Kremlin, Moskou

Volgens schattingen van World Economics is Rusland de grootste economie van Europa en de op vier na grootste economie ter wereld in termen van PPP . Ondanks de westerse restricties voor Rusland is Moskou erin geslaagd om zijn economische macht te vergroten en voor het eerst in de geschiedenis het record van 5 biljoen dollar te breken in termen van koopkrachtpariteit (PPP) aan het einde van 2022, zo blijkt uit statistieken van de Wereldbank, bericht Kolozeg.

Het BBP van het land in termen van PPP overtreft dat van Duitsland, volgens World Economics

Rusland behoort tot de vijf grootste economieën ter wereld en is de grootste in Europa in termen van koopkrachtpariteit (PPP) vanaf eind 2022, ondanks de westerse sancties, zo blijkt uit het laatste rapport van World Economics. De Russische economie in koopkrachtpariteit (PPP) aan het einde van 2022 behoudt de vijfde plaats in de wereld volgens deze indicator, volgens de gegevens van de Wereldbank.

Volgens schattingen op basis van officiële landengegevens van de Wereldbank en het IMF bedroeg het bruto binnenlands product van Rusland eind vorig jaar 5,51 biljoen dollar in termen van koopkrachtpariteit. Dit cijfer is 38% hoger dan de officiële schatting van $3,993 biljoen, aldus het rapport.

Het rapport toonde ook aan dat de Russische economie voor lag op die van Duitsland, gemeten in termen van koopkrachtpariteit, waarbij het BBP van Duitsland $5 biljoen bedroeg.

China voerde de lijst aan als ’s werelds grootste economie (31 biljoen dollar), gevolgd door de VS, India en Japan. De tweede plaats werd ingenomen door de Verenigde Staten met $25,5 biljoen. India staat met $11,9 biljoen achteraan in de top drie, terwijl de vierde plaats werd ingenomen door Japan ($5,7 biljoen). In de top 10 stonden ook Indonesië, Brazilië en Turkije.

  Het Amerikaanse leger is aan China geketend vanwege zeldzame aardmetalen en Prigozhin heeft een psychotische uitbraak

Het IMF en de Wereldbank hebben beide onlangs hun prognoses voor de Russische economie verhoogd en gezegd dat het BBP ondanks de sancties zal blijven groeien, gesteund door een sterke handel en industriële productie en hoger dan verwachte energie-inkomsten.

Volgens de Wereldbank zal de Russische groei in 2024 positief worden, maar bescheiden blijven met 1,2%.

De Russische regering houdt vast aan positieve vooruitzichten voor de economie. Premier Mikhail Mishustin heeft voorspeld dat de Russische economie in 2024 de ontwikkelde landen qua groei zal kunnen inhalen.

IMF verhoogt opnieuw de vooruitzichten voor het Russische BBP

De groei werd ondersteund door een sterke handel en industriële productie, zo blijkt uit een rapport.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeiprognose voor de Russische economie in 2023 verhoogd in zijn World Economic Outlook-rapport dat dinsdag is uitgebracht.

Het Russische BBP zal dit jaar naar verwachting met 1,5% groeien, een opwaartse bijstelling ten opzichte van de 0,7% stijging die het IMF in zijn rapport van april voorspelde.

Pierre-Olivier Gourinchas, hoofdeconoom van het IMF, erkende dat Rusland in staat was om “een behoorlijke impuls aan de economie te geven” door zeer krachtige fiscale maatregelen te nemen.

De huidige herziening weerspiegelt een sterke eerste helft van het jaar in een aantal sectoren zoals de detailhandel, de bouw en de industriële productie, die werden gestimuleerd door fiscale stimuleringsmaatregelen, aldus het IMF.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat informatie over emigreren naar RuslandVolg Frontnieuws op Telegram

  Europa is kwetsbaarder dan ooit, met een slinkende voorraad wapens en munitie

Lees meer over:

Vorig artikelBereidt Biden de weg voor om uit de oorlog in Oekraïne te stappen?
Volgend artikelWaarom zijn onze westerse regeringen bang voor de waarheid en proberen ze haar vurigste boodschappers te verpletteren?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. “Rusland is de grootste economie van Europa en de 5e economie ter wereld, ondanks sancties”

  Straks hoor je de ongekozen parlementarieërs uit het Europese parlement niet zeggen; hoe is dit nu mogelijk geweest, hebben onze boycotten dan niet gewerkt, oogkleppen op en doorgaan.

