Pixabay

De westerse landen en hun naaste bondgenoten hebben Moskou nieuwe sancties opgelegd nadat Russische troepen op 24 februari Oekraïne waren binnengetrokken in wat Moskou een speciale militaire campagne noemt om het NAVO-aspirant-land te demilitariseren. Hoewel de EU enthousiast het voorbeeld van Washington volgde om een economische oorlog met Rusland te beginnen, begint het harde besef van de sancties door te dringen, waarbij de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis op 25 maart tegen CNN zei, toen hij verwees naar de stijgende energiekosten, dat “Europa heel voorzichtig moet zijn om niet toe te laten dat zij de sancties Europa meer schaden dan Rusland,” schrijft Paul Antonopoulos.

Een soortgelijk sentiment werd gedeeld door de Duitse econoom Aika Hamer, die zei dat de EU te maken zou kunnen krijgen met een terugslag van de anti-Russische sancties en waarschuwde dat als de Duitse economie instort, dan heel Europa in elkaar zal storten.

“Als de Duitse economie instort door deze maatregelen, dan zal heel Europa uit elkaar vallen,” zei hij. “Wij kunnen geconfronteerd worden met het feit dat diesel of benzine 4 à 5 euro of zelfs 6 euro per liter gaat kosten. Wij kunnen ook geconfronteerd worden met het feit dat de meeste Europeanen het zich niet meer zullen kunnen veroorloven om auto te rijden. Zonder dit is het grote welvarende Westen niet meer dan een illusie.” Hamer merkte ook op dat de verliezers in deze situatie “de middenklasse en de armste mensen in Duitsland, Europa en de Verenigde Staten zullen zijn.”

De waarschuwing van Hamer komt op een moment dat de brandstofprijzen reeds ongekende hoogten hebben bereikt en verschillende records hebben gebroken in de VS, het VK en in verschillende EU-landen. Duitse automobilisten zijn aan de pomp getroffen door de torenhoge brandstofprijzen – zij betaalden 2,14 euro voor een liter benzine en op een bepaald moment in maart zelfs 2,25 euro per liter voor diesel, waardoor die voor het eerst in de geschiedenis duurder was dan benzine, ondanks overheidssubsidies.

  Lepelbuiger Uri Geller geeft waarschuwing aan president Poetin - Dreigt Rusland met kernbommen te bestoken met zijn helderziende krachten

Er zij aan herinnerd dat de Russische president Vladimir Poetin op 23 maart heeft aangekondigd dat het overmaken van betalingen voor gasleveranties uit zogenaamd onvriendelijke landen voortaan in roebels zal gebeuren, in het licht van de uitsluiting van Rusland van SWIFT, en effectief van de Amerikaanse dollar. De vraag naar roebels lag voor de hand, omdat het geen zin had energie aan de EU en de VS te leveren en tegelijk betalingen te ontvangen in hun eigen valuta, die Moskou op zijn beurt niet kan gebruiken of bevroren dreigt te worden.

De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft van haar kant gezegd dat de EU de betaling van Russisch gas in roebels niet zal toestaan, omdat het volgens haar “een unilaterale beslissing en een duidelijke contractbreuk is. Wij zullen niet toestaan dat onze sancties worden omzeild. De tijd dat energie gebruikt kon worden om ons te chanteren is voorbij.” Tegelijkertijd kondigde zij een nieuw partnerschap tussen de EU en de VS aan, dat inhoudt dat meer Amerikaans vloeibaar aardgas (LNG) aan het blok wordt geleverd als vervanging van Russisch gas.

Het was echter naïef van de Europeanen te geloven dat Rusland een dergelijke situatie zou dulden, waarin zij van de westerse financiële mechanismen worden uitgesloten, maar geacht worden betalingen in dollars en euro’s te blijven ontvangen. Op deze manier is het voornaamste doel van het willen hebben van roebels voor energie, de nationale munt te ondersteunen tegen een dergelijke druk.

Hoewel von der Leyen dapper spreekt over het vervangen van Russisch LNG door de 15 miljard kubieke meter (15 bcm) die Washington had toegezegd, weerhoudt zij de Europese landen er niet van om nog eens 150 bcm Russisch aardgas te kopen, dat via pijpleidingen wordt geleverd.

  Europa heeft zijn leidende mythe verloren

“Europa heeft een invoercapaciteit die beperkt is, en ze hebben geen extra infrastructuur die operationeel zal worden,” zei Charlie Riedl, uitvoerend directeur van het Center for Liquefied Natural Gas, tegen de VOA over een groter gebruik van LNG in Europa. “De infrastructuur die nu operationeel is, draait in principe op dit moment op capaciteit, en ik zou verwachten dat die voor de rest van dit jaar op capaciteit zal draaien.” Hij voegde eraan toe dat aan het begin van 2022 de hoeveelheid gas die de Europese landen in opslag hebben ver onder de recente gemiddelden lag, waardoor het continent bijzonder kwetsbaar is voor mogelijke onderbrekingen in de voorziening.

