De Washington Post geeft weer een van die vleiende portretten van de Oekraïense president Vladimir Zelinski: “Na een jaar in de loopgraven kwam de geharde Oekraïense president Volodymyr Zelensky in functie met de gedachte dat vrede met Poetin mogelijk was. Nu gelooft hij dat een overwinning het enige antwoord is.”

Het stuk spreekt zichzelf op bepaalde punten tegen, maar het levert ook nieuw bewijs dat de VS erop uit waren om het akkoord van Minsk te saboteren, schrijft Bernhard.

De kop is natuurlijk verkeerd. Zelensky is niet in de loopgraven geweest, maar heeft zijn verwende leven voortgezet in de buurt van een bunker in Kiev. Het is niet de “verharding” van Zelensky die vredesonderhandelingen met Rusland verhindert, maar het blokkeren van alle onderhandelingspogingen door de Amerikaanse regering.

Maar eerst een blik op de tegenstrijdigheid:

Niet lang nadat Rusland zijn invasie van Oekraïne begon, deze week een jaar geleden, bevond de Oekraïense president Volodymyr Zelenski zich in een safe room onder het regeringscomplex van Kiev met de stem van de Wit-Russische president die door de telefoon schalde.

Alexander Loekasjenko, een van de belangrijkste bondgenoten van het Kremlin, nodigde een delegatie van functionarissen uit om in Minsk te onderhandelen over de beëindiging van de oorlog die Rusland slechts drie dagen eerder was begonnen, aldus Andriy Sybiha, plaatsvervangend hoofd van het Oekraïense presidentiële bureau, die bij het telefoontje aanwezig was.

Zelensky was woedend over de uitnodiging tot een nieuwe onderhandeling – en herinnerde zich de gesprekken over het conflict in het oosten van Oekraïne, bekend als “Minsk 1” en “Minsk 2”, die in 2014 en 2015 in de Wit-Russische hoofdstad plaatsvonden – waarbij Kiev onder dreiging van verliezen op het slagveld werd gedwongen concessies te doen aan het Kremlin.

“Er komt geen Minsk,” zei Zelensky volgens Sybiha. “Er komt geen Minsk 3.”

De bewering is dat Zelensky onderhandelingen afwees. Maar die bewering is onjuist en wordt tegengesproken door de volgende gebeurtenissen. Vele alinea’s later leren we:

Zelensky bleef onvermurwbaar dat Oekraïne geen nieuwe Minsk-achtige onderhandelingen met Rusland zou aangaan, maar afgezanten van de Oekraïense regering voerden de hele maand maart nog gesprekken met de Russen in Wit-Rusland en Turkije, tot de ontdekking van Russische wreedheden in de voorstad Boetsja bij Kiev. Toen Zelensky op 4 april Boetsja bezocht, zag hij er zichtbaar aangeslagen uit en vertelde hij verslaggevers dat het “heel moeilijk was om te praten als je ziet wat ze hier hebben gedaan”. Arakhamia zei dat hij de leider van het Russische onderhandelingsteam belde en uitlegde dat Oekraïne niet langer kon deelnemen aan onderhandelingen. “Hoe kan ik naar binnen vliegen en aan een tafel gaan zitten om met hen te praten?” zei Arakhamia. “Ik begrijp het gewoon niet.”

Dat is nepgeschiedenis. Wat er ook gebeurde in Boetsja, het weerhield Zelensky er niet van om met Rusland te onderhandelen. Zoals de BBC berichtte op 4 april 2022:

  Het Westen protesteert te veel tegen de mogelijke rol van Kiev bij de terreuraanslag in Moskou - Lavrov

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft gezegd dat de vredesbesprekingen met Rusland zullen worden voortgezet, ondanks dat hij Moskou beschuldigt van oorlogsmisdaden en genocide.

De heer Zelensky sprak in Boetsja, in de buurt van de hoofdstad Kiev, waar de lichamen van burgers op straat werden gevonden nadat de Russische troepen zich hadden teruggetrokken.

In antwoord op een vraag van de BBC of het nog steeds mogelijk was om met Rusland over vrede te praten, zei de heer Zelensky: “Ja, want Oekraïne moet vrede hebben. We zijn in Europa in de 21e eeuw. We zullen onze diplomatieke en militaire inspanningen voortzetten.”

Pas dagen later, na een telefoongesprek en vervolgens een bezoek van de Britse premier Boris Johnson, beëindigde Oekraïne de onderhandelingen met Rusland. Dat meldde de Ukrainian Pravda in mei 2022:

Volgens Ukrainian Pravda bronnen dicht bij Zelenskyy, bracht de premier van het Verenigd Koninkrijk Boris Johnson, die bijna zonder waarschuwing in de hoofdstad verscheen, twee eenvoudige boodschappen.

De eerste is dat Poetin een oorlogsmisdadiger is en dat er druk op hem moet worden uitgeoefend, niet dat er met hem moet worden onderhandeld.

En de tweede is dat zelfs als Oekraïne bereid is enkele garantieovereenkomsten met Poetin te ondertekenen, dit niet het geval is.

Het standpunt van Johnson was dat het collectieve Westen, dat in februari had voorgesteld dat Zelensky zich moest overgeven en vluchten, nu vond dat Poetin niet zo sterk was als ze zich eerder hadden voorgesteld, en dat dit een kans was om “druk op hem uit te oefenen.”

Drie dagen nadat Johnson naar Groot-Brittannië was vertrokken, trad Poetin naar buiten en zei dat de besprekingen met Oekraïne “op een dood spoor waren beland.”

