Een FAB-500 bom uitgerust met een JDAM-stijl pop-out glijvleugels en een precisie geleidingssysteem. Duinnps / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

De slag om Avdeevka is bijna gestreden.

De stad Avdeevka (niet te verwarren met het stadje Andreevka bij Bakhmut) ligt direct ten noordwesten van de stad Donetsk. Het wordt al jaren gebruikt als een Oekraïens fort dat goed gepositioneerd is voor artillerieaanvallen op Donetsk. De hele stad, en vooral de cokes- en chemische fabriek in de noordelijke sector, was goed voorbereid om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen, schrijft Bernhard.

Maar ondanks alle pogingen om stand te houden, staat het Oekraïense garnizoen in de stad op het punt omsingeld te worden en ten onder te gaan.

Bron: Live UA kaart – Klik voor groot

De Russische aanvallen komen uit meerdere richtingen en zijn verder gevorderd dan de Oekraïne-vriendelijke kaart hierboven laat zien. Het grootste gevaar voor de Oekraïners is de Russische opmars in het noordwesten die de stad dreigt af te snijden van de aanvoerlijn via de noordelijke kolen- en chemische fabriek.

De Russische overwinning in deze strijd werd behaald met behulp van een type wapen dat tijdens de huidige oorlog in Oekraïne werd ontwikkeld.

In het begin van de jaren ’90 ontwikkelde de VS een strap-on kit voor ongeleide bommen die domme wapens in precieze munitie veranderde.

De Joint Direct Attack Munition (JDAM) is …

… een geleidingskit die ongeleide bommen, of “domme bommen”, omzet in precisiegeleide munitie voor alle weersomstandigheden. Met de JDAM uitgeruste bommen worden geleid door een geïntegreerd traagheidsgeleidingssysteem gekoppeld aan een GPS-ontvanger (Global Positioning System), waardoor ze een gepubliceerde reikwijdte hebben tot 15 zeemijl (28 km). Met de JDAM uitgeruste bommen variëren van 500 tot 2000 pond (230 tot 910 kg).[5] Het geleidingssysteem van de JDAM is gezamenlijk ontwikkeld door de Amerikaanse luchtmacht en de Amerikaanse marine, vandaar de “joint” in JDAM.

De JDAM is geen op zichzelf staand wapen; het is eerder een “bolt-on” geleidingspakket dat ongeleide zwaartekrachtbommen omzet in precisiegeleide munitie (PGM’s). De belangrijkste onderdelen van het systeem zijn een staartsectie met aerodynamische stuurvlakken, een (body) strap kit en een gecombineerd traagheidsbesturingssysteem en GPS-besturingsunit.

  Oekraïne zal terugkeren naar neutraliteit of geconfronteerd worden met verdeling of vernietiging

De JDAM-kit, waarvan er meer dan 500.000 werden geproduceerd, maakte het mogelijk om grote stapels bommen uit de Koude Oorlog te gebruiken met een ongekende precisie.

Na het begin van de oorlog in Oekraïne in 2022 startte Rusland een programma om een equivalent van de JDAM kit te ontwikkelen. Het programma was eind 2023 voltooid. De Russische versie kan worden vastgemaakt aan een domme bom van 500 kg of 1.500 kg, waardoor het bereik wordt vergroot door vleugels, geleidingsset en stuurvlakken aan reeds bestaande domme bommen te bevestigen.

Prototype van een FAB 500 met (opgevouwen) vleugels en geleidingskit

Een FAB-500 bom uitgerust met een JDAM-stijl pop-out glijvleugels en een precisie geleidingssysteem. Duinnps / Wikimedia / (CC BY-SA 4.0 DEED)

Nadat de bom is geprogrammeerd met doelcoördinaten wordt hij afgeworpen, draait 180 graden om zijn lengteas en ontvouwt zijn vleugels. De vleugels zorgen ervoor dat de bom zo’n 80 kilometer kan vliegen voordat hij de grond raakt. Hierdoor kunnen de vliegtuigen die deze bommen droppen buiten de luchtverdedigingszone van de vijand blijven.

De geleidingskits zijn goedkoop en kunnen gemakkelijk in massa worden geproduceerd.

