In een recent interview met de “New York Times” heeft de Russische geopoliticus en lange tijd presidentieel adviseur Sergej Karaganov een uitgebreide evaluatie gemaakt van het Oekraïne-conflict en ook gesproken over mogelijke toekomstscenario’s. Het gesprek kan gezien worden als een vervolg op een interview in het Britse weekblad “New Statesman” in april 2022 en een ander in het Italiaanse geopolitieke tijdschrift “Limes” in juni, bericht Zuerst.

Karaganov interpreteert de oorlog in Oekraïne als het resultaat van de sluipende “escalatie van de betrekkingen” tussen de NAVO en Rusland. Hij zegt het oorlogsgevaar reeds lang voorzien te hebben en er voor gewaarschuwd te hebben. De Russische leiding was echter overtuigd van een op handen zijnde ineenstorting van het politieke Westen, ten gevolge van zowel economische zwakheden als een algemeen politiek-moreel verval. In wezen was de nieuwe Koude Oorlog al meer dan een decennium geleden begonnen, en dus nog vóór de Euromaidan in Oekraïne.

De Westerse elites probeerden in Oekraïne hun sluipende neergang een halt toe te roepen door Oekraïne te kiezen als speerpunt “gericht op het hart van Rusland”. Het conflict was vanuit het standpunt van Moskou onvermijdelijk, en daarom had Rusland besloten als eerste toe te slaan.

Volgens Karaganov waren de reacties van het Westen voorspelbaar, gezien de talrijke crisissen en de wanhopige situatie van de westerse heersende elites. Uiteindelijk gaat het huidige militaire conflict ook niet over Oekraïne. Hij verklaarde veeleer dat het conflict ronduit existentieel is voor de westerse elites, die het vertrouwen van hun eigen volkeren steeds meer verliezen.

  NAVO suggereert voor het eerst dat Oekraïne grondgebied kan afstaan

De huidige heersende Westerse elite zal dit conflict niet overleven, voorspelt Karaganov. Niettemin zullen de meeste westerse staten, nadat zij het “liberaal globalistische imperialisme” dat hun aan het eind van de jaren tachtig werd opgelegd, hebben afgeworpen, weer opbloeien.

Gezien het politieke, economische en morele verval van het Westen zou Rusland er goed aan doen zich de komende één à twee decennia afzijdig te houden. Na een gedeeltelijke verandering van elites in het Westen zouden de betrekkingen zich echter weer moeten normaliseren. Rusland streeft geenszins het suïcidale besluit na om zich van de rest van de wereld te isoleren. Integendeel, zo zei hij, de wereld is bezig zich eindelijk te bevrijden van de westerse hegemonie, en kan daarbij alleen maar winnen.

Volgens Karaganov hangt de internationale afkeer van Rusland nauw samen met het verschijnsel van de zogenaamde “Cancel culture”. De Russische cultuur, ja alles wat Russisch is, wordt het slachtoffer van deze rampzalige beweging in het Westen. Dit is echter een fundamenteel probleem van het Westen, dat ook zijn eigen geschiedenis, zijn eigen cultuur en ook de christelijke moraal en waarden heeft “gecanceld”. Uiteindelijk heeft het agressieve Westerse beleid echter ook voordelen – het draagt ertoe bij de Russische samenleving en de elites te zuiveren van de “overblijfselen van pro-Westerse elementen”.

In tegenstelling tot het Westen heeft Rusland de vrijheid van denken en de intellectuele discussie nog kunnen behouden. In ieder geval zijn verschijnselen als Cancel culture of de “onderdrukkende politieke correctheid” niet in de Russische Federatie te vinden. Rusland sluit zich ook niet af voor de Europese cultuur, integendeel, het blijft een van de weinige plaatsen die de schat van de Europese, westerse cultuur en haar intellectuele waarden bewaart.

  Amerikaanse oorlogsplannen mislukt in 2023

Karaganov beschrijft de verovering van de Donbass en de verovering van heel Zuid- en Oost-Oekraïne als het minimale oorlogsdoel van Rusland. Het doel is, zegt hij, het gebied dat onder controle van Kiev blijft, politiek te neutraliseren en volledig te demilitariseren.

Volgens Karaganov staat de Russische leiding thans voor een existentiële keuze. Als Rusland zijn kans om zich als “trotse en soevereine staat” te ontwikkelen behouden wil zien, moet de huidige strijd voor een toekomstige “rechtvaardige en stabiele wereldorde” absoluut worden voortgezet.

