Dat aforisme dat de titel vormt van dit artikel – alom gecrediteerd aan George Santayana – had gisteren, 9 mei, ter gelegenheid van de 78e verjaardag van de nederlaag van nazi-Duitsland, in alle westerse media moeten staan. Maar dat gebeurde niet en vrijwel niemand ten westen van de Elbe nam de tijd om stil te staan bij de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog en de nederlaag van het Derde Rijk, schrijft Larry Johnson.

Amerikanen geven er niet om, omdat zij geen hoge prijs hebben betaald voor de val van Hitler. Integendeel. Amerika floreerde en werd de grootste wereldmacht dankzij de decimering van Europa. Toen de senatoren Bob Dole en Daniel Inouye nog in het land der levenden waren, vormden hun fysieke littekens van de gevechten in Italië een treffende, visuele herinnering aan hoe vreselijk oorlog kan zijn. Maar het was een feit dat maar heel weinig gezinnen in Amerika het verlies van een geliefde meemaakten die in de Europese, Noord-Afrikaanse of Pacifische gebieden had gevochten. Amerika ging weer over tot de orde van de dag en de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog vervaagt in de vergetelheid naarmate de weinige overlevende soldaten, zeelieden, mariniers en vliegeniers bezwijken onder de tand des tijds.

Wie herinnert zich dat nog? De naties en volkeren die het meeste bloed hebben vergoten en de meeste pijn hebben doorstaan, zijn dat. Van China en Rusland zijn in dat conflict maar liefst 56 miljoen soldaten en burgers omgekomen. Ten minste 26 miljoen Russen zijn door de handen van de nazi’s gedood, terwijl maar liefst 30 miljoen Chinezen door Japanse soldaten zijn uitgemoord. Dat zijn duizelingwekkende aantallen en de Amerikanen hebben gewoon geen ervaring om de omvang van dergelijke verliezen te kunnen bevatten. Daarom herinnert Rusland het zich en marcheren de kleinkinderen en achterkleinkinderen van Sovjetsoldaten nog steeds één keer per jaar met een bord met de foto’s van hun moedige voorvaderen. Oorlog op de schaal die Rusland tussen 1941 en 1945 meemaakte, zette een onuitwisbare tatoeage, met bloed gekerfd op de ziel van alle Russen.

  Militair overzicht 18+: Breed scala aan wapens vernietigt Oekraïense militairen in de regio Kherson

Het falen van Amerikaanse politici en de gemiddelde burger om dit diepgaande feit te begrijpen, heeft de oorlog in Oekraïne in de hand gewerkt. Voor de VS was de uitbreiding van de NAVO tot de grenzen van Rusland slechts een administratieve zet. Maar Rusland, dat de afgelopen 230 jaar meerdere invasies vanuit het Westen heeft meegemaakt, ziet dergelijke beslissingen als een existentiële bedreiging.

Geen van de bondgenoten van de Tweede Wereldoorlog, behalve Rusland, herdenkt de overwinning op Hitler met een vergelijkbaar spektakel. De Russische “Mars der Onsterfelijken” is zonder precedent. Bijna alle mannen en vrouwen op de foto’s die door de moderne Russen worden meegedragen, zijn dood, maar het Russische volk zorgt ervoor dat hun herinnering voortleeft. Vandaar het begrip “onsterfelijk”.

Dit is een les uit de geschiedenis die het onthouden waard is – wanneer Rusland geconfronteerd wordt met een existentiële dreiging van een vreemde mogendheid, wint het altijd. Napoleon en Hitler hebben het op de harde manier geleerd. Het lijkt erop dat Biden en de meeste andere leiders van de NAVO-lidstaten onverzettelijk zijn als het erom gaat zich die les van Rusland te herinneren en opnieuw de weg naar een oorlog met Rusland inslaan die, als zij niet worden gestopt, hen zal dwingen de harde waarheid te ontdekken die Napoleon en Hitler te laat leerden – ga niet in oorlog met Rusland.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Iedereen heeft het over Poetin. Wat hij werkelijk zegt, mag niemand weten. Hier is zijn toespraak in het NederlandsVolg Frontnieuws op Telegram

  Oekraïense strijdkrachten willen zich overgeven en Azov strijdkrachten begonnen op hen te schieten - Zij zijn in oorlog met elkaar (Nederlands transcript)

Lees meer over:

Vorig artikelNAVO’s grote nieuwe idee: “Laten we een oorlog met China beginnen!”
Volgend artikelPoolse generaals geven eindelijk het overduidelijke toe
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

19 REACTIES

 1. Ooit een opmerking gelezen van een engelse ww2 veteraan. Je leert niks van de geschiedenis als je het niet zelf hebt meegemaakt..
  Hij had volledig gelijk.

