CNN, gevolgd door de New York Times, kwam zondag met het verhaal dat de Amerikaanse en westerse inlichtingendiensten inderdaad “al geruime tijd op de hoogte waren van de mislukte couppoging van vrijdagavond door Jevgeni Prigozjin, hoofd van de Wagner Group van Russische militaire aannemers, en voorbereidingen troffen voor een dergelijke actie, onder andere door wapens en munitie te verzamelen,” schrijft M.K. Bhadrakumar.

Wat we niet weten is op welk moment de Russische inlichtingendienst er lucht van kreeg. Het Kremlin handelde krachtig, besluitvaardig en met een vooruitziende blik in real time om de couppoging binnen enkele uren te verijdelen. Tegen zaterdagavond kondigde de chef van de buitenlandse inlichtingendienst, Sergej Narisjkin, aan dat de couppoging was mislukt. De Russische autoriteiten wachtten tot Prigozhin zijn zet zou doen.

Het is logisch dat de Russische inlichtingendienst steeds sterk aanwezig was in de Wagner-tent. Verdomme, het is een oorlogsgebied waar het lot van Rusland aan een zijden draadje hangt. De tekst van het beroemde Sting-nummer komt bij me op: ‘Every breath you take / And every move you make / Every bond you break / Every step you take / I’ll be watching you…’

En het refrein zingt vervolgens: ‘Oh, can’t you see / You belong to me? / How my poor heart aches / With every step you take…’

Net zoals de CIA of de meeste inlichtingendiensten doen, analyseert ook de FSB de opmerkingen van hun doelwitten op diepzinnige betekenissen. Ze doen dat routinematig en hebben getrainde analisten die alleen dat doen.

Het zal de Russische inlichtingenanalisten niet ontgaan zijn dat Prigozhins geraas en getier vanuit Donetsk van afgelopen herfst en winter oorspronkelijk begon over de operationele aspecten van het Bakhmut-oorlogsfront in de oblast Donetsk, maar gaandeweg een politieke lading begon te krijgen, culminerend in zijn ongelooflijke verklaring dat de raison d’être van de speciale militaire operatie in Oekraïne sinds februari 2022 allemaal flauwekul was.

Nog vreemder is dat deze man, die fysiek getuige was van de Slag om Bakhmut, tot de bizarre conclusie kwam dat Kiev of de NAVO geen malafide bedoelingen hadden met Donbass of Rusland.

Daarom is het “bekende” hier dat de Russische inlichtingendienst instructies had om in de “luistermodus” te staan, om de wervelingen vrij spel te geven in de Slag om Bakhmut, waar Wagner de touwtjes in handen had. (Interessant is echter dat Moskou op een gegeven moment, tot grote ergernis van Prigozhin, ook begon met het selectief inzetten van reguliere troepen aan het Bakhmut front naast de Wagner strijders. )

Zal Rusland overschakelen op een totale oorlogsstrategie?

Op zaterdag kwamen de hoogste functionarissen van de Amerikaanse inlichtingendienst in actie om de media in te lichten toen bleek dat de Russische autoriteiten letterlijk stonden te wachten met een routekaart om de couppoging van Prigozhin te verijdelen. Zelfs de Tsjetsjeense militie werd stand-by gezet.

Het cruciale element in de deal die met Prigozhin is gesloten, is dat hij niet vervolgd zal worden, maar gewoon moet oprotten. En waar kan zijn ballingschap beter geregeld worden dan in Wit-Rusland onder de welwillende ogen van president Alexander Loekasjenko?

Nu krijgen we misschien ooit te horen van Loekasjenko, die moeite heeft om lang geheimen te bewaren, wanneer Poetin hem precies in vertrouwen zou hebben genomen op een “need-to-know basis”. Het is ongeloofwaardig dat zo’n complexe deal binnen een paar uur mogelijk was via moeizame onderhandelingen in drie richtingen tussen Moskou, Minsk en Rostov aan de Don, zelfs toen de afvallige colonne Wagner Moskou naderde.

