Oekraïense functionarissen hebben aangekondigd dat Rusland op 25 november zijn grootste droneaanval op de hoofdstad Kiev heeft uitgevoerd sinds het begin van de invasie, in wat opnieuw een winteraanval met drones van de Russische strijdkrachten lijkt te zijn.

De Oekraïense luchtmacht zei in een Telegrampost: “Een totaal van bijna 75 Shahed drones werden gelanceerd vanuit twee richtingen – Primorsko-Akhtarsk en de Koersk regio, Rusland. Het primaire doelwit was de stad Kiev.” De dienst beschreef de aanval als een “recordaantal” drones, schrijft Eurasiantimes.

Volgens het verslag werd een deel van de drones van Iraanse makelij onderschept in de regio Kiev. Er werden echter 71 drones onderschept door de luchtafweer in zes andere regio’s van Oekraïne. Daarnaast werd ook een Kh-59 geleide raket vernietigd in de regio Dnipropetrovsk.

“Luchtdoelrakettroepen, tactische luchtvaart, mobiele vuurgroepen en elektronische oorlogseenheden waren betrokken bij het afslaan van de luchtaanval”, aldus de luchtmacht. Een woordvoerder van de militaire administratie van Kiev, Mykhailo Shamanov, beschreef de vele golven van drones die de hoofdstad vanuit verschillende hoeken naderden.

Vijf personen, waaronder een 11-jarig meisje, raakten gewond bij de massale aanval met drones, meldde burgemeester Vitali Klitschko op zijn Telegram-app. Daarnaast werden structuren in verschillende delen van de stad beschadigd. Hij merkte in zijn bericht ook op dat stukken van een gevallen drone brand hadden veroorzaakt in een kinderdagverblijf. Volgens Sjamanov was het de vierde droneaanval op Kiev deze maand.

Voor Oekraïne markeert november het begin van een strenge winter die met een knal begint. Een golf van drone-aanvallen door het Russische leger verwoestte op 3 november ’s nachts de vitale infrastructuur van Oekraïne. Oekraïense functionarissen merkten toen op dat 40 Shahed-drones en een X-59 vliegtuigraket werden gebruikt om verschillende locaties aan te vallen, waaronder Kharkiv, Odesa, Kherson en Lviv.

  De perceptie van Poetin en Rusland veranderen? Reken er maar niet op

Het doel van de aanval was niet meteen duidelijk. Toch heeft Rusland gedreigd nog een luchtaanval uit te voeren in een poging de Oekraïense energie-infrastructuur te beschadigen, net zoals het de vorige winter heeft gedaan, zoals Oekraïne de afgelopen weken heeft gewaarschuwd.

Door de aanval verloren ongeveer 200 gebouwen in de stad, waaronder 77 woningen, stroom, aldus het Oekraïense ministerie van Energie. “Het lijkt erop dat we vanavond de ouverture hebben gehoord. De opmaat naar het winterseizoen”, schreef Serhiy Fursa, een prominente Oekraïense econoom, op Facebook.

Nu Rusland gecoördineerde pogingen doet om de productie van kamikaze-drones in eigen land op te voeren, vreest men in Oekraïne dat het land deze winter opnieuw wordt aangevallen door drones. Satellietbeelden die eerder deze maand werden gepubliceerd onthulden dat er wordt gewerkt aan een fabriek in Rusland die in massa kamikaze-drones van Iraans ontwerp gaat produceren.

“Nu de winter snel nadert… kan worden verwacht dat Rusland zijn Shahed-136 aanvallen op de vitale energie-infrastructuur van Oekraïne zal versnellen, wat zal leiden tot wrede levensomstandigheden voor de burgerbevolking,” aldus een rapport van het Institute for Science and International Security.

Van zijn kant smeekt Oekraïne de NAVO-partners om het land te voorzien van meer luchtverdediging om een herhaling van de afgelopen winter te voorkomen, toen het hele land kampte met stroomstoringen omdat Moskou de Oekraïense energie-infrastructuur bleef aanvallen. Om de verdediging van Oekraïne tegen de dreiging van Russische drones en raketten te versterken, leiden Duitsland en Frankrijk een nieuwe coalitie van 20 landen die zich richt op grondgebasseerde luchtverdediging vanaf de grond.

Deze keer is de situatie waarschijnlijk erger, aangezien Rusland naar verluidt werkt aan een reeks onbemande platformen zoals de ‘Scalpel’, die lijkt op zijn ZALA Lancet zwevende munitie. De woordvoerster van de Oekraïense luchtmacht, Yuriy Ihnat, verklaarde dat deze winter een recordaantal Russische aanvallen met “kamikaze-drones” wordt verwacht.

  Plagen, cyborgs en supersoldaten: Pentagon onderzoekt op biotechnologie gebaseerde oorlogsvoering

Russische droneaanval heeft Oekraïne afgelopen winter lamgelegd

Er wordt voorspeld dat de aanvallen met drones opnieuw gericht zullen zijn op de elektriciteitsinfrastructuur van het land, in navolging van de Russische strategieën van de vorige winter waardoor miljoenen Oekraïners zonder elektriciteit kwamen te zitten. Dit zou wel eens lastiger kunnen zijn, aangezien het moderniseren van de energie-infrastructuur nog steeds een werk in uitvoering is en netbeheerders de toevoer van warm water hebben beperkt en regelmatig rollende black-outs hebben afgedwongen.

