Terwijl de Belgische politie een tweede golf van invallen bij het Europees Parlement lanceerde, begon een verbijsterde Brusselse elite te worstelen met een ongemakkelijke vraag in het hart van het Qatarese omkopingsonderzoek: Hoe diep gaat de verrotting? schrijft Politico.

Tot nu toe heeft het politieonderzoek van de Belgische openbare aanklager Michel Claise vier mensen in de gevangenis doen belanden, onder wie Eva Kaili, op beschuldiging van corruptie, het witwassen van geld en deelname aan een criminele organisatie.

Nadat de eerste schok van die arrestaties was weggeëbd, vertelden verschillende parlementsfunctionarissen aan POLITICO dat zij geloofden dat de beschuldigingen beperkt zouden blijven tot “enkele individuen” die op het verkeerde pad waren geraakt door naar verluidt honderdduizenden euro’s in contanten aan te nemen van Qatarese belangen.

Maar die theorie begon tegen maandagavond te ontrafelen, toen de Belgische politie nog een reeks invallen deed in parlementskantoren, net toen de wetgevers in Straatsburg, een van de twee locaties van het Europees Parlement, bijeenkwamen voor hun eerste vergadering nadat het nieuws van de arrestaties op vrijdag bekend werd.

Met de doorzoeking van 19 woningen en kantoren – naast die in het Parlement – zes mensen gearresteerd en bedragen van minstens € 1 miljoen gevonden, zeiden sommige EU-functionarissen dat ze geloofden dat er meer namen in het zich alsmaar uitbreidende sleepnet zouden worden getrokken – en dat het omkoopschandaal in Qatar symptomatisch was voor een veel dieper en wijdverspreider probleem met corruptie, niet alleen in het Europees Parlement, maar in alle EU-instellingen.

In het Parlement is het lakse toezicht op de financiële activiteiten van de leden en het feit dat staten contact met hen konden opnemen zonder de ontmoetingen ooit in een openbaar register op te nemen, volgens deze critici een recept voor corruptie.

Buiten het Parlement wezen zij op de draaideur van hoge ambtenaren die na een periode bij de Europese Commissie of de Raad vertrekken om particuliere belangen te dienen, als bewijs dat strenger toezicht op de instellingen op zijn plaats is. Anderen noemden de erfenis van de Commissie Jacques Santer – die in 1998 massaal ontslag nam – als bewijs dat geen enkele EU-instelling gevrijwaard is van illegale beïnvloeding.

  Jacques Baud: "Het verval van de Amerikaanse hegemonie in de komende decennia"

“De rechtbanken zullen bepalen wie schuldig is, maar zeker is dat het niet alleen Qatar is, en het zijn niet alleen de personen die zijn genoemd die betrokken zijn bij buitenlandse beïnvloedingsoperaties”, vertelde Raphaël Glucksmann, een Frans parlementslid van de Socialisten en Democraten, die een commissie tegen buitenlandse inmenging in het Parlement leidt, aan POLITICO in Straatsburg.

Michiel van Hulten, een voormalig wetgever die nu aan het hoofd staat van het EU-kantoor van Transparency International, zei dat, hoewel flagrante gevallen van corruptie met zakken geld zeldzaam zijn, “het zeer waarschijnlijk is dat er namen in dit schandaal zitten waar we nog niets van gehoord hebben. Er is sprake van ongepaste beïnvloeding op een schaal die we tot nu toe nog niet hebben gezien. Het hoeft niet om zakken geld te gaan. Het kan gaan om reizen naar verre bestemmingen die betaald worden door buitenlandse organisaties – en in die zin is er een wijdverspreid probleem.”

Een bijkomend probleem is het feit dat het Europees parlement geen ingebouwde bescherming heeft voor interne klokkenluiders, ondanks het feit dat het voor dergelijke bescherming voor EU-burgers heeft gestemd, voegde hij eraan toe. In 1998 was het een klokkenluider die wanbeheer in de Commissie-Santer aan de kaak stelde en een massaal aftreden van het EU-bestuur bespoedigde.

Glucksmann riep ook op tot “zeer ingrijpende hervormingen” van een systeem dat wetgevers toestaat meer dan één baan te hebben, het toezicht op hun persoonlijke financiën overlaat aan een zelfregulerende commissie die wordt bemand door wetgevers, en staatsactoren toegang geeft tot wetgevers zonder dat zij hun ontmoetingen publiekelijk hoeven te registreren.