Een intrigerend subplot hier is dat Loekasjenko te midden van al dit zware verkeer ook onderhandelde met Nurusultan Nazarbayev, de voormalige Kazachse dictator die aan het hoofd stond van een pro-westers regime in Astana en uit de macht werd gezet na bijna drie decennia geregeerd te hebben, na het mislukken van een soortgelijke door de VS gesteunde couppoging als die van Prigozhin in de winter van 2021-2022, die ook werd neergeslagen met de hulp van de CSTO-strijdkrachten (Russische troepen) onder leiding van een Russische generaal.

De dag ervoor had Poetin gesproken met twee Centraal-Aziatische leiders – de Kazachse president Jomart Tokayev en de Oezbeekse president Shavkat Miromonovich Mirziyoyev. Heeft hij cruciale informatie gedeeld? Beide landen hebben de laatste tijd te maken gehad met westerse complotten om het regime te veranderen. Trouwens, gezien de zorgen van Moskou in Oekraïne, heeft de Chinese president Xi Jinping een praktische rol op zich genomen om de stabiliteit en veiligheid van de Centraal-Aziatische regio te consolideren. (Zie mijn recente artikelen — China takes leadership role in Central Asia  ; An “Axis of Seven” to supplement SCO ; en, Russia, China take holistic view of the Pamirs and Hindu Kush.

Er was duidelijk iets serieus aan de hand in Kazachstan, dat ingeklemd ligt tussen Rusland en China en in geopolitiek opzicht het meest cruciale stuk onroerend goed in Centraal-Azië is.

Naar alle waarschijnlijkheid was dit waar de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken op zinspeelde toen hij ABC op zondag vertelde dat de situatie met de couppoging in Rusland “zich nog steeds ontwikkelt… Ik wil niet speculeren, en ik denk niet dat we de laatste episode gezien hebben.” Dat gezegd hebbende, heeft Blinken echter een consistent record opgebouwd van er vreselijk naast zitten met zijn beoordelingen over Rusland – te beginnen met de dodelijke klap die de “sancties uit de hel” naar verwachting zouden geven aan de Russische economie; Poetins greep op de macht; Ruslands catastrofale nederlaag in Oekraïne; de tekortkomingen van het Russische leger; de onverbiddelijke militaire overwinning van Kiev, enzovoort.

Sancties - wie schaadt wie?

In dit geval heeft hij reden om zich verbitterd te voelen, vooral vanwege de spectaculaire eenheid van de Russische staat, de politieke elite, de media, de regionale en federale bureaucratie en de militaire en veiligheidsinstellingen die zich achter Poetin scharen. De politieke status van Poetin is nu onbetwistbaar en onaantastbaar in Rusland en de Amerikanen zullen nog lang na het vertrek van Joe Biden met die realiteit moeten leven.

De toekomst

Het Kremlin heeft een zeer doordachte strategie aangenomen. Uit de tot nu toe beschikbare details blijkt dat deze uit de volgende vijf hoofdelementen bestaat:

 • De belangrijkste prioriteit is om bloedvergieten te voorkomen, zodat het leven doorgaat en de aandacht voor de oorlog in Oekraïne, die op een kantelpunt staat, er niet onder lijdt;
 • In directe termen: zorg dat de weinige afvallige Wagner-strijders en Prigozjin Rostov aan de Don verlaten en terugkeren naar hun kampen in Lugansk;
 • Prigozhin klinisch scheiden van de rest van de Wagner Group (in feite heeft geen enkele Wagner-commandant of -officier zich bij zijn opstand aangesloten);
 • Immuniteit verlenen aan het grootste deel van de Wagner Group – behalve natuurlijk de deelnemers aan de staatsgreep – en hun formele integratie in het ministerie van Defensie vergemakkelijken. Dat wil zeggen, de logica achter de oprichting van de Wagner Group door het ministerie van Defensie (en een niet nader genoemd topgeheim intern veiligheidsagentschap) is nog steeds geldig, maar het zal niet langer een quasi-staatsmacht zijn, maar een verblijfplaats en naam hebben en geleid worden door aangewezen professionele militaire bevelhebbers in plaats van losgeslagen gelukszoekers zoals Prigozhin).
 • Zorg dat Prigozhin naar Wit-Rusland vertrekt, wat niet moeilijk was toen hij zich realiseerde dat hij niemand minder dan Poetin om genade moest vragen (die instemde met een veilige doortocht van de oligarch naar Wit-Rusland).

