Ondanks het regenachtige weer en de slechte wegen in de steppen, gaan de zware gevechten door aan de zuidelijke frontlinies in Oekraïne, waar de Strijdkrachten van Oekraïne (AFU) hun grootschalige tegenoffensief voortzetten. Volgens het Russische Ministerie van Defensie hebben de AFU sinds 4 juni tot 7,5 duizend gesneuvelde en gewonde soldaten verloren aan de frontlinies. De verliezen van het Oekraïense leger liggen nog veel hoger, want dit aantal is exclusief de doden en gewonden door Russische aanvallen en beschietingen in de Oekraïense achtergebieden, bericht Southfront.

De Generale Staf van de AFU erkende in zijn ochtendbriefing dat er geen belangrijke overwinningen waren geboekt in de richting van Zaporozhye. Volgens het Oekraïense leger zetten hun troepen het offensief voort en hebben ze enig succes aan het front, maar hebben ze slechts “meer dan 3 km2 in drie dagen bevrijd”. De AFU is er naar verluidt “in geslaagd om in bepaalde richtingen op te rukken en controle te krijgen over gebieden van 200 meter tot 1 kilometer en 400 meter”.

In feite kan de Oekraïense opmars van de afgelopen dagen geen succes genoemd worden, omdat het Oekraïense leger er niet in geslaagd is om in nieuwe gebieden vaste voet aan de grond te krijgen.

Klik voor groot

Terwijl de intensiteit in andere gebieden van het Zaporozhie front is afgenomen, blijven de dorpen ten zuiden van Velikaya Novoselka het belangrijkste slagveld van het Oekraïense tegenoffensief.

De strijd om het dorp Makarovka gaat door. Russische tegenaanvallen zorgen ervoor dat de AFU geen vaste voet in het gebied kan krijgen.

Er brak ’s nachts opnieuw een zware strijd uit in het gebied van Makarovka nadat Oekraïense troepen vanuit het bosgebied Russische stellingen aanvielen met een compagnie bewapend met tanks en gepantserde personeelsvoertuigen. De oprukkende troepen stuitten op hevig verzet van Russische strijders uit het Verre Oosten, die de verdediging in dit gebied in handen hebben.

  China's Xi heeft gelijk, de wereld ondergaat momenteel veranderingen die in een eeuw niet zijn voorgekomen

Humvee van de AFU opgeblazen door een mijn:

Oekraïense strijdkrachten proberen de vernietigde uitrusting terug te halen van het slagveld:

De opmars van de Oekraïense troepen verder naar het zuiden is strategisch belangrijk. In tegenstelling tot andere nederzettingen ten zuiden van Velikaya Novoselka ligt Makarovka op een kleine heuvel. Alleen volledige controle erover zal de AFU in staat stellen om hun offensief verder te ontwikkelen. Ondanks de overdracht van talrijke reserves zijn de Oekraïense troepen er echter niet in geslaagd om zover op te rukken.

“De aanvallen van twee gemotoriseerde infanteriecompagnieën van de Strijdkrachten van Oekraïne, ondersteund door vier tanks en 11 gepantserde gevechtsvoertuigen, werden afgeslagen door onbaatzuchtige en bekwame acties van de verdedigende eenheden, luchtaanvallen en artillerievuur van de Vostok troepengroep op de Vremyevsky-richel in de buurt van de nederzetting Makarovka van de Volksrepubliek Donetsk. Tijdens de gevechten werden vier tanks en zeven gepantserde gevechtsvoertuigen van de vijand vernietigd,” meldde het Russische Ministerie van Defensie op 14 juni.

Vanaf de oostelijke flank blijft de AFU proberen om de Russische groepering af te snijden met aanvallen op Oerozjainoe. De buitenwijken van het dorp liggen naar verluidt in de grijze zone, maar de AFU slaagt er nog steeds niet in om op te rukken ondanks hun talrijke pogingen in de afgelopen dagen.

Volgens berichten van het Oekraïense leger lanceerden de reserves van Russische troepen die naar Staromlinovka waren overgebracht een tegenoffensief en slaagden erin de AFU-eenheden terug te dringen, waardoor de frontlinie van het dorp Oezjainoje tot het dorp Novodonetski rechtgetrokken werd.

  Enorme stakingen gepland in heel Duitsland terwijl Frankrijk ontspoort: De Europese lente is aangebroken

Oekraïense tank vernietigd door Russische ATGM:

Vernietiging van Oekraïense stellingen in het gebied Ugledar:

Kleine Russische drones in actie:

Het Russische Ministerie van Defensie meldde ook dat twee Oekraïense aanvallen door tactische compagniesgroepen werden afgeslagen in de buurt van het dorp Prechistovka, ten oosten van Velikaya Novoselka.

“De vijandelijke verliezen bedroegen vijf tanks en vijf gepantserde gevechtsvoertuigen,” meldde het Russische Ministerie van Defensie.

Op de westelijke flank houden Russische troepen de controle over het gebied bij het dorp Rovnopol, waar de AFU probeert Novodarovka aan te vallen met gepantserde groepen tanks en infanteriegevechtsvoertuigen. Oekraïense genie- eenheden blijven proberen om de mijnenvelden op te ruimen voor nieuwe aanvallen in het gebied. Na een pauze van drie dagen begon de AFU ook voorzichtig naar het zuiden en oosten te trekken vanuit het dorp Levadnoye, dat nog steeds in de grijze zone ligt.

