De langverwachte toespraak van de Russische president Vladimir Poetin tot de Russische Federale Vergadering op dinsdag moet worden geïnterpreteerd als een tour de force van soevereiniteit, schrijft Pepe Escobar.

De toespraak markeerde de eerste verjaardag van de officiële erkenning door Rusland van de Volksrepublieken Donetsk en Luhansk, slechts enkele uren voor 22 februari 2022. Wat een jaar geleden gebeurde, markeerde in talloze opzichten ook de geboorte van de echte multipolaire wereld van de 21e eeuw.

Twee dagen later lanceerde Moskou de Speciale Militaire Operatie (SMO) in Oekraïne om de genoemde republieken te verdedigen.

Koel, kalm, beheerst, zonder een zweem van agressie, schilderde Poetins toespraak Rusland als een oude, onafhankelijke en heel aparte civilisatie – die soms een weg volgt in overleg met andere civilisaties, soms in divergentie.

Oekraïne, dat deel uitmaakt van de Russische civilisatie, wordt nu toevallig bezet door de westerse civilisatie, die volgens Poetin “vijandig tegenover ons is komen te staan”, zoals in enkele gevallen in het verleden. De acute fase van wat in wezen een oorlog bij volmacht van het westen tegen Rusland is, vindt dus plaats over het lichaam van de Russische beschaving.

Oekraïne, onderdeel van de Russische beschaving, wordt nu toevallig bezet door de westerse beschaving, die volgens Poetin “vijandig tegenover ons is komen te staan”, zoals in een paar gevallen in het verleden. De acute fase van wat in wezen een oorlog bij proxy van het westen tegen Rusland is, vindt dus plaats over het lichaam van de Russische beschaving.

Dat verklaart Poetins verklaring dat “Rusland een open land is, maar een onafhankelijke civilisatie – we beschouwen onszelf niet als superieur, maar we hebben onze civilisatie geërfd van onze voorouders en die moeten we doorgeven.”

Een oorlog die het lichaam van de Russische civilisatie doet verwateren is een ernstige existentiële zaak. Poetin maakte ook duidelijk dat “Oekraïne door het westen wordt gebruikt als instrument en proeftuin tegen Rusland”. Dus het onvermijdelijke vervolg: “Hoe meer langeafstandswapens naar Oekraïne worden gestuurd, hoe verder we de dreiging van onze grenzen moeten wegduwen.”

Vertaling: deze oorlog zal lang duren – en pijnlijk zijn. Er komt geen snelle overwinning met minimaal bloedverlies. De volgende verplaatsingen rond de Dnjepr kunnen jaren duren. Afhankelijk van de vraag of het Amerikaanse beleid blijft vasthouden aan neoconservatieve en neoliberale doelstellingen, kan de frontlinie worden verplaatst naar Lviv. Dan kan de Duitse politiek veranderen. Normale handel met Frankrijk en Duitsland kan pas tegen het einde van het volgende decennium worden hersteld.

  West-Europa op zelfmoordpad nu voedsel- en energiecrisis met de dag erger wordt... Hoeveel mensen zullen de komende winter verhongeren of bevriezen?

De verbittering van het Kremlin: START is afgelopen

Dit alles brengt ons bij de spelletjes van het Rijk der Leugens. Poetin zegt: “De beloften … van de westerse heersers veranderden in vervalsingen en wrede leugens. Het westen leverde wapens, trainde nationalistische bataljons. Nog voor het begin van de SMO waren er onderhandelingen… over de levering van luchtverdedigingssystemen… We herinneren ons de pogingen van Kiev om kernwapens te verkrijgen.”

Poetin maakte nogmaals duidelijk dat het element van vertrouwen tussen Rusland en het westen, met name de VS, weg is. Het is dus een natuurlijke beslissing voor Rusland om “zich terug te trekken uit het verdrag over strategische offensieve wapens, maar we doen het niet officieel. Voorlopig stoppen we alleen onze deelname aan het START-verdrag. Amerikaanse inspecties in onze nucleaire sites kunnen niet worden toegestaan.”

Terzijde: van de drie belangrijkste Amerikaans-Russische wapenverdragen heeft Washington er twee opgegeven: Het Anti-Ballistische Raket (ABM) verdrag werd in 2002 door de regering van voormalig president George W. Bush gedumpt, en het Intermediate-Range Nuclear Forces (INF) verdrag werd in 2019 door voormalig president Donald Trump geannuleerd.

Hieruit blijkt de mate van ergernis van het Kremlin. Poetin is zelfs bereid om het ministerie van Defensie en Rosatom opdracht te geven zich klaar te maken om Russische kernwapens te testen als de VS als eerste dezelfde weg inslaat.

Als dat het geval is, wordt Rusland gedwongen de pariteit op nucleair gebied volledig te doorbreken en het moratorium op kernproeven en de samenwerking met andere landen op het gebied van de productie van kernwapens op te geven. Tot nu toe bestond het spel van de VS en de NAVO uit het openen van een klein venster waardoor zij Russische nucleaire installaties konden inspecteren.

