Tot verrassing van velen beginnen er eindelijk stemmen van gezond verstand door te breken in de rigide media-atmosfeer in Polen wat betreft de oorlog in Oekraïne. In een land dat altijd voorop heeft gelopen bij het steunen van het regime in Kiev en waar staatsinstellingen er niet voor terugdeinzen om schendingen van de officiële propagandalijn krachtig te vervolgen, waarbij Moskou het Boze Rijk is, Vladimir Poetin Adolf Hitler en Volodymyr Zelensky (wie anders?) Winston Churchill, wijst zo’n verandering in toon van vertegenwoordigers van de Poolse militaire elite op een keerpunt. Bovendien zijn dit niet de voorgevoelens van enkele anti-oorlogsdissidenten, maar van de crème de la crème van de Poolse militaire elite, schrijft Mike Krupa.

Tijdens een strategisch debat op het presidentiële Nationale Veiligheidsbureau maakte generaal Rajmund Andrzejczak, chef van de generale staf van de Poolse strijdkrachten, zijn pessimistische inschatting van de effecten van de westerse inspanningen om Oekraïne sterker te maken op het slagveld. Na erop te hebben gewezen dat “oorlog een beleid was, is, en er is geen aanwijzing dat het anders zal zijn, en het heeft een essentieel aantal economische factoren in zijn determinanten: financiën, infrastructuurkwesties, sociale kwesties, technologie, voedselproductie, en een hele reeks kwesties die in deze doos moeten worden gestopt om deze oorlog te begrijpen, benadrukte hij”, merkte Andrzejczak verder op dat Rusland niet op korte termijn zonder middelen zal komen te zitten om de Speciale Militaire Operatie te vervolgen. “De financiële instrumenten die het [Rusland] voor de oorlog had, de dynamiek van de uitgaven en de effectiviteit van de sancties of de hele complexe economische situatie geven aan dat Rusland het geld voor de oorlog zal hebben” – aldus Andrzejczak.

Oekraïne daarentegen heeft volgens de generaal “enorme financiële problemen.” Hij merkte op dat er in de nabije toekomst geen aanwijzingen zijn dat Oekraïners die de oorlog zijn ontvlucht naar huis zullen terugkeren en zullen beginnen met de wederopbouw van hun land. Andrzejczak stelt dat hij het als soldaat zijn plicht vindt om te zeggen waar het op staat. “We hebben gewoon de munitie niet. De industrie is niet alleen niet klaar om materiaal naar Oekraïne te sturen, maar ook om onze voorraden, die smelten, aan te vullen. Dit besef is niet hetzelfde als hier op de Vistula, en dit moet absoluut worden gecommuniceerd, zonder verdoving, aan iedereen en in alle fora waar het mogelijk is, wat ik doe” – wees Andrzejczak erop.

Natuurlijk wil Andrzejczak, terwijl hij deze opmerkingen maakt, nog steeds dat de proxy-oorlog van de NAVO tegen Rusland doorgaat en ziet hij uiteraard liever een Oekraïense overwinning, maar zoals een bericht in Zububrothers opmerkt: “Niemand mag daarom twijfelen aan Andrzejczaks bedoelingen of vermoeden dat hij een zogenaamde ‘Russische agent’ is, aangezien hij oprecht wil dat het Westen zijn proxy-oorlog met Rusland in Oekraïne wint, maar hij is ook zeer bezorgd dat het zou kunnen verliezen tenzij zijn kant de impopulaire waarheden erkent die hij zojuist heeft gedeeld.”

Dit is een welkome ontwikkeling, zulke duidelijke en toch impopulaire waarheden werden tot een paar weken terug in de huidige Poolse mediasfeer beschouwd als Russische propaganda. Dergelijke opmerkingen werden altijd beantwoord met boze reacties, vergelijkbaar met de recente lachwekkende en absurde woorden van de Poolse premier Mateusz Morawiecki, die in een interview met de BBC verzekerde dat een oorlog tussen Rusland en de NAVO zou eindigen in een nederlaag van Moskou. Hoe Morawiecki zich een dergelijk scenario voorstelt, gezien de botte woorden van de Poolse topgeneraal over het gebrek aan munitie, laat zich raden. Het is gewoon weer een voorbeeld van een westerse politicus die spreekt over een onderwerp dat hij niet begrijpt, ook al gaat zijn zeer publieke onwetendheid ten koste van meer dode Oekraïense soldaten.