  EU keurt 'digitale ID' van Bill Gates goed die niet-conforme burgers uitsluit van deelname aan samenleving

“Als het Parlement hieruit wil geraken, zullen we hard moeten toeslaan en zeer grondige hervormingen moeten doorvoeren,” voegde Glucksmann eraan toe, die eerder Rusland, Georgië en Azerbeidzjan noemde als landen die hebben geprobeerd politieke beslissingen in het Europees Parlement te beïnvloeden.

Om het probleem aan te pakken heeft Glucksmann opgeroepen tot de oprichting van een ad hoc onderzoekscommissie in het parlement, terwijl andere linkse en groene wetgevers hebben aangedrongen op hervormingen, waaronder de benoeming van een vicevoorzitter corruptiebestrijding ter vervanging van Kaili, die eind maandag uit de Socialisten en Democraten-fractie werd gezet, en de oprichting van een ethische commissie die toezicht houdt op alle EU-instellingen.

Glas halfvol

Anderen waren er echter minder van overtuigd dat het corruptieonderzoek nieuwe namen zou opleveren, of dat de feiten die afgelopen vrijdag werden onthuld, duidden op een breder probleem in de EU. Gevraagd naar de omvang van het omkoopschandaal, zei een hoge ambtenaar van het Europees Parlement die niet bij naam genoemd wilde worden om vertrouwelijke beraadslagingen te kunnen bespreken: “Hoe ernstig dit ook is, het is een zaak van individuen, van een paar mensen die zeer slechte beslissingen hebben genomen. Het onderzoek en de arrestaties tonen aan dat onze systemen en procedures hebben gewerkt.”

Valérie Hayer, een Frans parlementslid van de centristische Renew-fractie, sloeg een soortgelijke toon aan en zei dat zij zich weliswaar grote zorgen maakte over een “risico voor onze democratie” in verband met buitenlandse inmenging, maar niet geloofde dat het schandaal wees op “algemene corruptie” in de EU. “Helaas zijn er rotte appels,” zei ze.

  Rechtse tsunami: Conservatieven nemen toe in stemming Europarlement, Le Pen verplettert Macron, Duitse SPD lijdt recorddaling

Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, die onder vuur ligt vanwege haar aanpak van de COVID-19 vaccinatiedeals met Pfizer, weigerde tijdens een persbriefing vragen te beantwoorden over de betrekkingen van haar vice-voorzitter Margaritis Schinas met Qatar, wat tot woede leidde bij de Brusselse pers.

De Griekse commissaris vertegenwoordigde de EU vorige maand bij de openingsceremonie van het WK voetbal, en werd de afgelopen maanden door Europarlementariërs bekritiseerd vanwege zijn tweets waarin hij de arbeidshervormingen in Qatar prees.

Gevraagd naar de reactie van de Commissie op het Qatar corruptieschandaal dat het Europees parlement overspoelt, en in het bijzonder de houding van Schinas, zweeg Von der Leyen over de Griekse commissaris.

Von der Leyen leek echter wel steun te verlenen aan de oprichting van een onafhankelijk ethisch orgaan dat misstanden in alle EU-organen zou kunnen onderzoeken.

“Deze regels [inzake lobbyen door overheidsactoren] zijn dezelfde in de drie EU-instellingen,” zei de hoge ambtenaar van het Parlement, verwijzend naar de Europese Commissie, het Parlement en de Europese Raad, het overlegorgaan van de EU-regeringen.

De verdeeldheid over de aanpak van corruptie laat zien dat zelfs in het licht van wat een flagrant voorbeeld van corruptie lijkt te zijn, leden van het Brusselse systeem – bestaande uit duizenden goedbetaalde bureaucraten en gekozen ambtenaren, van wie velen juridische immuniteit genieten als onderdeel van hun baan – zichzelf proberen af te schermen tegen onderzoek dat inkomsten zou kunnen bedreigen of carrières zou kunnen doen ontsporen.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

EU bewapent snelle militaire reactiemacht – om oproer neer te slaan of om een oorlog voor te bereiden?Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelNa de Oekraïne doet menig Europees hart pijn
Volgend artikelPoetin heeft reden tot vreugde: Ruslands begrotingsoverschot is verviervoudigd
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

20 REACTIES

 1. Allemaal bullshit en opgezet spel, als we cash uitbannen kunnen zwakke politici niet meer omgekocht worden, dat is veiliger voor de zgn demonazi. En zo duw je door richting cashloos, en het gepeupel zal volgen, wedden!

