Reisprivileges voor de rijken: zonder Corona mondkapje in het vliegtuig

0
1648
Foto ter illustratie, Business Class, Cathay Pacific © Edwin Leong / Wikimedia (CC BY-SA  2.0) via Wochenblick

Sommige luchtvaartmaatschappijen verlenen passagiers bepaalde voorrechten, zoals het verwijderen van het alomtegenwoordige mondkapje – maar alleen in de duurste stoelen. “Normale” passagiers moeten zich nog steeds aan de strenge Corona-maatregelen houden.

Als je genoeg geld uitgeeft, kan reizen in tijden van Corona nog steeds plezierig zijn. Vooral langere treinritten of vluchten zijn immers een nog grotere beproeving met mond-neusbescherming of FFP2-mondkapjes. Cathay Pacific biedt al enige tijd de mogelijkheid om de irritante gezichtsbedekking achterwege te laten – althans voor wie in business of first class vliegt. Want zodra zij hun stoel in de rust- of slaapstand zetten, mogen zij mondkapje-vrij reizen.

Volgens een studie zouden de scheidingswanden tussen de “bedden” en de toch al grote tussenruimte het infectierisico namelijk laag houden, zelfs als men afziet van mond-en-neus bedekking. Dit heeft de luchtvaartmaatschappij er uiteindelijk toe aangezet haar mondkapjesregels aan te passen. De vrijstelling geldt echter alleen zolang de passagier ligt; zodra hij weer gaat zitten of opstaat en rondloopt, moet hij ook een mondkapje dragen. Deze vrijstelling geldt echter niet voor passagiers in economy- of premium class, aangezien hun stoelen niet in een liggende positie kunnen worden gezet en de tussenruimte ook kleiner is. Andere luchtvaartmaatschappijen, zoals Qatar Airways, verlenen hun passagiers reeds soortgelijke vrijstellingen.

Luchtvaartmaatschappij worstelt met passagiersdaling

Met deze verordening tracht de luchtvaartmaatschappij van Hong Kong vermoedelijk ook het aantal passagiers weer te doen stijgen. Door de Coronacrisis kende de luchtvaartmaatschappij een daling van het passagiersaantal van ongeveer 90 procent. In het Corona-jaar 2020, bijvoorbeeld, waren er slechts 4,631 miljoen passagiers, tegenover 35,233 miljoen het jaar daarvoor, een daling van maar liefst 86,9 procent. Zelfs in januari 2021 bedroeg het totale aantal passagiers slechts 34.410, terwijl in januari 2020 nog 3,01 miljoen passagiers gebruik maakten van de dienstverlening van de luchtvaartmaatschappij.

Nog meer Coronawaanzin: stewardessen geadviseerd om luiers te dragen om het oplopen van Covid-19 op toilet te voorkomen

Britse historicus Niall Ferguson: Als Biden wint, dreigt de Derde Wereldoorlog

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here