© Sputnik / Grigory Sysoev

De Chinese president Xi Jinping omschreef alle belangrijke beslissingen van de 15e BRICS-top in Zuid-Afrika als “historisch”. Dat kan als een understatement worden gezien.

Het zal tijd kosten voor het Mondiale Zuiden, of de Mondiale Meerderheid, of de “Mondiale Globe” (copyright president Loekasjenko), om nog maar te zwijgen van het verbijsterde collectieve Westen, om de enormiteit van de nieuwe strategische inzet volledig te begrijpen, schrijft Pepe Escobar.

President Poetin van zijn kant beschreef de onderhandelingen over BRICS-uitbreiding als vrij moeilijk. Inmiddels begint zich een vrij nauwkeurig beeld af te tekenen van wat er werkelijk aan die tafel in Johannesburg heeft plaatsgevonden.

India wilde 3 nieuwe leden. China wilde er wel 10. Uiteindelijk werd er een compromis bereikt, met 6 leden: Egypte, Iran, Saoedi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Argentinië en Ethiopië.

Vanaf nu zijn het dus BRICS 11. En dat is nog maar het begin. Vanaf het roulerende Russische voorzitterschap van BRICS op 1 januari 2024 zullen geleidelijk meer partners worden opgenomen, en er zal zeker een nieuwe ronde van volwaardige leden worden aangekondigd tijdens de BRICS 11 top in Kazan in oktober volgend jaar.

We kunnen dus binnenkort naar BRICS 20 gaan – op weg naar BRICS 40. De G7 glijdt praktisch gezien af naar de vergetelheid.

Maar eerst het belangrijkste. Aan die noodlottige tafel in Johannesburg steunde Rusland Egypte. China ging helemaal voor de magie van de Perzische Golf: Iran, VAE en de Saoedi’s. Natuurlijk: Iran en China zijn al diep verwikkeld in een strategisch partnerschap, en Riyad accepteert al betalingen voor energie in yuan.

Brazilië en China steunden Argentinië, de problematische buur van Brazilië, die het risico loopt dat zijn economie volledig wordt dollarized, en die ook een belangrijke leverancier van grondstoffen is voor Peking. Zuid-Afrika steunde Ethiopië. India voelde zich, om een reeks zeer complexe redenen, niet echt op zijn gemak met 3 Arabische/moslimleden (Saoedi-Arabië, VAE, Egypte). Rusland verzachtte de angsten van New Delhi.
Al het bovenstaande respecteert geografische principes en drukt zijn stempel op het idee dat BRICS het Mondiale Zuiden vertegenwoordigt. Maar het gaat veel verder dan dat en combineert sluwe strategie met no-nonsense realpolitik.

India was gerustgesteld omdat de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergey Lavrov, die in Johannesburg namens president Poetin onderhandelde en door New Delhi zeer gerespecteerd wordt, volledig begreep dat een nieuwe, gemeenschappelijke BRICS-valuta nog ver weg is. Waar het echt om gaat, op de korte en middellange termijn, is het uitbreiden van de handel binnen de BRICS in hun nationale valuta.

Dat werd benadrukt door Dilma Rousseff, president van de New Development Bank (NDB), in haar verslag aan de Zuid-Afrikaanse gastheren – zelfs toen de Braziliaanse president Lula nogmaals het belang benadrukte van het opzetten van een werkgroep om een BRICS-valuta te bespreken.

Neem NU voorzorgsmaatregelen: De winter van ellende staat voor de deur!

Lavrov begreep hoe New Delhi absoluut doodsbang is voor secundaire sancties door de VS, voor het geval haar BRICS-rol te ambitieus wordt. Premier Modi dekt zich in wezen in tussen BRICS en de volledig kunstmatige imperiale obsessie die besloten ligt in de terminologie “Indo-Pacific” – waarachter een hernieuwde inperking van China schuilgaat. De Straussiaanse neo-con psycho’s die de leiding hebben over het buitenlands beleid van de VS zijn al woedend omdat India ladingen afgeprijsde Russische olie koopt.

De steun van New Delhi voor een nieuwe BRICS-valuta zou in Washington worden geïnterpreteerd als een totale handelsoorlog – en er zouden sancties volgen. MbS van Saoedi-Arabië kan het daarentegen niets schelen: hij is een belangrijke energieproducent, geen consument zoals India, en een van zijn prioriteiten is om zijn belangrijkste energieklant, Peking, het hof te maken en de weg vrij te maken voor de petroyuan.