Met zijn judo-beweging legt Poetin de druk weer bij het Witte Huis.

De VS en de NAVO zullen niet bepaald opgetogen zijn wanneer Rusland zijn nieuwe strategische wapens begint te testen, met name de post-doomsday Poseidon – de grootste torpedo met kernaandrijving ooit ingezet, die angstaanjagende radioactieve oceaanstormen kan veroorzaken.

Op economisch gebied

Het omzeilen van de Amerikaanse dollar is de essentiële stap naar multipolariteit. Tijdens zijn toespraak prees Poetin de veerkracht van de Russische economie: “Het Russische BBP is in 2022 slechts met 2,1 procent gedaald, schattingen van de tegenpartij zijn niet uitgekomen, die zeiden 15, 20 procent.” Die veerkracht geeft Rusland genoeg ruimte om “met partners samen te werken om het systeem van internationale betalingen onafhankelijk te maken van de Amerikaanse dollar en andere westerse valuta. De dollar zal zijn universele rol verliezen.”

  Prigozhin - Wil de echte Slim Shady opstaan?

Over geo-economie

Poetin was vol lof over economische corridors, van West-Azië tot Zuid-Azië: “Er zullen nieuwe corridors, transportroutes naar het oosten worden aangelegd, dit is de regio waar wij onze ontwikkeling zullen concentreren, nieuwe snelwegen naar Kazachstan en China, een nieuwe Noord-Zuidcorridor naar Pakistan, Iran.”

En die zullen aansluiten op Rusland met de ontwikkeling van “de havens van de Zwarte en Azov Zee, het is noodzakelijk om logistieke corridors binnen het land te bouwen”. Het resultaat zal een geleidelijke verbinding zijn met de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor (INSTC), waarvan Iran en India de opdrachtgevers zijn, en uiteindelijk China’s miljardeninitiatief Belt and Road (BRI).

China’s plan voor mondiale veiligheid

Het is onvermijdelijk dat, naast het schetsen van verschillende beleidsmaatregelen van de staat die gericht zijn op de interne ontwikkeling van Rusland – men zou ze zelfs kunnen vergelijken met socialistisch beleid – een groot deel van Poetins toespraak moest gaan over de oorlog tussen de NAVO en Rusland tot de laatste Oekraïener.

Poetin merkte op hoe “onze betrekkingen met het westen zijn verslechterd, en dit is volledig de schuld van de Verenigde Staten”; hoe het doel van de NAVO is om Rusland een “strategische nederlaag” toe te brengen; en hoe de oorlogszucht hem een week geleden had gedwongen een decreet te ondertekenen om “nieuwe strategische grondcomplexen in gevechtsdienst te stellen”.

Het is dus geen toeval dat de Amerikaanse ambassadeur onmiddellijk na de toespraak van Poetin werd ontboden op het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, vertelde ambassadeur Lynne Tracey in niet mis te verstane bewoordingen dat Washington concrete maatregelen moet nemen, waaronder het verwijderen van alle Amerikaanse en NAVO-militairen en materieel uit Oekraïne. In een verbluffende beweging eiste hij een gedetailleerde verklaring voor de vernietiging van de Nord Stream 1 en 2 pijpleidingen, alsook een stopzetting van de Amerikaanse inmenging in een onafhankelijk onderzoek naar de verantwoordelijke partijen.

De Chinese topdiplomaat Wang Yi hield in Moskou een ontmoeting met de secretaris van de Russische Veiligheidsraad, Nikolai Patrushev, alvorens te spreken met Lavrov en Poetin. Patrushev merkte op dat “de ontwikkeling van een strategisch partnerschap met China een absolute prioriteit is voor het buitenlands beleid van Rusland”. Wang Yi voegde daar, niet zo cryptisch, aan toe: “Moskou en Peking moeten hun horloges gelijkzetten.”

De Amerikanen doen er alles aan om te proberen het Chinese voorstel voor een de-escalatie in Oekraïne voor te zijn. China’s plan moet deze vrijdag worden gepresenteerd, en er is een ernstig risico dat Peking in een val loopt die door de westerse plutocratie is opgezet.

  Opnieuw massale Russische luchtaanval in Oekraïne op 18 mei 2023 

Te veel Chinese “concessies” aan Rusland, en minder aan Oekraïne, kunnen worden gebruikt om een wig te drijven tussen Moskou en Peking (Verdeel en heers, dat is altijd het Amerikaanse plan A. Er is geen plan B).

De Chinezen, die het water voelen, hebben zelf besloten het offensief in te zetten door de Global Security Initiative Concept Paper te presenteren.

Het probleem is dat Beijing nog steeds te veel macht toekent aan een tandeloze VN, wanneer het verwijst naar “het formuleren van een Nieuwe Agenda voor de Vrede en andere voorstellen die de secretaris-generaal van de VN heeft gedaan in Onze Gemeenschappelijke Agenda.”

