De Russische president Vladimir Poetin heeft zondag de Turkse president Recep Tayyip Erdogan gefeliciteerd met zijn derde ambtstermijn. Poetin bedankte Erdogan voor zijn “persoonlijke bijdrage” aan de versterking van de betrekkingen tussen Rusland en Turkije, bericht RT.

“Uw overwinning bij de verkiezingen was een natuurlijk resultaat van uw onbaatzuchtige werk als hoofd van de Republiek Turkije, en is een duidelijk bewijs van de steun van het Turkse volk voor uw inspanningen om de staatssoevereiniteit te versterken en een onafhankelijk buitenlands beleid te voeren,” schreef Poetin in een boodschap aan Erdogan.

“Wij hebben grote waardering voor uw persoonlijke bijdrage aan de versterking van de vriendschappelijke Russisch-Turkse betrekkingen en de voor beide partijen voordelige samenwerking,” vervolgde Poetin, waarbij hij de bouw van de eerste kerncentrale van Turkije en de oprichting van een nieuw gasknooppunt noemde als twee belangrijke gezamenlijke projecten.

“Uit de grond van mijn hart wens ik u nieuwe successen … en een goede gezondheid en welzijn,” besloot Poetin.

Erdogan heeft zondagavond de overwinning uitgeroepen nadat hij uitdager Kemal Kilicdaroglu had verslagen in de tweede ronde voor het presidentschap. Met meer dan 99% van de stembiljetten geteld, leidde Erdogan Kilicdaroglu met 55,12% van de stemmen tegen 47,88%, volgens de laatste telling van het Turkse agentschap Anadolu.

In het buitenlands beleid van de Turkse president – door Poetin omschreven als “onafhankelijk” en door Erdogan zelf als “evenwichtig” – heeft Turkije de banden met Rusland en China aangehaald en tegelijkertijd zijn NAVO-bondgenoten om concessies gevraagd, zoals Erdogan deed toen hij van Zweden en Finland eiste dat zij het wapenembargo tegen zijn land zouden opheffen en terreurverdachten zouden deporteren voordat hij hun toetreding tot het bondgenootschap zou goedkeuren.

  Dit is het moment van het grootste gevaar

Turkije is het enige NAVO-lid dat Rusland geen sancties heeft opgelegd wegens de militaire operatie in Oekraïne, en Erdogan heeft zich neutraal opgesteld in het conflict. Onder zijn leiding organiseerde Turkije vorig jaar vredesbesprekingen tussen Moskou en Kiev, en bemiddelde het in het Zwarte Zee Graan Initiatief.

De relatie is niet zonder moeilijkheden geweest. Ondanks Erdogans verklaring dat Turkije “zo snel mogelijk” een vredesakkoord in Oekraïne wil, heeft Ankara Bayraktar TB2 gevechts- en verkenningsdrones en Kipri mijnbestendige pantservoertuigen aan Kiev verkocht, wat deze week tot een berisping van Moskou leidde.

“Leveringen van wapens en militaire uitrusting aan het regime in Kiev… staan haaks op de rol van bemiddelaar,” zei de Russische diplomaat Yury Pilipson zaterdag tegen RIA Novosti.

De overwinning van Erdogan betekent echter de voortzetting van stabiele betrekkingen tussen Moskou en Ankara. Erdogan en Poetin kennen elkaar al tientallen jaren en hebben elkaar sinds het begin van het conflict in Oekraïne meerdere malen ontmoet. Kilicdaroglu daarentegen beschuldigde Rusland ongegrond van inmenging in de verkiezingen van deze maand en beloofde nauwere aansluiting bij de EU en de NAVO.

“Je hebt een evenwichtige benadering nodig van een land als Rusland,” zei Erdogan eerder deze maand tegen CNN en voegde eraan toe dat “wij een sterke staat zijn en een positieve relatie met Rusland hebben.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Zat HAARP achter de recente aardbevingen in Syrië/Turkije?Volg Frontnieuws op Telegram

  NAVO-aansluiting een strategische zelfmoord voor Zweden

Lees meer over:

Vorig artikel“36 uur in Bakhmut”: Verrassende waarheden in de Wall Street Journal
Volgend artikelRussische raketstorm “bevoor” de Oekraïense tegenaanval: Alles van oost naar west werd “weggevaagd” (Video’s)
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

33 REACTIES

 1. En in Amsterdam West.. waar ik woon.. werd de overwinning van Erdogan gevierd, zie onder meer artikel op Geen Stijl.

  • Kontneukers en pedofielen, en God wat nog,.. moeten nog eens 5 jaar wachten… ondertussen kunnen de nitwits verder hun kas opvreten, jezelf inbegrepen…de wereld hier is veranderd..wist je dat nog niet ??

