© Ivan Radic (CC BY 2.0)

Het Russische gas-energiebedrijf Gazprom heeft gezegd dat het de levering van aardgas uit Rusland aan ten minste één grote Europese afnemer zal moeten stopzetten. De reden daarvoor was “overmacht” (“Force Majeure”). De stap houdt waarschijnlijk rechtstreeks verband met de huidige politieke spanningen en de recente verdere stappen van het Westen tegen Rusland.

Het Russische gas-energiebedrijf Gazprom heeft verklaard dat het niet langer aardgas zal kunnen leveren aan ten minste één grote Europese afnemer, meldt Reuters. Het bedrijf noemde “overmacht” als de reden. Gazprom was niet in staat aan zijn leveringsverplichtingen te voldoen wegens “buitengewone” omstandigheden buiten zijn controle, zei het in een brief. Dit geldt met terugwerkende kracht voor de leveringen vanaf 14 juni door de Nord Stream 1 pijpleiding. Het bedrijf zelf gaf in eerste instantie geen commentaar.

De maatregel houdt waarschijnlijk rechtstreeks verband met de huidige spanningen tussen Rusland en het Westen over de oorlog in Oekraïne. De Europese Unie heeft uitgebreide sancties tegen Moskou ingesteld en verklaard dat zij tegen 2027 geen fossiele brandstoffen uit Rusland meer wil gebruiken.

Zoals de voorzitter van de Raad van de EU, Charles Michel, maandag na overleg met de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten aankondigde, wil de EU ook nog eens 500 miljoen euro beschikbaar stellen voor de levering van wapens en uitrusting aan de Oekraïense strijdkrachten. Dit brengt de EU-financiering voor militaire hulp aan Oekraïne op 2,5 miljard euro.

Update:

De Russische gasmaatschappij Gazprom heeft het niet leveren van gas aan haar klant Uniper gerechtvaardigd met overmacht. Uniper had een brief ontvangen van Gazprom Export, vertelde een woordvoerder van de energieleverancier maandagmiddag in Düsseldorf aan het financiële persbureau dpa-AFX. Gazprom Export is een volledige dochteronderneming van het Russische staatsconcern.

  Militair overzicht: Oekraïense troepen trekken zich terug in de westelijke buitenwijken van Bakhmut (Video 18+)

In de brief had Gazprom Export met terugwerkende kracht “overmacht” geclaimd voor de vroegere en huidige tekorten in de gasleveringen. Volgens de woordvoerder acht Uniper dit echter niet gerechtvaardigd en heeft het deze bewering formeel verworpen.

Eerder had het persbureau Reuters gemeld, zonder de groep bij naam te noemen, dat Gazprom ten minste één klant met de brief had benaderd. Gazprom kon zijn leveringsverplichtingen niet nakomen wegens “buitengewone” omstandigheden buiten zijn controle, zei het. Dit geldt met terugwerkende kracht voor de leveringen vanaf 14 juni via de Nord Stream 1 pijpleiding. Het Russische bedrijf zelf gaf in eerste instantie geen commentaar.

Via RT.


Copyright © 2022 vertaling door Frontnieuws. Toestemming tot gehele of gedeeltelijke herdruk wordt graag verleend, mits volledige creditering en een directe link worden gegeven.

OEKRAÏNE CONFLICT DOSSIER

EU in wanhoop, wil lidstaten als Hongarije dwingen om Russisch gas te “delen” met landen als DuitslandVolg Frontnieuws op Telegram

Lees meer over:

Vorig artikelEr gaat iets heel erg mis in Schotland
Volgend artikel20 bizarre doodsoorzaken die de media wijten aan het sudden adult death syndrome
Frontnieuws
Mijn lichaam is geen eigendom van de staat. Ik heb de uitsluitende en exclusieve autonomie over mijn lichaam en geen enkele politicus, ambtenaar of arts heeft het wettelijke of morele recht om mij te dwingen een niet-gelicentieerd, experimenteel vaccin of enige andere medische behandeling of procedure te ondergaan zonder mijn specifieke en geïnformeerde toestemming. De beslissing is aan mij en aan mij alleen en ik zal mij niet onderwerpen aan chantage door de overheid of emotionele manipulatie door de media, zogenaamde celebrity influencers of politici.

25 REACTIES

 1. Uniper is dus Duits, en grotendeels in Finse handen. Het leveringsprobleem komt waarschijnlijk door de gerepareerde en niet geleverde turbine van Siemens.

  Grote paniek nu in de MSM. Ik denk dat Rusland snel de gereviseerde turbine tegemoet kan zien.

 2. Hoezo van het gas? De Europese Commissie maakte vorige week bekend dat gas en kernenergie “groen” zijn. Het corrupte journaal zweeg uiteraard hierover De Gasunie liegt ook. Momenteel putten de Europese landen uit hun reserves. Van aanvullen is al helemaal geen sprake. En zo blijven ze de burgerij misleiden.

 3. In de tijd van Trump mocht Duitsland ook absoluut niet de Nordstream 2 pijplijn in gebruik nemen. Dat er nu het volgens de sancties komt is flauwekul. De turbine van Nordstream 1 heeft Duitsland zelf naar Canada verstuurd en Canada hield dat ding vast vanwege de sancties in opdracht van Duitsland. Maar hebben het ding inmiddels al terug gestuurd naar Duitsland. Nu ze er zelf ernstige problemen mee krijgen. De val waar ze zelf in gevallen zijn, geven ze niet graag toe. Het probleem voor Amerika is, dat wanneer Duitsland samen gaat werken met Rusland. Dat Amerika dan een eiland worden qua techniek en zo hun concurrentie op de markt verliezen. Geopolitiek maakt meer kapot dan ons lief is. Dat gaat al eeuwen zo met de marionetten van de Rothschilds parasieten rijk.