In een poging Oekraïne tot opgeven te dwingen, gebruikt Rusland sinds eind 2022 zweef-munitie, ook wel kamikaze-drones genoemd, om de Oekraïense luchtverdediging te overweldigen en doelen aan te vallen, met name energie-infrastructuur.

De bekendste van allemaal is misschien wel de door Iran gemaakte Shahed-136, die Rusland samen met zijn drone, de Geran-2, gebruikte om een full-scale invasie op Oekraïne te lanceren.

Het ISW beweerde vorig jaar dat Rusland door het verlies van zijn precisiewapens steeds afhankelijker is geworden van in Iran geproduceerde wapens. De kosten van elke drone worden geschat op 20.000 tot 50.000 dollar.

Zoals eerder gemeld door EurAsian Times, verklaarde Yevgeny Silkin, een woordvoerder van de commandant van de Joint Forces of the Armed Forces of Ukraine for Strategic Communications, dat het plastic en andere onderdelen die in de drones worden gebruikt de vriestemperaturen in Oekraïne niet aankunnen.

Deskundigen hebben opgemerkt dat de Shahed-136 drone een verkleinde variant is van de Shahed-131 drone, die Iran gebruikte voor een aanval op Saudi-Arabië. De details rond de ontwikkeling van de Shahed-131 en Shahed-136 drones zijn nog onbekend.

  77% van de jonge Amerikanen te dik, geestesziek, aan de drugs en meer om in het leger te gaan, zo blijkt uit onderzoek van het Pentagon

Het verwachte bereik van de kleinere Shahed-131 was tussen de 700 en 1.000 kilometer, gebaseerd op materiaal in het publieke domein. Sommige analisten schatten het bereik van de 136 versie op 1.000 tot 2.000 kilometer.

Deze drones zijn relatief gemakkelijk te identificeren en neer te schieten omdat ze luidruchtig zijn, langzaam bewegen en aangedreven worden door propellers, maar Oekraïne had even tijd nodig om dit uit te vogelen. Volgens het Oekraïense leger heeft het de meeste drones die tegen het land werden gelanceerd neergeschoten. Deze drones waren echter op maat gemaakt voor Moskou om maximale schade toe te brengen aan Oekraïense doelen.

Sinds half oktober vorig jaar valt Rusland Oekraïne aan met kamikaze-drones die lijken op het model van Shahed. Maar Iran gaf pas in november voor het eerst toe Moskou te hebben voorzien van de dodelijke drones die bij inslag ontploffen, ook al werden de drones verscheept voordat de invasie begon in februari 2022.

Afgelopen oktober verklaarde Ukrenergo, de energieproducent van Oekraïne, dat de drones de energie-infrastructuur van het land sneller vernielden dan de regering het kon herstellen. Aangezien de infrastructuur nog niet volledig hersteld is, zou een nieuwe golf van Shahed-aanvallen slecht nieuws kunnen zijn voor Oekraïne. Maar alleen al vier Shahed-aanvallen deze maand schetsen een grimmig beeld.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Is Europa te dom om in de dodelijke omhelzing van de VS te blijven?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïners vluchten uit Avdiivka, Russen nemen controle over industriegebied (Kaartupdate, Video’s)
Volgend artikelThe Economist deelde enkele verrassende feiten over Ruslands superioriteit in elektronische oorlogsvoering
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

10 REACTIES

 1. The Ukrops are full of crap! There is no way that they could have downed any more than a few of those drones! Why must they lie when it is so obvious?

  • Ik maak me meer zorgen om onschildige mensen die op een dergelijk ongenadige manier een waarschijnlijk barre winter, zonder verwarming en licht, moeten zien te overleven.
   De werkelijke slachoffers wonen niet alleen in Gaza.

   • ze vonden het wel goed voor 8 jaar lang.. zelf’s kinderen bombarderen op een voetbalveld…14000 doden tellen niet voor u schijnbaar..smerig stuk vreten…en de bevolking en uzelf vinden dat goed..maak je beter zorgen voor jezelf, en leer wat over de voorbije 16 jaren in ukraïne..achtergestelde bij uw geboorte Rusland zal je nog veel meer frustreren..💪💪♥️🇷🇺🌹

    • @Raphael Vangestel november 26, 2023 Bij 18:58
     Als je zélf slachtoffer in de ‘bijkomende schade’ bent, piep je wel anders! Dan heb je volkomen schijt aan de geschiedenis en wie oorspronkelijk – eventueel, misschien – de schuldige zou kunnen zijn. Dan ren je en bid je voor je leven en dat van je naasten.
     Er is NOOIT een rechtvaardiging voor onrecht en onderdrukking, en zeker niet voor moord, door kwaad met kwaad te vergelden!

 2. Elke dode aan Oekraïense zijde is welkom, en het liefst zoveel mogelijk, ogen en oren waren gesloten toen Oekraïense wapens dood er verderf zaaide in de Russische bevolking die leeft in de Oekraïne, eigenlijk zit ik te wachten dat Rusland gebruik maakt van het oorlogs recht om doelen te vernietigen bij de Oekraïense grenzen wat dat recht hebben ze, mijn zegen heeft Rusland in ieder geval, gisteren al en veeg die Amerikaanse bases in Europa van de kaart en steden ook.

  • Laten we dan maar hopen dat de natuur een handje helpt en de vechtersbazen met hun ‘superieure’ speelgoed bedelft onder metershoge sneeuw, zoals nu al het geval is.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in