 2. Na wo2 was er een golf van zelfdodingen onder ex militairen, hier werd nooit over geschreven.

  Onder de bemanningen bijvoorbeeld van de bommenwerpers op de stuwdammen ( dambusters) in Duitsland en het bombardement op Dresden was nadat ze de gevolgen van hun “heldendaad” hadden gezien na de oorlog zelfdoding of opname in psychiatrische klinieken de norm….altijd verzwegen….

  Het eenzijdige politiek gewenste beeld wat naar het publiek word gebracht door regeringen is een misdaad op zich, en misschien wel de grootste misdaad die een volk kan worden aangedaan…leven met leugens in een vals denken en met een gestolen moraal.

  Ook ridders waren moordenaars…

 3. Ik ben bijna klaar met het bekijken van de afleveringen Europa the last battle, dit in etappes gedaan, want de gruwelijkheid en intensiteit van leugens is teveel.

  De Westerse helden zijn misdadigers, stuk voor stuk in hun duidelijk uitgesproken wens om het Duitse volk als geheel uit te roeien.

  Tijdens het kijken te vaak tot de conclusie gekomen: Nu wordt alles herhaald

  Verbijsterend om te zien.

  • Wilma , ieder die denkt te vechten , vecht tegen ! tegen zijn eigen volk en bloed ! en wie gaan ermee vandoor ? met de poet? het grootste gespuis zit momenteel voor ons in brussel een verontruste , moeder hoe dan ook ik laat mijn kids never nooit vechten voor dit al eeuwenlange aangaande gespuis laat alle de koningen maar zelf uitknokken AMEN GAAN WE ZITTEN KIJKEN IN DE REDEO

 4. Je kunt je onderhand afvragen wat beroerder is, een kernoorlog overleven of onder de WEF hoeren dictatuur een rondje 1984 te gaan doen + medische experimenten!

 5. Een Duitse onderofficier op een torpedo boot jager zei me ooit Im Krieg ist jedes Mittel recht!

  Die generatie is inmiddels overleden.

 6. Mijn moeder zou zich kapot gehuild hebben met deze beelden…ik heb dat ongewild in haar plaats gedaan…dat was zeer pakkend..ik heb nog foto’s van haar en mijn vader op deze telefoon…tja..al die mensen met hun overleden familieleden…wat een kracht en Liefde zeg..en ons aller Poetin loopt daar gewoon in mee..mooier bestaat niet…❤️🇷🇺🌹

  • helaas worden wij ,als vrij mens net als toen in IRAN door angst in een voor op gezet digitaal web gewerkt Helaas . 10 keer erger( mits ze het lukt) binnen een jaar vrezen mensen zich van ieder . kwaad denkwerk vind je niet? Adriaan? ben best wel een beetje bang, hiervoor .

 7. Het westen denkt echt dat zij aan de goede kant staan, dat ze daadwerkelijk goed zijn en goed handelen, en het volk moet dit geloven.
  terwijl wij op deze site, toch echt beter weten wie hier ‘satan’ is , wij staan namelijk aan de goede kant, tenminste ik ben daar volledig van overtuigd.

  • Juist ,als het aan de mens lag woonde ieder gezappig bij elkaar tot dat de geldwolven om de hoek kwamen live is evil welkom in evill world De digitale Web . leuk he bellen met een ander als je in de sahara zit .TOTDAT HET STROOM OP IS wens je gelijk met je pokkie haha

 8. Voor als men niet wakker is,
  Lijkt toch echt de Nazi die rondom ons heen is.

  Echter men ziet het niet, platte kijk,
  mogelijk beeldscherm 🤔 invoering tv, pc

  De woke, promotie gender, sexualisering, oorlog hitserij, covid AANJAGERS, experimenten pcr, muilkorf,
  Elke minuscuul item uitvergroten, als nieuwe waarheid promoten, racisme, vluchtelingen die men actief zelfs binnenhaald, klimaat aanjagers , C O2

  Ik vermoed dat de bevolkings laag, de NIET aangesloten SS/ NSB er in deze afgelopen jaren eruit is of wordt gewerkt. Werkeloosheid.
  Ik heb een vermoeden , dat deze een mogelijke oorlog zullen worden ingejaagd tzt. Rest op papier.