Er is maar één strategische zet voor nodig

Laten we nu eens kijken naar de strategische inzet. Voor alle praktische doeleinden, in Euraziatische termen, is BRICS 11 nu op weg om de baas te worden over de Arctische Zeeroute; de Internationale Noord-Zuid Transportcorridor (INSTC); de Oost-West Corridors van BRI; de Perzische Golf; de Rode Zee; en het Suezkanaal.

Dat combineert verschillende corridors over land met verschillende knooppunten van de Maritieme Zijderoutes. Bijna totale integratie in het Heartland en het Rimland. En dat alles met slechts één strategische zet op het geopolitieke/geo-economische schaakbord.

Veel meer dan een toename van het gezamenlijke BBP van BRICS 11 tot 36% van het wereldtotaal (dat al groter is dan dat van de G7), waarbij de groep nu 47% van de wereldbevolking omvat, is de geopolitieke en geo-economische doorbraak hoe BRICS 11 op het punt staat letterlijk de bank te breken op de fronten van de energie- en grondstoffenmarkten.

Door Iran, Saoedi-Arabië en de VAE op te nemen, schittert BRICS 11 onmiddellijk als een olie- en gasgrootmacht. Volgens InfoTEK controleert BRICS 11 nu 39% van de wereldwijde olie-export, 45,9% van de bewezen reserves en minstens 47,6% van alle wereldwijd geproduceerde olie.

Als de BRICS 11 mogelijk al in 2024 Venezuela, Algerije en Kazachstan als nieuwe leden toevoegt, zou het wel eens 90% van alle wereldwijd verhandelde olie en gas kunnen controleren.

De Amerikanen simuleerden de crash van de MQ-9 Reaper drone voor de kust van de Krim

Onvermijdelijk gevolg: transacties die in lokale valuta’s worden afgewikkeld, waarbij de Amerikaanse dollar wordt omzeild. En onvermijdelijke conclusie: de oliedollar in coma. Het Imperium van Chaos en Plunder zal zijn gratis lunchmenu verliezen: controle over de wereldwijde olieprijzen en middelen om “diplomatie” af te dwingen via een tsunami van unilaterale sancties.

Een directe BRICS 11-OPEC+ symbiose ligt al in het verschiet. OPEC+ wordt in feite geleid door Rusland en Saoedi-Arabië.

Er staat een grondschuddende geo-economische heroriëntatie voor de deur, die alles omvat van routes die door wereldwijde toeleveringsketens en nieuwe BRICS-wegen worden gebruikt, tot de progressieve interconnectie van BRI, de Saoedische Visie 2030 en de enorme havenuitbreiding in de VAE.

Door voor Ethiopië te kiezen, breidt BRICS haar Afrikaanse bereik uit op het gebied van mijnbouw, mineralen en metalen. Ethiopië is rijk aan goud, platina, tantaal, koper, niobium en biedt een enorm potentieel voor de exploratie van olie en aardgas. Saoedi-Arabië en de VAE zijn overigens ook betrokken bij mijnbouw.

Dit alles wijst op een snelle, geleidelijke integratie van Noord-Afrika en West-Azië.

Hoe diplomatie een lange weg gaat

De BRICS 11 Shock of the New, op het gebied van energie, is een scherp historisch tegenwicht voor de olieschok van 1973, waarna Riyad zich begon te wentelen in oliedollars. Nu is Saoedi-Arabië onder MbS bezig met een tektonische verschuiving, in het proces om strategisch op één lijn te komen met Rusland-China-India-Iran.

Een diplomatieke staatsgreep is niet eens genoeg om dit te beschrijven. Dit is de tweede fase van de door Rusland geïnitieerde en door China bekrachtigde toenadering tussen Riyad en Teheran, die onlangs in Peking werd bezegeld. De strategische leiders van Rusland en China, die geduldig synchroon werken, hebben de bal nooit uit het oog verloren.

Vergelijk het nu met de collectieve “strategieën” van het Westen, zoals het door de G7 opgelegde olieprijsplafond. In wezen legde de G7-“coalitie van bereidwilligen” zichzelf een prijsplafond op voor Russische ruwe olie die over zee werd geïmporteerd. Het resultaat is dat ze veel meer olieproducten moesten gaan kopen van Mondiale Zuiden landen, die het prijsplafond negeerden en hun aankoop van Russische ruwe olie naar behoren verhoogden.

Raad eens wie de top twee zijn: BRICS-leden China en India.

Na zich in verschillende stadia van ontkenning te hebben gewiegd, realiseert het collectieve Westen zich misschien – of misschien niet – dat het een dwaze droom is om te proberen het door het Westen geregeerde deel van de wereldeconomie “los te koppelen” van China, wat Washington ook uitspuwt.

