Autoriteiten in Warschau hebben burgers aangeraden brandhout te zoeken in bossen om hun huizen te verwarmen, terwijl de energiekosten de pan uit rijzen. Polen zit midden in een kolentekort na een verbod op de invoer uit Rusland, bericht Thepressunited.com.

“Het is altijd mogelijk om, met toestemming van de boswachters, takken te verzamelen voor brandstof,” werd onderminister van Klimaat en Energie Edward Siarka geciteerd door Next Gazeta zoals hij op maandag zei.

Wie hout wil sprokkelen moet eerst een cursus volgen en toestemming krijgen van de plaatselijke bosbouweenheid. Het bericht verduidelijkte verder dat de mensen alleen takken mogen nemen die al op de grond liggen, en geen bomen mogen omhakken.

“Alleen takken mogen worden verzameld. Tegelijkertijd mogen de verzamelde takken niet dikker zijn dan zeven centimeter,” zei ambtenaar Marek Mroz van het directoraat Staatsbosbeheer van Katowice.

Hij legde uit dat takken naar de plaatselijke boswachter moeten worden gebracht, die een rekening zal uitschrijven. Verzamelaars zullen tussen zeven en 30 zloty’s (€6,54) moeten betalen voor ongeveer 0,25 kubieke meter brandhout.

De regering van de Poolse premier Mateusz Morawiecki heeft de oorlog in Oekraïne de schuld gegeven van de torenhoge energiekosten. Critici zeggen echter dat het conflict slechts gedeeltelijk de schuldige is, en dat de kosten de afgelopen zeven jaar zijn gestegen. De inflatie in Polen is de laatste weken opgelopen tot 14%, waarbij de brandstofprijzen de 8 zloty’s (€1,74) per liter hebben bereikt.

De vraag naar grondstoffen in Polen overtreft ruimschoots de binnenlandse productie sinds er een verbod op Russische steenkool is ingesteld. Gedurende het gehele militaire conflict in Oekraïne heeft Warschau opgeroepen tot een volledig embargo op Russische energie. In maart zei de EU-natie dat zij tegen eind 2022 een einde zou maken aan alle Russische energie-import, met inbegrip van olie, gas en steenkool.

  Oekraïne voorbij het breekpunt: Hoe de grootste raketaanval in de Russische geschiedenis zich in 18 uur ontvouwde

Volgens berichten in de media is de houtinvoer van Polen uit Rusland en Wit-Rusland bij het uitbreken van het conflict volledig gestopt, en is die uit Oekraïne met ongeveer 75% gedaald.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Rusland overweegt “energie-oorlog” als antwoord op EU/VS sancties – Een blokkade van de energietoevoer zou de Europese Unie vernietigenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelProces tegen onder meer Marokkaanse huurling in volksrepubliek Donets begonnen – Doodstraf voor buitenlandse huurlingen is niet uitgesloten
Volgend artikelOperatie Z+: Over het omhoogtrekken van het IJzeren Gordijn dat over Europa hangt
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

24 REACTIES

 1. Kunnen ze idd al want eu heeft 36 miljard vrijgegeven aan hen….
  Denk omdat ze zo hun best doen tegen rusland.
  Dat is ze,, door hun gedrag al eeuwenlang slecht bekomen en nog steeds niets geleerd.

 2. Servië heeft de uitvoer van brandhout verboden, meer landen zullen volgen. Polen en de Oekraïne zijn grote leveranciers van brandhout, maar nu niet meer.

  Mensen die een houtkachel stoken gaan ook 2 tot 3 keer meer betalen. Denk niet dat enkel gas en olie stijgen in prijs.

  “Winter is coming”

  • Al die mensen met hun grote kamers met hoge plafonds die niet warm te krijgen zijn. In de luxe-tijd zag je het al aankomen. Heb zelf laatst een oud huis met allemaal kleine kamertjes gekocht. Die zijn tenminste warm te stoken.

 3. Dus als ik het goed begrijp is de situatie als volgend.

  1) Steun nazi’s openlijk en geef ze heel veel geld en materieel
  2) Verbied energie import vanuit een niet nazi land
  3) Roep het publiek op om takjes hout te sprokkelen van publieke landen
  4 Zorg ervoor dat goede houtblokken in het bos achter blijven
  5) Eis er geld voor

  De Polen zijn zo fucked komende winter.

  Groeten,
  Hugo

 4. Ik Ben perfekt voorbereid op Wat er gaat komen 300l water, voedsel voor 3maand Bio Ethanol haard in huis+ Ethanol voor 3maand let the Games begin ✌🏻

  • Ik heb een petroleumkacheltje. Niet die met stroom. Waar alles in kan, mocht dat nodig zijn vanwege tekorten. Tot en met verlopen olie of diesel of gereinigd bakvet. Superding als je de lont twee keer per seizoen even op de hoogste stand schoonfakkelt(buiten).

