Алексей Никольский / attribute www.kremlin.ru / Wikimedia (CC BY 3.0 DEED)

De energie-inkomsten van Moskou stijgen. De gevolgen zijn opmerkelijk. Terwijl westerse landen zwaar in de schulden zitten, heeft Rusland zelfs een overschot – en dat is in november verviervoudigd, bericht Exxpress.at.

Ondanks de financiële lasten van de oorlog kan Moskou zijn financiële behoeften zonder grote problemen dekken. Rusland heeft een meer dan “gewoon” evenwichtige begroting, nee, het heeft zelfs een overschot. En het verviervoudigde in november. Zoals het Russische ministerie van Financiën maandag aankondigde, bedroeg het begrotingsoverschot van dit jaar in november 557 miljard roebel – het equivalent van 8,29 miljard euro. In oktober was dat 1,91 miljard euro.

Hogere olie-inkomsten ondanks daling export

De olie- en gasinkomsten van Rusland zijn dit jaar sterk gestegen en overtroffen in de eerste elf maanden al de verwachtingen voor het hele jaar.

In reactie daarop heeft het Kremlin Gazprom een eenmalige belastingverhoging opgelegd om de daling van de inkomsten dit jaar te compenseren. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de stijgende prijzen, hoewel de exportvolumes door de oorlog zijn gedaald. Bovendien betaalde de staatsgasgigant voor het eerst ooit een interim-dividend. Bovenal heeft de staatsbegroting geprofiteerd van de eenmalige belastingverhoging en het dividend.

In vergelijking met augustus, september en oktober is het begrotingsoverschot weer sterk gestegen.

Eenmalige betaling belangrijkste reden voor sterke plus

Alexander Isakov, econoom bij Bloomberg en expert op het gebied van Rusland, zegt: “De extra inkomsten van Gazprom zijn een van de redenen voor de toename van het overschot op de federale begroting. Ten eerste betaalt Gazprom de afgelopen maanden bijna de helft van de olie- en gasbelasting. Ten tweede betaalde het bedrijf in november ongeveer 0,6 biljoen roebel aan dividend aan de regering. Zonder deze laatste eenmalige betaling zou de begroting in de eerste elf maanden van dit jaar waarschijnlijk bijna in evenwicht zijn.”

Rusland heeft een hoge begrotingsdiscipline

Ook in Rusland heeft de oorlog de overheidsfinanciën onder druk gezet omdat de regering de economie tijdens de recessie overeind houdt en meer geld uitgeeft aan het leger. Toch is de regering de oorlog tot nu toe financieel zonder grote problemen doorgekomen. Daartoe heeft het zijn vermogensfonds aangesproken en meer geleend op de binnenlandse markt.

  Via slimme tactieken krijgt Poetin zijn zin in de roebels-voor-energie-eis

Al voor het begin van de oorlog werd Rusland gekenmerkt door een hoge mate van begrotingsdiscipline. In 2020 bedroeg de schuld, gemeten naar het aantal inwoners, bijvoorbeeld 1474 euro per persoon. Ter vergelijking: de gemiddelde schuld per hoofd van de bevolking binnen de EU bedroeg in hetzelfde jaar 26.964 euro. Dat is meer dan 18 keer zo hoog. Het was ook slechts 20 procent van het BBP. In de EU wordt dit alleen onderschreden door Estland (16,2 procent). In de EU als geheel is dat 86,4 procent van het BBP.

Vanaf het begin twijfels over de doeltreffendheid van de sancties

Daarom twijfelden sommige economen vanaf het begin aan de doeltreffendheid van de sancties. Een van hen is de handelsdeskundige van het Kiel Institute for the World Economy, Rolf J. Langhammer. “Iedereen die denkt dat hij Rusland snel op de knieën kan krijgen met een olie-embargo, zal teleurgesteld zijn,” merkte hij begin mei op tegenover WirtschaftsWoche. “De Russische staat en de grotendeels door de staat geleide economie van het land zijn financieel en materieel voorbereid op een langdurige oorlog.” Uitgedrukt in schoolcijfers zou men het begrotingsbeleid van het land “een 10+ met sterretjes” moeten geven.

Destijds voorspelde Langhammer al: “De hoge olieprijs bezorgt de Russische staatsbegroting ook hoge inkomsten, en het land zou het financieel zelfs kunnen redden met de helft van het vroegere olie-exportvolume. Vooral omdat de zuivere productiekosten voor Russische olie slechts 10 tot 15 dollar per vat bedragen. Niet te vergeten dat Rusland een miljardenfonds heeft opgebouwd, waarmee het de inkomstenfluctuaties in zijn staatsbegroting kan compenseren.”