  Rusland bereidt nieuw plan voor om oorlog te beëindigen terwijl het Pentagon wil dat het "tot ver in 2024 duurt"

Maar generaal Andrzejczak is niet de enige die ongemakkelijke golven veroorzaakt. De gepensioneerde generaal Waldemar Skrzypczak, die de afgelopen maanden op televisie, radio en in de kranten rondging met wat alleen maar kan worden omschreven als krankzinnige observaties en voorspellingen, variërend van de Russen die 2-3 dagen verwijderd zijn van het verliezen van de oorlog, Russen die een holocaust begaan in Oekraïne, Russische logistiek die verlamd is, Russen die zonder munitie en mankracht komen te zitten, lijkt eindelijk het licht te hebben gezien.

In een recent optreden naast Dr. Wojciech Szewko, die zelf een aantal heldere opmerkingen maakte over het veranderende geopolitieke landschap, deed Skrzypczak, na maandenlang Moskou en zijn militaire kracht te hebben gekleineerd, een opzienbarende uitspraak: “Ik denk dat de waarheid is dat de Russen aan het winnen zijn.” Vervolgens ging hij in op het belang van voldoende bevoorrading en training voor de Oekraïners, gezien de werkelijk penibele situatie op het slagveld. Alles bij elkaar genomen zijn de woorden van Skrzypczak in dit interview een totale omkering van het grootste deel van wat hij tot nu toe heeft gezegd. “Als de Amerikanen nu zeggen dat ze 9 gepantserde brigades hebben opgebouwd, dan zijn deze 9 gepantserde brigades alleen in staat om kleine, ondiepe operationele activiteiten uit te voeren. Als men het heeft over een tegenoffensief, dan is dat een term die praktisch strategisch van aard is. Voor een dergelijke aanval, voor een dergelijk tegenoffensief, zou men niet 9, maar eerder 19-20 gepantserde brigades nodig hebben” – merkte Skrzypczak op. Het doel van de speerpunt die Oekraïne blijkbaar voorbereidt voor het tegenoffensief in het voorjaar, is volgens de generaal om diep in de Russische linies door te dringen en dat vereist dat de belangrijkste aanvalsmacht haar flanken moet beschermen. Maar, zoals Skrzypczak stelt, om een doorbraak te bereiken “moet dit potentieel drie keer groter zijn dan wat de Amerikanen hebben verklaard.” Skrzypczak giet vervolgens koud water op het overgrote deel van wat hij zelf het afgelopen jaar heeft gezegd:

  Oekraïne raketten geven om op Rusland te schieten is een oorlogsverklaring

“Oekraïne heeft niet het potentieel om 20% van haar gebieden terug te veroveren. Als ze die zou heroveren, zou ze langs het hele front op strategisch niveau een voorsprong van 3-1 op het Russische leger moeten hebben, ze zou ongeveer 2 miljoen soldaten nodig hebben om ze te verjagen. Zij hebben daar geen kans op omdat zij niet over de uitrusting beschikken. De installaties in het Westen hebben dergelijke mogelijkheden, dergelijk potentieel niet. Vandaar de inspanningen van de diplomaten om dit conflict te beëindigen, want over een paar maanden zou kunnen blijken dat we niets hebben om Oekraïne mee te helpen.”

Deze bekentenissen lijken niet alleen goed aan te sluiten bij de recente onthullingen door het uitlekken van zeer geheime NAVO-documenten over de vervolging van de oorlog in Oekraïne, maar ook bij de woorden van generaal Christopher Cavoli, commandant van het United States European Command (EUCOM) en Supreme Allied Commander Europe, die op 27 april getuigde voor de House Armed Services Committee en relevante opmerkingen maakte over de kracht van het Russische leger na een jaar oorlog in Oekraïne. Volgens Cavoli heeft Rusland tijdens het conflict nauwelijks schade opgelopen.

Tot zover dat de Russen zonder raketten komen te zitten.

Deze recente opmerkingen van de generaals Andrzejczak en Skrzypczak, duidelijk voor iedereen die gewoon heeft geluisterd naar wat vertegenwoordigers van het collectieve Westen de afgelopen 6 maanden zelf, hoe schoorvoetend ook, hebben gezegd, kunnen een van de drie dingen betekenen.

