De oorlog in Oekraïne is bij uitstek Clausewitzeaans. En om die te begrijpen moeten wij teruggaan naar Carl von Clausewitz, de leermeester van de moderne oorlog, die erkende dat oorlog praktisch onbeperkt in verscheidenheid is, “complex en veranderlijk,” en opmerkte dat elk tijdperk zijn eigen soort oorlog heeft, met “zijn eigen beperkende voorwaarden en zijn eigen bijzondere vooroordelen,” schrijft M. K. Bhadrakumar.

Clausewitz’ contemporaine observaties van het karakter van de negentiende-eeuwse oorlogsvoering worden vaak verwarrend verkeerd geïnterpreteerd als een pleidooi voor de onveranderlijke aard van de oorlog zelf. Deze paradigmatische zelfgenoegzaamheid heeft het Westerse narratief van het Oekraïne-conflict voortgebracht.

Klaarblijkelijk heeft de Russische kant zich niet gevoegd naar het Westerse narratief. De verbijstering die daarvan het gevolg is, dreigt de westerse eenheid te verbrokkelen. Niet alle NAVO-landen spreken nog met één stem.

De Amerikaanse president Joe Biden en de Britse Boris Johnson bezweren dat zij met niets minder dan een Russische nederlaag tevreden zullen zijn. Ook de Nieuwe Europeanen – hoofdzakelijk Polen en de Baltische Staten – eisen een apocalyptisch einde van de geschiedenis van Rusland. Enigszins afzijdig staat de Duitse kanselier Olaf Scholz, die alleen maar zegt dat hij niet wil dat Rusland “wint”. De Franse Emmanuel Macron blijft maar zeggen dat zonder Rusland erbij te betrekken de Europese veiligheidsarchitectuur niet kan worden opgebouwd. En dan zijn er nog de uitgesproken sceptici zoals Griekenland, Turkije en Hongarije.

Biden en Johnson hebben het voor het zeggen, omdat zij de huidige situatie in Kiev manipuleren en de oorlog als hefboom gebruiken. Maar zelfs deze twee geharde politici schijnen de laatste tijd te beseffen dat de zaken ingewikkelder liggen. In de gezamenlijke visieverklaring die gisteren in Washington is uitgegeven na de speciale VS-ASEAN top, worden de gebruikelijke Amerikaanse retoriek en hyperbool over de Russische “agressie” volledig vermeden.

Het laat elke verwijzing naar Rusland of de westerse sancties achterwege en onderstreept in plaats daarvan “het belang van een onmiddellijke stopzetting van de vijandelijkheden en het scheppen van een gunstig klimaat voor een vreedzame oplossing.”

  Er is een enorm verschil ...

Hoe ongelooflijk het ook moge lijken, feit blijft dat het Amerikaanse Congres Biden een enorm oorlogsbudget aanbiedt om Oekraïne te helpen, dat het jaarlijkse budget van het ministerie van Buitenlandse Zaken overschrijdt en meer is dan wat hij voorstelt om aan groene energieprojecten in de VS te besteden.

Ook de EU, die Rusland zulke strenge sancties heeft opgelegd, beseft nu pas laat dat de sancties de Europese economieën meer schade berokkenen dan de Russische economie. In sommige Europese landen nadert de jaarlijkse inflatie de 20%, terwijl de prijzen in de eurozone gemiddeld met meer dan 11% zijn gestegen. Tijdens een videoconferentie in Moskou op donderdag benadrukte President Poetin dat:

• Russische bedrijven nemen gestaag de plaats in van westerse partners die vanwege de sancties vertrokken zijn.

• Dit jaar wordt er 130 miljoen ton graan in de Russische oogst verwacht, waaronder 87 miljoen ton tarwe – “een all-time high in de Russische geschiedenis”.

• De inflatiecijfers in Rusland zijn ten opzichte van maart verscheidene malen gedaald.

• De begrotingsoverschotten zijn opgelopen tot 2,7 biljoen roebel.

• Er is een recordoverschot op de buitenlandse handel.

• De roebel boekt sinds begin 2022 “betere resultaten dan alle andere buitenlandse valuta’s”.

