Het beleid van de regering Biden om tegelijkertijd Rusland en China te confronteren is gedoemd te mislukken, vertelt Pepe Escobar, geopolitiek analist en veteraan-journalist, in de podcast New Rules van Radio Sputnik.

“Het is zo absurd, dat deze neocons blijkbaar niet eens Zbigniew Brzezinski hebben gelezen,” zegt Escobar, verwijzend naar de voormalige Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur en invloedrijke strateeg.

“Oké, laten we zeggen dat hij een aan de Democraten gelieerde neocon was, maar hij sprak hier al over in de jaren negentig toen hij The Grand Chessboard schreef, gepubliceerd in 1997. Hij zei toen al: “We moeten met alle mogelijke middelen voorkomen dat er in Eurazië een gelijkwaardige concurrent ontstaat”. En wat hebben we nu? We hebben de opkomst van een strategisch partnerschap van gelijkwaardige concurrenten in Eurazië en de reactie van de neocons is: “Oké, laten we tegen beide tegelijk oorlog voeren”. Zelfs een kind weet dat dit volkomen absurd is.”

Hoe Brzezinski’s nachtmerrie werkelijkheid werd

Onder de regering Biden bereikten de betrekkingen van Washington met Moskou en Peking een nieuw dieptepunt. Na het afwijzen van Ruslands ontwerpvoorstellen voor veiligheid met betrekking tot de uitbreiding van de NAVO en de neutraliteit van Oekraïne, verhoogden de VS de militaire hulp aan het regime in Kiev na het begin van Moskous speciale militaire operatie (SMO) om Oekraïne te demilitariseren en te denazificeren. De regering Biden heeft Rusland niet alleen met sancties bestookt en de voorlopige vredesakkoorden tussen Moskou en Kiev van maart 2022 in Istanboel doen ontsporen, maar heeft ook openlijk opgeroepen om Rusland te laten bloeden en het land een strategische nederlaag op te leggen.

Tegelijkertijd nam Washington zijn toevlucht tot een reeks provocaties tegen China in verband met Taiwan, het eiland op de kruising van de Oost- en de Zuid-Chinese Zee, dat Peking beschouwt als een onvervreemdbaar deel van de Volksrepubliek. Huisvoorzitters Nancy Pelosi en Kevin McCarthy hadden een ontmoeting met de Taiwanese leider Tsai Ing-wen in wat door Peking werd gezien als een duidelijke aantasting van het één-China-beginsel, terwijl president Joe Biden herhaalde “blunders” maakte dat de VS bereid zijn het eiland militair te “beschermen” tegen de Volksrepubliek. Onlangs heeft het Pentagon de levering van wapens aan Taipei versneld, nu Taipei zich voorbereidt op de presidentsverkiezingen van januari 2024.

  Alexander Dugin: Mijn visie op de nieuwe wereldorde en de Gaza-oorlog

Ondanks deze provocerende stappen is het Amerikaanse leger niet klaar voor een volwaardige confrontatie met China, aldus Escobar.

“Ze zullen geen echte oorlogen voeren,” zei de veteraan-journalist. “En nu zijn ze nog meer geschrokken omdat ze bijvoorbeeld weten dat als ze iets proberen in de Zuid-Chinese Zee, de Chinezen de beroemde vliegdekschipkillers allemaal voor de kust hebben. Dus als je daar drie of vier Amerikaanse complexen laat varen, kunnen ze in 30 minuten tot zinken worden gebracht. En het Pentagon weet dat, ze hebben er war-games op losgelaten.”

Evenzo is Washington er niet in geslaagd Moskou militair of economisch te verslaan, ondanks een reeks ongekende maatregelen van de VS, hun NAVO-bondgenoten en partners tegen Rusland.

“Rusland heeft alles overleefd wat het Westen na het begin van de speciale militaire operatie tegen het land heeft ingebracht, met name de economische oorlog, de financiële oorlog,” aldus Escobar. “En Rusland overleefde en bood weerstand. En nu groeit het zelfs weer met de 3% inflatie, waar we in Europa naties hebben met 10-20-30% inflatie en die spartelen.”

Bovendien hebben de provocaties en oorlogszuchtige retoriek van de regering Biden tegen Rusland en China de twee grootmachten dichter bij elkaar gebracht. In maart bracht de Chinese president Xi Jinping een driedaags bezoek aan Moskou op uitnodiging van zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin. Waarnemers hebben erop gewezen dat Rusland de eerste buitenlandse staat was die door Xi werd bezocht na zijn historische herverkiezing op 10 maart.

Chinese waarnemers vertelden Sputnik dat Rusland en China “een nieuwe fase van alomvattende samenwerking en strategisch partnerschap zijn ingegaan.” Zo heeft Team Biden Brzezinski’s nachtmerriescenario van een “grote coalitie” tussen Moskou en Peking werkelijkheid gemaakt.