Boris Johnson bracht zijn onaangekondigde bezoek aan Kiev op 9 april 2022.

  Kiev's waanzin tegenover de Russische belegering: Verschroeide aarde, terreur, radioactieve zelfmoord

Het Ukrainian Pravda-verslag is bevestigd door Fiona Hill, Rusland-specialist bij de Nationale Veiligheidsraad onder de regering-Trump. In een stuk voor Foreign Affairs schreven Fiona Hill en Angela Stent in augustus 2022:

Volgens meerdere voormalige hoge Amerikaanse functionarissen met wie wij hebben gesproken, leken Russische en Oekraïense onderhandelaars in april 2022 voorlopig overeenstemming te hebben bereikt over de contouren van een onderhandelde interim-regeling: Rusland zou zich terugtrekken op zijn positie van 23 februari, toen het een deel van de Donbas-regio en de hele Krim controleerde, en in ruil daarvoor zou Oekraïne beloven geen lid te worden van de NAVO en in plaats daarvan veiligheidsgaranties krijgen van een aantal landen.

In een interview met een Israëlische krant (video) beweerde ook de voormalige premier van Israël, Naftali Bennett, die persoonlijk nauw betrokken was bij het onderhandelingsproces, dat het “Westen” hen blokkeerde:

Rapporten geven destijds Bennets opmerkingen weer en zeiden dat Rusland en Oekraïne hun standpunten verzachten. Axios citeerde Israëlische functionarissen en meldde op 8 maart dat Poetins “voorstel moeilijk te aanvaarden is voor Zelensky, maar niet zo extreem als ze hadden verwacht. Volgens hen omvat het voorstel geen regimeverandering in Kiev en staat het Oekraïne toe zijn soevereiniteit te behouden.”

Over hoe westerse leiders over zijn bemiddelingspogingen dachten, zei Bennett dat de toenmalige Britse premier Boris Johnson zich “agressief opstelde”, terwijl de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz “pragmatischer” waren. Bennett zei dat president Biden “beide” standpunten innam.

Maar uiteindelijk verzetten de westerse leiders zich tegen Bennets inspanningen. “Ik zal dit in brede zin zeggen. Ik denk dat er een legitieme beslissing van het Westen was om Poetin te blijven bestoken en niet te [onderhandelen],” zei Bennett.

Op de vraag of de Westerse mogendheden de bemiddelingspogingen “blokkeerden”, zei Bennet,

“In principe wel. Ze blokkeerden het, en ik vond dat ze het mis hadden.”

Nogmaals, het einde van de onderhandelingen tussen Rusland en Oekraïne begin april 2022 had niets te maken met Boetsja, maar werd veroorzaakt door de onwil van het “Westen”, de VS en het VK, om een vredesakkoord te steunen.

  Meer bewijs van een bloedbad onder valse vlag op een begrafenis in een dorp door het Kievse regime

De weerstand van Washington tegen elke Oekraïense overeenkomst met Rusland blijkt ook uit een anekdote van Zelensky’s eerste jaar als president uit een anekdote in de Washington Post:

William B. Taylor Jr., de topambtenaar op de Amerikaanse ambassade in die tijd, herinnerde zich dat hij Zelensky in de zomer van 2019 in zijn kantoor aantrof en nieuwsgierigheid uitte over de “Steinmeier-formule”, een interpretatie van de Minsk-akkoorden genoemd naar de voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken, waarvan de Oekraïense president hoopte dat die zou kunnen leiden tot een akkoord met het Kremlin.

“Niemand weet wat het is”, zei Taylor. “Steinmeier weet niet wat het is.”

Zelensky pakte volgens Taylor zijn telefoon en wees naar een document waarin de formulering werd uitgelegd, in de veronderstelling dat ergens in de details van het juridisch jargon een werkbaar compromis met Moskou zou kunnen worden gevonden.

“Het is een verschrikkelijk idee,” antwoordde Taylor, hoewel Zelensky het in de komende maanden ging steunen, in een poging een ontmoeting met Poetin tot stand te brengen.

De formule van Steinmeier bepaalde de volgorde van de stappen die de Oekraïense regering en de Donbas-autoriteiten volgens de akkoorden van Minsk moesten nemen:

Volgens de formule van Steinmeier moeten er verkiezingen worden gehouden in de door de separatisten gecontroleerde gebieden, onder Oekraïense wetgeving en onder toezicht van de OVSE. Als de OVSE oordeelt dat de stembusgang vrij en eerlijk verloopt, wordt een speciale status van zelfbestuur voor de gebieden ingesteld en krijgt Oekraïne de controle over zijn meest oostelijke grens terug.

De formule werd uitgesproken en was niet op papier gezet tot ze op 1 oktober in Minsk werd ondertekend door vertegenwoordigers van Oekraïne, Rusland, de separatistische gebieden Luhansk en Donetsk, en de OVSE.

Het was een eenvoudige en duidelijke overeenkomst. Maar de hoogste Amerikaanse gezant in Oekraïne probeerde te voorkomen dat Zelensky het zou uitvoeren.

Meerdere malen heeft Oekraïne geprobeerd vrede te sluiten met Rusland. Elke keer heeft het “Westen”, d.w.z. de VS en het VK, met succes de vredesinspanningen gesaboteerd.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De meest Flagrante MisrekeningVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelPoetin ANNULEERT decreet over soevereiniteit Moldavië!
Volgend artikelPoetins “civilisatie”-toespraak kenschetst conflict tussen Oost en West
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in