Er gaan de laatste tijd kritische stemmen op dat de anti-Rusland sancties de inflatiecrisis in de VS alleen maar verergeren, en dat het voorrang geven aan hulp voor Oekraïne Biden afleidt van belangrijkere binnenlandse aangelegenheden. Senator Rand Paul heeft een controle van de geldtrein naar Oekraïne geëist, waarbij hij de analogie van de Afghaanse oorlog aanhaalde. Hij merkte op dat het laatste uitgavenpakket de totale Amerikaanse hulp aan Oekraïne sinds het conflict in februari begon op 60 miljard dollar brengt , dat is bijna evenveel als Rusland jaarlijks uittrekt voor zijn hele defensiebegroting!

Toch heeft Rusland geen tijdschema voor deze oorlog. Het neemt zijn eigen tijd om de militaire capaciteiten, de industriële basis en de infrastructuur van Oekraïne systematisch en volledig te vernietigen. Biden en Johnson dachten dat de uitputtingsslijtage wel zou toeslaan, want Rusland vecht immers tegen het “collectieve Westen”.

  "Hiermee kun je chirurgisch nauwkeurige aanvallen uitvoeren": de westerse pers vergeleek de Lancet UAV met de Amerikaanse Switchblade-600

Maar Poetin herinnerde hen er donderdag aan dat Rusland de Tweede Wereldoorlog gewonnen heeft “niet alleen door aan de frontlinies te vechten, maar ook door zijn economische macht. In die tijd moest het [Rusland] het niet alleen opnemen tegen het industriële potentieel van Duitsland, maar tegen heel Europa, geknecht als het was door de nazi’s.” Poetin schoot opzettelijk een grimmige herinnering af, die in Europa weerklank zal vinden.

Een EU-consensus over een olie-embargo tegen Rusland lijkt nu al ongrijpbaar. Twintig Europese bedrijven hebben zich tot nu toe gehouden aan de termijn van Moskou van eind mei om betalingen voor gasaankopen in roebelvaluta te doen. En daaronder bevindt zich Duitsland, Europa’s grootmacht.

De topbestuurders van de EU, de voorzitter van de Commissie Ursula von der Leyen en de chef voor het buitenlands beleid Josep Borrell, twee fervente Atlantici en hardcore russofoben, hebben de grenzen te ver opgerekt. Zal de eenheid van de EU deze scheuren overleven? Het telefoontje van Scholz aan Poetin vrijdag, dat na enkele weken weer een communicatielijn opende, moet tegen deze achtergrond worden begrepen. Interessant is dat de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin vrijdag ook met zijn Russische ambtgenoot Sergej Shoigu heeft gesproken – hun eerste gesprek sinds het begin van de Russische operaties in februari.

Het is inderdaad zeer wel denkbaar dat de tijd nadert om het Nord Stream 2 gaspijpleidingproject opnieuw te bekijken. Door de sluiting van alle Russische pijpleidingen die door Polen lopen en de stillegging van de pijpleiding door Oekraïne is Duitsland akelig dicht bij een elektriciteitstekort dat de industriële productie onderbreekt.

Bloomberg meldt, onder verwijzing naar gegevens van het Internationaal Energie Agentschap (IEA), dat ondanks de westerse sancties, de inkomsten uit de Russische olie-export in 2022 met zo’n 50% zijn gestegen. De Russische verschepingen zijn in april met zo’n 620.000 vaten per dag gestegen, waarmee ze weer op het gemiddelde van voor de sancties komen. Als gevolg van de toegenomen vraag werden meer zendingen op Azië gericht. Ironisch genoeg is de EU, ondanks de harde opstelling van de uitvoerende macht, tot nu toe de grootste markt voor Russische brandstof gebleven, met 43% van de olie-export van het land die in april naar het blok ging, zo schatte het IEA.

  Oekraïne Situatierapport: Gesprekken VS-Rusland, Terugtrekking Bakhmut, Lachwekkende aantallen slachtoffers

Paradigma’s moeten, om relevant te zijn, de werkelijkheid nauwkeurig weerspiegelen. Wanneer dat niet meer mogelijk is, moeten de paradigma’s vervangen worden, anders zullen de leiderschappen die zich erop baseren onvermijdelijk falen. Politici als Biden en Johnson zijn gewend te denken in termen van een Westfaalse wereld, en nemen de tijd om te gewennen aan de anomalieën in het bestaande paradigma, terwijl nieuwe krachtige tendensen het begrip oorlog ingrijpend veranderen.