Het laatste element is uiterst fascinerend. Het Kremlin is zeer boos op Prigozhin vanwege zijn opruiende gedrag, maar is zich er ook van bewust – vermoedelijk op basis van inlichtingen – dat hij door westerse mogendheden is gemanipuleerd. Natuurlijk zal er een prijs betaald moeten worden. Prigozhin zal nooit zijn torenhoge status als oligarch met een persoonlijk fortuin van $1,2 miljard of de fantastische levensstijl die hij leidde terugkrijgen.

Poetin - Door het Westen als "gek" gebrandmerkt - Zei dit in een van de beste toespraken van het jaar

Maar de 62-jarige oligarch blijft tenminste een mogelijke gevangenisstraf van twintig jaar bespaard. Dit komt overeen met de manier waarop Poetin omgaat met oligarchen in het algemeen. (Lees mijn artikel The Rise and fall of a Russian oligarch.)

Vergis u niet, Loekasjenko zal Prigozhin uiteindelijk laten zingen – liever vroeg dan laat – en het lied zal live worden uitgezonden naar het Kremlin. En dat verklaart de grote nervositeit in Washington, dat het schrikbeeld van een kernoorlog heeft opgeroepen, enz. om de aandacht af te leiden van het complot van de CIA om Rusland te destabiliseren. De onstuitbare Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt het een “turbulente bewustzijnsstroom”.

Nu het CIA-MI6- Prigozhin complot is mislukt, zullen er uit de brokstukken nieuwe westerse narratieven geboren worden als een Phoenix uit de as. En de slapende cellen van de VS in het buitenland, waaronder de Indiase media, zullen dat narratiefn papegaaien.

Maar niet voor lang. Want wat voor ons ligt, is de manifestatie van de vastberadenheid van het Kremlin – en Poetin zelf – om een totale militaire oplossing voor de crisis in Oekraïne te zoeken. Poetin verklaarde vorige week – waarschijnlijk vooruitlopend op de storm die aan de horizon opsteekt – dat de oorlog voorbij zal zijn als er geen Oekraïens leger meer op het slagveld zal zijn, of NAVO-wapens.

Lees het officiële transcript van een videoconferentie die Poetin afgelopen donderdag, in de onmiddellijke aanloop naar de couppoging van Prigozhin, hield met het voltallige quorum van de Veiligheidsraad (het ‘Politburo’ van het post-Sovjet-Rusland), dat een indruk geeft van de stemming in het Kremlin en enkele aanwijzingen zal geven over wat we in de toekomst kunnen verwachten op de slagvelden van Oekraïne. Het is een enorm signaal vooraf aan het “collectieve Westen” dat niets zal worden vergeten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Oorlog in Oekraïne betekent doodsteek voor NAVOVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe klucht van Prigozhin is voorbij en het is duidelijk wie er gewonnen heeft
Volgend artikelGenoeg van de Oekraïense clownshow!
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

14 REACTIES

 1. Er wordt een belangrijk gegeven vergeten. Dat is dat prigozjin nog maar mondjesmaat munitie kreeg van Moskou. Die hadden hem dus al veel langer door.

