Het Oekraïense leger had, aangemoedigd door zijn Amerikaanse controleurs, het grootste deel van zijn middelen ingezet voor de statische verdediging van de sector Bakhmut (Artyomovsk) – Soledar van het oostfront. Een waanzinnig aantal Oekraïense brigades, hoewel vele gedeeltelijk uitgedund, was geconcentreerd op dat 50 kilometer lange front. Hierdoor bleven andere sectoren vrijwel leeg van Oekraïense troepen, schrijft Andrei.

Source: Military Land Deployment Map – Klik voor groot

Ik tel het equivalent van zo’n 27 formaties ter grootte van een brigade in dat gebied. De gebruikelijke grootte van een brigade is zo’n 3.000 tot 4.000 man met honderden voertuigen van allerlei aard. Als alle brigades hun volledige sterkte zouden hebben, zou die troepenmacht 97.500 man tellen. In een recent interview zei de Oekraïense legercommandant Zaluzhny dat zijn leger 200.000 man heeft getraind om te vechten en dat er nog eens 500.000 andere functies hebben of momenteel worden getraind. De troepen die momenteel in het Bakhmut-gebied worden aangevallen, vormen 50% van de gevechtsklare troepen van Oekraïne.

In de zuidelijke en noordelijke sectoren van de gevechtslinie zijn de Oekraïense troepen uitgedund en kunnen zij zich alleen verdedigen tegen minder belangrijke troepen.

De Oekraïense troepen in het noorden en zuiden bevinden zich in dezelfde positie als de Russische troepen toen het Oekraïense leger vorig jaar een bliksemaanval uitvoerde in de regio Kharkiv. De Russische beschermingsmacht van ongeveer 2.000 grenswachten en federale politie trok zich terug en gebruikte haar artillerie om de aanstormende Oekraïense troepen te vernietigen. De aanval raakte uitgeput en kwam tot stilstand na ongeveer 70 kilometer te hebben afgelegd over een vrij groot front. Maar Oekraïne heeft, anders dan de Russen destijds, niet meer de artillerie die nodig is om een grotere doorstoot te stoppen.

De grote Oekraïense concentratie in Bakhmut bevindt zich nu in een operationele omsingeling. De Russische troepen zijn ten noorden en ten zuiden van de stad opgerukt en hun artillerie kan gemakkelijk de westelijke uitvalswegen van Bakhmut controleren. Dit is een Verdun-achtige situatie. De Russische artillerie is veruit numeriek superieur en kan de Oekraïense troepen naar believen afslachten. Zelfs het Amerikaanse leger stelt nu voor dat Oekraïne die stad moet opgeven. Als de regering in Kiev daarmee instemt, wordt het een terugtocht onder vuur met waarschijnlijk veel slachtoffers. Niet terugtrekken maakt de zaak alleen maar erger.

  Buitenlandse huurlingen onthullen schokkende aantallen slachtoffers in Oekraïne - media
Source: Military Land Deployment Map – Klik voor groot

De Oekraïense concentratie op Bakhmut brengt de andere frontlinies in gevaar. Ik en anderen suggereren al geruime tijd dat de Russische troepen de zuidelijke regio Zaporizië zullen gebruiken voor een grote aanval op de achterhoede van de Oekraïense troepen rond Bakhmut.

De Russische acties tegen de derde en vierde Oekraïense verdedigingslinie zullen waarschijnlijk worden ondersteund door een actie vanuit het zuiden om de rest van de oblast Zaporizja en Donetsk te bevrijden.

Los van deze operaties heeft het Russische commando voldoende troepen beschikbaar om nog een grote aanval uit te voeren. Deze zou vanuit het noorden de regio Kharkiv kunnen binnenvallen, achter de Oekraïense troepen die momenteel de Russische linies verder naar het oosten aanvallen.

Source: Military Land Deployment Map – Klik voor groot

De Military Land Deployment kaart, sympathiek voor de Oekraïense kant, toont slechts drie Territorial Defense brigades die een 100 kilometer lange zuidelijke verdedigingslinie bestrijken. Deze brigades zijn rijk aan infanterie, maar niet mobiel. Ze hebben slechts weinig zwaar materieel. De Oekraïense 65e Gemechaniseerde Brigade is de enige capabele troepenmacht in het gebied. Zij schermt de stad Zaporizhzhia af, maar heeft al geruime tijd zwaar te lijden onder haar positie.