  • Ik herinner mij de beelden ten tijde dat Erdogan op bezoek was bij Merkel in Duitsland en daar een persconferentie hield. Onder de toehoorders was een voor Erdogan ongewenst journalist aanwezig welke hij door de beveiliging zonder pardon liet verwijderen. Ik herinner mij de blik van Merkel en de antwoordende blik van Erdogan die haar vertelde zich er niet mee te bemoeien met de onuitgesproken woorden: ´Zo doe je dat.´ Dat was in de tijd dat Merkel op het podium met vele honderden toeschouwers nonchalant haar Duitse vlaggetje terzijde wierp met eveneens onuitgesproken woorden: ´Nationaliteit is niet van belang. Wir schaffen das.´

 2. Is dat even balen voor de anti-Rusland elites. Een NAVO-leider die een evenwichtig verhaal steunt en uitdraagt, dat is niet de bedoeling. Ik verwacht vanaf nu een nog ergere smeer campagne om Erdogan te beschadigen.

  Let wel in je verhaal op de percentages. Bij elkaar opgeteld is het 103%!

  • “Ik verwacht vanaf nu een nog ergere smeer campagne om Erdogan te beschadigen.”
   Maak jij je niet druk… Erdogan is al voorbereid op alles. Ben ook niet zijn fan….maaar…maar, zonder hem zou nog erger in de midoosten zijn. En hij heeft ook steun van rusland quq inlichtingen dienst.

  • Joop,
   De VS en zijn vrienden zijn niet blij met Erdogan als winnaar, in de gewone media doen ze hetzelfde met Erdogan als met Orban of Putin, slecht praten en negatief bespreken, steeds hetzelfde patroon.
   Ik begrijp de Turken wel een beetje, gedurende Koude oorlog was de Sovjetunie een grote buur en zij waren wel bang voor dat communisme, vanwege die angst gingen zij bij de Navo, zij zijn als land een stuk sterker geworden en varen een eigen koers en toch voor de zekerheid blijven zij in de Navo, Putin heeft vertrouwen in Erdogan en zijn regering maar ik vertrouw hem ook niet, Rusland wel en dat is belangrijker want hun zijn een buurland van Turkije, ben eerder bang voor ingrijpen van de VS via Polen in Wit Rusland, daar gaat het gevaarlijk worden, zij zijn druk bezig om een regimechange te realiseren geloof me en die Polen haten de Russen en zijn gek van de VS.

 3. Zou Biden Erdogan feliciteren? Amerika zat achter de coup een paar jaar geleden, dus ook daar geen pi en vre…

  Wat is het toch een zooitje achterbakse lui bij elkaar, die zogenaamde leiders van het “vrije westen”….handjes geven met iedereen en ze ondertussen ene mes in de rug laten drukken door een tussenpersoon….ook “onze” WEF leiders zijn zulke achterbakse honden. En ons willen ze laten opzitten en blaffen…en dan dood laten liggen.

 4. Het beste de “vijand” die je kent, kijk eens hoeveel politicie in een keer de agenda omgooien nadat ze aan de macht zijn.
  De groenen in Duitsland b.v. de Meloen tante in Italie piept ook al anders, de BBB moet ik ook nog zien gebeuren, en de grote vriend in Oekiestan had ook gewonnen omdat hij vrede promote.
  Ik ben geen vriend van Erdogan, maar we weten tenminste waar we staan, vrij belangrijk omdat zijn land 1/3 van het grondgebied waar ik woon controleerd.

 5. Ben geen fan van erdoschurk. Maar frappant is wel dat hij dan schijnbaar ineens het veld moet ruimen nu hij weigert Putin te demoniseren. In tegenstelling tot die grijnzende klerkensmoel in het torentje. Die zich door alles en iedereen laat hoereren en prostitueren, ondertussen alles naar de sodemieter brengt.

