De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag in een toespraak voor soldaten en veiligheidsagenten op het Kremlin meer uitgelegd over het lot van Wagner Group na de gewapende muiterij die Rusland en de wereld schokte. Hoewel het hoofd van Wagner verbannen is naar Wit-Rusland en de beschuldigingen van verraad in principe zijn kwijtgescholden – met het sluiten van de muiterijzaak – liet hij sterk doorschemeren dat er corruptiebeschuldigingen in het verschiet lagen, gezien het feit dat Wagner miljarden aan staatsfondsen had ontvangen, bericht Zerohedge.

Belangrijk is dat de Russische president ook benadrukte dat de strijdkrachten en veiligheidsdiensten van het land een “burgeroorlog” hadden gestopt – dit is de eerste dramatische verwijzing van Poetin naar dit worstcasescenario. “Jullie hebben de burgeroorlog de facto gestopt, jullie hebben op een duidelijke en goed gecoördineerde manier gehandeld in een moeilijke situatie,” zei Poetin tijdens de ceremonie op het Kathedraalplein van het Kremlin. “We hoefden geen gevechtsdetachementen te verwijderen uit de speciale militaire operatiezone” in Oekraïne, zei hij.

Hij bevestigde ook dat er piloten van de Russische luchtmacht waren gedood. Wagner had eerder beweerd dat hij tijdens de onrust van vrijdag tot zaterdag helikopters had neergeschoten en dat het Russische leger op zijn posities en konvooien had geschoten. Latere berichten in het Westen hadden het over zes neergeschoten helikopters en een vliegtuig, maar dit totaal is niet bevestigd door Moskou. Maar uit internationale berichten blijkt nu dat er minstens 12 Russische piloten gedood werden toen Wagner-konvooien zaterdag op weg waren naar Moskou, voordat de gewapende “mars” werd afgeblazen. Wagner beschikt over geavanceerde luchtafweerwapens.

“De piloten deinsden niet terug en voerden hun bevelen en militaire plicht eervol uit,” zei Poetin, maar hij noemde het exacte dodental niet en hield een moment van stilte. Hij noemde degenen die binnen Wagner in opstand kwamen verraders die uiteindelijk de doelen van de Oekraïense regering dienden.

  Oké, ik weet niet of het een grap is...

Maar Poetin zei ook dat het goed was dat de strijders van de Wagner Group de muiterij geen “groot bloedvergieten” lieten veroorzaken. Bijna op tijd voor de toespraak van Poetin bevestigde de FSB dat het zijn strafrechtelijk onderzoek naar Jevgeni Prigozjin en de opstand heeft gestaakt omdat “de deelnemers de activiteiten die direct gericht waren op het plegen van de misdaad hebben gestaakt”.

Het leger heeft ook gezegd dat het huurlingenbedrijf zich voorbereidt om zijn wapens in te leveren, nadat Poetin de avond ervoor zei dat ze de mogelijkheid hebben om contracten te tekenen met de strijdkrachten van het land, of dat ze naar Wit-Rusland kunnen gaan. “Er was een wens om het ergste scenario niet te laten gebeuren,” legde Poetin-woordvoerder Dimitry Peskov ook uit. “Er waren bepaalde beloften, de afspraken worden nagekomen,” en Poetin “houdt zich altijd aan zijn woord,” zei hij.

Wat Wagner Group betreft, onthulde Poetin dat deze al lange tijd wordt bevoorraad en gefinancierd uit de staatsbegroting en het Ministerie van Defensie. Deze grote investering verklaart misschien waarom de groep zo onmisbaar werd voor de operaties in Oekraïne.

De Wagner Group was volledig afhankelijk van overheidssteun, zei de Russische president Vladimir Poetin dinsdag tijdens een bijeenkomst met de militairen van het land in het Kremlin. De gevechtsvliegtuigen van het particuliere militaire bedrijf werden geleverd en betaald door het Ministerie van Defensie en de staatsbegroting, voegde hij eraan toe. De president bevestigde dit volgens de vertaling van de staatsmedia in verklaringen aan hoge officieren:

Tussen mei 2022 en mei 2023 hebben de Russische autoriteiten 86,26 miljard roebel (1,04 miljard dollar) uitgetrokken voor lonen en aanmoedigingspremies voor de Wagner-strijders, onthulde de president.

Ondertussen verdiende Wagner-oprichter Evgenij Prigozjin, die ook mede-eigenaar is van het cateringbedrijf Concord, miljarden roebels aan staatscontracten, voegde Poetin eraan toe.

“Toen het onderhoud van de Wagner Group op de schouders van de staat rustte, ontving de eigenaar van Concord… 80 miljard roebel ($960 miljoen) van de staat in één jaar door voedselproducten aan het leger te leveren,” zei Poetin. “Ik hoop dat niemand iets gestolen heeft tijdens het uitvoeren van deze contracten,” vervolgde hij, en zei dat de autoriteiten “er zeker naar zullen graven.”

