Wanneer de geschiedenis wordt geschreven over de huidige oorlog in Oekraïne, zullen de economische gevolgen worden gezien als een van de doorslaggevende factoren. Het Westen misrekende zich schromelijk dat de Russische sancties voldoende stress en druk onder de Russische bevolking zouden veroorzaken om Vladimir Poetin uit de macht te dwingen. Dit is een van de grootste fouten van de inlichtingendiensten sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Er zijn twee mogelijkheden – 1) analisten van de inlichtingendiensten hebben verzuimd de beleidsmakers te waarschuwen voor de kritieke middelen die Rusland in handen heeft en het vermogen van Rusland om als een grotendeels zelfvoorzienende economie te functioneren, of 2) de beleidsmakers waren gewaarschuwd en hebben de analyse van de inlichtingendiensten genegeerd. Ik ben niet op de hoogte van het product van de inlichtingendiensten op dit front, dus ik kan u niet zeggen of het #1 of #2 is, schrijft Larry Johnson.

De wereld wordt geconfronteerd met een wereldwijde economische krimp die nog wordt verergerd door de sancties tegen Rusland, verstoringen van de toeleveringsketen in China en een uit de hand gelopen fiscaal beleid in de Verenigde Staten en Europa. De volgende video uit Estland is symptomatisch voor de toenemende economische gevaren:

De winter is aangebroken en er is geen onmiddellijke redding mogelijk om het energietekort op te lossen dat is ontstaan door de pogingen om de rol van Rusland als leverancier van olie en gas af te sluiten. Ann Veskimägi, hoofd van Estland’s grootste meubelfabriek en voorzitter van de meubelvakbond, spreekt over de werkelijke economische situatie in zijn land en andere Europese landen. Hij merkt op:

Massale vermindering van spullen in het bedrijf, dalende en afnemende productiviteit, niet-concurrentievermogen, faillissement en ruïnering.

Industrieën zoals houtbewerking, metaalbewerking, chemische industrie en kunstmestproductie hebben geleden. Siemens ontslaat meer dan 2.000 mensen. De belangrijkste oorzaak van de totale economische problemen is de stijging van de elektriciteitsprijzen.

Al even slecht nieuws uit het VK:

  Duitsland waarschuwt voor "ergste hongersnood sinds de Tweede Wereldoorlog"

Het Verenigd Koninkrijk wordt geconfronteerd met de grootste daling van de levensstandaard ooit, omdat de stijgende kosten van levensonderhoud het loon van de mensen aantasten. Ook wordt verwacht dat het aantal werklozen met meer dan 500.000 zal stijgen. – https://t.me/Slavyangrad/20911

De Britse minister van Financiën bracht op donderdag het slechte nieuws:

Het Verenigd Koninkrijk is afgegleden naar een recessie, zei de Britse minister van Financiën Jeremy Hunt donderdag. De laatste keer dat het Verenigd Koninkrijk in een recessie verkeerde, was tijdens de financiële crisis van 2008, die de wereldeconomie in duigen deed vallen.

Hunt, de minister van Financiën en het op één na hoogste lid van de Britse regering na premier Rishi Sunak, legde de angst aanjagende verklaring af voor wetgevers die in het Lagerhuis bijeen waren om te luisteren naar zijn een uur durende financiële toespraak, de zogenaamde Autumn Statement.

Daarin schetste hij de toestand van de op vier na grootste economie ter wereld, die te lijden heeft onder de stijgende inflatie en energieprijzen. De economische problemen zijn grotendeels te wijten aan de oorlog in Oekraïne en de verstoring van de toeleveringsketen als gevolg van de COVID-19-pandemie, maar ook aan een zelf toegebrachte wond door de vorige premier en haar hoofdeconoom, wiens plan om de belastingen te verlagen schokgolven door de financiële markten joeg. – https://www.cbsnews.com/news/uk-recession-economy-inflation-tax-rises-energy-prices/

In feite staat heel Europa voor een escalerende ineenstorting van de economische activiteit. De dodelijke mix van stijgende werkloosheid en inflatie zal de Europese regeringen dwingen harde, zeer impopulaire beleidskeuzes te maken.

Denkt u dat Europa zijn huidige beleid om Oekraïne te blijven financieren kan volhouden? De uitdaging wordt nog groter door het succes van Russische raketaanvallen die het vermogen van Oekraïne om elektriciteit te blijven leveren aan zijn grote steden hebben vernietigd. Het gebrek aan stroom betekent dat er geen water kan worden gepompt naar de bovenste verdiepingen van de appartementen die de Oekraïense steden domineren. Het betekent ook dat die appartementen geen verwarming hebben. Zonder water, licht en warmte zullen deze burgers hun huizen moeten verlaten. Een normaal leven is niet langer mogelijk.

  Het ongelofelijke krimpende offensief: Hoe de definitie van Oekraïens 'succes', ooit grandioos, steeds bescheidener wordt

Het vermogen van Oekraïne om militaire operaties vol te houden is verminderd, deels omdat de Verenigde Staten niet over onbeperkte wapens en munitie beschikken om hen te ondersteunen. Volgens CNN:

Terwijl de eerste volle winter van Rusland’s oorlog met Oekraïne aanbreekt, hebben de VS bijna geen hoogwaardige wapensystemen en munitie meer beschikbaar om aan Kiev over te dragen, vertellen drie Amerikaanse functionarissen met directe kennis aan CNN.