Oekraïne is bovendien maar een klein onderdeel van de alomvattende ondergang van de “wereldorde van het mondiale liberale imperialisme” die wereldwijd door de VS wordt opgelegd. De wereld evolueert momenteel naar een veel rechtvaardiger en vrijer systeem van multipolariteit en verscheidenheid van beschavingen en culturen. Een van de centra van de komende wereldorde zal in Eurazië ontstaan, met Rusland in zijn natuurlijke rol als de “beschaving der beschavingen” en de noordelijke borg voor het evenwicht in de wereld, zei hij.

Sergej Karaganov wordt beschouwd als Ruslands meest egocentrische en duizelingwekkende denker op het gebied van het buitenlands en veiligheidsbeleid. Hij staat al lang bekend om zijn provocerende en polariserende uitspraken. Karaganov was gedurende meer dan twee decennia een invloedrijk adviseur van de Russische presidenten Jeltsin en Poetin. Hij was mede-oprichter en ere-voorzitter van Ruslands oudste NGO, de Raad voor Buitenlands en Defensiebeleid (SVOP), en van het belangrijke tijdschrift voor buitenlands beleid Russia in Global Affairs. De wetenschappelijk directeur van de Faculteit Wereldeconomie en Internationale Betrekkingen van de gerenommeerde Hogere Economische School van de Russische Universiteit ziet zichzelf als de geestelijke vader van de wending van Rusland naar de regio Azië-Stille Oceaan.

  De VS en het VK sturen aan op totale oorlog op alle fronten

Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Over de toekomst van Europa: Een voorstel vanaf 1 januari 2023Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelCanadese artsen sterven massaal: Waarom? Videospelletjes? Middagdutje?
Volgend artikelDr. Coleman: Een opzettelijk in elkaar gezet scenario van quasi-Bijbelse proporties
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

  1. De stichting van de zogenaamde Groene Vrede – die met die bootjes – heeft een petitie gelanceerd om vooral geen olie, etc. van Rusland af te nemen. Zij zijn dus medeplichtig aan de georkestreerde chaos en vernietiging van economieën; mens- en dierlevens. Ondertussen stelt men op te komen voor natuur gerelateerde zaken en vechten ze tegen roverheden. Ben benieuwd of ze zich gaan vastketenen aan de bomen wanneer Staatsbos´beheer´ het Schoorlse bos gaat rooien…

  2. Wat een heerlijke man die mijnheer Karaganov, Dit bericht geeft de burger moed. Ja we zouden best eens wat meer leren over het echte Rusland en de Russische ziel die nog goede normen en waarden herbergt. Waar vrouwen nog vrouw zijn en met trots en verve hun gezinnen grootbrengen. Waar mannen leven die kracht en uithoudingsvermogen hebben en weten hoe ze hun gezin moeten beschermen. Vergeet al die zogenaamde Ruslandkenners en ga er zelf eens kijken met een open geest en respect voor de mensen. Je zult versteld staan. Een Rus geeft nooit op en als wij al uitgehongerd en moegestreden zijn trekken zij hun broekriem een gaatje strakker en gaan door.

  3. We volgen het op de voet voor zover we dat kunnen, ben zeer nieuwsgierig of het Rusland onder Poetin de mondiale strijd gaat winnen met zijn steun van andere landen om defenitief het westen een enorme klap te geven waardoor er meer een Internationale wereld komt met geen grote hegemonie van die VS als potentaat, I have a dream !!!

  4. Zowel economische zwakheden als een algemeen politiek-moreel verval, zijn sinds 50 jaar heel goed gepland en gedocumenteerd. Dit is geen toeval, dit is bewustepolitiek. 85% van de mensen volgen perfect de propaganda en hebben er een bloedhekel aan zich tegen de meerderheid te verzetten.

    Ongeloofelijke idiotie is eigen aan mensen, ongeacht hun opleidingsniveau. Dat weet elke demagoog. Mij kan je niet overtuigen, dat de verschillende grote leider mekaar niet in de kaarten spelen. Timing en acties zijn gewoon te goed gecoördineerd.

    Ik zou het donders fijn vinden, mochten we van onze satanische elite bevrijd worden – zoals in IJsland in 2005 – en eindelijk beseffen, dat we geen potentaten nodig hebben. We doe alles zelf beter. Al het goede is altijd van de basis gekomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in