  • ja, daar klaagde hij wel vaker over. oekraïne greep dat steeds aan om aan te vallen, en wagner had dan toch munitie zat om er een vleesmolen van te maken.
   merk ook op dat oekraïne het grote tegenoffensief zag mislukken en zich terugtrok, waarna er een nieuwe manier gevonden moest worden om toch weer een offensief uit te lokken.
   met de berichten van de staatsgreep viel oekraïne weer aan en liep weer een vleesmolen in.

  • Oh ja. Ook al deels toneelspel. Ik herinner me nog dat Wagner de mumutiedepotsnin de zoutmijnen veroverde waarna hij pochte dat ze genoeg ammo hadden voor een jaar. Om vervolgens een week later te klagen dat ze zonder zaten.
   Hij is een goed toneelspeler en het zou me verbazen als dat niet deels was gebruikt om het Ukro/westen te verleiden aanvallen te doen (wat ze ook deden) met vernietigende nederlagen tot gevolg.

  • Lees net op “intel slava Z”.
   Quote
   “The ministry of defence announced preparations for the transfer of heavy military aquipment to wagner PMC’s to units of the russian armed forces.”
   Het ministerie van defensie kondigde voorbereidingen aan voor de overdracht van zwaar militair materieel aan Wagner PMC’s aan eenheden van de Russische strijdkrachten.” Tja……

   • Tsja. Wagner is een PMC, oftewel een PRIVATE militaire organisatie. Niet heel anders dan bv Blackwater in de VS; beiden zijn bedrijven die in principe een huurling leger vormen dat door de desbetreffende regeringen wordt gebruikt om te opereren waar het inzetten van het reguliere leger allerlei lastige juridische problemen veroorzaakt.
    Echter, de Russische grondwet verbiedt de inzet van dergelijke troepen op Russisch grondgebied. Zolang men kon stellen dat de Donbass regio betwist gebied was viel dat nog te rijmen. Na het referendum werden die gebieden opgenomen in Rusland. De inzet van Wagner werd getolereerd omdat ze daar al bezig waren, maar al vanaf dat moment werd er gekeken naar hoe er mee om te gaan. Dat was ook het moment dat de ruzies tussen Prigozhin en de militaire leiding steeds heftiger werden.
    Prigozhin wilde ongetwijfeld onafhankelijk blijven ipv een deel worden van het reguliere Russische leger.
    Nu wordt Wagner geintegreerd. Of misschien grotendeels geintegreerd en wordt het restant gebruikt voor een nieuw kader dat buiten Russiche grenzen kan opereren.

 2. Another fabulous “analysis” of the Prigozhin situation… Real smart and insightful.
  Now seriously, do you really believe a word of what’s said in this article?
  Think!

 3. Ja, pas maar op! het blijkt sinds zaterdag dat ze daar in Amerika over een soort orakel beschikken die precies weet hoe en wanneer wat gaat gebeuren. Er kwam immers het nieuws vandaar dat de CIA al een paar maand precies wist dat dit ging gebeuren. Biden blijkt zelf aangestuurd door dat ornament.