Vladimir Poetin houdt van tanks

BRICS 11 laat nu grafisch zien hoe het “Mondiale Zuiden/de Mondiale Meerderheid/de Mondiale Globe” meer dan ooit in de recente geschiedenis ongebonden is aan het Westen.

Trouwens, de voorzitter van de G77, de Cubaanse leider Diaz-Canel, was op de BRICS-top als vertegenwoordiger van de de-facto nieuwe Niet-Gebonden Beweging (NAM): de G77 omvat in feite niet minder dan 134 landen. De meeste daarvan zijn Afrikaans. Xi Jinping had in Johannesburg een persoonlijke ontmoeting met de leiders van de meeste van hen.

Het collectieve Westen beschouwt al het bovenstaande in paniek als “gevaarlijk”. Dus is de laatste toevlucht, voorspelbaar, retorisch: “de-coupling”, “de-risking” en soortgelijke idioterie.

Maar dat kan ook praktisch gevaarlijk worden. Zoals bij de allereerste trilaterale top in Camp David op 18 augustus tussen het Imperium en twee Aziatische vazallen, Japan en Zuid-Korea. Dat kan geïnterpreteerd worden als de eerste stap in de richting van een militair-politieke Aziatische NAVO die nog giftiger is dan Quad of AUKUS, geobsedeerd om tegelijkertijd China, Rusland en de DVK in bedwang te houden.

De collectieve overvleugeling van het globale Noorden

De VN noemt 152 landen in de wereld als “ontwikkelingslanden”. BRICS 11 richt zich op hen – omdat zij het Noorden overtreffen op alles, van bevolkingsgroei tot de totale bijdrage aan de wereldwijde groei van het BBP gemeten naar PPP.

In de afgelopen 10 jaar sinds de aankondiging van BRI, eerst in Astana en daarna in Jakarta, hebben Chinese financiële instellingen bijna $1 biljoen geleend voor infrastructurele connectiviteitsprojecten in het Zuiden. Het komende BRI-forum in Beijing zal een nieuwe impuls betekenen. Dat is de BRI-BRICS symbiose.

Tijdens de G20 van vorig jaar was China de eerste natie die lobbyde voor de opname van de 55 leden tellende Afrikaanse Unie (AU). Dat kan volgende maand gebeuren op de G20-top in New Delhi; in dat geval zal de vertegenwoordiging van het Zuiden bijna gelijk zijn aan die van het Noorden.

Beweringen dat Beijing een kwaadaardige samenzwering aan het organiseren was om van BRICS een wapen tegen de G7 te maken, zijn infantiel. Realpolitik – en geo-economische indicatoren – dicteren de voorwaarden en configureren de Shock of the New: de onomkeerbare irrelevantie van de G7 met de opkomst van BRICS 11.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Het Westen is paranoïde over de BRICS-topVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelDr. Bryan Ardis zegt dat SLANGENGIF-EIWITTEN in COVID-19 injecties achter MISKRAMEN zitten
Volgend artikelFrontnieuws filmpscoop – De trend zet zich voort – Is dit hoe de Ukro-Thots hun doden eren?
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of Rutte.

25 REACTIES

 1. Haha… het westen wordt overbodig en gaat volledig tenonder, tenzij we gaan meedoen in deze nieuwe Nieuwe Wereld Orde obv de BRICS ipv de satanisten en het WEF. The old days are over.

  • stel je eens voor dat dit altijd al de bedoeling was.
   dat ze allemaal samen hebben gespeeld voor een wereldorde.
   poetin was ook een leerling van klaus swab.
   het konijnehol kan heel diep en oneindig zijn.

   de grootmachten hadden de wereld al maar het volk moest nog.

   • @t.a.

    Oké… ik stel het met voor… dan verandert er dus niks, we moeten we nog steeds met zn allen opstaan.

    De ergste complottheorie is die dat WIJ geen kans maken. Waarom lopen er toch bosjes idioten rond die al hun energie gebruiken om ons hopeloos te maken?

    Het is heel simpel… WIJ moeten alles loslaten en helemaal opnieuw beginnen. Weg met alle politici en idolen, weg met alle saviors en messiassen. WIJ zijn aan zet.

    Ik zag in Australië een spandoek met de tekst die iedereen in zn gedachten moet opslaan;

    But what can I do? I am only one person, SAID 8 BILION PEOPLE.

    Konijnenhollen, BRICS, Poetin, Trump……
    Niemand gaat ons redden, WIJ moeten onszelf gaan redden. Wanneer gaat iedereen stoppen om zichzelf en elkaar te saboteren???

