Een jaar na het verlies van de laatste gebieden van zijn ‘kalifaat’ is de terreursekte Islamitische Staat’ (IS) blijkbaar bezig zich te reorganiseren in delen van Syrië en Irak. Het profiteert van de binnenlandse crisissen.

Alleen al in de afgelopen weken hebben IS-terroristen verschillende keren de krantenkoppen gehaald door reguliere milities in Irak en Syrië aan te vallen. De ernstigste daarvan deden zich onlangs voor op ongeveer 50 kilometer ten noorden van Bagdad. Minstens tien strijders van de door de Sjiieten gedomineerde PMF-militie (Hashd al-Shaabi) werden gedood, aldus Zuerst.

De groep werd in 2014 opgericht voor de strijd tegen de IS en wordt beschouwd als pro-Iraans. In deze samenhang hadden critici ook hun familieleden beschuldigd van oorlogsmisdaden en wraakacties tegen soennitische burgers.

Ook elders proberen de resterende lokale structuren van de terreurgroep IS, die de vernietiging van het ‘kalifaat’ hebben overleefd, “langzaam en methodisch” weer voet aan de grond te krijgen, weet de Amerikaanse antiterreurexpert Charles Lister. Ze hebben zich blijkbaar teruggetrokken in de dunbevolkte woestijn van Badia, die zich uitstrekt over delen van Syrië en Irak. Ondertussen is het Syrische leger gebonden aan de gevechten in de Idlibse provincie. Dit maakt de grens weer doordringbaarder.

Het aantal IS-terroristen in Irak wordt nu weer op ongeveer 3.000 geschat. Het zwaartepunt van hun aanvallen ligt in het gebied van de voormalige provincie Kirkuk, waar de spanningen tussen Koerden, Sjiieten, Arameeërs, soennitische Arabieren en Turkmenen aan de gang zijn. In dorpen rond de stad Bakuba zou de IS vooral boeren bedreigen. Bovendien zou de IS zichzelf verrijken door middel van diefstal, smokkel en tolheffing.

Poetin: hoog tijd voor alle Syrische vluchtelingen om naar huis terug te keren 

Irak wordt ook verzwakt door een permanente binnenlandse politieke crisis. Het is de vraag of Bagdad in staat zal zijn het hoofd te bieden aan complexe problemen zoals de economische crisis, etnische en sektarische spanningen en de wijdverbreide corruptie waarvan de IS profiteert.

Hooggeplaatste islamitische geestelijke: homoseksueel huwelijk schuld van de Coronapandemie

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here