 4. Al duizenden jaren leven Russen en Oekraïners samen.
  In heel Rusland leven net als in heel Oekraïne deze mensen samen, dat betekent dat in Oekraïne en in Rusland een mengelmoes van mix families leven.
  Dus van de 40 miljoen inwoners van Oekraïne, zijn er ca. 10 miljoen echte Oekraïners, en 10 miljoen echte Russen.
  De andere 20 miljoen zijn dus mengelingen en/of halfbloed Oekraïners/Russen.
  Toen in 2014 de CIA, besloot om met een coup, Oekraïne naar het westen te trekken, protesteerden er een ca. 25 miljoen Oekraïners tegen aansluiting bij het westen, ze hadden nl. net een 6 tal maanden ervoor democratie gekozen voor president Janoekovitsj, die stond voor een Soeverein Oekraïne dat door de enorme mengelmoes van Oekraïense en Russische mensen en Russisch Orthodoxe Geloof, en de Veelal overeenkomstige Cultuur de kant van Rusland koos, besloot de CIA een burgeroorlog te beginnen.
  De democratisch gekozen president en de voltallige oppositie vluchten, een 50 tal werden opgepakt en in Odessa in een gebouw gestopt en levend verbrand.
  Moskou heeft met de coupplegers het akkoord van Minsk gesloten voor een wapenstilstand, maar daar hebben de coupplegers zich niet aan gehouden, en begonnen de tegenstanders met een Oekraïns paspoort te vermoorden, en vooral die Oekraïners die het Russisch Orthodoxe Geloof belijden, en de Russische cultuur.
  Na 8 jaar heeft het Kiev regime 15.000 Oekraïners vermoord.
  Poetin werd door die mensen gevraagd hen te bevrijden, en Poetin startte een SMO, de Speciale Militaire Operatie, (dus geen OORLOGSVERKLARING) en nam de Donbass in, en vroeg de mensen daar in een referendum of ze bij Rusland wilde, 99% wilde dat, en de grens wordt getrokken, de Donbass was Rusland en alle mensen kregen een Russisch paspoort en iedereen blij, in een paar maanden geregeld.
  Totdat de VS besloot zich er mee te bemoeide, en onder leiding van de VS de NAVO opdracht gaf om een proxy oorlog te beginnen.
  De VS en de NAVO gebruikten de Oekraïnse NAZIES om de Donbass (inmiddels Rusland grondgebied) aan te vallen, en Rusland verdedigden hun land en mensen.
  Toen heeft Rusland besloten om met de SMO, Oekraïne vrij te maken van NAZIES, en van Militaire.
  Maar de VS en de NAVO, pikte dit niet, en de VS en de NAVO staan recht tegenover elkaar.
  Omdat de VS en de NAVO geen oorlogsverklaring af gaf aan Rusland, konden ze niet met manschappen op Oekraïnes grondgebied oorlog tegen Rusland beginnen, dus gebruikte de VS en de NAVO Oekraïners die het slagveld op moesten, het Nazie regime en Nazie generaals, riepen Oekraïners op om voor hen te vechten.
  Vanaf het begin af aan, was er een enorme weerstand van de Oekraïners, dat gewone burgers waren en niets met de NAZIES te maken hadden om voor ze te vechten, maar ze werden gewoon door de NAZIES thuis opgehaald.
  Opdat moment ging het geweten van Poetin parten spelen, en wist heel goed dat door deze situatie er mensen tegenover elkaar moeste vechten, terwijl het neven of Ooms of half broers zouden kunnen zijn.
  Daarom besloot Poetin een Oorlog te voeren met fluwelen handschoenen, een Oorlog met zo min mogelijk slachtoffers, en zeker zo min mogelijk burger slachtoffers, en dat is moeilijk Oorlog voeren, vooral als je tegenstanders er helemaal blind voor gaan, (Amerikanen en de NAVO hebben bij oorlogvoeren helemaal geen medelijden met burgers, denk aan Irak)
  Nu de Wagner groep met als leider Prigozjin, Deze groep is een bedrijf, dat zich verhuurd om Oorlog te voeren.
  Dit bedrijf heeft manschappen dat in opdracht oorlog voert, met de geleverde materialen en munitie.
  Dit bedrijf c.q. deze mensen zijn er om GELD te verdienen, veel GELD, en interesseert ze niet voor wie ze en tegen wie ze moeten vechten, alleen als ze vechten verdienen ze veel geld, dus een beetje keutelen in een veldje kost hun handen vol geld.
  Poetin die nog steeds denkt aan de door de eeuwen gemixte volk van Russen en Oekraïners, en aan de velen waarschijnlijke neven en Ooms en misschien half broers, die tegenover elkaar kunnen staan, wil Oekraïne niet veroveren, maar eerst het inmiddels Russische Donbass verdedigen, en de Nazie en het militaire complex uitschakelen, dus met behoudt en fluwelen handschoenen de oorlog voeren.
  Maar daar zitten de mensen van de Wagner groep niet op te wachten, voor hen betekent niet vechten is geen of te weinig inkomen, de Wagner mannen willen GELD en VEEL GELD dus Vechten, maar Poetin geeft minder munitie, om ongelukken te voorkomen tegen eventuele gemixte Oekraïners/Russen.
  De manschappen roepen tegen hun leider Prigozjin, nu ga je naar Poetin voor munitie, of wij gaan zelf.
  Nu hoef ik U niet meer te vertellen wat er in het weekend van 24 en 25 juni jl. is gebeurd.
  Poetin, Wit-Rusland en de Wagner groep hebben een deal gesloten, en de Wagner groep geniet van een tussen pensioen, tot dat ze door iemand weer gevraagd worden.
  Nu denk ik aan schaakstukken, Poetin heeft ze een uitgeleide gedaan, en de groep zit in Belarus.
  Vechten is hun verdiensten, DUS.
  Amerikanen en NAVO, denken daar zit een stel echte vechtersbazen, op een pensioentje, als we een deal met ze kunnen maken en een VETTE WORST MET HEELVEEL GELD VOOR ZE HOUD om, bijv. Voor ons te Vechten op Oekraïnes grond gebied, (het zijn tenslotte Russen), dus Wagner groep gaat in opdracht van het westen naar Kiev, maar gaat daar de schaakstukken volgens afspraak gemaakt in het weekend van 24 op 25 juni jl. in Rusland, op de juiste plaats op het schaakbord plaatsen, en gaat daar het Oekraïense regime kom-pleet uitschakelen, en de vrede kan getekend worden.

