De ontmoeting van de Russische president Vladimir Poetin met zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping in Moskou een tiental dagen geleden, werd in westerse kringen beantwoord met voorspelbare beschuldigingen dat Moskou steeds meer “onderdanig” of zelfs een “vazal” van Peking wordt, schrijft Timur Fomenko.

Eurofanaat Guy Verhofstadt, lid van het Europees Parlement en voormalig premier van België, spotte op Twitter dat “Poetins verschrikkelijke erfenis nu ook inhoudt dat Rusland steeds meer een Chinese vazal wordt”, zich niet bewust van de ironie van zijn eigen woorden. Toen de Verenigde Staten het voortouw namen door China’s vredesplan voor Oekraïne af te wijzen en publiekelijk hun eigen voorwaarden voor een regeling formuleerden, was de Europese Unie nergens te bekennen of te horen – of had in ieder geval niets inhoudelijks te zeggen.

Dit maakt de uitspraken van Verhofstadt een onmiskenbaar teken van een gebrek aan zelfbewustzijn. Rusland en China zetten openlijk hun visie op een nieuwe multipolaire wereld uiteen, terwijl de VS zich daartegen verzetten om hun hegemoniale positie wereldwijd te behouden. Ondertussen heeft de Europese Unie haar rol teruggebracht tot de status van een speler op de reservebank en is zij vrijwel irrelevant geworden. Het onvermogen van de EU-lidstaten om hun eigen wil en positie te bepalen te midden van de grote strijd om de macht, en hun volledige onderdanigheid aan de VS, hebben het concept van “strategische autonomie”, dat ooit door Emmanuel Macron werd verdedigd, tot een aanfluiting gemaakt.

Strategische autonomie” zou een beginsel van Europese integratie zijn, volgens hetwelk de EU een speler moet zijn in een multipolaire wereld, die haar eigen belangen vertegenwoordigt en zijn haar agenda nastreeft. Voorstanders van dit beginsel houden vol dat de EU niet blindelings de wil van de VS moet volgen in elke kwestie van buitenlands beleid, maar proactief moet zijn en een sterkere rol moet spelen op het wereldtoneel. Daarom moet de EU geen partij kiezen in zaken als een nieuwe “Koude Oorlog” tegen China, zoals Washington eist. De term werd steeds belangrijker in de jaren van de regering-Trump, toen de betrekkingen van de EU met de VS een dieptepunt bereikten door Trump’s bijzondere interpretatie van zijn “America first”-doctrine.

  Russische economie herstelt zich terwijl tientallen banken Amerikaanse banken dreigen om te vallen

De praktische realiteit van “strategische autonomie” is echter dat de EU geen eenheidsstaat is, maar een losse intergouvernementele organisatie van staten die gemeenschappelijke standpunten proberen vast te stellen in termen van een eenheidsbeginsel, maar geen echt mechanisme hebben voor een eensgezind buitenlands beleid. Het beleid binnen de EU als instelling is vaak een chaotisch compromis en wilsstrijd tussen verschillende actoren, waaronder de staten zelf, de Europese Commissie en het Europees Parlement. Dit gaat gepaard met de realiteit dat het proces van “Europese integratie” sinds 2008 de facto is opgeschort. Uitdagingen zoals de financiële crisis in de eurozone, Brexit, COVID-19 en interne conflicten met verschillende lidstaten zoals Polen en Hongarije hebben de EU verzwakt en afgemat.

Als gevolg daarvan is de EU niet in staat geweest het hoofd te bieden aan de (ondanks duidelijk aanwijsbare misleiding in de media) bron van buitenlandse invloed en inmenging tegen haar – de VS. Washington D.C. beschikt over verschillende kanalen om controle uit te oefenen op de talrijke actoren van het buitenlands beleid van de EU. Ten eerste gebruiken de VS een breed netwerk van door de staat gefinancierde denktanks en bijbehorende journalisten om de publieke opinie te sturen en de EU-landen over te halen om uiteindelijk de doelstellingen van de VS te steunen. Ten tweede hebben de VS buitengewone politieke invloed op de landen van het voormalige Sovjetblok in het oosten van de EU (met uitzondering van Hongarije), die zij gebruiken om het antagonisme tegen Rusland en China aan te wakkeren. Daarom ondermijnen de VS alle inspanningen van de machtigste en meest “onafhankelijke” staten binnen de EU – namelijk Duitsland en Frankrijk – om een meer verzoenend en pragmatisch buitenlands beleid te voeren.

  Scott Ritter: F-16 naar Oekraïne sturen zal een terugslag veroorzaken

Ten derde gebruiken de VS het VK als hun belangrijkste zweep (of het nu binnen of buiten de EU is) om de politieke wil in Washington te projecteren op het oude continent en daarbuiten, waarbij de wil van eventuele recalcitrante lidstaten wordt overstemd. Een voorbeeld hiervan is de BBC World Service, die dient als een enorme propagandamachine om de standpunten in overeenstemming te brengen met het buitenlands beleid van Washington. Bovendien hebben de VS laten zien dat zij kunnen samenwerken met de inlichtingendiensten van de lidstaten en deze zelfs kunnen gebruiken tegen de belangen van hun eigen land, bijvoorbeeld door Deense inlichtingendiensten te gebruiken om andere Europese leiders te bespioneren.

Door al deze factoren, zowel in het verleden als nu, zijn de VS erin geslaagd Europa te verdelen, het conflictueuzer te maken en te verhinderen dat de EU een onafhankelijk buitenlands beleid voert dat daadwerkelijk overeenstemt met de Europese belangen en niet met die van de VS. Dit culmineerde zelfs in een uitwas van eerst het vernietigen van de Nord Stream pijpleidingen en vervolgens het verspreiden van valse verhalen – zoals dat Oekraïne verantwoordelijk zou kunnen zijn. Uiteindelijk heeft de oorlog in Oekraïne het isolement van de EU en haar afglijden naar irrelevantie alleen maar versneld, terwijl de invloed van het militair-industrieel complex op het continent is versterkt, de Europese energiesector is ondermijnd en het concept van “strategische autonomie” dus een lachertje is geworden.

Men kan zich dus afvragen wie hier eigenlijk de vazal is. Als er een nieuwe multipolaire wereld ontstaat, kan men gerust stellen dat Europa daar geen deel van uitmaakt. Rusland, China en de VS zijn de drijvende krachten achter de huidige gebeurtenissen – de EU is slechts een betalende toeschouwer.

  Polen zegt contract met Pfizer voor COVID-vaccins op wegens oorlog in Oekraïne

Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

EUROPESE UNIE DOSSIER

Ongelooflijk: EU-ambtenaren trakteren zichzelf nu op 8,5% meer loon!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelZwaargewonde Oekraïense soldaat vraagt Russische drone-operator om hulp (Video)
Volgend artikelDe “Mysterie Ziekte” van Wuhan is de basisleugen van Covid
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

6 REACTIES

  1. Niet geheel waar.
    De macht van de VS is tanende. Steeds meer handel vindt plaats zonder de dollar en dat gaat nu steeds sneller. Zodra de petro-dollar instort, en dat kan niet lang meer duren, dan is het gedaan met de macht van de VS op wereldschaal.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in