  • Zeer goed opgemerkt. Het CBCD /cashloze systeem wordt op deze manier er weer doorgesluisd. Uiteraard onder het mom, dat het zo goed voor ons is.

   Ooit, lang, heel lang geleden (en dan spreek ik tot aan de jaren 80 vorige eeuw) hadden wij een neutrale MSM, die bij dergelijke zaken toch zeker vraagtekens hadden gezet en zowel pro als contra aan het woord hield.

   Al jaren is het politieke systeem (ook buiten de EU/Brussel) volledig gecorrumpeerd.

   Bovendien heeft de elite via mind-, croud control, Hegelian Dialectic en de invoering van het postmoder e denken de bevolking vleugellam gemaakt… Daarbij is de bevolking vergeftigd met fluoride, dat de mens gewillig en volgzaam maakt.
   Hitler pastte fluoriede als 1e toe, en met succes.

   Ook deze corruptie zal weinig tot geen mens op de been brengen en waait het weer even snel over….

 2. Tuurlijk Rusland komt weer boven water. Wat van de VS(CIA) die 40+ jaren de media onder controle heeft! Maar dat gaat natuurlijk te ver. Tenslotte is de EU een verlengstuk van de VN. En die zijn weer opgericht na WO II door de gebroeders Rockefeller. De top off the bill van corrupt Elitair Freemasons!

 3. Er wordt zgn. een uitgebreid onderzoek gedaan naar corruptie van de Europarlementarieërs en werden een paar rotte appels gevonden die met de beste wil van de wereld er niet ongemerkt mee konden wegkomen, wanneer de politiek om het even een diepgaand onderzoek gelast dat is in de regel om het op de langebaan te schuiven zó werkt het doorgaans, even door het stof en wéér dóór.

  • Als je dan weet dat daar ook een Verhofstadt zit, diegene die gans België “verkocht”…dan ken je meteen ook het niveau, zakkenvullerij tot en met..en inderdaad, ze gaan dan zeggen..” als er geen contant geld is kunnen er geen koffertjes gevuld worden..” en zo geeft het ene het andere de hand en zijn wij (het gewone werkvolk) straks de pineut…ze zijn niet bezorgd omtrent de martelgang waarin we ons geld moeten verdienen maar willen wel alles weten over hoe we dat dan spenderen…het komt mijn keelgat uit… .. maar misschien is dit net ook wat ze beogen…

 4. Haha wat een toneel….”Tassen met CASH geld” gevonden. En er wordt ogenschijnlijk hard opgetreden tegen “Corruptie”….Is allemaal opgezet om de schijn te wekken….Feit is echter dat ongeveer 80% van het parlement moet worden opgepakt niet voor een voetbaltoernooitje maar voor misdaden tegen de mensheid.

 5. Quatar blijft en komt explosief opnieuw in het nieuws!
  As vrijdag? Tijdens voetbal?
  Politiek bepaald voetbal uitslag.
  Dus kijk ook naar Quatar mocht je afgeleid zijn door de voetbalhysterie.
  Het komt er echt opaan .

 6. Ja we betalen ond helemaal scheel voor niks om lid te worden van wat??De Eu doet niet echt wat voor de staatsburgers en heft zelfs bovenop alle boetes nog extra inkomsten op documenten aanvragen etc..
  Ook de EURO is een komplete fiasco geworden en alle grenzen open?? er hangen overal camera’s bij overgangen en die noteren hoe vaak je land in en uit rijd,het enige wat men doet is om miljarden te pompen in zwakkere economien van zwakkere landen,waar we wel eens als Hollander op vakantie gaan..wow chapooo wat een labbukakken politiek over de ruggen van de belasting betalende werkende burgers

 7. Quand je lis les noms de Glucksmann ou de la Valérie, je rigole. A genoux devant l’UE et US…Est ce possible qu’aucun de tous ces braves députés n’aient pas prit parti pour les quelques qui ont eu le courage de dénoncer, de demander des comptes, des pièces….à mes yeux la majorité de l’UE est corrompue jusqu’à l’os ! Qu’ils puissent être jugés, emprisonnés et on en parle plus ! hop !

 8. In de jaren 80 werd een ambtenbaar aangesteld om corruptie in Brussel op te sporen.
  Makkelijk genoeg.
  Hij deed dat en maakte de onvergeeflijke fout die corruptie te willen melden.