    En de mensen die hun eigen team saboteren door constant iedereen te ontmoedigen helpen niet!!! We moeten dit winnen, een andere optie is er niet, tenzij je het wel leuk vindt om in de hel te wonen. Ik vind het extreem vermoeiend om constant te moeten strijden tegen de demoralisatie in ons eigen team. Ongelooflijk, het lijkt wel alsof velen gewoon wensen dat we ten onder gaan zodat ze kunnen zeggen dat ze gelijk hebben.

    Komop… ga elkaar motiveren en versterken en besef dat wij dit allemaal zelf moeten gaan oplossen.

  • @Let God sort them out.
   Ik pik er wat uit.
   Lula president van Brazilië pleit voor BRICS-valuta. Toch weer een tendens naar mondialisering/globalisering. Dit is oude wijn in nieuwe zakken.
   Beter is blijvende handel binnen de BRICS in nationale valuta. BRICS zal hier echt niet kleiner van worden. De staten houden in ieder geval een zekere zelfstandigheid. Onderlinge betalingen kunnen worden afgewikkeld door middel van clearing.

 2. De impact zal voor ons enorm zijn, alle tactische grondstoffen zullen absurd duur worden…vergeet je lithium accu maar….word te duur…de hele groen waanzin zal ons kapot maken…..je hebt niets en je bent gelukkig…

  • Zodra de zwarte dollars massaal worden gewisseld stort de dollar en daarmee de euro in. Dat kan letterlijk in drie dagen gebeuren, dan zijn we als Europa een derde wereldland en kunnen we nergens meer inkopen…dat is waar de politieke genieën ons hebben gebracht…op een helling die slechts afgrond aanbied…en ze zijn zo trots op zichzelf , daar in Brussel….ik durf te wedden dat de politici hun spaar geld al naar Brics landen exporteren om een veilige munt als belegging te hebben….mogelijk met een Brics paspoort bijgekocht….

   • Of ze hun spaargeld naar Brics landen exporteren uit veiligheids- of beleggingsoverwegingen, misschien.
    Wat wel zeker is is dat er al zijn (de slimste) die het nodige doen om aan allerlei crashes te ontsnappen.
    Wat trouwens eenieder met wat geld en genoeg verstand zou moeten doen;-)

 3. Noord Afrika zal ook mee gaan doen behalve 1 satanland. Dat land heeft het duivelse pentagon in zn vlag. Vorige week was een hele optocht met satantekens, hoe kan dat nou in een moslimland! Voor je het weet gaan ze ook de regenboogvlag voeren. Bahhh

  • Welk land bedoel je ?
   Israël heeft een zes-puntige ster in haar vlag.
   Voorts zijn er nogal wat Afrikaanse vlaggen met een PENTAGRAM (geen pentagon, nou ja)
   Djibouti, Ethiopië, Somalië, Mozambique, Zimbabwe, Zuid-Soedan, Angola, Zuid-Afrikaanse R., Congo, Kameroen, Algerijë, Tunesië, Libië,…+
   Bedoel je dan Marokko ?

    • @Jan…

     Ik bedoel dus de vage reactie van the real deal. Ik ben nu al jarenlang bezig om van alles uit te zoeken, ik ben er schijtziek van om steeds dit soort cryptische shit zelf te moeten onderzoeken. Wees gewoon duidelijk… bvd @the real deal.

 4. Toch zijn er een paar MAAR-en
  Hoorde ik dat goed, die jonge onschuldig ogende vrouw iets proclameren, hoofd van jeugdontwikkeling of iets dergelijks in Zuid-Afrika !!!!
  SUSTAINABLE DEVELOPMENT GOALS
  Waar hebben we die ROTZOOI nog gehoord ? Dit is toch WEF of heb ik iets gemist misschien ?
  En maar leuteren over Climate change, etc. enz.
  En dan vervolgens GUTERRES erbij sleuren, een soortgelijke figuur als SOROS.
  Wel wel, wat een deuk in het vertrouwen.
  ZIJN ER NOG ANDEREN DIE DIT HEBBEN OPGEMERKT ?

  • Zoek op vertaling Engels Nederlands en dan lees je wat er bedoeld wordt.
   Alleen het WEF gebruikt het voor hun eigen doelen Om de mensheid te onderdrukken en zij bedoeld om het beter voor de mensheid te maken. Zijn 2 verschillende redenen.