  • Een “ oprecht “ verslag. Dit is geheel juist.
   Het zijn broedervolken, maar van z’ on fenomeen hebben ze in het westen nog nooit gehoord.
   Nu moet Putin wel verder, want hij tolereert geen NAVO in zijn “ achtertuin”

 5. Er is nog een incident geweest die iedereen misschien vergeten is. Kan iemand het zich nog herinneren.
  Een gewonde soldaat in een loopgraaf gaf zich over aan Oekraïense soldaat. De gewonde soldaat werd doodgeschoten en daarna werd nog een handgranaat naar zijn lichaam gegooid.
  Prigozhin reageerde furieus. Zo laaiend had ik heb niet gezien en hij verklaarde om geen enkele krijgsgevangenen meer te maken. Kort na deze gebeurtenis begon het uitvallen naar de militaire leiders over te weinig munitie. Zoutmijn vol met munitie. Hij stond voor gesneuvelde soldaten. Alleen het was zo donker achter hem, dat welk uniform ze aan hadden niet te zien was.
  Toen kwam bij mij de twijfel, denkende aan de handgranaat naar de Russische soldaat. Waren het wel Wagner soldaten of Oekraïense want het was opvallend donker en men kon alleen contouren van lichamen zien. Waarom maakte Prigozhin ineens zo’n overdreven theater. Man doet alles voor zijn land, zo Russisch en pro Poetin.
  Vanaf hier is voor mij een ‘speciaal soort spel’ begonnen. Die handgranaat gaf zoveel woede maar ook een intense oprechte pijn. Denk er eens over na.
  Vertrek Wagner en bevolking, reportage Patrick Lancaster
  https://youtu.be/7qvFQJEyjwA

 6. Mensen worden geofferd als pionnen zonder dat de heersers enige menselijke waarde tonen. Het past precies in hun narcistische koppen en juist daarom zou het goed zijn als wij allen onze “leiders” massaal opknopen aan de eerste de beste lantaarnpaal. Wagner leden worden ondergebracht in een dorp met de naam Lapichi ongeveer 60 km oostelijk van Minsk

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in