  Hij raakte alles kwijt, huwelijk, huis, bezit, inkomen.

 9. “landen die hebben geprobeerd politieke beslissingen in het Europees Parlement te beïnvloeden.”

  So what? Dat is toch gewoon lobbyen, dat is toch diplomatie, overtuigen en overreden, geven en nemen.
  De EU doet niet anders, de lidstaten “chanteren”

 10. Dat is geen rotte appel in de mand, maar gewoon 1 van de appels.
  Enkel deze is betrapt in tegenstelling tot de andere appels.
  Het is een grote corrupte bende van incompetentie daar in Brussel.
  NEXIT is volgens mij de enige oplossing nog iets van ons land over te houden.

 11. 16/12/2022

  ´In achttien van de negentien landen die aanspraak maakten op het coronafonds van 100 miljard is fraude geconstateerd. Bovendien is volstrekt onduidelijk wat de uitgegeven miljarden hebben bereikt.

  Dit blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer dat woensdag werd gepubliceerd. De Europese Commissie reageerde weliswaar snel om noodlijdende bedrijven hulp te bieden, maar ook constateert de toezichthouder dat er aanwijzingen zijn dat in veel landen is gefraudeerd. “Bijna alle landen die geld geleend hebben, staan nu ook op de lijst met fraudesignalen. Dat moet verder uitgezocht worden, maar het is wel zorgelijk,” zei Stef Blok, die namens Nederland lid is van de Europese Rekenkamer, bij Sven Op 1.

  “Achttien van de negentien landen hebben onregelmatigheden of fraude geconstateerd en al die gevallen onderzocht. Dit leidde tot de terugvordering van oneigenlijk gebruikte middelen in dertien landen,” meldt de Europese Rekenkamer in een persbericht.

  Volgens Blok is het nog te vroeg om iets over de aard van de fraude te kunnen zeggen en moeten eerst de controlemechanismen op nationaal niveau in kaart gebracht worden. “We gaan nu kijken of de lidstaten van Europa eigenlijk hun controle zo hebben ingericht dat ze fraude kunnen opsporen. Daar zijn eerlijk gezegd ook wel opmerkingen over te maken. Wanneer je honderden miljarden uitgeeft, komt gelukkig heel veel geld goed terecht, maar de ervaring met Europees geld is dat de verleiding voor fraude groot is.” Het persbericht spreekt van een ‘kans’ om na te gaan wat lidstaten eigenlijk deden om het risico op fraude te minimaliseren.

  Effectiviteit onduidelijk
  Het rapport wijst er ook op dat het volstrekt onduidelijk is wat het effect is geweest van de uitgegeven miljarden. “Het effect van het coronafonds op het behoud van werkgelegenheid kan niet goed worden beoordeeld, vanwege de manier waarop de Europese Commissie het nieuwe instrument heeft ontworpen en vanwege een gebrek aan goede gegevens op nationaal niveau,” aldus het persbericht.

  “Wanneer het om grote bedragen gaat – bovendien om leningen die terugbetaald moeten worden door de belastingbetaler – is het natuurlijk wel van groot belang dat je goed controleert of het geld effectief is, of het inderdaad ook helpt om die werkgelegenheid in stand te houden,” zei Blok. “En daarvan moeten we helaas constateren dat het effect niet duidelijk is. Op dat gebied zijn we inderdaad kritisch.”

  Coronafonds
  Toen Europa in lockdown ging om de verspreiding van een verkoudheidsvirus tegen te gaan, konden veel bedrijven nog maar beperkt, of helemaal niet meer functioneren. De Europese Unie reageerde met het coronafonds, waarmee lidstaten goedkope langetermijnleningen konden krijgen.

  Zij gebruikten het geld voor het opzetten, of uitbreiden van regelingen om banen te behouden, zoals werktijdverkorting, verlof en loonsubsidies, en voor gezondheidsmaatregelen.

  Negentien landen maakten aanspraak op het fonds en er is al bijna 92 miljard euro uitbetaald. De leningen aan Italië en Spanje zijn goed voor meer dan de helft van dat bedrag. Nederland heeft geen gebruikgemaakt van het fonds.´

  https://www.blckbx.tv/economie/in-veel-eu-lidstaten-gefraudeerd-met-miljarden-uit-coronafonds

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in