Karl Marx noemde het de “vernietiging van de ruimte door de tijd”. Het verschijnsel van regionale conflicten is uitgestorven, en gelokaliseerd geweld heeft wereldwijde gevolgen, dankzij de vooruitgang van vervoer en communicatie en technologieën. De paradigma-verschuiving in de huidige periode wordt veroorzaakt door een militair-industriële revolutie, waardoor het een periode is van scherpe, discontinue veranderingen, waarin bestaande militaire regimes worden omvergeworpen door nieuwe, dominantere regimes, die oude manieren van oorlogvoering achter zich laten.

Men zou gedacht hebben dat op een Clausewitziaans slagveld oude legers die tegenover elkaar staan, zouden vuren en manoeuvreren volgens de aanwijzingen van de commandant. Maar in Oekraïne daarentegen zijn die vervangen door omringende vormen van fysiek en niet-fysiek, sluipschutters, dodelijke drones, hypersonische raketten, elektronische aanvallen, spoofing, desinformatie over de ander, enzovoort. Rusland beoefent een oorlogsvoering die het Westen niet gewend is – waar oorlogen niet meer gewonnen worden. Het is hoogst onwaarschijnlijk dat er een ceremoniële gelegenheid zal zijn waarmee de oorlog in Oekraïne tot een einde komt.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

De crisis in Oekraïne gaat niet over Oekraïne. Het gaat over DuitslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDood door duizend sneden: Waar blijft de strategie van het Westen voor Oekraïne?
Volgend artikelLaatste Grote Reset idee: Verbied voedselfotografie!
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. Politiek is vooruitzien.
  Of zoiets.

  Maar iedere ongeschoolde boerelul kon/kan zien dat die boycot lachwekkend dom is.
  Zelfs neerhalen van MH17 werkte niet…

  Maar dan: Den Haag en Brussel hebben een enkel ding gemeen: zijn gekkenhuizen, waar alleen corrupten, incompetenten en omgekochte landverraders zitten.

 2. Het kan die lui geen zak schelen dat de economie achteruitgaat. Zij hebben hun profiteer- en parasiteerinkomen en commissariaatjes. En van alles wordt voor hen gecompenseerd.

  De economie zwak is goed voor de mensen met miljarden, die hun macht kunnen vergroten. Plunderen en roven,

 3. Tijd om deze fake oorlog te beëindigen, want de ‘boemerang-sancties’ die door de Westerse elite aan Rusland opgelegd werden, hebben via deze omweg inmiddels het beoogde doel bereikt: hongersnood en armoede in het Westen. De maatregelen tegen CO2, Corona en Rusland passen allemaal in dezelfde agenda: het opzettelijk verminderen van de welvaart van de eigen Westerse burgers tot derde wereld niveau.

 4. Voor wat het waard is

  Russische computerhackergroep “Killnet” kondigt “wereldwijde internetaanval” aan

  Een groep serieuze computerhackers, naar verluidt gevestigd in Rusland, heeft publiekelijk aangekondigd dat ze een “wereldwijde internetaanval” zullen beginnen tegen de VS, het VK, Duitsland, Italië, Letland, Roemenië, Litouwen, Estland, Polen en Oekraïne. Het is nog niet bekend wanneer een dergelijke aanval zal beginnen.

  De groep, bekend onder de naam “Killnet”, heeft maandag een video-aankondiging uitgebracht. De aankondiging, in de Russische taal, wordt momenteel vertaald naar het Engels en wanneer ik de vertaling heb, zal ik dit verhaal bijwerken.

  Lezers worden erop gewezen dat DEZE website (HalTurnerRadioShow.com) is gebaseerd op servers in Zuid-Amerika (Brazilië) en als zodanig niet nadelig mag worden beïnvloed. . . maar wie weet.

  https://halturnerradioshow.com/index.php/en/news-page/world/russian-computer-hacker-group-killnet-announces-global-internet-attack

  • Kunnen we eindelijk eens van het insane asylum Aarde af, ergens heen waar het nog normaal is en intelligentie gewaardeerd wordt.. De gekte wordt met de dag ondraaglijker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in