Volgens het Russische Ministerie van Defensie:

“Vijf vijandelijke tanks werden vernietigd door Russische troepen in de gebieden van de nederzettingen Rovnopol van de Volksrepubliek Donetsk, Levadnoye van de regio Zaporozhye en de oktoberboerderij.”

De afgelopen dag werd een aanval van eenheden van de 128e Mountain Assault Brigade van de AFU in het gebied Zherebyanka verstoord door Russische luchtaanvallen in de richting van Zaporozhye. Daarnaast werd een magazijn met artilleriemunitie van de Oekraïense 65e gemechaniseerde Brigade vernietigd in de buurt van de nederzetting Novoandreevka in de regio Zaporozhye. In de buurt van de stad Zaporozhye werd het P-18 radarstation voor het detecteren en volgen van luchtdoelen vernietigd.

In totaal bedroegen de Oekraïense verliezen in de afgelopen dag in de richtingen Zuid-Donetsk en Zaporozjye:

 • meer dan 800 Oekraïense militairen,
 • 20 tanks,
 • vier infanteriegevechtsvoertuigen,
 • 15 gepantserde gevechtsvoertuigen,
 • twee M777 artilleriesystemen van Amerikaanse makelij,
 • houwitsers: Msta-B en D-30,
 • en een gevechtsvoertuig met meervoudige raketlanceerinrichting “Grad”, volgens het Ministerie van Defensie van de Russische Federatie.
 • Tot 50 Oekraïense militairen, negen wagens en een gemotoriseerde artillerie-installatie “Acacia” werden in de loop van de dag vernietigd door Russisch vuur in de richting van Kherson.
  Zelensky wanhopig om zijn Azov-nazi's uit Azovstal te krijgen

Aan de zuidelijke frontlinies in de regio Zaporozhye zijn de Russische troepen gericht op het behouden van de dominerende hoogten, die hen een voordeel geven voor vuurbeschietingen en tegenaanvallen. Het AFU-commando is op zijn beurt, ondanks de verschrikkelijke verliezen, bezig met het hergroeperen van troepen en het inzetten van versterkingen om de offensieve operaties voort te zetten.


Copyright © 2023 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

Wat niemand u vertelde over Oekraïne – Mindblowing!Volg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelAstroturfing voor meer oorlog in Oekraïne
Volgend artikelNAVO’s invasie in het zuidwesten van Rusland wordt beantwoord met een muur van staal
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

13 REACTIES

 1. Begint steeds meer op de eerste wereldoorlog te lijken, te gek voor woorden en ik hou onze premier en overige Europese leiders hiervoor verantwoordelijk! Ik mag hopen dat ze hiervoor tzt verantwoording moeten afleggen.

  • dat is ook nog eens de hele Navo inbegrepen hoor…van de US tot hofleverancier Polen..en van Finland tot Al-Quaida..dus tel maar uit..

   • Raphaël, dat is een stap waarvan we alleen maar mogen hopen dat die niet gemaakt wordt. het is wel zeer realistisch om er rekening mee te houden, daar heb je wel een goed punt.
    maar mijn vraag blijft staan, oekraïne moet een keer zijn nazi’s opgebruikt hebben

 2. Verschrikkelijk wat daar gebeurt. En de oorlogophitsers in het westen weten van geen ophouden. De honger naar meer macht en meer dollars kan niet bevredigd worden. Maar zelf zitten die schoften veilig en ver weg van het front. Jan Soldaat mag dood geschoten worden om de westerse hebzucht te bevredigen. Streef verdomme naar vrede ipv deze waanzinnige voortzetting van deze oorlog.

 3. waar blijven de Hollanders onder leiding van onze generaal Rutte en het kabinet durven zij niet onze helden in den haag of zijn ze wat laf ????

 4. Wat we het westen noemen is een apparaat, daar kun je niet mee onderhandelen. Een apparaat dat zijn programma uitvoert. Zolang dit apparaat niet vernietigd wordt blijft het geld, troepen en wapen materieel sturen naar Oekraïne. De zogenaamde leiders zijn al min of meer cyborgs die aangestuurd worden door dit apparaat. Falen is geen optie en verliezen al helemaal niet. Er moet gewonnen worden, dus al het westerse wapenarsenaal zal uiteindelijk opgestookt worden om het programma uit te kunnen voeren.

  • prima winst voor Lockheed en Halliburton onder andere. Misschien dat ze de reclamecampagnes voor Joe Biden kunnen financieren

 5. Indien de Oekraïners een beetje snugger waren schoten ze hun commandanten en Zelenski naar de eeuwige jachtvelden, en gingen ze een samenwerkingsverband met de Russen aan.
  De arme soldaatjes worden nutteloos naar hun dood gedreven.
  En eigenlijk zou de gehele EU samen moeten werken met de Russen, die zijn al jaren niet links en communistisch meer, tegenwoordig is Amerika en zijn zogenaamde democraten het grote gevaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in