  • Als je een beetje handig bent en precies kunt werken, kun je een tegelkachel bouwen in huis. Als je het speciale ontwerp hanteert dat ook zelfs plastic totaal verbrandt zonder zwarte rookwalm. Met deze speciale ontwerp wat dan een letterlijke allesbrander is, die wel 1200 graden kan worden. Deze kachel behoeft dan maar 4 uur op een dag te branden, om 24 uur warmte te geven in huis. Je kunt deze kachel ook met alle brandbare stoffen voeden, zoals je gedroogde tuinafval, gedroogde groente en fruitafval, hout, papierafval en kunststoffen. Ben je er niet zeker van dat alles totaal verbrandt, kun je nog een cycloonfilter op het eind er tussen zetten (voordat de pijp door het dak gaat). Deze cycloonfilter heeft geen bewegende delen en kan zelfs dienen als een soort van tweede kachel voor boven. Want deze kan nog 150 graden worden en de uiteindelijke temperatuur die je huis verlaat ligt tussen de 40 tot 50 graden. Ben je bang dat de trek in de pijp te laag zou worden door de cycloonfilter, kun je op het dak nog een dubbele venturi T-stuk plaatsen. Als je nu in deze tijd zou beginnen te bouwen, dan is het goed uitgehard voor de winterdag. Als je een paar zonnepanelen op je dak heb liggen kun je deze kachel nog uitbreiden met de CV en/of je warm water voorziening om te douchen. Dit in verband met de elektrische waterpomp. Dan kun je deze kachel scharen onder een biobrander, want je verstookt hernieuwbare brandstoffen. Op papier ben jij dan milieu vriendelijk.

 5. Wat the Fiets, je land verbieden om brandstof te importeren zodat je bevolking in de kou zit? Laat de EU de kolere krijgen met hu macht spelletjes over de ruggen van hard werkende mensen. Polen heeft genoeg narigheid met de nazi’s gehad, en nu wéér? Nee toch!

 6. Ik heb nog een iso – pak in mijn plunjebaal,die nog steeds in de garage staat . Heb ik toch nog enig profijt van mijn dienstplicht lichting 81-3 . Wie had dat ooit gedacht ?

 7. Productie en info is altijd de oplossing zelfs voor fictieve problemen.

  In NL kan je een sprokkelvergunning vragen voor verspreid liggend top- en takhout. Is gratis.
  Dat er op mijn aanhanger onder dat takhout stammen lagen: een wondertje denk ik.

  Eiken hout: stammen kosten uit DE tussen 60 en 80 euro per kubieke meter….dat is eerste kwaliteit.

  Brandhout: eiken of beuken.
  Voor boiler: kan alle soort hout voor gebruikt worden.

  Gratis hout–met benauwd hart en lange vingers:
  –haal het van de stammen die naar de bio centrales gaan;
  –koop een kettingzaag op accu; made in China; geen lawaai….en bezoek het bos.
  Moraal: de staat steelt het anders, als jij het niet doet.

 8. Gelukkig woon ik in Portugal waar de winters mild zijn en kort.
  Voor 90 euro verwarm ik mijn huis de hele winter met mijn open haard.
  Koken doe ik met gasflessen. 37 euro, 1 gas fles. Doe ik 6 weken mee.
  Douchen gaat op zonne energie en water pomp ik “illegaal” op uit mijn tuin.
  (Moest wel een puntstuk 37 meter diep slaan)

 9. Gelukkig een paar ton bruinkool klaar liggen. Op zich is de prijs nog het zelfde als 2 jaar geleden, maar de bezorgkosten zijn wel flink toegenomen.

 10. That was a vastly ridiculed single person saying something stupid in the media and now everyone is excited.
  Poland is a major coal producer and exporter, the problem is that the EU ordered Poland to close down all coal mines because of “climate change” and the need to fight it. Fortunately Polish government did not listen and the mines have not been closed, but the amount of mined coal was reduced. Besides, Poland is a major exporter of wood and furniture, almost 70% of furniture sold in Europe by IKEA is made in Poland of polish wood. What’s more Poland has great agriculture, the country is self-sufficient when it comes to food and exports quite a lot.
  We are more concerned about centuries-long Russian hate and a possible attack than about coal, wood or food.

 11. Maak je geen zorgen. Zo’n vaart zal het niet lopen. Ze willen je geld. Dus als je blijft betalen, ook al een beetje, hoef je van je huis geen survival kamp te maken. Het eea wordt langzaam opgeschroefd want zonder mensen krijgen ze geen poen. Of het nu direct uit jou gezogen wordt, of indirect via de regeringen (belasting en gifspuit betalingen e.d.) maakt ze niet uit. De schapen krijgen overheid assistentie die uit jouw belasting komen. En zo stroomt het geld de zakken vd parasieten binnen. Kou ga je niet lijden. Honger ook niet.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in