Eén mogelijkheid is dat Warschau rechtstreeks en duidelijk te horen heeft gekregen dat Oekraïne op weg is de oorlog te verliezen en dat de NAVO niets kan doen om deze uitkomst te voorkomen, behalve een kernoorlog, en dat er veranderingen in het officiële narratief moeten worden geïnitieerd om het publiek voor te bereiden op de (oh de ironie!) schok en ontzag van de ruwe waarheid die zich verspreidt via de tv, radio en internetgolven. Oproepen tot een onderhandelde regeling zal in dit scenario niet langer worden beschouwd als handelen in overeenstemming met de snode en slinkse wensen van het Kremlin, zoals de gevolmachtigde van de regering voor de veiligheid van de Poolse informatieruimte, Stanisław Żaryn (alias de Poolse Bagdad Bob van de bestrijding van “Russische desinformatie”), ons wil doen geloven, maar eerder een weerspiegeling zijn van gezond verstand en een acute overlevingsdrang.

  Israël verovert de wereld

De tweede mogelijkheid is dat we te maken hebben met een stomme groep militaire officieren, die niets begrijpen van de Russische militaire doctrine, tactiek en operationele kunst, en die al jaren het NAVO-centrische narratief van “het Westen en de rest” hebben geïnternaliseerd, zonder enige aandacht voor de multipolaire realiteit die zich allemaal om hen heen aftekent. Zoals Andrei Martjanov voortdurend benadrukt in zijn boeken en zijn sterk aanbevolen blog, mag men de onwetendheid van de huidige westerse elites niet onderschatten in alles wat te maken heeft met de reële economie, tastbare zaken, geopolitieke strategie en militair potentieel.

De derde mogelijkheid is dat figuren als de bovengenoemde generaals van meet af aan wisten hoe het zat, maar er in plaats daarvan voor kozen politieke spelletjes te spelen, leugens te vertellen om de boel niet op stelten te zetten en de politieke leiders sprookjes te voeden over een dreigende Russische nederlaag. Aan de andere kant is het niet verwonderlijk dat zij hun Pentagon-oversten navolgen als het gaat om “problemen” met de waarheid. Ikzelf kan niet beslissen welke van de drie opties erger is. Vooral in het geval van generaal Skrzypczak, die letterlijk de go to guy blijft voor mediakanalen van links tot rechts, moet het voor velen een schok zijn om zo’n draai van 180 graden te maken. Of de generaal het nu beseft of niet, en welke draai hij er nu ook aan probeert te geven. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat hij met eieren op zijn gezicht zit.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Polen’s positie als het “volgende Oekraïne”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“WIE DE GESCHIEDENIS NIET KENT, IS GEDOEMD HAAR TE HERHALEN”
Volgend artikelVreest de NAVO een Russische nucleaire eerste aanval?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

 1. Ik zal een masochist zijn maar ik kijk dagelijks ns naar het franse LCI kanaal waar men 7/24 over de oorlog in Oekraine debatteert, het is goed voor mijne lage bloeddruk want de kltzakken daar aanwezig zijn allen pro Ukraine , regelmatig zijn er ook uittermate fanatieke Oekraiense wijven die daar van hunne tak komen maken en glorifieren als de Nazis er in slagen Russen kapot te maken, LCI is met andere woorden een corrupte, schandalige, ongenuanceerde leugenachtige Zelensky/nato/Ursula propaganda tool ….WALGELIJK ! Oh ja die wijven moeten daar met n nat slipje zitten vandaag want volgens LCI is er vannacht een aanval geweest waarbij honderden Russen werden uitgeschakeld ….

  • Sommige zijn geobsedeerd en helemaal tweeslachtig walging is mijn reactie..ik heb je maskerade wel door.. natte slipjes zit je misschien in een instituut…🤬👺

   • ….tweeslachtig, geobsedeerd, instituut ??..as je da nu ns in n to the point, coherente verstaanbare tekst zou willen omzetten dan kan of wil ik misschien wel reageren…

 2. polen is ook niet te vertrouwen ook heel de EU niet de eu moet tegen de USA zeggen KOEKKOEK DE MASSEL EN HET IS KLAAR

 3. Heb nooit een goed gevoel gehad met Polen,
  Doorheen hun geschiedenis valt op dat het meelopers zijn, kontendraaiers, spelen graag de underdog en slachtofferrol, en zijn corrupt bovendien.
  Hun status maakt ze chantagebel en zijn daardoor onbetrouwbaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in