   • Dat overtuigt mij echt niet !
    Je zwijgt oorverdovend over GUTERRES die daar ook even z’n bek opentrekt.
    En er wordt wel degelijk over Climate change gesproken en vervolgens over fossiele brandstoffen en ga zo maar door.
    Maar beste, om de USA te doen kelderen met hun duivelse dollar en hun Industrial Military Complex; wel ja daar mag je flink wat voor door de vingers zien !
    Helemaal akkoord.
    Sustainable Development Goals, nee dat is WEF en zoniet uitgevonden door het WEF dan wel zeker voor 100% gekaapt.
    Sorry beste.

 5. Als deze BRICS bijeenkomst eens kompleet en frontaal het COVID-verhaal zou NEERSABELEN !
  Dat kunnen ze namelijk zeer eenvoudig doen, slechts de naakte feiten in correlatie met de covid-vaccinatie aanhalen volstaat .
  En noem nog wat andere westerse complot-idioterieën niet op echte wetenschap gebaseerd, zoals:
  – Opwarming van de aarde en climate change
  – Overbevolking
  ZE DOEN DIT NIET, dat luidt voor mij alle ALARMBELLEN tegelijk.

 6. Off topic maar meer dan de moeite waard om dit te delen met zoveel mogelijk mensen

  Geachte heer Vos,

  Iedereen had het laatst over de A12-blokkade van Extinction Rebellion
  De media stonden opvallend positief tegenover de klimaatactivisten.
  Terwijl zij de veiligheid van burgers in het gevaar bracht
  Ik vroeg mij toen af:
  Waar komt die media-sympathie met klimaatradicalisme vandaan?
  Ik ben op onderzoek uitgegaan.
  Samen met een team van onderzoekers van Cultuur onder Vuur.
  Jaarverslag na jaarverslag spitten we door.
  En wat we gevonden hebben is schokkend. Lees het in onze onderzoeksspecial!
  Lees: Co-eigenaar Nederlandse media financierde Extinction Rebellion
  Dat is nog niet alles.
  Dezelfde club die Extinction Rebellion financiert…
  …Betaalde ook de vorige baan van de NPO-ombudsvrouw die nu op oorlogspad is tegen Ongehoord Nederland!
  Banner
  Dit schokkende nieuws moet zo breed mogelijk bekend worden.
  Zodat mensen Extinction Rebellion zien voor wat het echt is: geen ‘rebellen’, maar lakeien van klimaatlinkse krachten in het establishment
  De mainstream media zwijgen.
  Ze willen niet de hand bijten die hun voedt.
  Meneer Vos, daarom moeten u en ik de waarheid naar buiten brengen.
  Voor heel Nederland!
  Dat kunt u eenvoudig doen door dit artikel nu te DELEN met uw vrienden:
  Facebook
  Deel via Facebook
  WhatsApp
  Deel via WhatsApp
  Twitter
  Deel via Twitter
  E-mail
  Deel via E-mail
  Meneer Vos, dank voor uw steun!

  Met strijdbare groet,

  Hugo Bos, campagneleider

  P.S. Dit onderzoek is verricht met 0 euro subsidie.
  We worden 100% gedragen door giften van Nederlanders als u en ik.
  En dat willen we houden zo!

  Steun verder onderzoek naar de handel en wandel van de klimaatlobby. Help met een gift:
  Ja, ik doneer voor meer onthullend onderzoek!

  • @Harry…

   De NPO-ombudsvrouw is echt een smerige slang in het gras. De gehele media, het internet, de politiek, justitie, ONDERwijs, grote bedrijven… alles is volledig teminaal verkankerd. Alles moet de prullenbak in, maar we blijven maar met zn allen discussiëren ipv het 100% eens te zijn dat we alles moeten ontmantelen.

   De komende maanden gaan we weather warfare krijgen. Het weer wordt inmiddels voor 100% gemanipuleerd. Zet U maar schrap voor overstromingen en lockdowns om het klimaat te redden. Deze herfst en winter gaan ze een armageddon creëren en alle crisissen tegelijk inzetten. Tenzij WIJ verenigen zijn we de sjaak.

    • Nog een maat er bij ik heb een Samsung daarmee kun je bellen en sms’en en meer niet. Je gooit hem tegen de muur ,je raapt hem op en gewoon weer bellen. Moet je met die moderne rotzooi eens proberen. Gaat hem niet worden.

 7. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut!.. deze oorlog speelt zich voornamelijk af in ons denken, gevoed door media angstcampagnes en allerlei scenario’s. Wees reëel en blijf in het hier en nu, heb je naaste lief als jezelf en God boven alles, ondanks wat we zien gebeuren. Deze dingen moeten plaatsvinden

  Be the blessing

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in