  • er gaan wel degelijk stemmen op bij de onverkozen idioten van de ‘EU’ dat de POLITIEKE beslissingen om sancties in te voeren ECONOMISCH gezien gingen ontploffen in het gezicht van de EU….dat er heel wat waarschuwingen waren van economische kant over de waanzin van de POLITIEKE beslissingen, maar dat er NIET naar geluisterd werd…
   we zijn nog steeds aan het afdalen, het dal zelf hebben we nog steeds niet bereikt….
   we gaan nog heel wat rare dingen zien en meemaken

   • Nikolaas,
    Een Ierse EU parlementslid uit een 2 persoonsfractie Clare Daly heet zij geloof ik doet niet anders dan hameren op vrede, maar ja als er niemand wenst te luisteren, ook over de opgeblazen Nordstreampijpleiding deed zij haar mond open, zij kan niet begrijpen waarom niemand wilt weten wie die heeft opgeblazen, zij weet het wel hoor en ook wie er achter zitten en ook waarom, de EU had gewoon goedkoop gas kunnen hebben door een goede deal met Rusland, maar dat mocht niet van de VS, buiten dat lijkt mij die aanslag ook nog eens een milieuramp, daarover zei zij ook nog wat en de rest allemaal zwijgt, wel triest en erg doorzichtig die corrupte kliek in Brussel!!!

 2. Niet “ondanks” maar dankzij de sancties.

  En er zijn ook veel politici, de landverraders en hun corporate vrindjes van de Vereeniging Van Dieven, die de sancties hebben goedgekeurd en door de ontploffende inflatie ineens heel veel rijker zijn geworden!

 3. De lijst die door u wordt aangehaald, waarop Rusland op de vijfde plaats staat qua wereldeconomie, heb ik ook zien voorbijkomen.
  Volgens diezelfde lijst zou Amerika op de tweede plaats staan.
  Amerika is failliet, ze hebben nog maar pas hun triple A status in moeten leveren, het is eerder een derde wereldland met miljarden aan schulden die ze nooit meer te boven komen.
  Vraag is dus in hoeverre die lijst geloofwaardig kan zijn.
  Ik denk dat China op 1 staat en dat Rusland die tweede plaats mag claimen.

 4. De grootte van het bbp (‘de economie’) zegt op zich niets over de ‘effectieve bedrijvigheid’, de industriële productie. Hoe groot is het aandeel in het bbp van de Staat, met name het sprongsgewijs gegroeide defensiebudget van de ‘oorlogseconomie’? Hoe groot het aandeel van genationaliseerde buitenlandse bedrijven? Hoe groot het aandeel van de enorme corruptie? (Rusland staat met stip op plaats één van de Transparancy International Corruptie-index).
  Zo zijn er nog wel meer punten te noemen waardoor de Russische Staatseconomie absoluut niet één op één vergeleken kan worden met bijvoorbeeld de Duitse.

  • Mag ik hierop met de beste bedoelingen (en hopelijk zonder ban aan de broek) beleefd reageren?
   Het is macro economisch algemeen heel gebruikelijk dat BBP cijfers op de manier van LV zo objectief mogelijk worden geanalyseerd. Dat geldt voor elk land. Statistisch inzicht is doorgaans openbaar en nodig om de economische bewegingen te verklaren.

  • Jammer dat ik wat laat dit heb gezien. We hadden anders eens een blik kunnen optrekken over de grote en wansmakelijke corruptie in België. Zijn “Transparancy International Corruptie-index” is natuurlijk het brouwsel van de apparatsjik-organisaties die anti-propaganda moeten uitsmeren over “regimes” die te weinig volgzaam zijn. Zelfs zonder te moeten teruggaan naar de tijden van het Zaïre van Mobouti hebben we vandaag boeken te vullen over de corruptie in België tussen de politiek en het bedrijfsleven.

   • Mee eens. Zo zou het inderdaad moeten zijn, hoe kom je anders (op een nette manier) tot een inhoudelijke discussie? Als een lezersforum wordt gedegradeerd tot een applausmachine houdt ’t op.