Dit suggereert sterk dat het corruptie-aspect van het onderzoek door zou kunnen gaan, zelfs nu de beschuldigingen van “verraad” in wezen zijn kwijtgescholden. “We hebben deze groep volledig gefinancierd uit de federale begroting,” erkende Poetin.

  "Met zijn vredesplan heeft China een perfecte val gezet voor de VS en Europa," zegt Israëlische deskundige

En het gebruik van deze fondsen om een opstand tegen de staat te beginnen is op zijn minst “misbruik” en corruptie. Het is na dit alles nog steeds onduidelijk of er ook maar één arrestatie of detentie heeft plaatsgevonden.

Wat betreft de eigen verliezen van Wagner tijdens de gebeurtenissen van het weekend, onthulde Prigozhin eerder al dat er minstens twee gesneuvelden waren, en meerdere video’s op sociale media leken op sommige plaatsen grote luchtaanvallen op konvooien van Wagner te tonen, maar dit is moeilijk te bevestigen.

Amerikaanse en NAVO-leiders, evenals westerse deskundigen, zijn blijven benadrukken dat de gebeurtenissen van het weekend “barsten” in de Russische staat hebben blootgelegd, en dat dit Poetin heeft “verzwakt” – hoewel dit op dit moment nog niet tot uiting is gekomen in een serieuze terugslag op het Oekraïense slagveld.

Ondertussen is er nog geen bewijs van een grote verandering binnen het ministerie van Defensie, maar dit zou nog steeds op komst kunnen zijn…


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Amerikanen willen een president als PoetinVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikel“IN BEWEGING – BOEREN BEGELEIDEN NAAR DE UITGANG”
Volgend artikelBarack Obama, die ‘herstelbetalingen’ eist, heeft net ontdekt dat hij afstamt van slavenhouders
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

8 REACTIES

 1. ….als die helicopters zo gemakkelijk uit de lucht te halen zijn dan begrijp ik niet dat er ook nog maar ééntje rondvliegt ….

 2. Als die piloten echt dood zijn, dan is dat goed balen. En dan lijkt dit onsmakelijke verhaal over Prigozhin wel waar te zijn. Desalniettemin hoop ik dat Loekashenko en Belarus intact blijven, compleet met alle goede normen en waarden die niet aangetast mogen worden door het verziekte pedocriminele westen, en dat Rusland ze zal steunen als de parasieten ook daar een staatsgreep proberen te doen, zoals Nuland het flikte met de Maidan coup. Sterkte gewenst, meneer Loekasjenko.

 3. Maar toch is prighozin een gevaarlijke, lukaschenko moet hem een spreekverbod geven want zoals ik het hier hoor van russische mensen zijn ze telleurgesteld in hem. Voor hen is hij een held. Bij de vraag wat putin is voor hen zeiden ze, ja dat is onze leider maar hij is te soft hij moet gelijk oekraine platgooien en inpalmen zodat de rust terug komt. Bij de vraag leg dat is nader uit aan mij, we zijn in oorlog en putin neemt de tijd om te vechten,vandaag of morgen word rusland aangevallen. En zo dacht hun familie er ook over,maar die wonen aan de grens met oekraine.
  Blijkbaar zijn er een aantal russen die denken dat ze in oorlog zijn met amerika. En hopelijk houd putin daar ook rekening mee. Want die russen staan achter prighozin. Om meer geweld te gebruiken, en ik denk dat er stiekem meer mensen hem steunden . Het is bekend dat russen die na putin aan de macht komen agressiever zullen reageren . Laten we hopen dat putin nog jaren aan de macht blijft. Anders spreken we over paar jaar chinees.

 4. Putin is weak and indecisive. But that may have prevented a nuclear war so far.
  Russia could easily end the Ukraine debacle in a weekend, but they don’t. Why?
  As for those who killed their pilots, who wouldn’t want to see those Wagnerites executed?
  But, taking everything into account, one can’t but wonder, is Putin a brilliant chess player, or is he a deep state WEF puppet, playing the big distraction game and killing – and allowing to be killed – the Ukrainian people??? The globalist want to reduce the population from 8 billion to 500 million, remember.
  Look at Italy’s Georgia Meloni, protecting family values but Italy is still overrun with illegals, Italy supports the war in Ukraine, people are still in line for bread and soup in Milan on a daily basis… she is a WEF puppet too.

 5. By allowing this war to continue, people die. That’s how Putin – indirectly – is indeed killing Ukrainians and Western mercenaries.
  Another thing about the globalists, they are NOT “Americans.” They are mostly a few super rich families who control City of London (the finance district) and Wall Street through Vanguard and Blackrock, and who control most of the governments through the WEF and the UN.
  In the globalist Reset vision, there is no room for a strong US and or Nato! The future “military” will be blue helmets. Why do you think so many illegals entering Europe and the US, are young men OF MILITARY AGE???!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in