Eén gemotoriseerde infanteriebrigade, de 56e, werd ongeveer zes dagen geleden aan het zuidelijke front toegevoegd. In augustus was deze brigade zwaar toegetakeld bij de verdediging van Peski aan het oostfront. Sindsdien is ze opnieuw samengesteld met nieuwe dienstplichtigen en een smorgasbord van “westers” geleverd materieel. Het kan niet worden beschouwd als een volledig capabele eenheid.

Klik voor groot

Er is geen Oekraïense artilleriebrigade in de sector. Er zijn dus geen mogelijkheden voor contra-artillerie.

  De laatste keer dat een buitenlandse militaire dreiging in de buurt van de Amerikaanse grens werd geplaatst, was de wereld bijna vergaan

De aanvallende Russische troepenmacht is het 58e leger van de Russische Federatie. Dit zijn geen licht gepantserde, vanuit de lucht inzetbare VDV-troepen zoals die rond de luchthaven Hostomel bij Kiev vochten. Dit zijn geen milities van de Donbas-republieken aan het oostfront. Dit zijn geen Tsjetsjeense troepen die Mariupol bestormen. Dit zijn niet de huurlingen van Wagner die Bakhmut omsingelen.

Dit is het echte Russische leger, het Rode, met allemaal zware middelen en mogelijkheden om een gecombineerde wapenoorlog te voeren.

De eerste Russische aanvallen in het gebied werden twee dagen geleden ingezet. De Oekraïense linies braken onmiddellijk en de Russische troepen rukten de eerste dag al zo’n 5 kilometer op. Gisteren zijn ze nog verder opgerukt.

Alles in rood en geel ten noorden van de gesloten rode lijn zijn recente Russische vorderingen.

Source: ISW – Klik voor groot

Enkele weken geleden noemde de Oekraïense legercommandant generaal Zaluzhny in een interview met de Economist een Russische aanval op dit moment de “ergst mogelijke” situatie:

Maar de belangrijkste reden waarom Rusland zoveel jonge mannen heeft aangetrokken, menen de generaals, is om voor het eerst sinds zijn poging om Donbas onder de voet te lopen in de zomer weer in het offensief te gaan. “Net als in [de tweede wereldoorlog]… ergens voorbij de Oeral bereiden ze nieuwe middelen voor,” zegt generaal Zaluzhny, verwijzend naar het besluit van de Sovjet-Unie om de defensie-industrie naar het oosten te verplaatsen, buiten het bereik van de nazi-bommenwerpers. “Ze worden voor 100% voorbereid.” Een grote Russische aanval zou kunnen komen “in februari, in het beste geval in maart en in het slechtste geval eind januari”, zegt hij.

  De beginnende neergang van het Westen

Zaluzhny heeft beweerd reserves op te bouwen, maar sindsdien heeft hij nog meer troepen naar Bakhmut gestuurd:

De verleiding is groot om reserves naar Bakhmut te sturen. Een verstandiger strategie is om ze achter te houden.

“Mogen de soldaten in de loopgraven mij vergeven,” zegt generaal Zaluzhny. “Het is belangrijker om ons nu te richten op de opbouw van middelen voor de langduriger en zwaardere gevechten die volgend jaar kunnen beginnen.”

Het is onwaarschijnlijk dat de reserves waarover hij momenteel beschikt, uitgerust, getraind en gevechtsklaar zijn. Ze zullen te klein zijn om een volledig gemechaniseerde Russische aanval door het tamelijk dunbevolkte zuidwesten van de provincie Donetzk tegen te houden.