    • Beste Frontnieuws,
     Ik begrijp dat u onder de huidige omstandigheden pro-Rusland bent en dat u onder alle omstandigheden anti-establishment bent.
     Maar ik denk dat er een gevaar schuilt in de onvoorwaardelijkheid.
     M.i. hoeft men niet pro-Rusland te zijn doch pro-waarheid en pro-moraliteit. Immers als Rusland zonder Poetin (zoals onder Stalin) een zwaar communistisch regime zou zijn, hoeft men niet verder blindelings pro Rusland te zijn, toch?
     Het is een kwestie van waakzaamheid.
     Ik wil best geloven dat Rusland inderdaad in totaal de 5e economie ter wereld is en ben blij met hun sterke positie omdat er hoop op een betere toekomst is afkomstig uit dat land en Poetin’s strijd tegen de WEF-kliek.
     Desalniettemin lijkt het me verstandig om altijd op zoek te gaan naar de waarheid, cq. naar de juiste interpretatie van bepaalde data.
     En hier moet ik als economist (Oostenrijkse schoolaanhanger dus uitdrukkelijk NIET wat ze me op de Erasmus hebben proberen in te pompen aan Keynesiaanse Mythologie), toch wel eens zijn met de nuancering van LV omtrent het grote staatsaandele in de Russsche ecoomie.
     Anderzijds volg ik hem niet inzake de opmerking over corruptie en transparancy international, simpelweg omdat dat ratings zijn afkomstig van partijdige westerse ngo’s met geen ander doel dan het zwart maken van regimes die het establishment wil zwart maken. Dus de subjectieve mening van die club accepteer ik niet als kritieke op Rusland. Maar de objectieve vaststelling dat het staatsbeslag op de economie in Rusland wel veel te groot is, daarmee heeft LV toch wel een valabel punt, lijkt me.
     Anderzijds til ik er niet al te zwaar aan, omdat ik denk dat Poetin zeer goed weet wat ie doet en best pro vrije markt is, maar dat ie op dit moment, in de huidige omstandigheden terecht meent dat meer grip op de economie een noodzakelijk kwaad is. Ik reken erop dat eenmaal ie de WEF-kliek verslagen heeft, hij verstandig genoeg zal zijn om de staat een kleinere rol toe te bedelen in de economie.
     Dat ie nu tijdelijk een grotere greep op de economie noodzakelijk acht, kan ik best begrijpen in deze oorlog en doet daarom niets af aan mijn bewondering voor de man.
     Of ik t.z.t. zonder/na Poetin nog steeds pro-Rusland zal zijn, kan ik nu onmogelijk zeggen. Wel dat ik altijd pro waarheid en pro ouderwetse moraliteit zal zijn. Laat ons dus vooral waakzaam blijven tegen het establishment.
     Winterse groeten uit het Zuidelijk halfrond.

     • Beste Frontnieuws,
      Dank voor uw snelle antwoord.
      Over LV of AllIwant heb ik geen mening omdat ik hen niet specifiek volg.
      Als u hun eerdere posts gecheckt hebt en van mening bent dat het pro-Oekra-agenten zijn, dan zal u vermoedelijk wel een punt hebben en staat het u uiteraard vrij om hen te bannen op uw website.
      Het enige wat ik hier op deze draad kon vaststellen is dat de opmerking van LV me een terechte nuancering leek, objectief gezien vanuit mijn vakgebied. Op mij kwam het alleszins niet over als pro-Oekra-propaganda.
      Zelf heb ik zoals gesteld sympathie voor het huidige Rusland van Poetin (niet voor het destijdse onder de SU, en wat de toekomst brengt weet ik niet). Ik verwacht nog veel goeds van de man en zijn land, en heb er zelfs mijn hoop op gevestigd. Maar laten we ons vooral niet verblijden met valse hoop. Als een artikel mogelijk te kort door de bocht te positief is, dan is een onderbouwde nuancering m.i. welkom.
      Zo ervoer ik LV’s bijdrage. Althans deze hierboven.
      Of ie zich eerder als troll zou gedragen hebben, kan ik niet beoordelen. Dat laat ik aan u over.
      Ik hoop slechts dat er wel nog ruimte zal zijn voor objectieve nuanceringen, immers die komen een correcte beeldvorming juist ten goede en verhogen also de betrouwbaarheid van deze site. Het helpt later teleurstellingen wegens te hooggespannen verwachtingen voorkomen.
      Dit gezegd zijnde, wil ik graag mijn dank uitspreken voor al uw werk want dit is werkelijk een top site en waardevolle bron voor waarheidsvinding.
      Groeten uit het zuidelijk halfrond

 5. FN,
  Ik ga er niet over natuurlijk dat realiseer ik mij ook maar je kunt en mag een andere mening posten hier dan wat de meerderheid schrijft, in het verleden sprak U mij ook aan, toen reageerde ik ook met te zeggen dat ik een andere mening heb en soms nog steeds afwijkend van de rest, maar juist door dat met elkaar te delen heb ik toch met sommigen gesprekken gekregen ook al denken we over sommige dingen HEEL verschillend, moet toch kunnen, het is aan U dat weet ik want U bent de beheerder, groet aan U!

 6. @Scrutinizer augustus 9, 2023 at 18:26: applaus!
  Zoals bij de MSM moeten we ook hier goed oppassen dat we niet het kind met het badwater weggooien. Kwalitatief goede reacties hebben vaak stekels, maar zijn daarom nog lang niet altijd trollen of ratten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in