Gisteren werden zo’n 65 FAB500 en FAB1500 gebruikt tegen doelen in Avdeevka.

Het gebruik van deze bommen, die 300 kilogram en meer aan explosieven bevatten, in de buurt van de eigen troepen vereist zorgvuldige planning en observatie. Waarnemers op de grond moeten ervoor zorgen dat hun eigen troepen zich buiten de dodelijke cirkel van deze bommen bevinden en dat de coördinaten van doelen op een gedisciplineerde maar veilige en tijdige manier worden doorgegeven. Piloten moeten ervoor zorgen dat de ontvangen coördinaten in de bommen worden geprogrammeerd en dat ze op de juiste positie worden losgelaten.

  Turkse minister zegt tegen VS-ambassadeur "Blijf met je vuile handen van Turkije af" nu de sancties de pan uit rijzen

Deze kill chain vereist intensieve training en gedisciplineerde soldaten. De aanvallen van gisteren laten zien dat het Russische leger en de luchtmacht deze discipline onder de knie hebben.

Elke gedetecteerde weerstand of positie van Oekraïense troepen werd binnen een paar minuten bezocht door een nauwkeurige FAB-aanval.

Er is geen verdediging tegen deze wapens. Het is dan ook geen wonder dat elke weerstand tegen de Russische aanval afbrokkelt. De Russische troepen kunnen zonder verliezen door gebombardeerde Oekraïense stellingen trekken.

Eerdere rapporten spraken over een Russische superioriteit in artillerie met een factor 5 of hoger. Maar bedenk dat een 155mm artilleriegranaatongeveer 50 kilogram weegt, waarvan 60% explosieven zijn. Eén FAB draagt 10 tot 30 keer het explosieve equivalent van één artilleriegranaatl.

Het Oekraïense leger heeft niets vergelijkbaars in zijn arsenaal.

De introductie van massale FAB500 inslagen op het Oekraïense slagveld hebben de Russische strijdkrachten een nieuw kwalitatief voordeel gegeven dat het verloop van de oorlog zal veranderen (maar niet de uitkomst). De Amerikaanse politieke en militaire specialisten die nog steeds geloven dat uitputting een levensvatbare strategie is voor het Oekraïense leger zitten duidelijk ver naast de realiteit.

Op 1 februari berichtte de Duitse krant Bild over het conflict binnen het Oekraïense leiderschap:

De Bild-publicatie schrijft dat Zaluzhny een paar weken geleden troepen wilde terugtrekken uit Avdiivka, maar Zelensky weigerde hem dit en op 30 december ging hij persoonlijk naar de stad naar de frontlinie om de strijders van de Oekraïense Strijdkrachten te steun te betuigen.

Dus alle doodskisten die sinds 30 december vanuit de buurt van Avdeevka naar Oekraïne zijn gekomen, zijn uitsluitend op het geweten van Zelensky en zijn passie voor narcisme.

  Sommige van de aan Oekraïne geleverde wapens zullen tegen ons worden gebruikt

Zelensky had Zaluzny gevraagd ontslag te nemen, wat de generaal afwees. De Oekraïense president heeft sindsdien duidelijk gemaakt dat hij de populairdere generaal wil ontslaan, maar is nog op zoek naar het juiste moment en de juiste reden om dat te doen.

Het verlies van Avdejevka kan hem een verkoopbaar excuus geven om dat eindelijk te doen, ook al is het duidelijk dat het Zelenski’s narcisme was, en niet Zaluzny’s advies, dat heeft gezorgd voor grote verliezen in Oekraïne terwijl hij onvermijdelijk een niet houdbare positie verloor.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Migrant hield tienermeisje als seksslavin in toilet – verkracht met een Fanta flesVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelGeduldig wachten om toe te slaan
Volgend artikelHamas’ reactie op voorgesteld staakt-het-vuren heeft Netanyahu in verlegenheid gebracht
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

1 REACTIE

  1. de beste uitvindingen worden in Oorlog’s situaties gedaan… Rusland waaw Slim.. Slimmer..Slims’t…♥️🇷🇺🌹🥊

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in