Ondanks een grondwet die een van ’s werelds meest vergaande vrijheden van meningsuiting garandeert, hebben steeds meer Amerikanen het gevoel dat ze het niet aandurven om hun mening te uiten. In een peiling verklaart twee derde van de deelnemers dat zij zichzelf censureren.

De libertaire denktank Cato Institute heeft een opiniepeiling uitgevoerd onder de Amerikanen om te achterhalen hoe sterk de zelfcensuur is in het steeds meer gepolariseerde land.

62 procent van de deelnemers geeft aan dat ze, gezien het politieke klimaat, hun mening niet publiekelijk durven te uiten. Het ergst getroffen zijn de republikeinen, waar 77 procent van de respondenten zichzelf censureert. Bij de Democraten is dat 52 procent en bij de onafhankelijken 59 procent.

De deelnemers konden zich identificeren als “sterk liberaal”, “liberaal”, “gematigd”, “conservatief” of “sterk conservatief”. De enige van deze groepen die de minste moeilijkheden beleeft bij het uiten van hun mening is degene die zich identificeert als “sterk liberaal”. Daarvan antwoordde 58 procent dat ze zich veilig voelden door precies te zeggen wat ze wilden. Het cijfer daalt dan tot 48 procent voor degenen die zich identificeren als “liberaal”, 36 procent voor “gematigd” en 23 procent voor “conservatief” en “sterk conservatief”.

Grafiek: Cato Institute

Het Cato Instituut merkt echter op dat de zelfcensuur onder alle groepen is toegenomen. Hoewel een meerderheid van de “sterk liberalen” nog steeds geen probleem heeft met het openlijk uiten van hun mening, is het aandeel gedaald sinds hetzelfde onderzoek in 2017, van 70 procent naar 58 procent. Vergeleken met 2017 is het “sterk conservatieve” aandeel het minst veranderd, aangezien 76 procent aangaf in 2017 zichzelf te censureren en 77 procent nu.

Het lijkt er ook op dat Latijns-Amerikanen (65 procent) en blanken (64 procent) meer zelfcensuur toepassen dan Afro-Amerikanen (49 procent) en dat mannen (65 procent) meer zelfcensuur aanwenden dan vrouwen (59 procent). Van degenen die beweren religieus te zijn, past 71 procent zelfcensuur toe, terwijl het percentage onder de niet-religieuzen op 56 procent blijft.

Velen willen politieke tegenstanders ontslaan

Het fenomeen dat mensen worden ontslagen vanwege politieke opvattingen wordt in de Verenigde Staten ”cancel culture” genoemd. Hoewel het in Nederland voorkomt, is het probleem veel wijder verbreid in de Verenigde Staten, waar het arbeidsrecht zwakker is dan in veel Europese landen.

Volgens het onderzoek is dit iets wat meer wordt gesteund door liberalen dan door conservatieven. 31 procent van de deelnemers vindt dat mensen die doneren aan de presidentsverkiezingscampagne van Donald Trump moeten worden ontslagen, terwijl slechts 22 procent hetzelfde denkt over iemand die zou doneren aan de campagne van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden.

Het cijfer wordt nog duidelijker als je degenen die “sterk liberaal” zijn eruit pikt, want 50 procent van hen gelooft dat een persoon die doneert aan Trump moet worden ontslagen. Onder de “sterk conservatief” gelooft 36 procent dat een persoon die doneert aan Biden moet worden ontslagen.

Tegelijkertijd vreest 32 procent van de Amerikanen dat hun politieke opvattingen hun werkgelegenheid en carrière zullen beïnvloeden. Hier lijkt het echter meer gelijkmatig over de fracties te zijn verdeeld: 31 procent van de liberalen, 30 procent van de gematigden en 34 procent van de conservatieven.

Over de resultaten van het onderzoek schrijft het Cato Institute:

De resultaten geven aan dat een significante meerderheid van de Amerikanen met wijdverbreide politieke opvattingen en achtergronden hun politieke opvattingen zelf-censureren. Dit hoge cijfer, dat zich uitstrekt over verschillende demografische groepen, suggereert dat achtergehouden meningen niet simpelweg radicale of randperspectieven zijn in het proces van sociale marginalisering. In plaats daarvan kunnen veel van deze meningen door een groot aantal mensen worden gedeeld. Meningen die zo breed worden gedeeld, geven waarschijnlijk vorm aan de manier waarop mensen denken over belangrijke beleidskwesties en hebben uiteindelijk invloed op hun stemgedrag. Maar als mensen het gevoel hebben dat ze deze belangrijke beleidskwesties niet kunnen bespreken, zullen dergelijke meningen niet de kans krijgen om om te worden onderzocht, te worden begrepen of te worden hervormd.

Twitter-hack onthult de politieke zwarte lijsten van het bedrijf

Vorig artikelHoe barbaars waren de inheemse Amerikanen?
Volgend artikelVan weerbericht tot klimaathysterie: zo werkt manipulatie
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in