Tasnim News Agency / Wikimedia / (CC BY 4.0 DEED)

De Palestijnse Verzetsbeweging Hamas heeft haar reactie gegeven op het aanvankelijke staakt-het-vuren dat werd aangeboden door een Qatarese, Egyptische, Franse, Israëlische en Amerikaanse top die vorige week in Parijs plaatsvond.

Mediaberichten meldden dat de voorgestelde deal een tijdelijke wapenstilstand voor een bepaalde tijd inhield, waarin Hamas, dat ook andere Palestijnse verzetsgroeperingen vertegenwoordigt, Israëlische gevangenen in Gaza vrijlaat, in ruil voor een genereuze stroom humanitaire hulp en de vrijlating van honderden Palestijnse gevangenen die onmenselijke omstandigheden moeten doorstaan in Israëlische gevangenissen, bericht Alethonews.

Aanvankelijk stelde Hamas zijn voorwaarden aan de deal en zei dat het de deal zou bestuderen en andere facties zou raadplegen voordat het een definitief antwoord zou geven.

Hamas benadrukte dat het een alomvattende stopzetting van de Israëlische agressie en een volledige terugtrekking van de bezettingstroepen uit Gaza nodig heeft, evenals onderdak voor de ontheemden, wederopbouw en opheffing van de 18 jaar oude Israëlische belegering en een serieuze gevangenenruil.

Israël, de VS en anderen hadden gewacht op het antwoord van de Palestijnse facties om het gewenste staakt-het-vuren te kunnen afronden.

Terwijl Hamas aan het studeren was en overleg pleegde met andere facties, gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu de Palestijnse beweging de schuld van de voortdurende slachtpartijen die het leger van zijn land aanrichtte onder de Palestijnen.

Tegelijkertijd vertelde Netanyahu de families van de Israëlische gevangenen en andere Israëlische mensen en politici die hem opriepen om de oorlog te stoppen en een overeenkomst te sluiten met Hamas – in te stemmen met een gevangenenruil – dat Hamas aan zet was.

  De 3 grote conflicten die de Derde Wereldoorlog zullen bepalen

Uiteindelijk gaf Hamas zijn gedetailleerde antwoord. Het presenteerde een deal in drie fasen, waarbij elke fase 45 dagen zou duren, te beginnen met de eerste fase, vanaf de stopzetting van de Israëlische agressie, de terugtrekking van de Israëlische bezettingstroepen uit bevolkte gebieden, de vrijlating van groepen gevangenen, de wederopbouw van ziekenhuizen en belangrijke civiele infrastructuur, tot de dagelijkse invoer van 500 vrachtwagens met de nodige humanitaire hulp en brandstof.

Hamas benadrukte in de tweede fase de volledige stopzetting van de agressie en de volledige terugtrekking van de Israëlische bezettingstroepen uit Gaza, de vrijlating van de overblijvende gevangenen, de wederopbouw van huizen, het behoud van de stroom humanitaire hulp en brandstof, evenals het garanderen van ongehinderde toegang tot de Rafah grensovergang voor brandstof, behandeling en andere doeleinden.

De Palestijnse Beweging verklaarde dat de derde fase voorziet in een volledig staakt-het-vuren, de uitwisseling van de lichamen van gevangenen, de aanvaarding van een tijdschema van drie jaar voor de volledige wederopbouw van Gaza, de verzekering van de hervatting van alle activiteiten van de UNRWA en het bereiken van overeenstemming over een concreet plan voor een Palestijnse staat.

Israëlische media, waaronder de publieke omroep Kan, meldden dat Netanyahu een mogelijk staakt-het-vuren tussen de fasen van de deal had geaccepteerd zonder zelfs maar naar zijn oorlogskabinet te verwijzen. Hij besloot woensdag met de pers te praten. Er is nog niets naar buiten gekomen over zijn bedoelingen, maar analisten en commentatoren hebben hun zegje gedaan.

De Israëlische journalist Moshe Yair gaf het volgende commentaar: “Hamas heeft Netanyahu in verlegenheid gebracht. Het presenteerde een slim antwoord dat geen volledige acceptatie of volledig bezwaar van de deal liet zien. Tegelijkertijd gaf het de bal terug aan Netanyahu door zijn eigen eisen naar voren te brengen.”

  Met deze nieuwste psy-op die IEDEREEN op het verkeerde been zet, is het belangrijker dan ooit dat we ons hoofd erbij houden en ons afvragen: "Wat is er ECHT gebeurd?"

Muna Omari, een Arabisch-Israëlische journalist, zei: “Of het nu positief of negatief was, Netanyahu’s response [Hamas antwoord] zou de Israëliërs woedend maken. “Ze verklaarde dat als hij de eisen van Hamas zou aanvaarden, hij zijn extremistische bondgenoten woedend zou maken, en als hij ze zou afwijzen, zou hij de liberalen, de families van de gevangenen, de gewonde soldaten, de deep state woedend maken en de economie beschadigen.

Zelfs zijn sponsors van de genocide, de Amerikaanse regering, stelden verschillende maatregelen voor om hem te dwingen zijn arrogantie op te geven. De Amerikaanse regering toonde zich optimistisch over het antwoord van Hamas; ze zei echter dat er binnen twee weken een akkoord kon worden bereikt. Het Amerikaanse Congres keurde het hulppakket van 17 miljard dollar voor Israël niet goed.

Het ICJ is van hoofd veranderd en heeft een Arabische Libanese rechter toegewezen, en Saoedi-Arabië herhaalde zijn vastberaden standpunt dat er geen normalisering van de banden zal komen, tenzij na stopzetting van de agressie tegen Gaza en aanvaarding van de oprichting van een Palestijnse staat.

Na het antwoord van Hamas is Netanyahu omringd door nachtmerrieachtige en gênante scenario’s waaruit hij er één moet kiezen, en elk van hen zou hem voor problemen stellen.


Copyright © 2024 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

Netanyahu en IDF bagatelliseren toenemend aantal Israëlische doden en zwaargewonden in Gaza + VideoVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelOekraïne Situatierapport: Eindelijk een wonderwapen dat doet wat het belooft te doen
Volgend artikelEU-parlement wil kritiek op genderbeleid gelijkstellen aan terrorisme en mensenhandel
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

8 REACTIES

  1. wat een geniaal en super menselijk plan van de “terroristen”. eerst zorgen dat 2 miljoen burgers weer iets van leven krijgen en langzaam toewerken naar wat hele wereld (op aantal moslims haters na) wil: palestijnse staat!

  2. Ik geloof hier niets van.
    Dan is Israël al die jaren zomaar misdadig bezig geweest.
    Een vos verliest zijn haren, niet zijn j****streken.
    Israël en USA gaan door met escaleren totdat ze niet meer bestaan.
    Zoiets.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in