  Het is niet de 2% mensen
  Maar 35-45 % wat aanhanger is van het nazi gedachtengoed , of zich vanuit corruptheid / eigen belang hierbij aan haakt.

   • Paulien.
    een gecreëerde spektakel film.
    Mi heeft de bevolking ook platte hersencellen, zal het voor velen nooit een eyeopener gaan worden.
    het is mi een burgeroorlog gevoerd door slinkse SS/NSB ers

  • hoi Hola ben bang dat je het helaas inziet , heb me altijd verdiept in history. NU de rest nog . het herhaald zich voor ons ogen . DAT WORD STRAKS LACHE .ze komen niet van buiten maar via binnen

 9. Dat lachen zal wel meevallen.
  we gaan terug in de tijd.Het lijkt wel de Weimar-republiek.
  Wat ik op het wereld-toneel zie:Krachten zijn aan het schuiven.
  de westerse hegemonie is ten einde.
  Wij zullen ons moeten handhaven,zelfredzam zijn.
  Persoonlijk heb ik zo min mogelijk met de roverheid te maken.
  Veel mensen vinden netflix en hun mobieltje veels te belangrijk.
  Dit geeft al aan wat een domheid er rond loopt.
  Kijk eens om je heen in het straatbeeld.
  Hoeveel mensen kunnen zichzelf redden in geval van nood?
  Ik bedoel maar de maatschappij is tanende.
  Onderwijs achteruit(al jaren) huisvesting energie voeding.
  Ik zie eigenlijk alleen maar (maatschappelijke) achteruitgang.
  Okee we hebben betere computers en chips maar intrinsiek?
  Wat zijn we nou opgeschoten na WOII?Israel gesticht,nog meer gedonder daar.
  We kunnen nog geen stofje ontdekken of er roept er wel 1″Kunnen we er geen bom mee maken?”(plutonium)
  De mens is erg intelligent.Als samenleving die we nu hebben,gedoemt te mislukken.
  Aangezien hebzucht en macht status geeft word DAT nageleefd.Kijk naar de jeugd in grote steden.Er zijn wel goede mensen,alleen op de verkeerde plekken.
  Maar die ontbreekt het aan bepaalde eigenschappen.(te lief)

  Off topic:
  Ik heb ooit een manager gekend,die precies waarmaakte waar ik op doel.
  Bij 25 jaar dienstverband werd een medewerker gehuldigd.
  Dezelfde week kreeg hij nog ontslag.(reorganisatie) van dezelfde man.
  Vanaf dat moment was het mij klaar.Gewoon needogenloos.
  En daar ontbreekt het nogal aan merk ik in deze maatschappij.
  Mededogen,een ander wat gunnen.

 10. Dutch mountain
  Lijkt;

  Het raakt jou niet/ weinig – zal mijn tijd uitzitten, ik ben zelfredzaam.

  De westerse hegemonie wordt
  Nazi 2.0
  Dit houdt in dat jij gecontroleerd wordt. En voor jou bepaald wat je doet of laat.
  Wat je betaald aan kosten, levensonderhoud: in welke vorm dan ook.
  mogelijk geen gezin te onderhouden
  Dan is de situatie nog even anders.

  Onderwijs , zorg ; 50 jaar is dit peil mi aan het dalen.
  Aan doelmatigheid
  Vb is HBS naar Havo zie de verschillen.
  In 2020 is het startsein gegeven,
  een NSB /SS
  GOED georganiseerd netwerk, voor een platte blik absoluut onherkenbaar.
  De domheid, bij uitvoering IQ, Heeft mij erop gewezen hoe het in elkaar steekt.

  • IQ bedoel de categorie die valt in
   MBO, HBO, universiteit – hoewel ik mij bij de laatste afvraag of het geen papieren kadobon was- gezien niveau in combinatie uitvoering werkzaamheden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in