De druk op de wapenvoorraden – en het vermogen van de Amerikaanse industrie om aan de vraag te voldoen – is een van de belangrijkste uitdagingen voor de regering Biden, nu de VS voor miljarden dollars aan wapens naar Oekraïne blijft sturen ter ondersteuning van de strijd tegen Rusland. Een van de functionarissen zei dat de voorraden van bepaalde systemen “slinken” na bijna negen maanden van leveringen aan Kiev tijdens de zeer intensieve oorlog, omdat er een “eindige hoeveelheid” overtollige voorraden is die de VS kan sturen.

Onder de wapensystemen waarbij men zich vooral zorgen maakt of de Amerikaanse voorraden wel voldoen aan de Oekraïense vraag zijn 155mm artilleriemunitie en Stinger luchtafweerraketten, aldus de bronnen.

Sommige bronnen maakten zich ook zorgen over de Amerikaanse productie van aanvullende wapensystemen, waaronder HARM’s antistralingsraketten, GMLRS grond-grondraketten en de draagbare Javelin antitankraketten – hoewel de VS de productie van deze en andere systemen heeft opgevoerd. – https://edition.cnn.com/2022/11/17/politics/us-weapon-stocks-ukraine/index.html

Stoere taal en beloften van voortdurende steun aan Oekraïne kunnen de realiteit van het beperkte vermogen van het Westen om schaarse middelen in het zwarte gat van Kiev te blijven pompen niet ongedaan maken. De Republikeinse controle over het Huis van Afgevaardigden maakt het nog moeilijker voor Joe Biden om zijn belofte waar te maken om meer geld en wapens naar Oekraïne te sturen, als zijn regering ze kan vinden.

  De stemming kantelt - Mainstream media tegen Zelensy: Berlijn is geen voorstad van Kiev!

Wij zijn getuige van een belangrijk historisch moment dat het aanzien van de internationale orde zal veranderen. Het vermogen van de Verenigde Staten om de voorwaarden te dicteren en de leiding te houden over de internationale economische orde staat nu ter discussie.

Een laatste opmerking. Europa wordt in het ongewisse gelaten wat betreft eerlijke informatie over de situatie in Oekraïne. Een van mijn vrienden, een gepensioneerde Amerikaanse marineofficier, bezocht onlangs Parijs en meldde dat het heel moeilijk is om legitieme informatie te krijgen over het verloop van de oorlog in Oekraïne. De bevolking wordt nog steeds overspoeld met propaganda. Toch is de economische chaos reëel en voelbaar. Op een gegeven moment zal de realiteit de autoriteiten dwingen om de propaganda achterwege te laten en uit te zoeken hoe ze de boze werknemers gunstig kunnen stemmen in een krimpende economie.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Is de EU economisch nog te redden?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelVideo’s – “Oekraïners in stukken geslagen”: De Russen hebben het Oekraïense vestingwerk “Basin” veroverd, Novoselivske teruggenomen en Opitne ontruimd
Volgend artikelWillen we omwille van Oekraïne sterven?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

15 REACTIES

  1. Laten we eerlijk zijn. De regeringen hebben hier bewust naar toe gewerkt. Alle overheid gerelateerde bedrijven hebben nergens last van.

  2. Er is inderdaad een derde mogelijkheid die in het artikel niet genoemd wordt. Men wilde deze desastreuze economische gevolgen om “the great reset” mogelijk te maken. Voor een logisch denkend mens is het namelijk onbegrijpelijk dat de politici gewoon door gaan met hun idiote politiek terwijl de fatale gevolgen zich voor hun ogen afspelen.

  3. Het Westen is verslaafd geraakt en gemaakt aan subsidie. Iedere onbenul krijgt wel ergens subsidie voor. Dat maakt afhankelijk, kritiekloos en gemaktzuchtig. Precies zoals een groot deel van het schaapjesvolk zich vandaag de dag gedraagt. Wiens brood men eet, diens elleboog zit diep in de ander z’n ….

  4. Ondertussen zijn NASA en ESA met de Artemis naar de maan…Herkenbaar? Wat deden ze tijdens roerige tijden in de 60’s ook alweer? Ik heb ff live stream zitten kijken wat een clownshow…En dit alles om USA en EU te binden…Fake ass beelden zijn lachwekkend gewoon met interresante bliepjes er doorheen terwijl…ja ja heel inclusief alleen maar dames in overdreven NASA pakken in de studio zitten met uitstekende audio…Toch ff die biepjes erin gooien en crapy beelden uiteraard die overgaan in animatie….Een oud draaiboek om mensen af te lijden,alleen nu zitter er geen miljoenen mensen achter hun zwartwit tv maar maar gemiddeld 70 mensen in de livestream waarvan velen nog bot ook…Het is om te huilen en lachen tegelijk…Wat een poppenkast…

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in