Hetzelfde geldt wanneer Beijing vasthoudt aan de consensus dat “een kernoorlog niet kan worden gewonnen en nooit mag worden uitgevochten”. Probeer dat maar eens uit te leggen aan de Straussiaanse neo-con psychopaten in de Beltway, die niets weten van oorlog, laat staan van nucleaire oorlog.

De Chinezen bevestigen de noodzaak om “te voldoen aan de gezamenlijke verklaring over het voorkomen van een kernoorlog en het vermijden van een wapenwedloop die de leiders van de vijf kernwapenstaten in januari 2022 hebben afgelegd”. En om “de dialoog en samenwerking tussen kernwapenstaten te versterken om het risico van een kernoorlog te verminderen.”

Er kan op worden gewed dat Patrushev in detail aan Wang Yi heeft uitgelegd hoe dat slechts wishful thinking is. De “logica” van het huidige collectieve westerse “leiderschap” is onder meer verwoord door de onverbeterlijke middelmaat Jens Stoltenberg, secretaris-generaal van de NAVO: zelfs een kernoorlog is te verkiezen boven een Russische overwinning in Oekraïne.

Poetins afgemeten maar ferme toespraak heeft duidelijk gemaakt dat de inzet steeds hoger wordt. En het draait er allemaal om hoe diep de “strategische ambiguïteit” van Rusland – en China – in staat is een paranoïde westen dat flirt met paddestoelwolken te verstevigen.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

China zegt bereid te zijn “de krachten te bundelen met Rusland” om “nationale belangen te verdedigen” terwijl Poetin het bezoek van Xi bevestigtVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHoe de VS (en het VK) de vrede in Oekraïne saboteerden
Volgend artikelZwart en wit of grijs
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

10 REACTIES

 1. En hier wordt op tv steeds maar opnieuw geroepen wat voor debiel hij is.
  Ongelooflijk hoe weinig kennis deze ‘wereldse commentatoren’ af (willen) weten over de tijdslijn en de gebeurtenissen die daar aan gekoppeld waren/zijn.
  Nee.., als zij maar nieuwe banden onder hun luxe voortuig, elektrisch of anderzins duur, kunen blijven leggen.

  • Als je alleen al De Televaag online bekijkt en die koppen over Poetin ziet, dan ga je compleet over je nek. De Televaag was in de oorlog al een foute krant, nu niet minder fout. Ik lees die artikelen niet eens want mijn bloed wordt karnemelk en de rook komt dan uit mijn oren…..

   • Las gisteren een stukje van RTL getiteld “De 7 grote leugens van Poetin”, refererend naar zijn speech.
    Werkelijk tenenkrommend, eigenlijk niet eens de moeite waard om überhaupt te lezen.

    • Ik besteed mijn tijd niet aan al die leugens van het westen. Ik bekijk geen westers nieuws meer of westerse kranten.
     Het westen zijn smerige achterbakse leugenaars.

     Alleen het volk kan erger voorkomen door massaal mee te doen aan vredes demonstraties. Maar dat werkt alleen als honderdduizenden bereid zijn een dag niet naar sport te kijken op die *** tv en hun stem laten horen dat wij geen oorlog willen DAT HET NIET ONZE OORLOG IS EN MAG WORDEN.

 2. Ik heb geen conflict met Russen of wie dan ook. Het is niet mijn oorlog tegen de Russische Federatie. Maar het wordt tijd dat wij onze oorlog gaan beginnen tegen onze criminele tirranieke regeringen. Vreedzaam demonstreren helpt niet. dat weten we ondertussen toch wel…of vergeten hoe er op vredelievende corona demonstranten werd ingebeukt ??

  • Geweldadige demonstraties is precies waar deze klootzakken op hopen want dat geeft hen het recht om met scherp te schieten.

   Alleen massale vreedzame demonstraties werken !!!

   Als er 500.000 mensen op de been komen kunnen ze er niet meer omheen dat er vanuit het volk totaal GEEN steun is voor
   oorlogshitsers

   Ik ben van een generatie waarbij massale vreedzame demonstraties wel degelijk werkte.

   • Juist Peterus.De meeste Nederlanders zijn veel te ingesteld op zichzelf.
    Als ik maar….(vakantie,netflixxen dat soort luxe dingen en erger)
    Mensen hebben tegenwoordig “Vrienden” op feesboek.
    Vraag je ze , heb je ze ooit ontmoet?Leuke dingen gedaan,euh euh nee.
    Samenkomen (offline!) komt steeds minder voor en men raakt verslaafd aan een digitaal apparaat.
    Men verenigd zich niet meer,via clubs verenigingen en andere organisaties.
    Zelfs Greenpeace is een multinational geworden.
    Shell,Makro en nog wat dingetjes kregen ze voor elkaar vroeger.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in