Flybe Embraer ERJ 145 (G-ERJA) lands at Birmingham International Airport, England. © Adrian Pingstone (Public Domain)

Kijk eens goed naar bovenstaande afbeelding. U kunt zien dat het landingsgestel van de Embraer op de vleugels zit. Voorlopig bewijsmateriaal wijst erop dat er een soort explosief in één of beide wielkuipen is geplaatst, onder de vleugels, wat verklaart waarom het vliegtuig, toen het naar de aarde stortte, intact was maar zonder vleugels.

Ik ben ervan overtuigd dat dit geen gesanctioneerde moordaanslag door Vladimir Poetin was. De timing en het spektakel (d.w.z. een vliegtuigcrash op Russisch grondgebied) zijn ongunstig voor Poetin. De BRIC-top was aan de gang en Rusland speelde een prominente rol. Poetin herdacht ook de 80e verjaardag van de Sovjetoverwinning bij Koersk. Poetin en zijn team weten het een en ander over het beheren van public relations. Ze zijn niet gek. Prigozhin op deze manier vermoorden is gewoon niet logisch, schrijft Larry Johnson.

Hoe zit het met de GRU (Russische militaire inlichtingendienst)? Hebben zij het gedaan? Ik denk het niet. Wagner is een creatie van de GRU en Prigozhin was niet meer dan een boegbeeld. Als de GRU besloot dat Prigozhin vervangbaar was, denk ik dat ze zich van hem zouden ontdoen op een manier die plausibele ontkenning mogelijk maakt. Het wrak van het vliegtuig op de grond in Rusland zal het mogelijk maken om de zwarte doos terug te vinden en de overblijfselen van het vliegtuig te onderzoeken. Mijn vriend Stephen Bryen heeft echter een interessant argument (u kunt het hele stuk lezen op Steve’s substack):

Stephen Bryen gelooft dat Yevgeny Prigozhin, leider van het Russische huurlingenleger Wagner Group, op 23 augustus stierf in het wrak van één van zijn privévliegtuigen. In sommige vroege nieuwsberichten werd gespeculeerd dat Prighozin misschien niet aan boord was.

Bryen heeft ook het sterke vermoeden dat het vliegtuig is neergeschoten en niet is geveld door een bom die aan boord was gesmokkeld of door een mechanisch ongeluk. Maar hij is er niet zeker van dat de Russische president Vladimir Poetin het bevel heeft gegeven voor de spectaculaire moord op zijn bondgenoot die nu uitdager is geworden.

Bryen, een voormalige hoge functionaris van het Pentagon en leidinggevende in de defensie-industrie, denkt dat de militaire inlichtingendienst van Rusland, de GRU, de middelen en het motief had om te handelen, met of zonder voorafgaande goedkeuring van Poetin.

Steve schreef dit voordat United States Air Force Europe rapporteerde dat er geen bewijs is dat de Russische luchtverdediging betrokken was bij het neerschieten van het vliegtuig. Op basis van mijn ervaring is die conclusie gebaseerd op bewijs dat verzameld is uit een breed scala aan inlichtingen.

  'Geef oorlog een kans' - Een 'oorlog waar zelfs pacifisten achter kunnen staan'

Ik denk dat het hoogst onwaarschijnlijk is dat deze crash veroorzaakt is door een structureel defect of onjuist onderhoud. Een bom in één of meer van de wielkuipen van de vleugel lijkt het meest aannemelijk. Wat de volgende logische vraag oproept – wie kan het gedaan hebben?

Mijn eerste kandidaat voor schuld (en ik herhaal het punt dat ik in mijn vorige post maakte) zijn officieren van de Russische luchtmacht, die vrienden verloren toen de Wagner-troepen op 23 juni Russische vliegtuigen neerschoten, en besloten om een wraakaanval uit te voeren zonder rekening te houden met de politieke gevolgen. Ze wilden dat Prigozhin en zijn trawanten zouden boeten voor de dood van hun vrienden. Missie volbracht?