In feite zullen in het streven om van de Russische energie af te komen, de middenklasse en de armsten in het Westen het meest getroffen worden door de drastisch stijgende kosten. Tegelijkertijd zullen de hoeveelheden opgeslagen gas in heel 2022 een hoog risiconiveau hebben, wat betekent dat als er een onderbreking is in de aanvoer of als er een andere onverwachte mondiale gebeurtenis is, zoals de pandemie of de omvang van het conflict in Oekraïne, het heel goed mogelijk is dat de EU heeft toegelaten dat de sancties de Europeanen meer schade berokkenen dan Rusland. De nu al stijgende energie- en voedselprijzen doen vermoeden dat de gemiddelde Europese burger er nu al onder lijdt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland stopt met gasleveringen aan EuropaVolg Frontnieuws op Telegram

  Oekraïne: Nederlander Ronald Vogelaar samen met drie andere buitenlandse huurlingen omgebracht door Russisch leger
Vorig artikelONTVOLKING BEVESTIGD: Sedert de invoering van de COVID-19 vaccins is de bevolkingsgroei in de V.S. sterk gedaald
Volgend artikelDr. Marble: Nu de COVID leugens ontmaskerd zijn, propageren de globalisten WERELDOORLOG om de wereld te ontvolken
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

11 REACTIES

  • Wie weet krijgen we normaliteit terug…

   Een ding is vergeten: Mentaliteit: Russen kunnen overleven op 1–2 dollar per dag.
   Kunnen dat de linksen in NL ook?

 1. Advies voor de mensen die geen Russisch gas willen met de argumentatie geen geld voor Poetin draai je eigen gaskraan dicht en hou op met dat hypocriet schreeuwen. Blijft er meer over voor de genen die het wel willen.

 2. Tja, de Duitse economie, voor de “oorlog” leverden wij heel veel aan Liebherr t.b.v. mijn ontginning machines, pallets vol, en nu komt er geen order meer binnen….

 3. Alles gaat volgens het plan…dat gedoemd is om te mislukken! Resultaat zal zijn dat we sneller terug naar de natiestaten gaan dan ooit gedacht. Daarna een EU-confederatie met strik beperkte bevoegdheden tegen een loon van een parlementariër!

 4. De ongekozen Van der leyden heeft helemaal niets te bepalen.

  Z (o nee, mag niet meer)e moet gewoon beleid uitvoeren dat haar is opgedragen.
  In een democratie: door het parlement, maar, in deze dictatuur van de oligargen, door de WEF.

 5. Ik vind de economische moves van Poetin prachtig; die van europa niet gek, voor mensen die niet geplaagd worden door enig inzicht of realiteitszin.

  Betaling in Roebels: prachtig! Overeenkomst met China: einde petro dollar en de economie van USA gevallen, zonder een schot te lossen.
  Europa in problemen; dus moeten die gaan onderhandelen met Poetin…..

  Altijd voorzichtig zijn en even denken als je je superieur aan wilt vallen…

 6. Nibsy,
  Petroleumkachel aanschaffen voor warmte en op te koken.
  Dat doe ik al vanaf Oktober. Alleen voor een douche en af en toe een bad gebruik ik nog gas. Tot dat ook wegvalt. Als reserve heb ik nog nog 2 grote gasflessen met gasstel en genoeg PETROLEUM in voorraad
  Wat eten betreft heb ik genoeg blikvoer (groent en fruit) tot en met 2024/2025.
  En ook nog 6 grote zakken rijst met genoeg water om zeker 1 jaar te leven.
  En genoeg Aardappelpuree tot end 2023
  Ik gebruik aan gas sinds 24 Oktober 2021 tot NU nog geen KUB per dag.
  Vaste lasten aan gas en elektra heb ik met 100 Euro verlaagd.
  Ik heb ook nog een ECOFLOW DELTA PRO PORTABLE SOLAR POWER STATION met zonnepanelen, krachtig genoeg om mijn diepvries en mijn koelkast 24 uur op aan te sluiten. Koop ook nog een extra batterij van ECOFLOW voor eventueel in de winter voor elektra op te slaan. Heb ook nog 2 regentonnen in de tuin staan die zich vullen met water. Wees voorbereid. Ik heb dit allemaal gedaan voor mijn kleinkinderen en mijn vriendin. En uiteindelijk als alles voorbij is, verhuizen we naar Hongarije als we het hebben overleeft. Tot 5 keer goedkoper dan hier. De volgende keer vertel ik jullie iets positiefs over Rusland. Wees voorbereid op de donkere dagen die nog komen, maar verheug je op de waarheid die steeds dichterbij komt en wees niet zo pessimistisch.

  Efka

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in