Foto: Kremlin.ru

Na de oorlog in Syrië bevinden zich momenteel meer dan 6,5 miljoen Syrische migranten buiten de grenzen van het land. Hun terugkeer naar huis is iets waar zowel Syrië als de landen waar ze zich bevinden baat bij zouden hebben, verklaart de Russische president Vladimir Poetin in een gesprek met zijn Syrische tegenhanger Bashar al-Assad.

“Helaas zijn op dit moment meer dan 6,5 miljoen vluchtelingen buiten Syrië. De meesten van hen zijn inzetbare burgers die kunnen en moeten deelnemen aan het herstel van hun land. Afgezien daarvan dient hun terugkeer de belangen van de gastlanden, in de eerste plaats de buurlanden van Syrië”, zei Poetin in een videoconferentie met de Syrische president Bashar Assad begin november.

Rusland steunt al enkele jaren het initiatief van de Syrische regering om haar burgers terug te sturen. Volgens Poetin zijn al meer dan 850.000 Syriërs uit het buitenland naar huis teruggekeerd.

De Russische president wees er ook op dat jonge migranten vaak worden beïnvloed door radicale islamisten en een bedreiging kunnen vormen voor het land van verblijf. Hij noemde ook de hoge economische kosten voor de landen die deze migranten hebben opgevangen.

Tijdens het langdurige conflict in Syrië heeft Rusland een belangrijke rol gespeeld bij het verlenen van humanitaire en medische hulp aan de mensen in het door oorlog verscheurde Midden-Oosten.

Poetin kondigde verder aan dat het van plan is om meer dan 65 ton humanitaire hulp aan Syrië te leveren. Er worden ook inspanningen geleverd om de situatie in Syrië verder te normaliseren en de soevereiniteit en territoriale integriteit van het land te herstellen.

Denemarken: Nu trekken we verblijfsvergunningen voor Syriërs in – “Natuurlijk gaan ze naar huis”

Een jaar na het einde van het 'kalifaat': De IS meldt zich weer

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here