Een andere mogelijkheid is dat dit werd uitgevoerd door ontevreden leden van Wagner die er een hekel aan hadden dat Prigozhin profiteerde van hun fysieke opoffering. Wagner heeft een groot contingent ex-gevangenen, maar dat betekent niet dat ze geen gevoelens van loyaliteit of liefde voor medeleden van Wagner hebben. Ik denk dat een andere serieuze mogelijkheid is dat een paar Wagnerianen die genoeg hadden van Prigozhin’s publieke capriolen besloten hebben om het heft in eigen handen te nemen.

Ten derde, een aanslag door oligarchen die Poetin in de problemen willen brengen. Er zijn nog steeds zeer rijke Russen die zich ergeren aan het feit dat Prigozjin vrijuit is gegaan voor zijn muiterij van 24 juni en Poetin verwijten dat hij te soft is geweest. Die oligarchen hebben het geld en de toegang om de sabotage van het vliegtuig van Prigozhin uit te voeren. The Beatles hadden het mis – met geld kun je liefde en een heleboel andere dingen kopen, waaronder mensen die een bom in een vliegtuig kunnen plaatsen.

  Scott Ritter: 90 seconden voor middernacht?

Op dit moment zijn we verwikkeld in gefundeerde speculatie. Er is een onderzoek gaande en ik verwacht dat dit geen rookgordijn is om wandaden van de Russische regering te verdoezelen. Ik wacht op meer informatie.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen dwingt Rusland om heel Oekraïne terug te nemenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGeen einde aan de leugens van de Neocon over een zegevierend Oekraïne
Volgend artikelOekraïne zal “onvoorwaardelijk capituleren”
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. “Ik wacht op meer informatie.” Heel terechte opmerking.
  Mijn bron vertelt dat dit een false flag operatie is om, zoals gebruikelijk bij dit soort acties, de aandacht van de wereld af te leiden.
  Voorlopig maar even terughoudend afwachten en uitkijken voor speculaties omdat niets is wat het lijkt . . . .

  • Het valt me ook op dat Rusland en Poetin nog niet heel stellig zeggen hoe het zit, terwijl de westerse media van de daken schreeuwen hoe het zit.

   Zoals je zegt… afwachten hoe dit zich ontvouwt. Het kan strategisch zijn, het kan echt zijn, het kan fake zijn, het kan van alles zijn.

 2. Degene die dit zo heeft gedaan wilde dat de hele wereld het zou zien. Als je die Prigozhin stiiletjes wilden vermoorden zijn er veel eenvoudigere manieren om dat te doen.

  De vraag die bij mij centraal staat is; waarom zo opzichtig dat de hele wereld er dagenlang over praat? Wie heeft daar voordeel bij en waarom? Ik kan alleen maar bedenken dat het westen daar voordeel bij zou kunnen hebben OF dat Prigozhin dit zelf (evt. samen met Rusland) in scene heeft gezet.

  En die vrouw die TOEVALLIG stond te filmen?

 3. “officieren van de Russische luchtmacht, die vrienden verloren toen de Wagner-troepen op 23 juni Russische vliegtuigen neerschoten, en besloten om een wraakaanval uit te voeren zonder rekening te houden met de politieke gevolgen”

  Interessante vermoedens, de geruchtenstroom komt op gang, feit is dat de gewone man of vrouw nooit de waarheid omtrent de dood van Prigozhin aan de weet zal komen.

 4. ik hou de mogelijkheid open dat het westen hier achter zit. dat gebeurd wel vaker.
  ook hou ik de mogelijkheid open dat hij helemaal niet in dat vliegtuig zat. dat doet hij wel vaker.