Het doel van de Russische aanval in het zuiden is niet om steden als Zaporiziha in te nemen. Het doel is om de belangrijkste transportroutes, spoorwegen en wegen, van West-Oekraïne naar het front in Oost-Oekraïne onder Russisch artillerievuur te brengen. Dit zal niet alleen de bevoorrading van de Oekraïense troepen aan het oostelijk front verhinderen, maar ook hun vertrek uit de frontlinie. Een stoot van 100 kilometer naar het noorden zou daar grotendeels voor zorgen. Een aanvullende stuwkracht vanuit het noorden naar het zuiden, die er al dan niet komt, zou de ketel definitief sluiten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Parallellen met het begin van de Tweede WereldoorlogVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelWashington levert Kiev gepantserde personeelsdragers die niet bestand zijn tegen een voltreffer
Volgend artikelBIOWAPENFABRIEKEN: Nieuwe studie toont aan dat de volledig gevaccineerden mRNA en spike-eiwitten afgeven aan de ongevaccineerden
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Bereid je voor op veel nieuwe false-flags , atrocity verhalen compleet met crisis-actors en natuurlijk veel geel-blauw vlaggewapper in de Westerse media.
  Ik hoop dat de VS/NATO het kleine beetje verstand dat ze hebben gebruiken om in te zien om niet nog zwaardere wapens en/of zelfs troepen te sturen , maar ik houd mijn hart vast.

 2. Kijk het is simpel; zelfs de meest goedgelovige Thomassen weten ondertussen dat als die lul Snuiver wat bazelt, dat het een leugen is.
  Die gek presteert het om in 10 woorden 12 leugens te zetten.

  Voor mij is de realiteit eenvoudig.
  Rusland zal winnen. Dat is zeker.
  De meer wapens en manschappen USA/Nato stuurt, de meer oekies de pijp uit gaan. Zielig, maar ik lig er niet wakker over.
  Zij stemden op nazi’s

  Poetin is niet gek; hij zal nog verschillende provocaties slikken met een ijzeren zelfbeheersing.
  Hij weet dat het doel van USA en NAO is WO3 te starten.
  Daarom gebruikt hij ook geen atoombommen.

  Wat hij kan verwachten wat aanslagen op Russisch grondgebied.
  Hij zal echt wel wraak nemen; maar op zijn tijd in zijn omstandigheden op zijn manier

  Dat is is nou het verschil tussen hem en die lamzakken die wij hebben.

  I droom weleens dat we een president als Putin hadden en een MP als Farage.

  • Gewezen UKIP-partijleider Nigel Farage (1964) is controlled opposition en als lid van het europese parlement een sjoemelaar eerste klas, om te beginnen op het gebied van declaraties.

   • Ik denk dat je verkeerde termen gebruikt. Als Farage gecontroleerde oppositie was geweest had hij de Brexit er niet door weten te jagen. Het zit dus nog weer een beetje ingewikkelder in elkaar dan het lijkt.

    • @Casse, Die hele Brexit is een farce. Dit is gewoon gebeurt om zelfde situatie te creëeren ten tijden van WW2. Als de Elite vooral die uit GB echt hadden gewild zat GB nog steeds in de EU. Maar eigen munt en status aparte komt goed uit.

  • @ Pierre H.M.van de Kletersteeg: Eigenlijk stemden de Oekainers bij de laatste verkiezingen NIET op nazi’s. 73% van hen stemde op Zelensky die juist het naleven van de Minsk akkoorden + verzoening met Rusland beloofde. Het tragische eraan is dat Zelensky die akkoorden zelfs na probeerde te leven, maar daarin werd tegen gehouden door het Westen (in samenwerking met de Oekrainse nazi’s). Deze hele ellende werd door het Westen veroorzaakt terwijl de prijs ervoor wordt betaald in Oekrainse en Russische levens…

   • Dit is inderdaad de juiste weergave van de tragische geschiedenis, net zodat Duitsland met Nord Stream tot een toenadering met Rusland streefde. Maar telkens waren er die Yankees…

  • Farage liet de UK achter zich toen zij in de Brexit waren gekomen, zoals anderen al hierboven schrijven, hij is een echte lafaard en oppertunist, voor mij geen voorbeeld, eerst mensen ophitsen en dan vluchten als het te warm word.

 3. Dit is inderdaad de juiste weergave van de tragische geschiedenis, net zodat Duitsland met Nord Stream tot een toenadering met Rusland streefde. Maar telkens waren er die Yankees…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in