gestuurd, gefinancierd door SpaceX, inclusief gedeeltelijke financiering door het US Agency for International Development en de regeringen van Frankrijk en Polen. Tegen half augustus werd de internetdienst in Oekraïne verzorgd door meer dan 20.000 Starlink terminals, sommige van buitenlandse partners en vrijwilligers, naast de vele die rechtstreeks door SpaceX werden geleverd. Oekraïners konden Starlink-terminals gebruiken zonder het normale maandelijkse abonnementsgeld te betalen.

In mei 2022 werd een voor Starlink geschikte Oekraïense internetapp gebruikt voor een nieuw artillerievuurcoördinatiesysteem. Het militaire en overheidsgebruik van Starlink was het belangrijkste aspect van de openstelling van Oekraïne voor op lage hoogte satellietinternetdiensten begin 2022.

  Doorbraak op alle fronten in Oekraïne: Rusland loopt voor op schema

Voor het aanbieden van satellietdiensten in een land vereist de regelgeving van de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) en reeds lang bestaande internationale verdragen dat aanvoerrechten worden verleend door de jurisdictie van elk land, en binnen een land door de nationale regelgevende instanties voor communicatie. Als gevolg hiervan kunnen vanaf september 2022 slechts in 40 landen breedbanddiensten worden aangeboden, ook al heeft het Starlink-netwerk een vrijwel wereldwijd bereik op breedtegraden onder ongeveer 60°.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

“De toekomstige wereldorde wordt gebouwd op de ruïnes van Europa”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelMisleid buitenlands beleid tegen Rusland en anderen schaadt de VS en haar “bondgenoten”
Volgend artikelStrijdkrachten bereiden zich voor op Kiev en NW Oekraïne: De mobilisatie is begonnen in Wit-Rusland en er is een antiterroristisch regime in het land ingevoerd! (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

 1. Zei ik toch al… het gelazer in de lucht gaat beginnen. Uiteindelijk is dat de “oorlog”. Er komen echt geen nukes, want ze hebben elkaar nodig om naar “de ruimte” te gaan.

  • @ Immortal oktober 14, 2022 at 14:35,
   Je hebt iets te snel gelezen, want het zijn alle grondsatellieten. Er wordt altijd verondersteld dat een satelliet in de ruimte zweeft, maar dat is een illusie. Want dat gaat zo moeilijk als er een firmament op 70 mijl hoogte over de aarde zit.

 2. Vreemd heh, Dat al die satellieten het alleen maar doen als er voldoende grond-terminals zijn. Je zou bijna denken dat die terminals ook gewoon met elkaar kunnen communiceren en helemaal geen satellieten nodig hebben ;-).

 3. Ik denk idd op ringend “verzoek”van ome Poetin–een goede zet trouwens.
  Nou nog de andere satelieten die nodig zijn voor de USA wapens.
  hacken of opblazen….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in