 5. Ik geloof helemaal niet dat hij dood is want je eigen dood in scene zetten waarna iedereen (en dus ook je vijanden!) denkt dat je dood bent maakt je zo vrij als een vogel. Een goede guerrilla strijder weet dat en reken maar dat Wagner PMC alles weet over guerrilla oorlogsvoering. 2 dagen voor de crash van een van zijn prive vliegtuigen zat hij nog in de middle of knowhere in Afrika. Wil dit kloppen dan moet hij zo ongeveer meteen na dat filmpje uit Afrika naar Rusland zijn gevlogen terwijl ik dacht dat hij tegenwoordig in Wit-Rusland zijn thuisbasis heeft? En er is geen fysiek bewijs (lees: lijk) dat hij aan boord zat behalve zijn naam op de passagierslijst van een van zijn eigen vliegtuigen! Hoe gemakkelijk is het om jezelf op een passagierslijst te zetten van je eigen vliegtuig? En hoe dom is het om de voltallige top van een heel leger in 1 vliegtuigje te stoppen waarvan iedereen weet van wie dat vliegtuig is? Echt … Ik geloof er helemaal niks van dat hij in dat vliegtuigje gezeten heeft!

 6. Kans aanwezig dat cia erachter zit, ook al omdat prigozhin een asset is

  In het verleden heeft de cia ook de baas van het franse total, olie, opgeblazen op russisch gebied omdat hij te close werd met de russen.

 7. Ik had ergens gelezen nadat er een goede imspectie was uitgevoerd ook met honden voor explosieven op dat vliegtuig, voor ze vertrokken ze 1 of 2? kistjes met dure wijn aangeboden kregen en meenamen het vliegtuig in.

  Het zou kunnen dat daarin de explosieven zaten en zo aan boord gekomen zijn?

  anyhow, geen Putin die hierachter zou zitten, al zouden velen dat niet erg vinden, maar zou niet slim zijn op deze manier.
  dan eerder familie van die wat destijds uit de lucht zijn geschoten tijdens die ‘coup’ ?

  CIA/deepsh+t zou ook alles inzetten om her en der onrust te scheppen, zoals straks/nu in Africa waar ze de controle dreigen te verliezen.

 8. Mijn gedachte was ook dat er een explosief in de wielkast geplaatst is. Geen raketspoor en een vleugel afgereten wijzen op deze makkelijk toegankelijke plek.

  De meest voor de hand liggende verklaring is dat Oekraïense infiltranten dit gedaan hebben, evt ism met CIA/Mi6.

  Dit is zeker niet de MO (modus operandi) van de Russen. Bovendien hebben de Russen alle mogelijkheden om dit minder opzichtig te doen.

  Dit is wel CIA style. Collateral damage is geen probleem. En quo bono? Wie profiteert het meest hiervan?

  • Poetin krijgt sws de schuld. Dus wat heeft het voor zin om ‘minder opzichtig’ tewerk te gaan? Een crash, als frontale waarschuwing aan zijn tegenstanders, is – volgens de westerse MSM – denkbaar, maar lijkt niet echt verstandig om het land te kalmeren.
   Oekraïne + Westen hebben juist baat bij een toenemende onrust en oproer in Rusland, liefst een nieuwe opstand of zelfs een ‘burgeroorlog’, zeker nu de militaire clash op een fiasco voor hen dreigt uit te draaien.

   ‘Hit men’ en graverende gebeurtenissen, aangereikt en opgestookt door derden/belanghebbenden (de gebruikelijke VS-strategie) staan aan de wieg van zowat alle zogenaamde (geopolitieke) burgeroorlogen van de afgelopen decennia, om (ongewenst) nationaal bewind omver te werpen (Zuid-Amerika, Afrika, Midden-Oosten). In Oekraïne is in 2014 (hits: Maidanplein, gekozen president Janoekovytsj vervangen door US/EU-marionet Poroshenko) trouwens al hetzelfde gebeurd.

   Je verwijzing naar de ontwerptafels van CIA/Pentagon als oorzaak van de onthoofding van de ‘Wagner’-organisatie lijkt mij daarom inderdaad de enig realistische.

 9. Als gewoonlijk weten we niet hoe de vork precies aan de steel zit maar we mogen er 100%zeker van zijn dat het niet is zoals de MSM ons willen doen geloven.
  Dat betekent dus dat de laatste die bij de crash betrokken zijn bestaan uit Putin zelf en de entourage rond hem.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in