  • Zéér juist Bas..en Treeg sommige begrijpen dat nog steeds niet.. misschien willen ze wel stiekum mee in deze Slangenkuil..vero(u)tte geesten..

 6. Aan de ene kant ben ik blij dat Erdogan aan de macht blijft tijdens deze rumoerige tijden, aan de andere kant is bewezen dat Stalin gelijk had! Stemmers zijn niet belangrijk, wèl de stemmer tellers!
  Maar dit is eigenlijk momenteel niet ècht belangrijk. Belangrijk is dat de VS geen kans heeft gezien om in Turkije een marionet heeft kunnen installeren!! Momenteel in deze “roerige” tijden zou dat catastrofaal kunnen zijn. Erdogan vertrouw ik natuurlijk voor geen centimes! Het is een persoon welke pas een standpunt inneemt als écht duidelijk is dat het niet de “verliezende” partij is. Eigenlijk wel verstandig, maar daarbij zit ook een klein addertje verstopt!!! kun je hem vertrouwen? Neen, natuuuuurlijk niet!!!!!!!

  • Erdogan is het type persoon die bovenmatig achterdochtig is, en hij vertrouwt op zijn kern karakterkenmerk van paranoia om zijn ambities te verzegelen. Wat je schrijft klopt dus. Dit kan gevaarlijk zijn, maar op dit moment komt het goed van pas. Gelukkig maar dat er geen marionet is geinstalleerd.

 7. ´Secretaris-generaal van de OIC feliciteert president Recep Tayyip Erdogan van Türkiye met zijn herverkiezing
  Datum: 28/05/2023
  ´De secretaris-generaal van de Organisatie voor Islamitische Samenwerking (OIC), Z.E. Hissein Brahim Taha, feliciteerde Z.E. de heer Recep Tayyip Erdogan, president van de Republiek Türkiye, met zijn herverkiezing.
  De secretaris-generaal richtte zijn succeswensen aan president Erdogan in zijn nieuwe termijn en leidde zijn land naar verdere vooruitgang en welvaart, en verklaarde dat zijn herverkiezing het hoge vertrouwen weerspiegelt dat de bevolking van Türkiye in hem heeft gesteld.
  De secretaris-generaal feliciteerde ook de bevolking van Türkiye met het succes van de verkiezingen, die vandaag, 28 mei 2023, zijn afgesloten.´
  https://www.oic-oci.org/topic/?t_id=39016&t_ref=26440&lan=en

  OIC PLAN OF ACTION
  FOR THE ADVANCEMENT OF WOMEN
  https://www.oic-oci.org/upload/documents/opaaw/opaaw_en.pdf

 8. Ik vind Erdogan wat hebben van een beunhaas, vooral als je hem hoort spreken. Maar het zal wel een goeie zijn als de Amerikanen en Het Westen alle slinkse methoden boven halen om hem weg te willen. De economische crisis in Turkije is trouwens veroorzaakt door onze vrienden als dwangmiddel.

 9. De locatie van Turkije is bijzonder het zit tussen alles in. Je kan je niet permitteren om eennkant te kiezen behalve die van de Turken. Met Erdogan weet je zeker dat hii niet andermans pijpen danst en zijn oren laat hangen. De ontwikkelde Turken weten dit en hebben daarom op hem gestemd. In de grote steden en universiteiten heb je natuurlijk een linkse bolwerk, een beetje hetzelfde als Utrecht Amsterdam New York los Angeles noem het maar op.

 10. Er is de historie van de weigering om Patriot-systeem te verkopen aan Turkije (zullen die gelachen hebben toen het op 16 mei in Kiev aan gruzelementen geschoten werd), gevolgd door de aankoop van S400, gevolgd door het buitengooien uit het F35-programma. De City en Washington hebben de Turkse Lira onderuit gehaald en een monsterinflatie gecreëerd, maar Erdogan is een koppigaard.

 11. Ik wil bij deze alle Turken feliciteren die hun stem hebben uitgebracht op Erdogan. Turkije staat op een kruispunt met een ZEER kwetsbaar evenwicht tussen oost en west. Dat deze overwinning mag uitpakken als de bloei van Turkije als brug van oost naar west ipv west naar oost.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in