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Made in USA: De komende ineenstorting van de Europese UnieVolg Frontnieuws op Telegram

  De Russisch-Amerikaanse Zombie Apocalyps

Lees meer over:

Vorig artikelEen paar rotte appels of een hele rotte mand? Brussel worstelt met corruptieschandaal
Volgend artikelHoe lang kan de oorlog in Oekraïne duren?
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

16 REACTIES

 1. Ook al zitten wij in de kou en lijden steeds meer mensen honger.

  Ik wil Poetin van harte feliciteren met dit geweldige resultaat wat overigens voor 100% te danken is aan de totale incompetentie van onze landverraders.

  • hear hear, go Russia.

   helaas zijn wij door onze leiders en msm e.d. verraden en beroofd en meegetrokken in niet onze maar hun oorlog.

   ze zullen hoogverraad op hun bord moeten krijgen en de doodstraf moet her invoert worden voor dat soort.

  • Men kan beter aan Poetin vragen of hij generaal armageddon met zijn berenleger een poosje hierheen wil sturen om het Amerikaanse wingewest `Nederland` te bevrijden en het Haagse hypocriete zootje op te ruimen. Wij blij en de Yankees go eindelijk home na 77 jaar.

 2. Ik hoop van harte dat Poetin zijn olie en gas laat gaan betalen in goud zodat het westen totaal failliet gaat en de hele k*’t EU uit elkaar spat.

 3. Als Europa helemaal naar de kelder gaat en in een totalitaire dystopie verandert is Rusland niet eens zo een slecht land om naar uit te wijken.

  • holy moly
   en reken er maar op dat ze deels van dat flutgeld van Europa willen terug krijgen one way or another, hoop dat Europa de NATO en UN e.d. uit Europa gooien en al die US based bedrijven, F them.

  • sja Afghanistan heeft 6 biljoen euro gekost. De reden voor oorlog is simpelweg om de geldprinter aan te zetten en financiele markten te domineren en grondstoffen (brandstof). De printer wordt uiteraard aangezet om zogenaamd democratie te verspreiden en als kers op de taart schooltjes te bouwen :). De echte reden is om uw belastinggeld te ontvreemden en wit te wassen. Afghanistan was de grootste geldroof in de historie van de mensheid maar dat zal nu corona wel zijn natuurlijk en wie weet worden ze van de troon gestoten door “zwart gat” Oekraine. Wie zal het zeggen

   • Met januari word ik 82 en kan ik, dank zei de overheid Dat hele eind naar Rusland gat niet meer; Alles was ich bin und alles was ich habe dank ich dir mein `vaterland`In mijn fröbeljaren was het honger en thans honger en koude dank zij de, niet onder een noemer te plaatsen, volgevreten, Hagenezen. Mijn kreupelheid en verziekte lichaam aan het GVB dat ik tegenwoordig het GVD noem.

  • De gemiddelde Oekraïner heeft er niets aan. Zijn land wordt ontwricht en vernield. Het geld verdwijnt in de zakken van de oorlogstokers en het MIC. Onbegrijpelijk dat ze deze gek van een leider-marionet volgen.

 4. Europa : Gotterdämmerung

  Europeanen hebben Amerikaanse handboeien gemakkelijker omarmd dan enig ander onderworpen volk in de geschiedenis.

  Niet alleen heeft Amerika alle goden van Europa gedood, maar onze morele lafheid zorgt ervoor dat er geen plaats is voor onze goden of voor ons in het Walhalla. We zijn een spijtig, gedoemd stel. Wij Europeanen hebben onze Amerikaanse handboeien gemakkelijker omarmd dan enig ander onderworpen volk in de geschiedenis. Het beste protest dat we kunnen beheren, is dat van het Duitse voetbalteam dat uit Qatar werd uitgelachen helemaal terug naar hun zwaarlijvige land.

  Het boksen, zo lijkt het, moet nu worden geschrapt van de Olympische Spelen, Coca Cola’s moderne parodie op onze oude Griekse spelen toen de Spartanen en hun vele vijanden hun meningsverschillen voor een paar weken van frivoliteit opzij zetten, hun vaardigheden in boogschieten, boksen en tegen elkaar aan het worstelen.

  Het grootste probleem van Boksen is dat Russen erin uitblinken en dat de Rus Umar Kremlev er niet alleen een organisatorische kracht in is, maar hij heeft er ook financiering voor gekregen van Gazprom, een Russische gasreus die oneindig veel meer geld kan besteden aan dergelijke frivoliteiten. dan jij of ik.

  http://www.stopdebankiers.com/europa-schemering-van-de-goden/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in