  Maar de ernst is wel degelijk een groot probleem voor Duitsland. Geen gas is geen productie in Duitsland. Geen productie in Duitsland betekent de instorting van heel de EU.

  • Goed gezien en helemaal mee eens. De krankzinnige sancties van de Brusselse bende zijn een boemerang. Hopelijk ziet het klottjesvolk het straks ook zo als ze koude voeten hebben in de komende winter.

 4. Kijk nou eens terug, beginnend met Korea. USA maakt oorlog, en de Nato vecht het uit, op kosten van de deelstaten (NL b.v.) en BUITEN USA grondgebied.
  Als er wat te stelen valt, heeft USA het monopolie–zie: het goud van Irak en Libie.
  Wij zijn zo gek om soldaten in de Afrikaanse bush te sturen, om de “vrede”aldaar tussen slingerapen te handhaven.

  Mag ik een rationele reden hebben, waarom we nog steeds in die achtelijke dure oorlogzoekende organisatie (Nato en UN) zitten, en er NL soldaten in Afrika zitten?

  Kunnen we dat geld niet beter in woningbouw steken voor etnische nederlanders en de “vluchtelingen”over de grens te zetten naar “wir schaffen das”land?

 5. Het einde vd kwaadaardige e ergieverdeling komt er aan.
  Het is goed mogelijk dat energiebronnen gas, olie, kolen, zonnepanelen windmolens, wegvallen .
  Zo valt de macht die hiermee al jaren ontketend ook weg. Dus ook het kapitaal.
  Dat zal het moment zijn dat de vrije energie en andere niet vervuilende energiebronnen hun intrede doen en dat in een snelle opmars.
  Je kunt je voorstellen dat als je vrije energie tot je beschikking hebt ne letterlink vrij bent van energiekosten. En overal op elke plek je eigen energiebron bij je hebt.
  Ja ook op de camping. Of ergens in het midden van nergens. Bv op de heide.

  • @ Frans juli 19, 2022 at 08:19,
   Ga nu het nog kan je zelf inlezen hoe je stroom uit de lucht kan halen. Het is nu tegenwoordig veel makkelijker dan vroeger. Er zitten al zoveel kunstmatige frequenties in de lucht, waar je makkelijk energie van kan aftappen. Je kunt al met een knoopbatterij die jij als eerste lijnspanning gebruiken, om uiteindelijk je gehele huishouden van 3kW per dag uit de lucht halen gratis. Wat wel kosten met zich mee brengt is de apparatuur die je zelf er voor moet maken, van de bestaande elektronische elementen, die nu nog overal te koop zijn. Veel succes met je nieuwe project van vrije energie.

 6. Science fiction tot dusver,lees Dick Korf maar eens.Net zoiets als de mining machines die niet kwamen.
  Dat men bezig is om het energievraagstuk op te lossen,lijdt geen tijfel.
  Uiteindelijk draait alles om de knikkers en als die er niet of minder komen word het geblokt.
  Kijk naar de zonnepanelen farce.Het net kan het nu al niet meer aan, En teruggave word ook opgheven.
  De Staat wil aan je verdienen,niet uitbetalen.

 7. Dan geniet er nog maar 5 maanden van.

  De panelen renderen het best bij een buitentemperatuur van maximaal 25 graden. Dat betekent dat de maanden maart, april en mei over het algemeen de beste maanden zijn voor het opwekken van zonne-energie. Komt de buitentemperatuur boven de 25 graden? Dan zal het vermogen afnemen en wordt er minder stroom opgewekt uit de panelen.

 8. Want zodra u zonnepanelen op uw dak legt, wordt u als het ware een mini-energiebedrijfje. Dat betekent dat u als ondernemer ingeschreven kunt worden bij de belastingdienst. Zorg wel dat u de btw-aangifte binnen 6 maanden na aankoop van uw panelen doet. En daarbij moet de factuur van de zonnepanelen én de energierekening op dezelfde naam staan.

  Benieuwd wat Rutte en Co nog gaan doen.?
  Ik weet het al..!

 9. Ja ik koning en president van Europa Rutte als jullie niet doen wat ik zeg en minder gas en energie gaan gebruiken zal ik jullie met dwang in de kou gaan zetten misselijk kut volk ik stuur jullie kinderen op je af met geweren en granaten rook bommen en zelfs tanks zullen jullie uit roeien ik ben machtig ik ben god het is mijn gas het is mijn stroom en jullie zijn gewoon nietsnutten tuig van de griffel noemen wij jullie van het WEF en maar liggen te zeiken dat er 14 miljard uit de staats kast is verdwenen waar geen bonnetjes van zijn nee die bijstand moeders die vermoedelijk iets teveel hebben ontvangen dat zijn nou dieven maar niet wij wat belasting geld weg sluizen voor wapens om tuig van mensen mee te vermoorden jullie weten wel de schilder de glazen wasser de loodgieter dat zijn onze vijanden wordt eens wakker.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in