Wat zit er achter de veerkracht van Rusland?

Volgens Escobar heeft Moskou zich het afgelopen decennium grotendeels voorbereid op de hybride en financiële oorlog van het Westen. Russische beleidsmakers begonnen met het plannen van een mogelijke confrontatie kort nadat een door de VS gesteunde staatsgreep in Kiev de macht in Oekraïne had overgenomen.

Escobar’s scepsis over de effectiviteit van westerse sancties werd bevestigd toen de veteraan-journalist in februari 2023 in Moskou aankwam. Hij vertelt Sputnik dat hij verbijsterd was over hoe normaal het leven was in de Russische hoofdstad, ondanks ongekende druk van buitenaf.

“De eerste dag dat ik aankwam op Vnukovo [luchthaven], liet ik mijn koffers achter in mijn studio en maakte ik een wandeling van zeven uur door de stad, niet om een intellectuele ervaring op te doen, maar het onderbuikgevoel,” herinnert de journalist zich. “Hoe voelt het om nu in Moskou te zijn? Ik zag dus geen kwetsbare, verbrijzelde economie. Ik zag geen land onder sancties zoals ik me herinner dat ik Iran onder sancties zag, en dat was heel, heel zwaar. Dat voelde ik hier niet. Ik zag een van de mooiste steden ter wereld met een infrastructuur die absoluut ongeëvenaard is. Overal is het extreem schoon. Dat is heel belangrijk voor ons allemaal die in het Westen wonen.”

“Vergeleken met New York, vergeleken met Parijs, vergeleken met Londen. De mensen zijn zeer goed gekleed, prachtige restaurants, de supermarkten waren van alles voorzien. De warenhuizen zoals GUM of TSUM hebben alles wat je in elke grote hoofdstad van de wereld kunt vinden. De mensen waren ontspannen en hadden niet het gevoel dat ze in oorlog waren. Mijn eerste indruk was dus frappant,” vervolgt hij.

Het einde van de westerse technologische dominantie

De regering Biden heeft herhaaldelijk volgehouden dat de Verenigde Staten en hun Europese bondgenoten voor onbepaalde tijd de centra van wereldwijde technologische innovatie zullen blijven. Escobar, die veel tijd heeft doorgebracht in zowel het Midden-Oosten als Azië, doet deze beweringen af als grootspraak.

  Vladimir Poetin's bondgenoot stuurt alarmerende boodschap op staatstelevisie - Liever dood dan leven onder Westerse waarden

“In feite komen veel toponderzoekers en technische tovenaars in Silicon Valley uit China en India. En kijk naar het niveau van uitmuntendheid van het Russische leger op het gebied van raketafweersystemen en hypersonische wapens,” aldus Escobar. “Als je bijvoorbeeld praat met een zeer goede militaire analist zoals mijn vriend Andrei Martyanov, die in de VS woont en in het Engels schrijft, maar het Sovjet- en het Russische militaire systeem op zijn duimpje kent, zegt hij: ‘Kijk, de kloof is minstens twee generaties, zo niet meer, en de VS zal het niet kunnen doen’.”

“En de Amerikaanse politieke leiding begrijpt geen eenvoudige wiskunde of natuurkunde, wat dat betreft. En het Amerikaanse systeem, in termen van het militair-industrieel complex, is in feite gericht op winst, niet op het maken van wapens waarmee oorlogen kunnen worden gevoerd, wat precies is wat de Russen doen. Rusland beschikt al sinds de Sovjettijd over technische expertise. De basis van het hypersonische raketsysteem werd al gelegd in de tijd van Brezjnev,” aldus Escobar.

Het collectieve falen van het Westen om Moskou, Peking en de meeste mogendheden in het Zuiden tot onderwerping te dwingen, geeft duidelijk aan dat de wereld onomkeerbaar is veranderd. De wereld maakt historische tijden door voor een verschuiving van de hele bestaande orde. Escobar sluit zich aan bij de Chinese president Xi Jinping, die onlangs opmerkte dat we getuige lijken te zijn van veranderingen die we in 100 jaar niet hebben gezien.

“Als we kijken naar wat er nu gaande is, staat deze oude orde volledig op zijn kop,” zegt Escobar. “China is de belangrijkste handelsnatie op aarde. Volgens PPP, purchasing parity power, is het al de nummer één economie ter wereld. Rusland is, na in de jaren negentig te zijn verwoest, nu de belangrijkste militaire supermacht ter wereld.”


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Duitse bondsminister van Economie geeft toe: Duitsland staat voor “economische ineenstorting”Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDe flagrante misleidingen van Washington over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne
Volgend artikelMensen beginnen zichzelf te identificeren als “transabled” zodat ook zij een speciale behandeling kunnen krijgen
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in