Het Oostenrijkse olie- en gasconglomeraat OMV heeft vrijdag gezegd dat het een rekening heeft geopend bij Gazprombank om de invoer van Russisch gas te betalen, waarbij het erop aandrong dat de regeling niet in strijd is met het huidige EU-embargo tegen Moskou. Oostenrijk importeert ongeveer 80% van zijn gas uit Rusland, bericht RT.

“Wij hebben een betalingsproces ingevoerd dat de sancties niet schendt en tijdige betalingen voor gasleveringen verzekert,” zei een OMV-woordvoerder vrijdagavond tegen Reuters. “Wij beschouwen onze betalingsverplichtingen als vervuld met de overmaking van het bedrag in euro’s.”

Moskou, dat geconfronteerd werd met een verbod op de handel in euro’s en dollars, heeft eind maart een nieuw mechanisme ingevoerd voor gasbetalingen door “onvriendelijke” landen. Landen die sancties tegen Rusland hebben ingesteld, moeten rekeningen bij Gazprombank openen, waar de betalingen in de valuta van hun keuze worden omgezet in roebels voor de uiteindelijke betaling. Op 12 mei hadden in totaal 20 Europese bedrijven zo’n rekening geopend.

Sommige, zoals Finland, hebben geweigerd – en zullen als gevolg daarvan zaterdag worden afgesloten, heeft Moskou bevestigd.

Polen, Nederland, Denemarken, Bulgarije, het Verenigd Koninkrijk, Slovenië en de Baltische staten behoren tot de landen die het nieuwe betalingsmechanisme openlijk hebben geweigerd. Rusland zal geen gratis aardgas leveren aan landen die weigeren het nieuwe betalingsmechanisme te honoreren, zei de woordvoerder van het Kremlin, Dmitry Peskov, vrijdag.

“Het is duidelijk dat niemand iets gratis aan iemand zal leveren,” zei Peskov tegen verslaggevers.

Hoewel de VS er bij de EU-landen op heeft aangedrongen om van de Russische invoer over te schakelen op het veel schaarser – en duurder – Amerikaans vloeibaar aardgas (LNG), is dat voor veel landen gewoon geen optie.

  Oekraïne: Brand in winkelcentrum Kremenchug - Kiev beschuldigt Rusland van beschieting

“Oostenrijk is voor 80% afhankelijk van Russisch gas. Hoe pijnlijk het ook is, een gasembargo is voor ons momenteel niet mogelijk, net zomin als voor sommige andere landen. De essentie van sancties is ons langer te laten volhouden dan [de Russische president] Vladimir Poetin, en dat kunnen we niet zonder gas,” zei minister van energie Leonore Gewessler vorige maand in een interview.

De anti-Russische embargo’s hebben in de hele EU al een sterke stijging van de kosten van levensonderhoud veroorzaakt, waarbij Oostenrijk vanaf april 2022 de hoogste inflatie in 40 jaar noteerde.


Copyright © 2022 door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Russische tegensancties op komst: Verwoestend voor het WestenVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelHeeft Rusland al gewonnen? Is het “Game Over” voor het Rockefeller Imperium?
Volgend artikelDe tenenkrommende verdraagzaamheid, geduld en zelfbeheersing van Poetin
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

5 REACTIES

 1. Allemaal een grote bek en stiekem toch betalen. Straks Groningen weer open, meer huizen verzakt, nog meer schijt aan burgers en ons gas goedkoop naar de rest van de EU.

  • Wellicht dat Groningen nog gewoon open is…
   Ze hebben immers grote contracten na te leven aan wat grote industrie in Nederland en België en nog wat, daar konden ze niet onderuit zeiden ze destijds, later hoorde je er niks van terug! dus hoe heeft de NL staat dat opgelost? of ze pompen alleen nog voor die, of ze verkopen hun uit buitenland aangekochte gas met grote verliezen aan die industrie…

   Vergeet ook niet dat de US de NS2 pijplijn tegenhield en over ons Europa wil beslissen wat te doen… maar ook via hun andere criminele organisaties, verpakt in thats good for all people, als UN NAVO UNHCR WHO WEF and so on, they are everywhere en waarom operation paperclip destijds met die United Na zi’s 😉 die zelfs soms op hoge posten kwam als bij bv dat UN… you wonder…

   the US = evil, natuurlijk niet alle amerikanen, maar die wat besturen en hun ‘organisaties’ e.d.

 2. Wij hebben voor eigen gebruik gas genoeg.
  Maar wat nazi’s in Den Haag willen graag gas leveren aan andere nazi’s in Berlijn….

  Maar het zwakste in de beslisings ketting: de bevolking; die heeft het te goed, die is onverschillig geworden, gaat de straat niet meer op.

  Totdat……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in